به گزارش ایرنا اعضای شورای اسلامی شهر تهران روز سهشنبه گزارش کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران درباره حادثه مترو پل را شنیدند و در این خصوص نکاتی را مطرح کردند.
مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران اظهار داشت باید تضمینهای که برای ساختمان وجود دارد اصلاح شود.
وی ادامه داد: نباید طبقات اضافه بر روی ساختمان ساخته شود و باید ایمنی آن تضمین شود اما متاسفانه به مهندس پول میدهند که بگوید ساختمان مقاوم است.
چمران با بیان اینکه برخی مهندسان حق الزحمه گرفتند که بگویند ساختمان مقاوم است، اظهار داشت: در کمیسیون ماده ۵ ساختمانی که چهار طبقه ساخته است، تصمیم دارد چهار طبقه دیگر روی آن بسازد که این خلاف قانون است و نباید این اتفاق بیوفتد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: گاهی این اتفاق نیز میافتد که مهندسین ناظر چون پولش را از صاحب کار نمی گیرد یک ایراد از ساختمان گرفته و کار را تعطیل می کند.
چمران عنوان کرد: برای کاهش زمان صدور پروانه باید گیر های اداری بیخودی که مردم را اذیت میکند، حذف شود.
وی تاکید کرد: باید ساز و کار و ساختار ساخت و ساز در تهران تغییر کند.
حقیقت تلخ مداخله پیمانکار در مراحل ساخت
پرویز سروری دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز درباره ساختمانهای پرخطر تهران گفت: یکی از نکات مثبت در گزارشها ضرورت جمعسپاری به متخصصین و کارشناسان است.
وی افزود: هر چقدر کارشناسان را در این حوزه مداخله بدهیم، تصمیمات متقنتری خواهیم گرفت.
سروری تاکید کرد: متاسفانه شاهد مداخله پیمانکار در تمام مراحل ساخت از جمله طراحی، اجرا و نظارت هستیم که این موضوع یک حقیقت تلخ است.
وی تاکید کرد: این دخالت خطرناک است و اگر اجازه دهیم که قدرت و ثروت جای طراحی، اجرا و نظارت را بگیرد باید منتظر اتفاقات ناگواری باشیم.
نوع نگاهها به آتش نشانی باید تغییر کند
قدرت الله محمدی مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران نیز که در حادثه مترو پل حضور داشت، با حضور در جلسه شورای شهر گفت: اعتماد خوبی به آتش نشانهای تهران در این حادثه وجود داشت و در تمام مراحل حضور داشتند.
وی با اشاره به ضرورت توجه به معیشت آتش نشانان گفت: باید توجه کنیم که هم در حوزه مسکن و هم در حوزه معیشت، مشکلات آتشنشانان را رفع کنیم.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با بیان اینکه اگر شهرداری تهران بخواهد، میتواند برای نمونه کل کارکنان شهرداری منطقه ۲۲ را با منطقه ۱ جابجا کند و هر کدام به کار خود ادامه دهند، افزود: اما در خصوص کارکنان آتش نشانی این کار ممکن نیست و آنان نیروهای متخصص هستند. وی خواستار تغییر نوع نگاه به کارکنان آتش نشانی شاد.
نقشه خطرپذیری شهر تهران تهیه شود
مهدی پیرهادی رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران هم در این جلسه با بیان اینکه هنوز در شهر تهران نقشه خطر پذیری را نداریم بر ضرورت تهیه نقشه خطر پذیری تاکید کرد.
وی گفت: وزارت راه و سازمان نظام مهندس ساختمان باید ملزم شوند که این نقشه را تهیه و در اختیار مدیریت شهری قرار دهند.
رئیس کمیسیون سلامت محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تاکید کرد که هیات رییسه شورا، از شورای عالی استانها پیگیری کند که این نقشه هرچه زودتر تهیه و در اختیار مدیریت شهری قرار گیرد.
متروپل پیش از پایان مهلت یک ماهه فرو ریخت
حجت الاسلام سیدمحمد آقا میری عضو شورای اسلامی شهر تهران در گزارشی که از ساختمان متروپل اهواز در صحن شورا ارائه کرد ، اظهار داشت: بر اساس اعلام نماینده شرکت نقشیاد که در ابتدای امر، اجرای طرح ساختمان را بر عهده گرفته بود، ساختمان در آغاز با اسکلتهای فلزی و در ۶ طبقه طراحی شده بود که در ادامه مسیر بر اساس اصرار مالک به سازههای بتنی تغییر کرد و بر این اساس شرکت نقشیاد از ادامه پروژه انصراف داد.
وی گفت: صاحب صلاحیت نبودن طراحان طرح و استاندارد نبودن سازهها از جمله عواملی بود که طرح را مسدود کرد.
آقامیری با بیان اینکه در اسفند ۹۸ مجوز افزایش طبقات از سوی شهرداری آبادان صادر شد، گفت: مجوز افزایش تا ۱۲ طبقه صادر شد و با توجه به اینکه سه طبقه بدون نقشه اضافه شد، مشکلاتی را ایجاد کرد و در کمتر از یک ماه از صدور هشدار فرو ریخت.
وی، ضعف دانش کارفرمایان و در اولویت بودن منابع مالی را یکی از دلایل حادثه دانست و اظهار داشت: وقتی ۴۵ روز برای طراحی سازه زمان نیاز است نباید به یک تا دو هفته کاهش پیدا کند و همچنین زمان کنترل مضاعف کاهش یابد تا پروانه سریعتر صادر شود.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با تاکید بر ضرورت نظارت بر ساختمان های درحال و زمان ساخت و بهرهبرداری، گفت: فسادپذیر بودن نظارت از دیگر چالشهای است که در این پروژه با آن روبرو شدیم.
وی ادامه داد: ایجاد شفافیت در اطلاعات فنی ساختمان ها، ممنوعیت ارائه اضافه بنا پیش از دریافت تاییدیه طرح مقاوم سازی سازه، بررسی وضعیت رعایت مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان، زمینه سازی برای کنترل کیفی توسط بیمه ها، از جمله اقداماتی است که باید در کمیته عمران شورای شهر برای تامین ایمنی انجام شود.
انتقاد از عدم انتشار لیست ساختمان های ناایمن
مهدی عباسی رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران، نیز در این جلسه از عدم انتشار ساختمان های ناایمن انتقاد کرد و گفت: سامان آتش نشانی مکلف است بر اساس قوانین و مقررات لیست ساختمان های ناایمن را منتشر کند.
وی با بیان اینکه قرار بود سازمان آتش نشانی لیست ساختمان های ناایمن را منتشر کند اما هنوز این لیست منتشر نشده است، اظهار داشت: هیچ محدودیتی در انتشار لیست ساختمان های ناایمن وجود ندارد.
ضمانت اجرایی تکرار نشدن حادثه متروپل در تهران چیست؟
ناصر امانی، دیگر عضو شورای شهر تهران نیز درباره حادثه متروپل با بیان اینکه این حادثه به تهیه یک گزارش ملی نیاز دارد و باید توسط یک جمع کارشناس و دانشگاهی بیطرف و خارج از ساختار مدیریت شهری و حاکمیتی تهیه و ارائه شود، افزود:در حادثه متروپل شهرداری آبادان؛ منطقه آزاد اروند، سازمان نظام مهندسی استان خوزستان، مهندسین ناظر و پیمانکار، دخیل بودند اما در این گزارش هیچ اشارهای به نقش این پنج سازمان نشده است.
امانی گفت: به نظرم در این گزارش فقط جنبههای فنی و مهندسی مدنظر است و ضمانت اجرایی برای عدم تکرار این حادثه مخصوصا برای ما که در شورای شهر تهران هستیم و کمیسیون عمران و حمل و نقل که اگر حادثهای در تهران رخ دهد ما مسئول هستیم،وجود ندارد؛ صدها ساختمان در دست ساخت در شهر تهران داریم که مشکل سازهای دارند.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه چه ضمانت اجرایی هست که ساختمانهای ساخته شده یا در حال بهره برداری یا در حال ساخت در تهران مشکل سازهای نداشته باشند، اظهار داشت: لازمه این کار همکاری مشترک بین ما و نظام مهندسی استان تهران است تا تیمهای مشترکی تشکیل دهیم و به مردم از این جهت اطمینان خاطر دهیم که آیا در شهر تهران ساختمانی که آسیبی مثل متروپل برایمان به ارمغان آورده باشد داریم یا نداریم.