تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۵

گناوه – ایرنا – خور (حوضچه آبراه) بندر گناوه محل استقرار و پهلوگیری شناورها به علت انباشت پسماندها، به کانون آلودگی زیست محیطی تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، گناوه، یکی از قدیمی‌ترین بنادر جنوبی کشور است که شغل و معیشت عمده مردم این دیار به دریا و از طریق مبادلات با کشورهای همسایه خلیج فارس و صادرات و واردات کالا وابسته است.

بندر گناوه با دارابودن بیش از ۷۰۰ فروند شناور باری و صیادی به عنوان بزرگترین بندر سنتی کشور به اقتصاد و معیشت ساحل‌نشینان این دیار کمک شایانی کرده است، اما در کنار این ظرفیت مهم و راهبردی، خور آن که محل تردد صدها شناور و قایق است از لحاظ زیست محیطی وضعیتی نازیبا دارد.

‌ ورود مستقیم فاضلاب از کانال‌های مختلف، ریخته شدن پسماندهای شناورها در آب و حاشیه خور و حضور لنج‌های فرسوده غیرقابل استفاده باعث ایجاد وضعیت فاجعه‌آمیز زیست‌محیطی در این نقطه پردرآمد و رفت و آمد شده است.

آلودگی زیست محیطی در این نقطه تازه نیست و از ادوار و سال های گذشته وجود داشته است که لطمه و آسیب جدی به آبزیان دریایی و نمای آن وارد کرده است و درصورت غفلت در سروسامان دادن آن، شاهد فاجعه ای خطرناک زیست محیطی خواهیم بود.

وفور بشکه های خالی آب معدنی،  قطعات چوب آغشته به روغن شناورها و دیگر پسماندها، رنگ ساحل این بندر را که آبزیان در آن زیست می کنند، به سیاهی و منظره ای ناپسند تبدیل کرده است که دل هر رهگذری را  به درد می آورد.

پسماندهای برجای مانده در خور در هر جزر و مد دریا جابه جا و و از نقطه ای به نقطه ای دیگر حرکت می کنند.                                                                        

   اگرچه خور این بندر، هر از گاهی به مناسبتی  بصورت مقطعی پاکسازی می شود، اما چنین برنامه ای حلال و رافع وضعیت بوجود آمده نیست و جای تامل دارد که این نقطه مهم و درآمدزا ، سالیان سال است با چنین معضلی روبرو است و فکر اساسی برای رهایی آن از این وضعیت اندیشیده نمی شود.

پاکسازی خور از وظایف ذاتی اداره بندر و دریانوردی است

رئیس اداره حفاظت محیط زیست گناوه با اشاره به وضعیت نامناسب انباشت زباله در بخش های مختلف خور این بندر اظهار داشت: داخل و محدوده خور و خیابان همجوار آن به علت وجود زباله، به کانون فاجعه زیست محیطی تبدیل شده است.

کامبیز عبداللهی افزود: وجود چندین لنج مغروق و ضایعات ناشی از شناورهای تعمیری باعث شده تا بیشتر پسماندها ناشی از آنها در خور انباشت شوند.

                                                           

وی اظهارکرد: داخل و محدوده خور گناوه به علت وجود زباله، دارای آلودگی زیست محیطی و نازیبا شده است و باید متولیان مربوطه با همکاری یکدیگر این وضعیت نامطلوب را برای همیشه ساماندهی و بهبود بخشند.

عبداللهی با بیان اینکه اداره حفاظت محیط زیست اداره ای نظارتی است، گفت: توجه به پاکسازی خور بخشی از وظایف ذاتی اداره بندرودریانوردی است و در این زمینه نامه نگاری‌ها و پیگیری‌های زیادی انجام اما نتیجه ای عاید نشده است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست گناوه گفت: هم اینک شناورهایی در خور پهلو گرفتند که تعمیر آنها در همین نقطه و کنار خیابان مشرف به آن انجام می شود و این موضوع باعث شده تا  ضایعات و پسماند آنها در محل رها و به دریا ریخته شود.

وی ادامه داد: شناورهایی که نیاز به تعمیر دارند باید جدا از خور به نقطه‌ای که تعمیرگاه شنارو (داکر) مستقر است، انتقال یابند.

                                   

 عبداللهی افزود: با توجه به اینکه زباله های موجود در خور گناوه بیشتر از شناورهای تعمیری و مغروقی است، از صاحبان آنها انتظار داریم در حفظ و پاکیزگی این نقطه همکاری و مشارکت مضاعفی داشته باشند.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست گناوه بیان کرد: شناورهایی که به دبی تردد می کنند در هنگام استقرار در حوضچه موظف به رعایت پاکیزگی هستند و بمحض رویت ریختن آشغال به دریا سریع  ناخدای آن را احضار و جریمه می کنند و باید در خور گناوه چنین برخوردی شود.

وی افزود: اگرچه روی سه کانال ورودی آب های سطحی شهر توسط شهرداری دریچه توری نصب شده است تا جلوی پسماندها را بگیرد اما تعداد دیگری از کانال ها این دریچه توری را ندارند و باید مسدود شوند.

عبداللهی بیان کرد: برای برون رفت از وضعیت کنونی خور،  بخشی از هزینه ای که تعاونی لنجداران و اداره بندر و دریانوردی از مالکان شناورها می گیرند برای این امر باید  اختصاص داده شود.

همکاری دستگاه های مرتبط و ملوانان برای پاکسازی خور ضروری است

رئیس اداره بندر و دریانوردی گناوه گفت: بر اساس قوانین و مقررات وظیفه‌ای برای این اداره برای جمع آوری زباله‌ها و پسماند در خور یا رودخانه پیش بینی نشده و تنها در زمان آلوده شدن ساحل و خور به مواد نفتی تعهد دارد.

وی اظهارداشت: اما با این وجود، به منظور پاکیزه نگه داشتن این منطقه قایقی توسط این اداره کرایه و به کار گرفته است که روزانه زباله‌ها را جمع آوری می‌کند.

بهادری  بیان کرد:  بکارگیری این قایق تنها برای پاکسازی خور  با توجه به وسعت سه کیلومتری آن، ناکافی است و همه ادارات و نهادها ی مرتبط باید در این امر مشارکت و همکاری کنند.

وی گفت: مالکان لنج‌هایی که در این منطقه اقدام به تعمیر شناورها می‌کنند توسط تعاونی باید ساماندهی شوند تا ضایعات باقی مانده از تعمیرات را  به دریا نریزند و به مکان مشخص انتقال داده شود.

بهادری با بیان اینکه برای برون رفت از این وضعیت راهکارهایی وجود دارد، گفت:  تشکیل جلسه با محوریت فرمانداری و همکاری شهرداری، تعاونی صیادان، لنج داران، شیلات، محیط زیست و اداره بندر و تفکیک وظایف در این زمینه است تا هر کدام  وظایف خود را انجام دهند.

                                                                 

رئیس اداره بندر ودریانوردی گناوه اضافه کرد:  برای کسانی که به صورت عمد اقدام به آلوده کردن خور می‌کنند جرایمی باید در نظر گرفته شود و دادستانی در این زمینه می تواند ورود کند.

 وی افزود: ب توجه به اینکه ۱۳ دهانه دریچه کانال دفع آب های سطحی روی خور و دریا مسلط است، از شهرداری خواسته ایم با نصب تور بر آنها از ورود پسماندها جلوگیری کند.

بهادری استقرار و نصب چندین سطل زباله در نقاط مختلف مشرف به خور و انتقال آن توسط شهرداری را از دیگر راهکارها پاکیزه نگه داشتن خور این بندر عنوان کرد.

رئیس اداره بندر ودریانوردی گناوه گفت: درصورتیکه ادارات مرتبط پای کار باشند، این اداره نیز با آنها در زمینه پاکسازی خور همکاری خواهد کرد.

به گفته بهادری، برای حفاظت و پاکیزه نگه داشتن خور گناوه به صاحبان شناورها توصیه های لازم ارایه شده است اما همکاری لازم را ندارند.

پاکیزگی خور گناوه متولی خاص می خواهد

معاون خدمات شهری و اجرایی شهرداری بندرگناوه گفت: شهرداری برای پاکیزه نگه داشتن خور و محدوده آن نهایت همکاری را در جمع آوری زباله ها داشته است.

حسین بهروزی اظهارداشت: شهرداری علاوه بر همکاری برای پاکسازی و انتقال پسماندها، جهت جلوگیری از ورود آشغال به خور ، دریچه هایی بر دهانه مشرف بر این منطقه، نصب کرده است.

                              

به گفته معاون شهردار گناوه با توجه به اینکه برای خروج شناورها عوارض توسط نهادهای مرتبط اخذ می شود، بخشی از آن به شهرداری اختصاص داده شود تا بتواند خدمات دهی بیشتری ارایه کند.

وی بیان کرد:  عمده پسماندهایی که در خور انباشت شده اند مربوط به شناورها است که به دریا می ریزند.

معاون اجرایی شهرداری پیشنهاد داد که برای برون رفت از وضعیت کنونی زیست محیطی خور ، باید هرچه زودتر یک متولی مشخص شود که در این زمینه نیاز به برگزاری نشست در فرمانداری با حضور ادارات مرتبط است.

خور(آبراه دریایی ) بندرگناوه به طول سه کیلومتر محل استقرار بیش از ۷۰۰  شناور چوبی و قایق های صیادی  است.