تهران- ایرنا- قرار است طی چند هفته آینده، مرحله جدید آزمایش‌ها در برخورددهنده هادرونی بزرگ (the Large Hadron Collider) که بزرگ‌ترین شتاب‌دهنده ذرات است، آغاز شود.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه خبری اِن‌بی‌سی، طبق این برنامه‌ریزی، مرحله جدید آزمایش‌ها، یک روز بعد از دهمین سالگرد بزرگ‌ترین دستاورد برخورددهنده هادرونی بزرگ، یعنی کشف بوزون هیگز (ذره اولیه بنیادی دارای جرم)، آغاز می‌شود.

برخورددهنده هادرونی بزرگ یا LHC، بزرگترین شتاب‌دهنده ذرات جهان پس از یک وقفه نسبتا طولانی سه ساله از خواب بیدار شده است. 

از سال ۲۰۱۸ تاکنون، از برخورددهنده هادرونی بزرگ استفاده نشده است و بازگشایی آن اتفاقی بزرگ برای علم جهان به‌شمار می‌رود؛ زیرا این برخورددهنده یکی از دستاوردهای علمی بزرگ به‌شمار می‌رود که کمک کرده است جزییات مهمی درباره  اساس هستی آشکار شود.

کشف بوزون هیگز در ژوییه ۲۰۱۲، مدل استاندارد فیزیک ذرات را تأیید کرد که هنوز هم به‌عنوان بهترین توضیح چگونگی کارکرد مواد به‌شمار می‌رود. دانشمندان امیدوارند استفاده از برخورددهنده هادرونی بزرگ رازهای بزرگ‌تری را درباره هستی، از جمله درباره ذرات نامریی تشکیل‌دهنده ماده تاریک کیهان، آشکار کند.

بیش از سه سال است که از برخورددهنده هادرونی بزرگ استفاده نشده است و طی این مدت، دانشمندان مشغول به‌روزرسانی آن با صرف میلیون‌ها دلار بوده‌اند. این شتاب دهنده پس از به‌روزرسانی تا ۱۳.۶ تریلیون الکترون ولت انرژی دریافت خواهد کرد (در صورتی که در آخرین باری که از آن استفاده شد ۱۳ تریلیون الکترون ولت انرژی دریافت کرد) و به تجهیزات تشخیصی پیشرفته‌ای مجهز خواهد شد تا قادر شود انفجارهای بی‌نظم درون اتم‌خردکن بزرگ را بهتر بررسی کند. این دستگاه اکنون با قدرت کم در حال گذراندن مراحل آزمایشی است و استفاده از آن از پنجم ژوییه امسال آغاز خواهد شد.

در برخورددهنده هادرونی بزرگ از آهن رباهای غول‌آسا استفاده شده است تا سرعت پرتوهای پروتون و هسته‌های اتمی را به دور حلقه زیرزمینی (underground ring) در مسیر مخالف افزایش دهد و سپس آن‌ها را با سرعتی نزدیک به سرعت نور به شکل یک رشته برخورد پرانرژی گرد هم ‌آورد. این نیازمند میزانی از انرژی است که بعد از کسری از ثانیه پس از مهبانگ تا کنون دیده نشده است.