عصمت عباسی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به واقعیتهای باورنکردنی در خصوص نوشیدنی های شیرین به ویژه در کودکان افزود: به این مهم باید توجه داشت ترکیب اصلی این نوشیدنی های شیرین آب است و در واقع ۹۰ درصد آب گاز دار دارند.
وی اضافه کرد: ضمن اینکه این نوع نوشیدنی ها حاوی مقادیر زیادی شکر یا شربت ذرت با فروکتوز بالا هستند و ارتباط بین مصرف این شربت و نرخ رو به رشد چاقی در ایالات متحده، مجادلاتی را سبب شده و هنوز نظر قطعی در این مورد ارائه نشده است.
این کارشناس ادامه داد: هم اکنون شواهد کافی در خصوص اینکه چنین شیرین کننده هایی موجب تغییر متابولیسم، افزایش چربی بدن و یا افزایش اشتها می شوند، وجود ندارند با این وجود یک راهبرد کلیدی برای حفظ وزن مطلوب، محدود ساختن مصرف شکر است.
عباسی با بیان اینکه در ایالات متحده از هر سه کودک، روزانه ۲ کودک دست کم یک لیوان نوشیدنی حاوی شکر افزوده می نوشند. حدود ۳۰ درصد از این کودکان روزانه ۲ لیوان یا بیشتر از اینگونه نوشیدنی ها می نوشند. تا زمانی که قیمت این نوشیدنی ها پایین است کودکان طبعا به مصرف آنها روی می آورند.
وی اظهار داشت: در ایالات متحده از هر سه کودک، روزانه دو کودک دست کم یک لیوان نوشیدنی حاوی شکر افزوده می نوشند، حدود ۳۰ درصد از این کودکان روزانه ۲ لیوان یا بیشتر از اینگونه نوشیدنی ها می نوشند.
این کارشناس تغذیه، با اشاره به اینکه تا زمانی که قیمت این نوشیدنی ها پایین است کودکان به مصرف آنها روی می آورند اظهار داشت: آنها ترجیح می دهند به جای یک لیوان شیر کم چرب، مقدار بسیار بیشتری از انواع نوشابه های گازدار که قیمت پایین تری نیز دارند را انتخاب کنند که این واقعیت نیز اجتناب ناپذیر است که تنوع طعم و مزه نوشابه های گازدار، اعم از معمولی، رژیمی با یا بدون کافئین، انواع کولا و نوشابه های انرژی زا بسیار وسوسه انگیز است.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: سایر مواد موجود در نوشابه ها، طعم های دهنده های مصنوعی و طبیعی هستند. ، علاوه بر این، اضافه کردن اسیدها مانند اسید سیتریک و اسید فسفریک به نوشابه ها طعم تندی می دهند و به عنوان نگهدارنده عمل می کنند ...
به گفته وی، بسیاری از این نوشابه ها حاوی کافئین هستند. با آنکه کافئین لزوما زیان آور نیست ولی ماده ای محرک است که می تواند بر هوشیاری و الگوی خواب کودکان تاثیربگذارد.
وی اظهار داشت: کافئین می تواند موجب هیجان زدگی، عصبانیت و یا گیجی کودکان شده، این ماده می تواند موجب سردرد نیز بشود، متاسفانه در برچسب های غذایی، مقدار کافئین موجود در نوشابه ذکر نمی شود، البته اگر نوشابه ای فاقد کافئین باشد، در برچسب آن به این موضوع اشاره می شود.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان به خانواده ها توصیه کرد اگر کودک یا نوجوان شما از نوشیدنی های شیرین و نوشابه ها استفاده می کنند، •هنگامی که کودک تشنه است، به او آب بدهید.
وی یادآوری کرد: به جای نوشیدنی های شیرین، آب یا دوغ های کم نمک در وعده های غذایی مصرف کرده و •نوشیدنی های شیرین را در طول زمان کاهش دهید.
عباسی افزود: این کاهش مصرف را تا جایی ادامه دهید که به مصرف یک لیوان نوشابه در روز یا کمتر از آن برسد، بهترین حالت آن است که مصرف اینگونه نوشابه ها بطور کامل قطع شود.
وی خاطرنشان کرد: به جای مصرف نوشابه های معمولی از نوشابه های رژیمی استفاده کنید، زیرا دست کم حاوی شکر افزوده نیستند، با تمام اینها آب ساده بهترین گزینه برای رفع تشنگی است.