به گزارش ایرنا؛ در سالهای دهه ۶۰ هر زن ۱۵ تا ۴۹ ساله ۶.۴ فرزند داشت که به این شاخص نرخ کل باروری میگویند؛ این شاخص در پی سیاست های کنترل جمعیت در سال ۱۳۹۰ به ۱.۷ فرزند رسید.
بررسی ها نشان میدهد تا سال ۱۴۲۵ نرخ رشد جمعیت در ایران به صفر می رسد و بعد از آن شاهد کاهش جمعیت کشورمان باشیم و آنچنان که یک پژوهشگر بین المللی میگوید این سقوط در طول تاریخ بشریت بی سابقه بوده است.
هم اکنون ۱۰ درصد جامعه سالمند محسوب میشوند اما شیب سالمندی در کشور تندتر میشود و این در حالی است که یک جامعه سالمند تبعات مخربی برای کشور در پی دارد؛ افزایش بار تکفل جامعه، افزایش بازنشستگان و کاهش نیروی کار، افزایش مستمری بگیران و کاهش مبالغ دریافتی صندوق های بیمه ای و نظایر آن بخشی از تبعات یک جامعه سالمند است.
مقام معظم رهبری بارها بر توجه به افزایش جمعیت و جوانی آن تاکید کرده و معتقدند که دشمنان به دنبال این هستند تا از این طریق به اهداف شوم خود برسند کما اینکه «برژینسکی» سیاستمدار و مشاور امنیت ملی سابق آمریکا گفته بود: «از حمله به تاسیسات هسته ای ایران اجتناب کنید و گفت و گوها را با تهران حفظ کنید چون در گذر زمان آمارهای جمعیتی و تغییر نسل در ایران به نفع نظام کنونی نیست".
شاید نداشتن شغل، ازدواج برخی از جوانان را به تاخیر انداخته است و یا اوضاع اقتصادی و معیشتی برخی از خانواده ها را مجاب کرده که فرزندی نداشته یا حداکثر یک فرزند داشته باشند لذا تامین مسکن، اشتغال جوانان متاهل و دارای فرزند، ایجاد امنیت اقتصادی و شغلی برای زوجین و فرهنگ سازی فرزندآوری، میتواند راهکارهایی برای اجرای قانون مورد نظر باشد.
بر همین اساس دولت هم با توجه به حساسیت موضوع با تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت سعی دارد کم کاری های گذشته را جبران کند و برای جوانی جمعیت اقدامات موثرتری انجام دهد لذا در همه استان های کشور «قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» زیر نظر قرارگاه اصلی و کشوری افتتاح و این قرارگاه ها در شهرستان های تابعه هم تشکیل تا چالش ها و موانع پیش روی را شناسایی و برای برطرف آنها راهکارهای عملیاتی ارائه دهند.
افزایش فرزندآوری لازمه ساختن یک ایران قوی در دنیا است
استاندار کرمانشاه همزمان با افتتاح قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در استان کرمانشاه، گفت: افزایش فرزندآوری و جوانی جمعیت لازمه ساختن یک ایران قوی و مقتدر در منطقه و در سطح دنیا است.
«بهمنامیری مقدم» با اشاره به اینکه دشمنان سالهاست برای پیرشدن جمعیت و کاهش فرزندآوری در میان کشورهای مسلمان و به ویژه ایران اسلامی، برنامهریزی میکنند افزود: قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در واقع با هدف مقابله جدی و هدفمند با تبلیغات مسموم و باورهای غلط پیرامون موضوع فرزندآوری تشکیل شده است.
مقام عالی دولت در استان کرمانشاه استفاده از ظرفیت دانشگاه ها و گروه های مردم نهاد و تشکل های مذهبی را برای موفقیت این قرارگاه ضروری دانست و گفت: فرهنگ سازی در زمینه تشویق خانوادهها به داشتن فرزند بیشتر یک ضرورت است و همچنین باید تلاش کنیم اقتصاد خانواده را تقویت کنیم و مشکلات و تنگناهای معیشتی مردم را کاهش دهیم.
استاندار کرمانشاه از جمله وظایف مهم این قرارگاه را تشویق زوج های جوان به فرزندآوری بیشتر و احساس مسئولیت در زمینه تهدیدات پیرشدن جمعیت و به خطر افتادن آینده کشور معرفی کرد.
زنگ پیری در کشور به صدا درآمده است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هم در این جلسه ۵۹ درصد از اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را وظیفه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد و افزود: زنگ پیری در کشور به صدا درآمده است و باید بدانیم که رصد و پایش های وزارت بهداشت نشان میدهد که بار بیماری های غیرواگیر مانند بیماری های قلبی عروقی و سرطان در حال افزایش است و اگر امروز فکری اساسی برای جوانی جمعیت نکنیم ۳۰ سال دیگر برای مراقبت از سالمندان هم مشکل داریم.
دکتر «قباد محمدی» با اشاره به اینکه حساسیت مقام معظم رهبری در خصوص جلوگیری از پیری جمعیت، عزمی جدی را برای مقابله این بحران در کشور ایجاد کرده است، افزود: بعد از ابلاغ این قانون، وزارت بهداشت اولویت خود را اجرایی کردن این قانون میداند و اقدامات خوبی در استان کرمانشاه هم برای این موضوع انجام شده است.
وی آموزش و مشاوره فرزندآوری، آموزش و مراقبت های پیش، حین و پس از بارداری، پیشگیری و درمان ناباروری و برنامه سلامت جنسی خانواده را از برنامه های مهم اجرایی شده عنوان کرد و افزود : جهت جوانی جمعیت و افزایش باروری، زایمان طبیعی در بیمارستان های دولتی رایگان، توزیع رایگان اقلام پیشگیری از بارداری ممنوع، عقیم سازی ممنوع، مهارت و توانمندی پرسنل بهداشتی درمانی افزایش، تمام زوج های نابارور دارای بیمه و همچنین سبد تغذیه ای و مکمل های غذایی رایگان بین گروه های هدف توزیع شده است.
دکتر محمدی از برگزاری ۲ همایش ملی و استانی برای نهادینه کردن چالش های جمعیتی در چند ماه آینده خبر داد و در ادامه گفت: پیری جمعیت تنها به دلیل مشکلات اقتصادی نیست به عنوان مثال خانواده هایی هستند که از نظر مالی مشکلی ندارند اما تمایلی به ازدواج یا فرزند ندارند لذا نباید از فرهنگ سازی در این زمینه غفلت کنیم و باید این موضوع را هم جدی بگیریم.
پیری جمعیت تهدیدی برای کشور است
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمانشاه نیز پیری جمعیت را تهدیدی برای کشور دانست و گفت: متاسفانه همه ما پذیرفتیم که اقتصاد و معیشت برای فرزندآوری بسیار مهم است در حالیکه پدران ما در گذشته اوضاع مالی خوبی نداشتند اما چندین فرزند داشتند.
«محمد پورهاشمی» با اشاره به اینکه این تفکرات غلط ناشی از باورهای غلطی است که دولت های گذشته در ذهن مردم درست کردهاند، افزود: همه دستگاه ها موظف هستند در این مسیر کمک کنند تا این ذهنیت ها را اصلاح کنیم و هر دستگاهی که از اجرای قانون سرپیچی کند مطابق قانون به خاطر ترک فعل باید پاسخگو باشد.
پیری جمعیت آینده هولناکی را برای جامعه رقم میزند
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کرمانشاه هم در این مراسم گفت: پیری جمعیت آینده هولناکی را برای جامعه رقم میزند و امیدواریم با تصویب این قانون همه دستگاه های متولی بر اساس وظایفی که برای آنها تعیین شده است برای رفع موانع پیش رو گام بردارند.
«زهره رستمی» با اشاره به اینکه ۲ کارگروه تخصصی برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی خانواده و جمعیت و شورای اندیشه ورزی خانواده و جمعیت برای نیل به اهداف مندرج در این قانون تشکیل شده است، گفت: ۱۱ میلیارد تومان برای این قرارگاه ها در کل کشور در نظر گرفته شده و استانداران ریاست این قرارگاه ها را برعهده دارند تا علاوه بر راهبری، نظارت و ارزیابی دقیقی روی اجرای این قانون شکل بگیرد.
امنیت شغلی، اقتصادی و اجتماعی مهمترین چالش های موجود برای جوانی جمعیت است
فرماندار شهرستان هرسین هم در این مراسم امنیت شغلی، اقتصادی و اجتماعی را مهمترین چالش های موجود برای جوانی جمعیت برشمرد و گفت: خانواده ها نگران آینده فرزندان خود هستند لذا باید این نگرانی را با اعتمادسازی از خانواده ها دور کنیم.
«عبادالله کنجوریان» با اشاره به اینکه باید موارد تشویقی را برای خانواده ها بیشتر کنیم، افزود: باید بخشی از هزینه های خانوار را مانند مرخصی ها، بیمه و حقوق تامین کنیم تا اعتمادسازی کرده و آینده بهتری را برای کشور رقم بزنیم.
متاسفانه امروز جوان ما یا ازدواج نمیکند و یا میلی به فرزندآوری ندارند
فرماندار شهرستان پاوه هم در این جلسه بر تامین زیرساخت های لازم برای اجرای این قانون تاکید کرد و گفت: امروز اعتماد عمومی نسبت به این موضوع خدشه دار شده لذا باید تلاش کنیم تا موانع را برداریم درغیر این صورت با مشکلات جدی مواجه خواهیم بود.
«اردشیر رستمی» با اشاره به اینکه وضعیت فعلی حاکم بر نظام اقتصادی مناسب نیست و پر کردن شکم فرزندان دشوار شده است، گفت: متاسفانه امروز جوان ما یا ازدواج نمیکند و یا میلی به فرزندآوری ندارند و مادامی که به این سوالات پاسخ ندهیم نمیتوانیم راهکاری برای بحران پیری جمعیت پیدا کنیم.