به گزارش یکشنبه ایرنا، اگر در انتخابات اخیر ریاست جمهوری فرانسه، اقتصادانان کمتر وارد عرصه بررسی و نقد برنامه اقتصادی ملانشون میشدند، حال پس از انتخابات و کسب حدود ۲۲ درصد آرا توسط این چهره سیاسی و به دنبال آن افزایش شانس حامیان وی برای کسب کرسیهای پارلمان ملی، اینک برنامه اقتصادی ائتلاف حامی ملانشون موسوم به "نوپس"، آماج نقدهای تند اقتصاددانان فرانسه قرار گرفته است.
شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ این شرایط را به نبرد شخصیتی بین اقتصاددانانی معرفی میکند که پیشنهادات نوپس را هدف قرار میدهند و این در حالی است که ائتلاف حامیان مکرون موسوم به "باهم" کمتر زیر تیغ نقد میروند.
"ویرانی اقتصادی" و "آشوب" دو نمونه از توصیفهایی است که برخی اقتصاددانان در نقد سیاستهای ملانشون مطرح کردند؛ نقدی که وعدههایی همچون بازنشستگی در ۶۰ سال، حداقل دستمزد خالص هزار و ۵۰۰ یورو، حفظ قیمت نیازهای اولیه، لغو سیاست مالیات ثابت یا حتی اعتبار ۲۵۰ میلیارد یورویی مخارج عمومی را نشانه گرفتند و آن را در تضاد کامل با سیاستهای اقتصادی مکرون میدانند.
در این میان چهرههایی همچون "فرانسوا بایرو" که نامزد سه دور انتخابات ریاست جمهوری فرانسه بوده است، اعتقاد دارد که برنامه اقتصادی نوپس خطرناک نیست، دیوانهکننده است.
در همین خط انتقادی، برخی چهرههای نزدیک به مکرون نیز با بررسی هزینههای برنامه اقتصادی ملانشون، تاکید دارند که این برنامه پیامدهای فاجعه باری خواهد داشت و موجب انفجار کسری بودجه عمومی و افزایش بیکاری میشود.
در پاسخ به سیل انتقادات علیه نوپس، بیش از ۳۰۰ اقتصاددان ستونی را امضا، در درگاه اینترنتی هفته نامه "ژورنال دو دیمانش" منتشر و از برنامه اقتصادی ائتلاف ملانشون حمایت کردند.
البته این اتئلاف سیاسی کار را به این مرحله ختم نکرد و در تاریخ هفتم ژوئن با هدف نشان دادن اعتبار و درستی برنامه اقتصادی خود، یک کنفرانس مطبوعاتی برگزار و یک سند ۴۸ صفحهای تهیه کرد.
رهبران نوپس با تاکید بر اینکه برنامه اقتصادی این ائتلاف به طور جدی سازماندهی و کمیسازی شده است، انگشت اتهام را به سمت رقیب خود مکرون گرفته و اعتقاد دارند که نئولیبرالیسم خطرناک بودن خود را در مواجهه با بحرانهای بهداشتی و اقلیمی ثابت کرده است و هرج و مرج آنها هستند.
حال چپهای حامی ملانشون که در انتخابات ۲۰۲۲ پارلمان ملی فرانسه حرفی برای گفتن دارند و رقیب اصلی مکرون شناخته میشوند، تاکید دارند که دولت در تلاش است تا یک روایت نادرست در زمینه برنامه اقتصادی نوپس تحمیل و تشکیل دولت نوپس را یک فاجعه اقتصادی معرفی کند.
هواداران ملانشون معتقدند که این روایت سنتی در واقع هدفش تحمیل ایده یک انتخاب واحد است؛ یعنی سیاست نئولیبرالی دولت تنها راه ممکن است و مابقی جدی نیست و بنابراین خطرناک است. گویی اقتصاد به هیچ انتخاب سیاسی وابسته نیست، بلکه به عقلانیت به اصطلاح عینی وابسته است.
لازم به یادآوری است که مردم فرانسه از ساعت هشت صبح امروز به وقت محلی (۱۰:۳۰ به وقت تهران) برای دومین بار در پای صندوقهای رای حاضر شدند تا سرنوشت مجلسی را مشخص کنند که قرار است نقشی مهم در دوره پنجساله دوم ریاست جمهوری مکرون ایفا کند.
نتایج این انتخابات به دلیل همزمانی با آغاز دوره دوم ریاست جمهوری مکرون مهم و کسب اکثریت قاطع برای احزاب طرفدار او تا حدی سرنوشتساز ارزیابی میشود؛ چراکه اگر ائتلاف حامیان مکرون نتوانند در این انتخابات اکثریت مطلق را کسب کنند، مکرون به ناچار و برای فرار از بنبست سیاسی در کشور، باید نخستوزیری همسو با اکثریت مجلس انتخاب کند.
دور نخست انتخابات پارلمان فرانسه یکشنبه هفته گذشته برگزار شد و احزاب حامی مکرون موسوم به "باهم" با فاصله بسیار اندک از ائتلاف احزاب موسوم به "نوپس" که حامیان سرسخت ملانشون را تشکیل میدهند، در صدر قرار گرفت.
حال باید دید شعار انتخالاتی ملانشون در انتخابات ۲۰۲۲ ریاست جمهوری یعنی "دنیای دیگری ممکن است" که برخی آن را برگرفته از جنبش ضدجهانی شدن و مقابل راهبرد مکرون تعریف می کنند، در انتخابات امروز پیروز خواهد شد یا مکرون بار دیگر میتواند پارلمانی همسو با کابینه خود به دست آورد.