به گزارش خبرنگار ایرنا، دهکده طبیعت باراجین قزوین در هشت کیلومتری بوستان ملی باراجین در دامنه کوه های البرز در کنار آزادراه قزوین-زنجان واقع شده است.
این دهکده در اسفند سال ۹۳ در مجموع هفت هکتاری بوستان باراجین به همت شهرداری قزوین افتتاح شد و در حال حاضر به زیباترین زیستبوم کشور برای حیات انواع جانوران شهرت یافته و جزو ۱۶ جاذبه گردشگری منحصر به فرد کشور به شمار می رود.
در دهکده طبیعت باراجین، محیطی طبیعی برای زیست گونههای مختلف حیوانات از شیر گرفته تا یوزپلنگ، خرس، گرگ، بز کوهی و عقاب فراهم شده که در نوع خود بی نظیر است.
به گفته مسوولان، در حال حاضر بیش از ۶۰ گونه جانوری وحشی از پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان و ماهیها در این مجموعه هفت هکتاری نگهداری میشوند.
دهکده طبیعت قزوین طرحی منحصر بهفرد است که برای اجرای آن از نظر کارشناسان و متخصصان کشور در زمینه جانمایی، نگهداری حیوانات و پرندگان و مسائل فنی و زیبایی استفاده شده و در طراحی آن، آخرین پیشرفتهای پارکهای مشابه در جهان مورد بهره برداری قرار گرفته است.
خبرنگاران قزوین امروز در قالب یک تور رسانهای از دهکده طبیعت قزوین بازدید کردند تا از نزدیک با این مجموعه بیشتر آشنا شوند.
خبرنگاران قزوینی در این بازدید از بخشهای مختلف دهکده طبیعت مانند باغ پرندگان، بخش پرندگان شکاری، آکواریوم، خزندگان، گوشتخوران و علفخوران وحشی بازدید کردند.
دهکده طبیعت نخستین اکوپارک گردشگری، آموزشی و تحقیقاتی کشور است
مدیرعامل دهکده طبیعت قزوین گفت: این دهکده، نخستین اکوپارک گردشگری، آموزشی و تحقیقاتی کشور محسوب میشود که در مجموع هفت هکتاری با ۶۰ گونه جانور در مرکز بوستان باراجین در شمال شهر قزوین قرار گرفته است.
اصغر حبیبی با بیان اینکه این مجموعه به نوعی پناهگاه حیوانات آسیب دیده در طبیعت است، افزود: فعالیت دهکده طبیعت در راستای مراقبت و درمان حیوانات مصدوم موجب شد این مجموعه توسط سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان برترین مرکز نگهداری حیوانات کشور انتخاب شود.
وی اظهار داشت: همچنین مرکز بازپروری حیوانات آسیب دیده در طبیعت، مرکز آموزشی کودکان و دانش آموزان با موضوع حیوانات، انجام آزمایشهای ژنتیکی در جهت افزایش تولیدات حیوانات مزرعهای و تکثیر حیوانات در حال انقراض ایران از جمله فعالیتهای این مجموعه است.
حبیبی با بیان اینکه ماهانه یک میلیارد تومان هزینه نگهداری حیوانات است، تصریح کرد: تمام هزینهها برعهده شهرداری قزوین بوده و هیچ دستگاهی در این حوزه کمک مالی ندارد.
این مسوول تاکید کرد: سال گذشته، درآمد دهکده از طریق فروش بلیت ناچیز بود که با کاهش کرونا و شروع بازدیدها امیدواریم امسال درآمد خوبی داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: در تعطیلات نوروزی روزانه شاهد بازدید پنج هزار نفر از دهکده طبیعت بودیم که امیدواریم با آغاز فصل تابستان و شروع اردوهای دانشآموزی شاهد رونق این مجموعه باشیم.
امسال ۸۵ درصد تلفات حیوانات کاهشیافته است
مدیرعامل دهکده طبیعت قزوین با اشاره به تلف شدن تعدادی از حیوانات این پارک در سال گذشته، گفت: خوشبختانه امسال ۸۵ درصد تلفات حیوانات نسبت به مدت مشابه گذشته کاهش داشته است.
حبیبی تصریح کرد: دهکده طبیعت از گذشته پناهگاه حیوانات آسیب دیده و دورمانده از طبیعت بوده و تلف شدن حیوانات به علل مختلف، رخدادی معمولی بوده که از گذشته نیز وجود داشته است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر خدمات دامپزشکی در دهکده از طریق گروه دامپزشکی دهکده ارائه می شود و همه برنامه های دهکده پس از مشورت و اخذ نظر کارشناسان هر بخش و تائید کمیته کارشناسی گروه صورت می گیرد.
حبیبی افزود:هیچ تغییر مدیریتی در مجموعه اتفاق نیفتاده است و انتخاب حیوانات و حضور آنها در دهکده حیات طبیعت همگام با محیط طبیعی انجام میشود.
دهکده طبیعت یک مدرسه طبیعت در کشور است
یک کارشناس محیط زیست نیز در این بازدید با بیان اینکه دهکده طبیعت یک مدرسه طبیعت در کشور است، گفت: ساخت دهکده طبیعت قزوین از سال ۷۹ در هیات مدیره پارکها و فضای سبز رقم خورد و قزوین نخستین استان در مسیر شمالی کشور بود که با ایجاد دهکده طبیعت کار خود را شروع کرد.
هرمز محمودی اظهار داشت: روزانه جمع کثیری از دانش آموزان و دانشجویان به این مجموعه مراجعه میکنند و گونههای گسترده طبیعی در این فضا بستری برای آموزش زیست شناسی این افراد فراهم کرده است.
وی افزود: اگر شهرداری امروز قصد راه اندازی این مرکز را داشت رقم بسیار سنگینی باید متحمل هزینه میشد که انجام پذیر نبود با توجه به اینکه گونههای جانوری این مرکز بسیار زیاد و مختلف است.
این کارشناس محیط زیست افزود: فعالیت این مرکز به هیچ وجه برای شهرداری توجیه اقتصادی ندارد اما توجیه فرهنگی، آموزشی و گردشگری دارد و امروز در حال اشباع شدن از نظر جمعیتی گونههای جانوری است.
محمودی اضافه کرد: اکثر غریب به اتفاق دانش آموزان استان از این مکان بازدید کرده اند و قطعاً افزایش دانش و بار علمی مراجعه کنندگان را به همراه داشته است.
وی یادآور شد: هماکنون باغستانهای سنتی ما در مسیر تهدید است و به گونهای باید برنامه ریزی کنیم که این سرمایههای علمی و فرهنگی ارزشمند برای نسل بعدی ما به یادگار بماند.
این کارشناس محیط زیست افزود: اینجا یک مرکز علمی و آموزشی جانوری و حیوانی در کشور است و تا حدودی تلاش شده تا گونههای جانوری ما با نزدیکترین فضا به زیستگاه اصلی نگهداری شوند.