تهران - ایرنا - یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد) هشدار داده است که مناطق ساحلی دریای مدیترانه در معرض خطر سونامی تا سال ۲۰۳۰ قرار دارند.

به گزارش روز جمعه ایرنا از شبکه خبری «روسیاالیوم»، این سازمان اعلام کرد که به همه جوامع ساحلی دریای مدیترانه از جمله مناطق عرب نشین در معرض خطر وقوع سونامی درباره نحوه مقابله با این پدیده آموزش خواهد داد.

یونسکو معتقد است که سیستم هشدار جهانی سونامی برای نجات جان انسان ها کافی نیست، بنابراین جوامع ساحلی نیز باید آموزش ببینند تا به شیوه ای صحیح در برابر این پدیده واکنش نشان دهند.

این سازمان تاکید می کند که اگرچه اکثر امواج سونامی بر جمعیت های ساحلی در مناطق اقیانوس آرام و اقیانوس هند تأثیر می گذارد، اما همه مناطق اقیانوسی در معرض خطر هستند.

آمارها حاکی از آن است که احتمال وقوع موج سونامی بیش از یک متر در مدیترانه طی ۳۰ سال آینده نزدیک به ۱۰۰ درصد است.

این گزارش می‌گوید که ۷۸ درصد سونامی‌ها ناشی از فعالیت‌های لرزه‌ای، ۱۰ درصد فعالیت‌های آتشفشانی و رانش زمین و ۲ درصد ناشی از تغییرات آب و هوایی است.

۲۱ کشور مستقل شامل ۱۴ کشور جنوب اروپا، ۵ کشور شمال آفریقا و ۲ کشور آسیایی لبنان و سوریه در دریای مدیترانه خط ساحلی دارند. همچنین نوار غزه ، قبرس و جبل الطارق نیز دارای خط ساحلی در این دریا هستند.

سونامی یا تسونامی به امواج بزرگ آبی گفته می‌شود که در پی حرکت صفحات پوسته زمین رخ می‌دهد. وقتی زلزله‌ای رخ می‌دهد یا آتشفشانی شروع به فوران می‌کند، ارتعاشات و لرزش‌های آن، از میان آب‌ها عبور کرده و موجب شکل‌گیری امواج بسیار بزرگ و سهمگین می‌شود. این امواج سونامی نام دارند.

طی ۱۰۰ سال گذشته بیش از ۵۸ سونامی در جهان رخ داده که جان ۲۶۰ هزار نفر را گرفته و در واقع هر سونامی موجب مرگ ۴۶۰۰ نفر شده است که این تلفات بیش از آمار هر رخداد فاجعه محیطی است که رخ می دهد.