به گزارش ایرنا، پنجمین دوره رقابتهای قهرمانی زیر ۲۳ سال آسیا(جام ملتهای زیر ۲۳ سال) به روزهای پایانی خود رسیده و حالا در مرحله نیمهنهایی به سر میبریم. ازبکستانِ میزبان باید با ژاپن پیکار داشته باشد و عربستان به مصاف استرالیا خواهد رفت.
تیم فوتبال امید ایران با هدایت مهدی مهدویکیا در مرحله نخست نتوانست مجوز حضور در یک چهارم را به دست بیاورد و با ۲ تساوی و یک باخت از گردونه مسابقات کنار رفت. این حذف باعث شد تا انتقادات زیادی متوجه کادرفنی تیم امید و شخص مهدویکیا شود. بدون تردید ایرادهای قابل توجهی در کار کادرفنی دیده شد اما مسائلی چون کمبود زمان، آمادهسازی ناقص، پتانسیل بازیکنانِ در دسترس و ... هم در رقم خوردن این نتیجه دخیل بود.
حال به طور دقیق به نیمکت چهار تیمی که به نیمهنهایی صعود کردهاند، میپردازیم. سه تیم استرالیا، عربستان و ازبکستان در دوره قبلی نیز موفق شدند به این مرحله راه پیدا کنند و فقط ژاپن توانسته جانشین کره جنوبی شود. این نشان میدهد موفقیت به دست آمده برای این تیمها اصلا اتفاق نیست. نکته جالبتر اما جاییست که متوجه میشویم سکاندار این چهار تیم، چهار مربی داخلی و بومی هستند. به جز سرمربی ژاپن که حدود یک سال است هدایت این تیم را به دست گرفته الباقی نفرات مدتهاست با تیمهایشان به صورت مستقیم و غیر مستقیم درگیر هستند.
ازبکستان: اوجگیری با تیمور و یک باشگاه
ازبکستانِ میزبان که دوره قبلی را در رده چهارم به اتمام رساند حالا با هدایت تیمور کاپادزه، ملیپوش شناخته شده سابقش توانسته یک مرتبه دیگر به جمع چهار تیم نهایی برسد. آنها امیدوارند قهرمانی سال ۲۰۱۸ را تکرار کنند. کاپادزه از سال ۲۰۲۱ هدایت تیم امید کشورش را به عهده گرفت. او همزمان سرمربی تیم باشگاهی المپیک هم هست. تیمی که در دسته دوم لیگ ازبکستان حاضر بود و موفق شد در سال ۲۰۲۲ به سطح یک صعود کند. ۱۳ بازیکن از آن تیم باشگاهی هماکنون در تیم بزرگسالان شاگرد کاپادزه هستند و با شناخت بسیار زیاد روانه این مسابقات شدهاند. ۲ بازیکن نیز در تیم غیرت قزاقستان عضویت دارند.
عربستان سعودی: حاصل اعتماد به یک مربی جوانِ داخلی
سعد الشهری ۴۲ ساله سکاندار تیم امید عربستان است. او در دوران بازیگری نتوانست به سطوح بالا برسد و خیلی زود و در سن ۲۸ سالگی وارد دنیای مربیگری شد. سالها در تیمهای باشگاهی و ملی و با تیمهای پایه کار کرد تا اینکه پس از مدت کوتاهی سرمربیگری در سطح اول فوتبال عربستان با پیشنهاد تیم زیر ۲۳ سالههای عربستان مواجه شد. تیم تحت هدایت سعد الشهری در بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ به یک چهارم نهایی راه یافت و ۲ سال بعد در مسابقات قهرمانی آسیا نوبت به نایب قهرمانیشان رسید. دومین حضور عربستان در فینال با اعتماد به این سرمربی جوان حاصل شد. آنها در المپیک توکیو کسب تجربه کردند و حالا برای دومین دوره متوالی در مرحله نیمهنهایی هستند. الشهری امیدوار است در چهارمین سال حضورش بتواند عربستان را به اولین قهرمانی در این رقابتها برساند.
استرالیا: دستیار آرنولد خوش میدرخشد
اما استرالیا. تیمی که سرمربی کنونیاش تونی ویدمار ۵۱ ساله است. او از سال ۲۰۲۲ سرمربی امیدهای استرالیا شده اما اصلا با اوضاع تیم غریبه نیست. ویدمار از سال ۲۰۱۹ به صورت همزمان در تیم ملی بزرگسالان و امیدهای کشورش دستیار گراهام آرنولد شد. او همراه با تیم امید در مسابقات قهرمانی زیر ۲۳ سال رتبه سوم را به دست آورد و در المپیک توکیو هم حضور داشت. پس از اینکه آرنولد تمرکزش را روی تیم بزرگسالان کانگروها گذاشت؛ ویدمار سرمربی تیم امیدها شد و حالا او و شاگردانش برای دومین دوره متوالی به جمع چهار تیم نهایی رسیدهاند. باید دید رتبهای بهتر از سومی برای آنها به ارمغان میاید یا خیر.
ژاپن: ساموراییها با شکستدهندهی پرسپولیس بازگشتند
گو آیوا را به خاطر دارید؟ همان کسی که موفق شد با کاشیما آنتلرز در فینال لیگ قهرمانان اسیای سال ۲۰۱۸ از سد پرسپولیس گذشته و عنوان قهرمانی را به دست بیاورد. این سرمربی ۴۹ ساله در سال ۲۰۲۰ به ۶ سال حضورش در تیم کاشیما پایان داد و از سال ۲۰۲۱ و پس از رقابتهای المپیک هدایت ساموراییها را به دست گرفت. پیش از او هاجیمه موریاسو به صورت همزمان سرمربی تیم امید و بزرگسالان ژاپن بود. آنها به خاطر المپیک در مسابقات قهرمانی زیر ۲۳ سال اسیای دوره قبل نتیجه ضعیفی گرفتند و در دور گروهی حذف شدند اما در المپیک به مقام چهارمی دست یافتند. ژاپن بعد از ۲ دوره ناکامی در مسابقات، موفق شده یک مرتبه دیگر به نیمهنهایی صعود کند. آنها به دومین قهرمانی میاندیشند.
باید دید در پایان کدام تیم عنوان قهرمانی را به دست خواهد آورد. از بین چهار تیم حاضر در این مرحله، ژاپن و ازبکستان یک قهرمانی در کارنامه دارند اما استرالیا و عربستان به چنین افتخاری نائل نشدهاند.