"میشل باشله" کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز دوشنبه در حساب کاربری خود در توئیتر اعلام کرد: امروز در آخرین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل به عنوان کمیسار عالی شرکت کردم.
وی تصریح کرد: زمان آن رسیده است که به شیلی باز گردم و در کنار خانواده باشم. من از کشورها می خواهم تا به یک زمینه مشترک برای دستیابی به راه حل چالش های مشترک حقوق بشری مشترک ما دست یابند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد ۱۰ اوت ۲۰۱۸ میشل باشله، رئیسجمهوری پیشین شیلی را به عنوان کمیسر عالی حقوق بشر برگزید و از اول سپتامبر همان سال، جایگزین زید رعد حسین شد.
آنتونیو گوترش با ابراز خرسندی از انتصاب میشل باشله، او را "رهبر فوقالعاده حقوق بشر برای این دوران سخت" خواند.
میشل باشله نخستین زن در تاریخ شیلی بود که به مقام ریاستجمهوری رسید و خود یکی از قربانیان نقض حقوق بشر بوده است. پدر او ژنرال آلبرتو باشله در دوره حکومت آگوستو پینوشه به اتهام خیانت بازداشت و چندین ماه شکنجه شد. ژنرال باشله در نهایت به دلیل حمله قلبی در دوران بازداشت درگذشت.
میشل باشله برای دو دوره، در سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ و سپس ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ مقام ریاستجمهوری در شیلی را بر عهده داشت. او در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ نیز مدیر آژانس زنان سازمان ملل متحد بود.
او به عنوان نخستین کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در ۱۷ سال گذشته به چین سفر کرد. او سفر به چین را از شهر جنوبی «گوآنگجو» پیش از رفتن به «سین کیانگ» آغاز کرد.
دفتر کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل گفت، سال گذشته گزارش هایی درباره بازداشت، سوءرفتار و کاراجباری اویغورها دریافت کرده بود.
میشل باشله در کنفرانس مجازی خبری تاکید کرد: « من سوالات و نگرانی هایی درباره مسائل ضد تروریسم و اقداماتی جهت از بین بردن و ریشه کن کردن به ویژه درباره حقوق ایغورها و دیگر اقلیت های مسلمان داشتم.»
با این وجود چین تمامی اتهامات درباره سوءاستفاده و سوءرفتار در سین کیانگ را رد می کند.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری «رویترز»، باشله در سفر ۶ روزه بی سابقه به چین که با انتقاد گروه های حقوق بشری و کشورهای غربی همراه بود پکن را به بازنگری سیاست های ضد تروریسمی و سازگاری با استانداردهای حقوق بشری بین المللی ترغیب کرد.
باشله پس از پایان سفر خود اعلام کرد که دیدار وی از بخش های غربی منطقه «سین کیانگ» تحقیقی درباره سیاست های حقوق بشری چین نبوده بلکه فرصتی برای تعامل با دولت این کشور بوده است.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه با خبرنگاران گفت، واشنگتن درباره سفر میشل باشله به چین همچنان نگرانی هایی دارد. وی در ادامه سخنانش افزود: «ما درباره شرایط تحمیلی از سوی مقامهای چینی در سفر میشل باشله نگرانیم. چرا که به نظر می رسد فرصت ارزیابی مستقل و کامل درباره مسائل حقوق بشری و به ویژه مسائل سین کیانگ که در آن نسل کشی و جنایت علیه بشریت در جریان است به او داده نشده است.»
او همچنین خاطرنشان کرد، آمریکا گزارش های بسیاری درباره شهروندان سین کیانگ که تحت فشار گذاشته می شوند تا شکایتی از وضعیت خود ارائه ندهند دریافت می کند. باید به کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل اجازه داده می شد تا با خانواده ها و شهروندان اویغور و سایر اقلیت های قومی دیدارهای محرمانه ای برگزار می کرد.
گروه های حقوق بشری و کشورهای غربی نگرانند چین از سفر وی به عنوان تائیدی بر گزارش های حقوق بشری اش استفاده کند.
«ند پرایس» سخنگوی دولت آمریکا پیش تر گفته بود قبول کردن این سفر تحت شرایطی که اتخاذ شد، اشتباهی بزرگ بود.