سنندج- ایرنا- دبه‌ را به صف دبه‌های جلوی چشمه اضافه کردم. یکی از شهروندان گفت؛"کی راحت شویم از این آب بردن‌ها"؟ گفتم؛"قرار شده تا اوایل شهریور، آب سد آزاد به سنندج برسد" که ادامه داد؛"از این وعده و وعیدها زیاد شنیدیم؛ حالا خدا کند این بار واقعیت داشته باشد".

به گزارش خبرنگار ایرنا، چند شب پیش با پدر و مادرم برای چندمین بار راهی شهرک وحدت سنندج شدم تا از چشمه‌، آب شرب برای مصرف بیاورم با وجود اینکه عقربه ساعت، ۱ بامداد را نشان می‌داد اما باز هم دبه‌های ردیف شده جلوی چشمه زیاد بود.

البته این وضعیت و دبه‌های به صف شده آب را چند جای اطراف شهر می‌توان دید. تعدادی از شهروندان سنندجی از چشمه‌های کوه آبیدر از جمله هفت آسیاب، کانی‌شفا و سنگ شکین استفاده می‌کنند و بعضی هم کمی دورتر از شهر، به چشمه اطراف روستای ساتیله (کیلومتر ۱۰ جاده سنندج - دیواندره) پناه می‌برند.

یکسال پیش گزارشی راجع به همین استفاده مردم سنندج از آب چشمه‌ها نوشتم و در گزارش این نکته از زبان معاون بهداشتی وقت دانشگاه علوم پزشکی کردستان ذکر شد که شهروندان از آب چشمه‌ها استفاده نکنند چرا که ممکن است از لحاظ املاح یا موارد دیگر سالم نباشد و حالا امسال خانواده خودم به جمع استفاده کنندگان از آب چشمه‌ها اضافه شده‌اند.

همانطور که در گزارش‌ها و خبرهای قبلی هم اشاره شده است، در چند سال اخیر به دلیل تغذیه‌گرایی سد قشلاق، آب شرب سنندج به لحاظ طعم و بو، کیفیت قابل قبولی ندارد، هرچند کارشناسان شرکت آب و فاضلاب بارها بر سلامت آن تاکید داشته‌اند.

به گفته مدیرعامل شرکت آبفا، تغییر طعم آب شرب سنندج در طول سال در نوسان است یعنی اوایل پاییز به دلیل سرد شدن هوا و در فصل بهار به واسطه بالا رفتن دما، پدیده واگرایی در لایه های آب سد اتفاق می افتد و این موضوع هم خود دلیلی برای تغییر کیفیت آب از لحاظ طعم و بو شده است.

آن طور که محمد فرهاد می‌گوید تصفیه‌خانه‌های شماره یک و ۲ سنندج در زمان خودش برای حذف طعم و بوی آب طراحی نشده‌اند و کارکردشان در اصل برای رفع کدورت و مواد بیماری زا است، هرچند از جمله تصفیه‌خانه‌های پیشرفته در کشور به حساب می‌آیند.
 



آخرین وضعیت پروژه خط انتقال آب سد آزاد به سنندج 

به هرحال واقعیت این است که مردم سنندج از وضعیت موجود به شدت گلایه دارند و خسته شده‌اند و نوشیدن آب گوارا و خوش‌طعم برایشان به یک آرزوی دور و دراز و البته مطالبه اصلی‌شان از دولت تبدیل شده است؛ موضوعی که استاندار کردستان سه روز قبل در بازدید از خط انتقال آب سامانه سد آزاد به تصفیه‌ خانه سنندج، بر تلاش برای تحقق آن تا اول شهریور تاکید کرد.

اسماعیل زارعی‌کوشا گفت که پروژه خط انتقال آب سامانه سد آزاد به تصفیه‌خانه سنندج ۶۵ درصد پیشرفت دارد و تلاش می‌کنیم در موعد مقرر یعنی تا اواخر مرداد یا اوایل شهریور به اتمام برسد.

او به این هم اشاره کرد که تا حالا سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای این پروژه هزینه شده و اتمام آن نیازمند سه هزار میلیارد ریال دیگر بوده که بخشی مربوط به مطالبات پیمانکار است.

استاندار کردستان با بیان اینکه برای تامین اعتبار مورد نیاز این طرح مشکل خاصی وجود ندارد، اضافه کرد: این پروژه در حال حاضر از پیشرفت خوبی برخوردار بوده و سرعت قابل توجهی دارد، به طوری که در خرداد ماه ۵.۵ کیلومتر لوله‌گذاری انجام شده است که رکورد محسوب می‌شود.

زارعی‌کوشا افزود: تاکنون از ۲۷ کیلومتر طول خط انتقال، حفاری ۲۴ کیلومتر آن صورت گرفته و ۱۴.۵ کیلومتر نیز لوله‌گذاری انجام شده و پنج کیلومتر لوله نیز در حال اجرا است.

وی بر تلاش برای پیگیری تامین لوله و اعتبار مورد نیاز تاکید کرد و ادامه داد: نگاه دولت و وزارت نیرو به این پروژه ویژه است و نکته قابل توجه این است که از لحاظ عملیات اجرایی، در سه ماهه اول سال جاری تقریبا به اندازه سال گذشته کار انجام شده است.

به گفته استاندار کردستان، وزیر نیرو قول داده است که اعتبار مورد نیاز برای تکمیل خط انتقال آب سامانه سد آزاد به سنندج، از محل منابع داخلی این وزارتخانه تامین شود، البته مکاتباتی با سازمان برنامه و بودجه برای تامین بخشی دیگر از اعتبارات صورت گرفته که در حال پیگیری است.

زارعی‌کوشا با بیان اینکه پیگیری برای ادامه روند سریع پروژه در حال انجام است، افزود: آب شرب مورد نیاز روستاهای در مسیر خط انتقال نیز تامین خواهد شد و اجرای طرح با توجه به خشن بودن مسیر، بدون همکاری ساکنان روستاهای اطراف، میسر نبود.
 



با جزییات خط لوله انتقال آب سد آزاد به سنندج بیشتر آشنا شویم 

خط انتقال آب از سد آزاد به تصفیه‌خانه سنندج ۲۷.۵ کیلومتر طول دارد و برای تامین آب شرب جمعیت ۷۰۰ هزار نفری شهر سنندج در افق ۱۴۲۵ طراحی شده است.

قرار است از طریق این خط لوله، سالانه ۵۷ میلیون مترمکعب آب از سد آزاد به تصفیه‌خانه انتقال یابد. البته در حال حاضر هم ۲ هزار لیتر بر ثانیه آب از سد آزاد از طریق رودخانه چهل گزی به سد قشلاق سنندج انتقال می‌یابد تا کاهش حجم آب پشت سد قشلاق جبران شود.

انتقال آب از میانه مسیر خروجی تونل میانی و مخزن ۱۰ هزار مترمکعبی ایستگاه پمپاژ اصلی سامانه سد آزاد به تصفیه‌خانه سنندج انجام می‌شود.

این پروژه شامل ۱۳.۲ کیلومتر خط لوله با قطر ۱۴۰۰ میلیمتری و ۱۴.۳ کیلومتر لوله با قطر ۱۲۰۰ میلیمتری است.

البته بد نیست بدانید که برکات سد آزاد زیاد بوده و قرار است در قالب چند پروژه، تعداد زیادی از مردم استان از آن بهره‌مند شوند.

اهداف طرح سامانه انتقال آب از سد آزاد، مهار آب‌های مرزی غرب کشور و انتقال آن به میزان ۱۶۰ میلیون مترمکعب در سال، تامین آب شرب ۴۰ درصد از جمعیت استان کردستان، توسعه کشاورزی پنج هزار هکتار از اراضی استان، تامین نیاز آبی در بخش صنعت به میزان هشت میلیون مترمکعب در سال، اشتغالزایی در بخش صنعت و کشاورزی برای حدود ۱۰ هزار نفر به صورت مستقیم و عیرمستقیم و جلوگیری از فرونشست آب زیرزمینی و نجات دشت های قروه و دهگلان است.

سد آزاد در ۴۰ کیلومتری جاده سنندج - مریوان روی رودخانه آزاد واقع‌ شده است. این سد از نوع سنگریزه‌ای با هسته رسی با طول تاج ۵۹۵ متر و ارتفاع ۱۲۵ متر از پی، امکان ذخیره‌سازی ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب را دارد.
 



شهریور، پایان سقایی چشمه‌های سنندج؟

مطالبه به حق مردم سنندج اکنون بعد از سال ها نوشیدن آب با طعم و بوی نامطلوب، بهره‌مندی از آب شرب گوارا است و امیدوارند پروژه خط انتقال آب سد آزاد به تصفیه‌خانه این شهر طبق وعده استاندار تا شهریور به بهره‌برداری برسد تا ناچار نباشند هر از گاهی، به چشمه‌های اطراف شهر پناه ببرند.

از طرفی هم به واسطه استفاده از آب چشمه خطر ابتلا به بیماری وبا (که تاکنون ۶ نفر مشکوک به ابتلا به این بیماری در استان شناسایی شده‌اند) هم وجود دارد که البته تاکید شده حتما آب قبل از مصرف جوشانده شود.

سنندج حدود ۶۰۰ هزار نفر جمعیت دارد و ۱۸۰ هزار مشترک در این شهر از خدمات شرکت آبفا بهره‌مند هستند.