به گزارش روز دوشنبه ایرنا، خبرگزاری روسی اسپوتینک ، در این تحلیل که با عنوان «آیا عربستان قلدرمابانه با آمریکا حرف می زند؟» ، مناسبات واشنگتن با متحدانش در منطقه بخصوص ریاض و تل آویو را مورد بررسی قرار می دهد
اول اسرائیل
این خبرگزاری در آغاز به وضعیت رابطه اسرائیل با آمریکا می پردازد و می نویسد «در میان تحلیلگران سیاسی جهان اختلاف نظر است که آیا اسرائیل است که بر آمریکا حکومت می کند یا آمریکا بر اسرائیل؟ به هر حال بر کسی پوشیده نیست که نفوذ بی نهایت قوی لابی های صهیونیستی و تاثیر گذاری سیاسی ثروتمندان یهودی در اقتصاد آمریکا شرایطی را فراهم کرده که اکثر سیاستمداران آمریکایی مطیع این لابی ها باشند و جرات نکنند خارج از حیطه سیاست های این لابی ها، حتی در صورتی که منافع ملت آمریکا اقتضا کند، عمل کنند.»
به نوشته این خبرگزاری روسی، ده ها نمونه وجود دارد که برخی سیاست مداران آمریکایی در حد رئیس جمهوری خواستند در مقابل لابی های قدرت صهیونیستی بایستند اما در نهایت مجبور شدند عقب نشینی کنند. شاید معروف ترین آنها در چند دهه اخیر جریان «بیل کلینتون» بود که تلاش کرد با فشار بر رژیم صهیونیستی آنها را به صلح (با فلسطینی ها) بر اساس "دو دولت" پایبند کند و در نهایت، جریان فساد اخلاقی او با یک دختر یهودی را راه انداختند و حتی زندگی شخصی او را بر هم زدند.
اسپوتنیک در ادامه اضافه می کند، "حتی یک نفر هم نیامد سوال کند که رابطه غیر اخلاقی او (کلینتون) با این دختر به کنار، به هر حال از نظر تاریخی یهودی ها معروف هستند که برای رسیدن به اهداف سیاسی خود از زنان به عنوان ابزار استفاده می کردند، اما این چه کسی بوده که در کاخ سفید و درون اتاق خواب خصوصی رئیس جمهوری که پشت دفتر رئیس جمهوری آمریکا است که اصولا باید امن ترین جا باشد دستگاه های شنود نصب کرده و اطلاعات این دستگاه ها را در اختیار رسانه ها قرار داده؟ یا جریان اختلاف های اوباما و نتانیاهو که برای همه معروف است، در بحبوحه این اختلاف ها، نتانیاهو به آمریکا سفر کرد و در کنگره آمریکا علیه اوباما سخنرانی کرد و برگشت و حتی یک مامور هم در فرودگاه نبود که جلوی ورود او را بگیرد."
رسانه روسی که در این گزارش به شدت طرف آمریکایی را مورد حمله قرار داده ، می پرسد: یعنی این قدر آمریکا بی در و پیکر است که فردی می تواند برود و درون کنگره علیه رئیس جمهوری آن صحبت کند، حالا هر کس که می خواهد باشد؟
حالا عربستان
اسپوتنیک در ادامه سراغ وضعیت روابط ریاض با واشنگتن رفته و می نویسد: خوب این جریان ها تقریبا برای همه بسیار روشن است اما اخیرا جریان دیگری راه افتاده که توسط کسی پیش بینی نمی شد. مقابله عربستان سعودی با آمریکا و در نهایت شکست رئیس جمهوری آمریکا در این رویارویی.
به نوشته رسانه روسی، "این بار هم بر کسی پوشیده نیست که بایدن قبل از ورود به کاخ سفید نسبت به ولیعهد عربستان و نه تازه پادشاه این کشور نوعی موضع متخاصم اتخاذ کرده بود. بر عکس آنچه در رسانه ها منتشر می شود دلیل اصلی این اختلاف هم جریان جمال خاشقجی نبود بلکه دلیلش این بود که محمد بن سلمان و محمد بن زاید ولیعهد وقت امارات با تمام قدرت از ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری علیه بایدن حمایت کرده بودند و بسیاری از سیاست مداران آمریکایی باور داشتند که این رفتار اعراب نوعی دخالت در امور داخلی آمریکا به حساب می آید و باید آمریکا با آن برخورد کند."
اسپوتنیک در ادامه نوشت: در حال حاضر هم بسیاری از شخصیت های سیاسی آمریکا، مخصوصا دمکرات ها باور دارند باید چنین شود. البته نکته بسیار ظریف در این است که اسرائیلی ها واسطه این لابی گری عرب ها در آمریکا بودند و راه را برای آنها باز کردند و به همین دلیل هنوز آنها روی تعداد زیادی از نمایندگان کنگره تسلط دارند و حتی پیش بینی می شود پس از انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا بسیاری از افرادی که مورد حمایت مالی عرب ها هستند بتوانند راهی کنگره شوند و این جریان می تواند اوضاع را برای بایدن بسیار دشوار کند.
سفری علیه روسیه؟
رسانه روسی در ادامه مطلب خود مدعی می شود که سفر اخیر بایدن از سر اجبار و تحقیر آمیز است و سپس می نویسد: به هر حال بایدن برغم میل شخصی خود مجبور است به عربستان سعودی سفر کند و تلاش کند با تعظیم در مقابل پادشاه واقعی عربستان یعنی «محمد بن سلمان» به سمت نوعی آتش بس با او برود. اما نکته قابل تامل در این جریان این است که محمد بن سلمان چند روز پیش در یک مصاحبه سخنانی را مطرح کرد که دیدگاه های وی نسبت به آمریکا را خوب مشخص می کند. وی (نقل به مضمون) اظهار داشته بود که عربستان سعودی در تبدیل آمریکا به ابرقدرت جهانی نقش داشته و هزینه تبدیل شدن آمریکا به ابرقدرت جهانی را پرداخته است.
نویسنده روس در عین حال اضافه می کند: البته باید بگویم سخنان وی خیلی هم بیراه نبوده و علیرغم اینکه ممکن است برخی نسبت به محمد بن سلمان موضع منفی داشته باشند اما واقعیت همان است که وی مطرح کرده و عربستان سعودی طی چند دهه اخیر خیلی هزینه های ماجراجویی های اشتباه سیاست مداران آمریکا در جهان را پرداخته که یک نمونه اش جریان تحریم هایی بود که آمریکا علیه نفت ایران، عراق و لیبی و... وضع کرد و اگر عربستان جور این سیاست را نکشیده بود و بازار را غرق در نفت ارزان نکرده بود، به یقین امروزه قیمت نفت بسیار بالاتر از آنچه هست می بود. امروزه هم آمریکایی ها می خواهند عربستان همان سیاست را دوباره تکرار کند، یعنی عملا میلیاردها دلار ضرر کند تا آمریکا بتواند سیاست های خود علیه روسیه را پیاده کند.
اسپوتنیک در ادامه نوشت: طبیعی است که امروزه سیاستمداران جوان سعودی مانند محمد بن سلمان دیگر حاضر نباشند چنین هزینه ای را بدون گرفتن امتیاز در مقابل آن پرداخت کنند و از آمریکا بخواهند که سهمی از آنچه به دست می آورد را به آنها بدهد و دیگر عربستان سعودی حاضر نباشد خود را به عنوان مطیع دستورهای آمریکا معرفی کند بلکه بخواهد به عنوان شریک قلمداد شود.
خبرگزاری روسی، ضمن طعنه به رهبران قدرت های غربی بخصوص آمریکا این را هم اضافه کرده که "نکته بسیار مهم این است که امروزه بقای همه رهبران کشورهای غربی و متحد آمریکا در گرو تصمیم محمد بن سلمان است و اگر عربستان سعودی همکاری نکند همه این رهبران با احتمال سقوط سیاسی و شورش در کشورهایشان مواجه هستند، بنابراین همه آنان مجبور هستند که بروند دست بوسی بن سلمان و با او بیعت کنند. نخست وزیر انگلیس که دو ماه قبل رفته و این کار را کرده، رئیس جمهوری آمریکا به زودی خواهد رفت و بقیه رهبران اروپایی هم باید صف بکشند تا سعودی ها به آنها وقت دهند."
رسانه روسی، دست آخر در این تحلیلِ کمیِ اغراق آمیز درباره حاکمان عرب حوزه خلیج فارس، مدعی شده که این کشورها (عربستان و امارات) به مرحله ای رسیده اند که می توان گفت دیگر دوران تغییر رهبران کشورهای عرب حوزه خلیج فارس توسط غربی ها به پایان رسیده است.