به گزارش جمعه شب خبرنگار ایرنا این باغ و عمارت تاریخی در شهر بیرجند که به جهت مرمت و بهسازی تعطیل شده بود، از امروز به روی گردشگران و عموم مردم باز شد.
استاندار خراسان جنوبی در آیین بازگشایی باغ رحیمآباد بیرجند اظهار داشت: برای مرمت و بازسازی کامل این باغ و عمارت تاریخی به دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز است که دو میلیارد تومان آن را ما اختصاص خواهیم داد و برای دو تا سه هفته آینده این مجموعه بهطور کامل بهسازی و بازسازی و گروه نمایشی و صنایع دستی در محل مستقر میشود.
جواد قناعت درخصوص درخواستهای ارائه شده در این بازدید گفت: جلسهای با محوریت معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری و مدیرکل بنیاد مستضعفان استان برگزار و بسته پیشنهادی تعریف شود تا اصطبل پشت این بنای تاریخی را به میراث فرهنگی استان واگذار کنند.
وی ادامه داد: بعد از جلسات ابتدایی در استان به همراه مسوولان متولی در تهران موضوع واگذاری این مکان را از طریق رییس بنیاد مستضعغان پیگیری خواهیم کرد اما قبل از آن جلسه جمعبندی برای ارائه پیشنهادات در استان برگزار شود.
استاندار خراسان جنوبی همچنین خواستار پیگیری حل مشکل تامین آب این باغ و عمارت تاریخی با همکاری شهرداری و شرکت آبفا شد.
وی گفت: امیدواریم بتوانیم از ظرفیتهای گردشگری موجود در استان بیش از گذشته بهرهمند شویم و خراسان جنوبی در حوزه بناهای تاریخی و باغ ایرانی ظرفیت خوبی دارد.
قناعت عنوان کرد: مکانیهایی که بناهای تاریخی و درختان و باغها در کنار یکدیگر هستند، مجموعه زیبا و آرامشبخش است و قابلیتی که در این باغ است علاوه بر نگاه اقتصادی در جذب گردشگر و ایجاد اشتغال میتواند بسیار مکان تسکیندهنده برای مهمانان و مردم استان باشد.
وی افزود: در آموزههای دینی قدم زدن در طبیعت مایه سکینه و آرامش است لذا استفاده از این بناهای در ابعاد روحی و روانی بازدیدکنندگان و گردشگران موثر خواهد بود.
مجموعه باغ و عمارت رحیمآباد در شهر بیرجند و در روستایی با همین نام واقع شده است. قدمت این بنا حداقل به دوره زندیه بر میگردد و در مرکز باغ، عمارتی ساخته شده که ویژگیهای معماری آن تداعیکننده نوع معماری اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی است.
درختان این باغ عمدتا شامل کاج، سپیدار و درختان مثمر چون زردآلو و زرشک است.
باغ و عمارت رحیمآباد به صورت کامل به میراث فرهنگی واگذار شود
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی هم در این آیین گفت: بخشهایی از جمله اصطبل و فضای جنوب شرق باغ و عمارت تاریخی رحیمآباد در اختیار بنیاد مستضعفان است که درخواست داریم به میراث فرهنگی واگذار شود تا این باغ تاریخی به گذشته باشکوه خود برگردد.
هادی شاهوردی افزود: این بخش قبلا جزئی از باغ بوده که سال ۱۳۸۰ متاسفانه دیوارکشی و جدا شده است، در مجموع پنج هزار و ۸۰۰ متر مربع از این باغ در اختیار بنیاد مستضعفان بوده و درخواست ما این است که پیگیری شود باغ به صورت کامل در اختیار میراث فرهنگی قرار گیرد.
وی بیان کرد: مدت تقریبی سه سال این اثر در دست مرمت و بازسازی است که تاکنون پیشرفت خوبی داشته و آماده پذیرایی از گردشگران و مردم خراسان جنوبی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی اظهار داشت: در زمینه بازسازی، مرمت و بهسازی باغ و عمارت رحیمآباد قریب ۹۵۰ میلیون تومان تاکنون هزینه شده و با این حجم اعتبار، بازسازی بام عمارت، گچ و تزئینات و نگهداری فضای سبز باغ انجام شده است.
وی باغ و عمارت رحیمآباد را از باغهای زنده و منحصر بفرد ایرانی دانست و تاکید کرد: برای ادامه تکمیل مرمت عمارت و نگهداری باغ به مبلغ بالغ بر دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیاز است تا بتوانیم با آمادگی کامل پذیرای گردشگران و مردم باشیم.
شاهوردی با اشاره به اینکه اولویت ما بعد از بازگشایی این باغ و عمارت، ایجاد نگارخانه، نمایشگاه و حتی فروش صنایع دستی خواهد بود، اضافه کرد: همچنین در صورت ضرورت به دلیل نداشتن ساختمان اداری، اداره کل میراث فرهنگی در این مکان مستقر خواهد شد البته به دنبال این موضوع نیستیم و سعی خواهیم که جایگزینهای دیگری داشته باشیم.
وی تصریح کرد: حد امکان از این پس این اثر تاریخی را در راستای استفاده حداکثری مردم به بخش خصوصی واگذار نخواهیم کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی اظهار داشت: به دلیل بکارگیری ناظر و مشاور، باغ و عمارت رحیمآباد یکی از زندهترین باغهای ایرانی است و برای نگهداری فضای سبز این اثر تاریخی هزینههای زیادی میشود تا همیشه سرسبز باقی بماند.
وی عنوان کرد: در شهر بیرجند ۱۱ باغ تاریخی داریم که برخی در اختیار دستگاههای اجرایی و نهادها قرار دارد و به دلیل نداشتن مالکیت نمیتوانیم اقدامات مرمتی خوبی را در این باغها انجام دهیم.