آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی در نشست خبری مشترکی با همتای کره جنوبی خود ادعا کرد، تلاش های زیادی برای بازگشت متقابل به پایبندی به برجام انجام شد. ما در طول یک سال گذشته با اتحادیه اروپا، چین و روسیه همکاری کردیم.
وزیر خارجه دولت بایدن مدعی شد، اساسا تصمیم گیری برای بازگشت به این توافق بر عهده ایران است زیرا کار برای بازگشت به این توافق تقریبا تکمیل شده است.
بلینکن بدون اشاره به درخواست های فرابرجامی واشنگتن ادعا کرد شاهد بوده ایم که ایران سعی کرده است مسایل خارجی را به مذاکرات وارد کند. این مسایل در این مذاکرات جایی ندارند.
وزیر خارجه آمریکا در تداوم ادعاهای خود افزود، بنابراین آنها باید به سرعت تصمیم بگیرند که می خواهند در مورد آنچه مذاکره شده است به جلو حرکت کنند.
وی مدعی شد:اگر ایران تصمیم بگیرد، این مذاکرات می توانند به سرعت نهایی شوند.
بلینکن بار دیگر با نادیده گرفتن همکاری های شفاف ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی مدعی شد تعهدات ایران به آژانس بین المللی اتمی از جمله تعهداتی که به مدت طولانی از انجام آن خودداری کرده است، مسایل جداگانه ای است.
وزیر خارجه دولت بایدن در دفاع از قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ادعا کرد: این عدم پایبندی به تعهدات به نقطه ای رسید که آژانس از طریق شورای حکام تصمیم گرفت نگرانی عمیق خود را از عدم پایبندی ایران به تعهداتش ابراز کند. البته ایران نیز در پاسخ به آژانس اقداماتی انجام داده است که مسایل را از جمله بازگشت به برجام را چالش بر انگیزتر می کند.
بلینکن تصریح کرد: یکی از مزایای برجام رژیم بسیار جامع و سختگیرانه نظارتی بود که در هیچ توافق کنترل تسلیحاتی دیگر سابقه نداشت.
وزیر خارجه آمریکا بدون اشاره به تاثیر قطعنامه ضد ایرانی و سیاسی شورای حکام آژانس ادعا کرد: اگر ایرانی ها مشغول حذف دوربین های آژانس و این رژیم نظارتی هستند، فکر می کنم این اقدامات احتمال بازگشت به برجام را دورتر می کند.
بلینکن مدعی شد: تصمیم گیری بر عهده ایران است و ما به زودی از طریق اقدامات ایران متوجه خواهیم شد این کشور قصد دارد چه کاری انجام دهد. با این حال اقداماتی این کشور تاکنون انجام داده است امیدوار کننده نیستند.
در رأیگیری هفته گذشته شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، قطعنامه پیشنهادی ضد ایرانی آمریکا و متحدانش با ۳۰ رأی موافق، ۲ رأی مخالف روسیه و چین و ۳ رأی ممتنع هند، پاکستان و لیبی به تصویب رسید. جمهوری اسلامی ایران این قطعنامه را به عنوان اقدامی سیاسی، نادرست و غیرسازنده تقبیح و محکوم کرد.
این دومین قطعنامه ضد ایرانی است که پس از اجرایی شدن برجام با فشار رژیم صهیونیستی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی صادر میشود. ۳۰ خرداد ۱۳۹۹ هم قطعنامه مشابهی توسط سه کشور اروپایی عضو برجام و حمایت آمریکا پیشنهاد و تصویب شد. چین و روسیه پیشتر مخالفت جدی خود را با قطعنامه ضد ایرانی اعلام کرده بودند.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هستهای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد و تأکید کرده است که به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از حق دستیابی به فناوری هستهای برای مقاصد صلح آمیز برخوردار است.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند؛ اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
این در حالی است که دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها که از ششم دیماه سال گذشته آغاز شد، از ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شده بود و مذاکره کنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختهای خود بازگشتند تا آمریکا تصمیم سیاسی خود را بگیرد.