به گزارش روز سهشنبه ایرنا، دکتر «قباد محمدی» در نشست قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در استانداری کرمانشاه افزود: ۵۹ درصد از اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت برعهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
وی تاکید کرد: زنگ پیری جمعیت در کشور به صدا درآمده است و رصد و پایش های وزارت بهداشت نشان میدهد که بار بیماری های غیرواگیر مانند بیماری های قلبی عروقی و سرطان در حال افزایش است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: براین اساس اگر امروز فکر اساسی برای جوانی جمعیت نکنیم ۳۰ سال دیگر برای مراقبت از سالمندان نیز با چالش جدی مواجه خواهیم شد.
وی افزود: حساسیت و توجه ویژه رهبر معظم انقلاب در خصوص جلوگیری از پیری جمعیت، عزمی جدی را برای مقابله با این بحران در کشور ایجاد کرده است.
محمدی عنوان کرد: بعد از ابلاغ این قانون، وزارت بهداشت اولویت خود را اجرایی کردن این قانون میداند و اقدامات خوبی در استان کرمانشاه هم برای این موضوع انجام شده است.
وی اظهار داشت: مشاوره فرزندآوری، آموزش و مراقبت های پیش، حین و پس از بارداری، پیشگیری و درمان ناباروری و برنامه سلامت جنسی خانواده از برنامه های مهم اجرایی شده در دانشگاه علوم پزشکی است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: افزایش مهارت و توانمندی پرسنل بهداشتی درمانی و توزیع مکمل های دارویی رایگان برای مادران باردار و زیرپوشش بیمه قرارگرفتن زوج های نابارور از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه است.
وی اضافه کرد: همچنین ۲ همایش ملی و استانی برای نهادینه کردن چالش های جمعیتی در چند ماه آینده نیز در استان برگزار خواهد شد.
محمدی در پایان گفت: پیری جمعیت تنها به دلیل مشکلات اقتصادی نیست به عنوان مثال خانواده هایی هستند که با وجود تمکن مالی، تمایلی به ازدواج یا داشتن فرزند ندارند لذا نباید از فرهنگ سازی در این زمینه غفلت کنیم و باید این موضوع را هم جدی بگیریم.
به گزارش ایرنا، نرخ رشد جمعیت در سال ۱۳۹۹ به ۰.۷۳ درصد و در سال ۱۴۰۰ علی رغم افزایش ۲۰۰۰ تولد نسبت به سال ۱۳۹۹ به ۰.۶۸ درصد رسیده است. برآوردها نشان میدهد که با توجه به افزایش جزیی تولدها در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹، نرخ رشد جمعیت در سال جاری نیز کاهشی باشد. همچنین تا مادامیکه نرخ باروری کمتر از حد جایگزینی باشد، پیشبینی میشود در سالهای آینده با کاهش بیشتر نرخ رشد جمعیت مواجه باشیم.
مطلوب نبودن این اتفاق ناظر بر این است که هر وقت نرخ رشد جمعیت کاهش پیدا کند، درصد جمعیت سالخوردهها زیاد و افراد در معرض کار کم میشوند.
کاهش سریع نرخ باروری از ۶.۵ فرزند به ازای هر زن در دهه ۶۰ به حدود ۱.۸ فرزند در سال ۱۳۹۰ و افزایش جزئی آن تا حدود ۲ فرزند در سال منتهی به سرشماری ۱۳۹۵، در طول تاریخ کشور بیسابقه بوده است.
برآوردهای مرکز آمار ایران بر مبنای اطلاعات ثبت احوال نشان میدهد، میزان باروری کل ایران (برای جمعیت ایرانی) در سال های ١٣٩٦ و ١٣٩٧ و ١٣٩٨ و ١٣٩٩ به ترتیب برابر ٢,٠٩ و ١.٩٥ و ١.٧٤ و ١.٦٥ فرزند به ازای هر زن بوده است.
میزان باروری کل ایران (برای جمعیت ایرانی و غیر ایرانی) با استفاده از دادههای ثبت احوال (ثبت موالید تا وقوع یکسال) و وزارت بهداشت (ثبت موالید اتباع خارجی) در سالهای ١٣٩٦ و ١٣٩٧ و ١٣٩٨ و ١٣٩٩ به ترتیب برابر ٢,٠٧ و ١.٩٧ و ١.٧٧ و ١.٧١ فرزند به ازای هر زن بوده است.
در سالهای اخیر اوج سن فرزند آوری در سنین ٢٩-٢٥ ساله متمرکز شده است و الگوی سنی باروری نشان دهنده کاهش میزان باروری در گروههای سنی ٢٤-٢٠، ٢٩-٢٥ و٣٤-٣٠ ساله است.
تمام استانهای کشور کاهش میزان باروری کل را در سالهای اخیر تجربه کرده اند، به طوری که کاهش میزان باروری در اقصی نقاط ایران به مسالهای فراگیر تبدیل شده است.
٩ استان، باروری پایین (کمتر از ١,٥) و بسیار پایین (کمتر از ١.٣) را در سال ١٣٩٩ تجربه کردهاند و ١٥ استان هم باروری کمتر از سطح جانشینی یعنی ٢.٠٩ تا ١.٥ فرزند داشته اند.