به گزارش ایرنا، شبکه خبری کان رژیم صهیونیستی روز شنبه گزارش داد که روسیه برای محکومیت حمله اسرائیل به فرودگاه بین المللی دمشق پیش نویس یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل را در دست تهیه دارد.
پیش نویس قطعنامه بر این نکته تاکید دارد که این حمله قوانین بین المللی را نقض و اینکه حاکمیت سوریه و دیگر کشورها را تهدید کرده است. طبق متن پیش نویس، این حمله همچنین در جریان بسته بودن باند فرودگاه دمشق مانع ارائه کمک بشردوستانه روسیه به سوریه شده است.
هفته گذشته الکساندر بن زوی سفیر رژیم صهیونیستی در مسکو جهت توضیح رسمی در مورد این حملات هوایی به وزارت خارجه روسیه فراخوانده شد.
پیشینه
درحالیکه روسیه و اسرائیل همکاریهای موازی امنیتی در زمین سوریه داشته اند، شروع جنگ اوکراین به شدت این رابطه متقابل را تحت تاثیر خود قرار داد. در ابتدای تهاجم روسیه به همسایه غربی، رژیم صهیونیستی با نگرانی از خدشه دار شدن روابط از همراهی با غرب برای فشار بر مسکو و کمک به اوکراین خودداری میکرد. این رژیم حتی در مقطعی قصد داشت به عنوان میانجی برای انجام مذاکرات آتش بس بین کییف و مسکو نقش آفرینی کند اما به یکباره با رای مثبت اسرائیل به تعلیق روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل، این ایفای نقش از تنش زدایی به تنش آفرینی تغییر حالت پیدا کرد.
یائیر لاپید وزیر خارجه رژیم صهیونیستی هم روز ۱۸ فروردین گفت که روسیه علیه غیرنظامیان مرتکب جنایت جنگی شده است. اظهارات وزیر خارجه رژیم صهیونیستی باعث شد تا وزارت خارجه روسیه از لاپید برای متهم کردن مسکو به جنایات جنگی در اوکراین به شدت انتقاد کند و اظهارات وی را مایه تاسف بخواند. مسکو اعلام کرد که تل آویو از مساله اوکراین برای سرپوش گذاشتن درگیریاش با فلسطینیها استفاده می کند. علاوه بر انتشار بیانیه انتقادی، دستگاه دیپلماسی روسیه همچنین سفیر رژیم صهیونیستی در مسکو را نیز احضار کرد.
از آن پس مواضع دولت اسرائیل در قبال جنگ اوکراین متحول شد و متعاقبا آنها با دست بازتری در این خصوص تصمیم گیری کردند. وزارت جنگ رژیم صهیونیستی مدتی بعد کمکهایی را در قالب تجهیزات غیر نظامی مانند کلاه ایمنی و جلیقه به اوکراینیها ارائه کرد.
از سوی دیگر فعال شدن رژیم صهیونیستی برای تامین بخشی از گاز اتحادیه اروپا، ناظر به اینکه روسیه عمده انرژی اروپاییها را تامین میکند ضربه دیگری به روابط دو طرف وارد کرد. "اورسولا فون درلاین" رییس کمیسیون اروپا هفته گذشته پیش از حمله هوایی اسرائیل به سوریه، توافق گازی با رژیم صهیونیستی را یک گام تاریخی در راستای عدم وابستگی به روسیه دانست.
در نهایت به محل اختلاف جدید بین تل آویو و مسکو میرسیم؛ حمله اخیر اسرائیل به فرودگاه بین المللی دمشق. روسیه پس از این حمله هوایی "شیوه شرورانه" حملات اسرائیل به زیرساختهای غیرنظامی را محکوم کرد و آن را "تحریکآمیز" و "نقض هنجارهای اساسی حقوق بینالملل" خواند.
اهمیت موضوع
در پی انتشار اخباری مبنی بر خروج نیروهای روسیه از پایگاههای این کشور در سوریه بمنظور کمک گرفتن از آنها در جنگ اوکراین، رژیم صهیونیستی اقدامات بی ثبات ساز خود در خاک سوریه را با انجام حملات هوایی و موشکی بیشتر، افزایش داد. اسرائیل با ادعای اینکه جلوی نفوذ ایران در سوریه را بگیرد دامنه حملات را گسترده تر کرد درحالیکه این رژیم پیش از دعوت رسمی دولت سوریه از تهران برای مقابله با تروریسم در این کشور، همواره از سالهای دور به خاک سوریه تجاوز کرده و بلندیهای جولان را به اشغال در آورده است.
ارزیابی
با وجود اینکه خروج نیروهای روسیه از سوریه بهانهای را به دست نیروی هوایی رژیم صهیونیستی برای افزایش حملات به خاک این کشور داده است، اما اقدام مسکو در تدوین پیش نویس یک قطعنامه در محکومیت حمله تل آویو نشان داد که علاوه بر ارتش دمشق یک دست بازدارنده برتر و مانع بزرگ در برابر تحقق اهداف بی ثبات کننده اسرائیل در سوریه وجود دارد.
روسیه و اسرائیل چندین سال برای انجام هر گونه عملیات به صورت متقابل یکدیگر را در جریان موضوع قرار میدادند اما به نظر می رسد در حمله اخیر به فرودگاه دمشق هیچ گونه هماهنگی صورت نگرفته که مسکو به سمت محکومیت این حمله حرکت میکند. این امکان نیز وجود دارد که ناظر به شرایط حاکم بر روابط طرفین، روسیه قصد دارد در راستای جبران اقدامات تل آویو در همراهیاش با غرب، محدودیتهایی را برای اسرائیل در سوریه ایجاد نماید.
از همین رو، مساله پیش نویس قطعنامه علیه رژیم صهیونیستی را میتوان اینگونه درک کرد که با وجود امید اسرائیل به افزایش حملات، روسیه به عنوان یک بازدارنده قوی میتواند از اقدامات این رژیم از طریق مجاری حقوقی و قانونی جلوگیری نماید.