به گزارش ایرنا به نقل از منابع اروپایی، هفته گذشته، کمیسیون اروپا توصیه کرد که به اوکراین و مولداوی وضعیت نامزدی اتحادیه اروپا اعطا شود. در عین حال این ارگان نظر داد گرجستان باید پیش از بررسی وضعیت نامزدی کارهایی انجام دهد و شرایطی را برآورده کند.
همه نشانه ها حاکی از آن است که رهبران اتحادیه اروپا توصیه های هفته پیش کمیسیون اروپا را تایید خواهند کرد. این بدان معناست که اوکراین و مولداوی هر دو در شامگاه ۲۳ ژوئن مصادف با ۲ تیر وضعیت نامزدی دریافت خواهند کرد، اما باید تعدادی شرایط را برای پیشبرد بیشتر مسیرهای الحاق خود انجام دهند. از سوی دیگر، گرجستان ابتدا باید شرایط دیگری را برآورده کند تا این کشور تازه بتواند به وضعیت نامزدی دست یابد.
با این حال، شاید جالب ترین بخش در پیش نویس آخرین نشست اتحادیه اروپا جمله ای است مربوط به اوکراین و مولداوی که می گوید: "شورای اروپا پس از برآورده شدن کامل این شرایط در مورد اقدامات بعدی تصمیم گیری خواهد کرد. " آیا این بدان معناست که اوکراین و مولداوی پس از برآورده شدن این شرایط آماده خواهند بود تا مذاکرات الحاق را آغاز کنند یا بدان مفهوم است که قبل از هر اقدام بعدی، شرایط بیشتری اعمال خواهد شد؟ این اولین باری است که اتحادیه اروپا وضعیت عضوی را کاندیدای مشروط اعلام می کند. از همین رو می توان گفت اوکراین و مولداوی در شرایط مبهمی به سر خواهند برد.
نشانه های ناامیدکننده برای بالکان غربی
در حالی که رهبران اتحادیه اروپا احتمالاً گامی تاریخی برای نشان دادن اینکه اوکراین، مولداوی و گرجستان روزی بخشی از این اتحادیه خواهند بود، بردارند، این نشست ممکن است برای اعضای بالکان غربی این اتحادیه رنگ و بوی ناامیدی داشته باشد. انتظار می رود روز پنج شنبه رهبران آلبانی، بوسنی و هرزگوین، کوزوو، مونته نگرو، مقدونیه شمالی و صربستان برای دیدار با همتایان خود اتحادیه اروپا در نشست بالکان غربی که پیش از اجلاس بزرگتر در بروکسل برگزار می شود، حضور به هم رسانند. مقدونیه شمالی، مونته نگرو، آلبانی، صربستان و ترکیه همگی نامزدهای رسمی برای پیوستن به اتحادیه اروپا هستند، اما هم بوسنی و هم کوزو تنها کشورهای کاندیدای احتمالی محسوب می شوند.
روز سه شنبه، ادی راما، نخست وزیر آلبانی این سوال را مطرح کرد که آیا اگر قرار است پس از گردهمایی های مشابهی در بروکسل که هیچ چیز عاید کشورش نشد، این نشست منجر به "نه، متاسفم" دیگری شود، اصلا منطقی است که آنها در نشست آتی حاضر شوند یا نه. البته بعدتر، او حضور خود را تایید کرد؛ ولی کشورهای حوزه بالکان نگاهی ناامیدانه به نشست آتی اتحادیه اروپا دارند.
هنوز این بخت وجود دارد که مقدونیه شمالی و بلغارستان بتوانند اختلافات خود را قبل از نشست سران یا در جریان آن حل کنند تا به همراه آلبانی بتوانند برای آغاز مذاکرات الحاق به اتحادیه اروپا چراغ سبز دریافت کنند.
با این حال، بوسنی و هرزگوین وضعیت نامزدی دریافت نخواهد کرد، زیرا اکثریت قریب به اتفاق کشورهای عضو اتحادیه اروپا معتقدند که اصلاحات کافی در چند سال گذشته انجام نداده است، و از سوی دیگر هم به نظر میرسد که امیدهای کوزوو برای دستیابی به لغو روادید با اروپا پایان یافته محسوب می شود.
اروپای جدید مکرون
بی شک در اجلاس پیش رو بحث های داغی درباره گسترش اتحادیه اروپا درخواهد گرفت. ایده افزایش اعضا در این باشگاه سیاسی، همچنان برخی از کشورها، به ویژه در بخش غربی اتحادیه اروپا را کمی مضطرب می کند. به همین دلیل است که رهبران اتحادیه اروپا قرار است در شام روز پنج شنبه درباره ایده اخیر امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در مورد یک جامعه سیاسی جدید اروپایی بحث کنند.
سند پیشنهادی فرانسه که هفته گذشته در بروکسل منتشر شد، خواستار ایجاد یک نهاد سیاسی جدید با اختیارات تصمیم گیری است که چندین بار در سال در سطوح مختلف سیاسی تشکیل جلسه دهد و درهایش به روی همه کشورهای اروپایی "که دارای یک مجموعه ارزشهای دموکراتیک مشترک هستند" باز خواهد بود.
در حالی که پاریس تلاش زیادی کرده است توضیح دهد که این ابداع جایگزینی برای گسترش اتحادیه اروپا نخواهد بود، برخی کشورها با دید محتاطانه ای بدان می نگرند؛ زیرا میترسند اوکراین و کشورهای بالکان غربی برای همیشه در نوعی «نیمه راه» اتحادیه اروپا گیر کنند. " از همین رو انتظار بحث های داغی در روزهای آینده در این باره می رود؛ به خصوص که انتظار نمی رود رئیس جمهور فرانسه با توجه به شکست در انتخابات پارلمانی هفته پیش، چندان از در مصالحه درآید.
تمام شدن ایده ها در مورد روسیه
بخش بزرگی از اجلاس سران اروپایی، مسلما به جنگ روسیه و اوکراین اختصاص خواهد یافت. اما این احساس مشترک، چه در داخل و چه در خارج از بروکسل، وجود دارد که مجموعه های ایده های مربوط به این موضوع رو به اتمام است. با این حال قرار است برای افزایش بیشتر حمایت نظامی از کی یف و اعطای یک بسته کمک مالی دیگر به اوکراین به ارزش ۹ میلیارد یورو (۹.۵ میلیارد دلار) فراخوانی صورت گیرد.
وقتی به دلیل آنچه محاصره دریایی روسیه خوانده می شود، صحبت از غلات محبوس در بندر اودسا به میان می آید، بسیاری در بروکسل هنوز امیدوارند که دبیر کل سازمان ملل بتواند این موضوع را حل و صل کند. با توجه به تهدیدات صریح مسکو علیه لیتوانی به دلیل ممانعت از ورود کالاهای روسی تحریم شده توسط اتحادیه اروپا به منطقه کالینینگراد روسیه، هنوز بحث هایی در مورد اینکه آیا متن حمایت آمیزی از ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، در بیانیه نهایی قرار خواهد گرفت یا خیر وجود دارد.
حتی در مورد تحریم ها علیه روسیه، نوعی خستگی در دالان های قدرت بروکسل به وضوح مشاهده می شود. پس از تلاش برای اتخاذ آخرین دور اقدامات محدودکننده، به ویژه تحریم نفتی روسیه از طرق متعدد، متن پیشنویس نسبتاً مبهم است: «کار بر روی تحریمها، از جمله تقویت اجرا و جلوگیری از دور زدن، ادامه خواهد یافت».
در حالی که برخی کشورهای اروپایی برای تحریمهای بیشتر و عمیقتر فشار میآورند، یکی از مقامات اتحادیه اروپا که میخواست نامش فاش نشود، ناامیدانه به خبرنگاران ابراز کرد «ما اکنون فقط صنایع گاز و هستهای را برای تحریم بیشتر داریم، اما با توجه به اینکه ایجاد توافق بر سر تحریم خود به تنهایی به شدت سخت بود در کنار مسائل مربوط به تورم و قیمت انرژی، فکر میکنم ممکن است اکنون برای تحریم جدیدی آماده نباشیم. "