به گزارش ایرنا، پنج نماینده «جنبش حقوق» نزدیک به گروه مقاومت «کتائب حزب الله» که قبلا اعلام کرده بوداز جایگزین شدن به جای نمایندگان استعفاکننده جریان صدر خودداری می کند به علاوه یک نماینده از فراکسیون «الفتح» به رهبری «هادی العامری» و سه نماینده جریان صدر از ادای سوگند خودداری کردند.
نمایندگان جدید جریان صدر پیشتر گفته بودند که به نشانه همبستگی با نمایندگان استعفاء کننده این جریان، از پارلمان انصراف می دهند.
این درحالی است که به جزء این ۹ نفر، ۶۴ نماینده دیگر از فراکسیون های مختلف پارلمان که عمدتا از ائتلاف فراگیر «چارچوب هماهنگی» (احزاب شیعه به استثناء جریان صدر) هستند، امروز در جلسه فوق العاده پارلمان سوگند یاد کرده و عملا عضو مجلس نمایندگان عراق شدند.
در صورتی که نمایندگان مزبور بر موضع خود اصرار ورزند، حسب حداکثر آراء در هر حوزه انتخابیه، نامزدهای دیگر پارلمانی، حق جایگزین شدن به جای این ۹ نماینده را دارند.
با اعلام سوگندهای امروز نمایندگان جایگزین، حلقه استعفای نمایندگان جریان صدر از پارلمان تکمیل شده و امکان بازگشت آنها ناممکن است.
با وجود خروج نمایندگان صدر از پارلمان اما این جریان سیاسی در سطح اجرایی همچنان دارای تعدادی از وزراء، استانداران، مدیران کل و دیگر سطوح مدیریتی کشور است.
«سید جبار المعموری» عضو ائتلاف الفتح در این راستا به یکی از شبکه های تلویزیونی عراق گفته است که جریان صدر دارای ۴۰ معاون وزیر، ۲۰۰ مدیرکل، تعداد زیادی معاونین مدیران کل به علاوه اینکه استانداران بصره، ذیقار، بابل، میسان و نجف همگی صدری هستند.
به گفته وی، علاوه بر اینها، دبیرکل هیات دولت و رییس بانک مرکزی عراق هم از جریان صدر است، بنابراین انصراف دهندگان جریان صدر از پارلمان تنها یک درصد این جریان سیاسی محسوب می شوند که فقط از قوه مقننه استعفا کرده اند اما جریان صدر در سطح قوه اجرایی حضور دارد.
استعفای نمایندگان جریان صدر از پارلمان بعد از 8 ماه ادامه بن بست سیاسی برای تشکیل دولت در عراق انجام شد. مقتدا صدر می گوید به عنوان اکثریت عددی در پارلمان (و نه اکثریت مطلق) حق تشکیل دولت را بدون شراکت با سایر جریان های شیعی ائتلاف کننده در چارچوب هماهنگی شیعی دارد ، اما این اقدام صدر با آبستراکسیون چندباره چارچوب هماهنگی و از حد نصاب افتادن پارلمان برای تعیین رئیس جمهور و تشکیل کابینه ناکام ماند و نهایتا مقتدا صدر از نمایندگان جریان خود خواست از پارلمان کناره گیری کنند.
پس از استعفای نمایندگان جریان صدر برخی رسانه ها و جریان های سیاسی به ویژه از خارج عراق شروع به شایعه سازی درباره فشار ایران بر جریان صدر برای کناره گیری از پارلمان کردند.
مقتدا صدر نیز روز گذشته در بیانیه ای تصریح کرد که آنچه درباره کنار کشیدن جریان او از پارلمان عراق گفته می شود دروغ است و ایران نقشی در کناره گیری صدری های از پارلمان و روند سیاسی تشکیل دولت ندارد.
او افزود: برای اولین بار می گویم: جمهوری اسلامی ایران، این بار هیچ فشاری بر هیچ طرف شیعی وارد نکرده است. آنچه درباره خروج ما (از پارلمان عراق) به علت تهدید ایران شایع شده است کذب است و صحت ندارد.
صدر در عین حال نوشت: به نظر می رسد کسانی که برخی ها آنها را «بازوهای ایران» می نامند نقض هایی سیاسی را علیه دستگاه قضایی عراق، اعمال و تلاش می کنند آن را مجبور به تامین منافع خود کنند. به همین ترتیب، (این جریان) تلاش می کند بر بلوک های سیاسی دیگر اعم از مستقل ها و یا فراکسیون های غیرشیعی فشار بیاورد به ویژه اینکه در آستانه جلسه فردا (نشست امروز پنجشنبه پارلمان) هستیم.
مقتدا صدر رهبر جریان روز 22 خردادماه از «حسن العذاری» رئیس فراکسیون صدر در مجلس عراق خواست تا استعفای نمایندگان خود را تقدیم رئیس پارلمان کند؛ چنین شد؛ العذاری روبروی «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق نشست و الحلبوسی هم پشت میز کارش دهها برگه استعفا را امضا کرد؛ ویدیوی کوتاهی هم از این نشست منتشر شد تا به همه این پیام را داده باشند که این استعفا آن گونه که برخی چهره ها مانند اعضایی از ائتلاف دولت قانون «نوری المالکی» می گویند، «مانوری سیاسی» نیست و واقعیت دارد.