به گزارش ایرنا، با نگاهی به ترکیب تیم اعزامی سابر ایران به قهرمانی جهان باید چند مساله مورد تاکید و توجه قرار داد.
در این تیم به نامهای علی پاکدامن، محمد رهبری، نیما زاهدی و محمد فتوحی بر میخوریم و ترکیب تیم زنان را پریماه برزگر، نجمه سازنچیان، فائزه رفیعی و کیانا باقرزاده تشکیل میدهند.
رقابتهای قهرمانی جهان در مصر از دو جنبه باید مورد کارشناسی قرار بگیرد تا هم راه برای موفقیت روشن و شفاف باشد و هم از سویی دیگر در خصوص نتایج از رویاپردازی دست برداشته و با واقعیتها کنار بیاییم. تیم مردان ایران به تازگی در رقابتهای شمشیربازی قهرمانی آسیا که به میزبانی کرهجنوبی برگزار شده بود به میدان رفته و عملکرد این تیم تقریبا مشخص و روشن است اما در تیم زنان ایران با توجه به عدم حضور در رقابتهای برونمرزی و البته حضور نیافتن در مسابقات مهمی چون قهرمانی آسیا، ابهامات بسیاری وجود دارد.
تیم سابر ایران زیر تیغ انتقاد؛ واقعیتهایی که دیده نشد
علی پاکدامن، محمد فتوحی، محمد رهبری و نیما زاهدی ترکیب تیم اعزامی ایران به رقابتهای قهرمانی آسیا را تشکیل دادند، تیمی که قبل از اعزام حساب ویژهای روی آن باز شده بود و پس از کسب نتایج به دست آمده مورد انتقاد رسانههای مختلف و البته کارشناسان قرار گرفت. اینکه انتظار از تیم سابر ایران بالاست به عملکرد خوب بازیکنان و شمشیربازان کشورمان به رویدادهای قبلی باز میگردد. رقابتهایی مثل بازیهای المپیک اما چرا در کره نتوانستیم در خور شان و نام کشورمان و سابر ایران ظاهر شویم مساله مهمی است که باید مورد ارزیابی قرار گیرد و آیا باید نگران جامجهانی مصر باشیم؟
در انفرادی علی پاکدامن در مرحله یک شانزدهم برابر آرتیم سارکیسیان از قزاقستان با نتیجه ۱۴ بر ۱۵ شکست خورد و از دور رقابتها کنار رفت. از نکات جالب این شکست قرار گرفتن سابریست قزاق در رتبه ۳۰۸ جهان است آنهم در شرایطی که نماینده ایران در رنکینگ دوزادهم جهان قرار داشت. محمد رهبری هم در این مرحله با نتیجه ۱۱ بر ۱۵ برابر تینلو از هنگکنگ شکست خورد و این شکست نیز در شرایطی رقم خورد که رهبری در رنکینگ ۲۶ و حریف او در جایگاه ۷۶ قرار داشت.
اما وضعیت برای نیما زاهدی و محمد فتوحی متفاوت بود، زاهدی در مرحله یک چهارم ۱۲ بر ۱۵ از جونگ هوانکیم از کرهجنوبی شکست خورد که رنکینگ چهارم جهان را در اختیار داشت اما نماینده ایران در رتبه ۳۰۰ جهان بود، محمد فتوحی نیز ۹ بر ۱۵ برابر بونگیلگو از کرهجنوبی نتیجه را واگذار کرد آنهم در شرایطی که فتوحی رنکینگ ۴۵ و حریف کرهای رنکینگ ۱۱ جهان را در اختیار داشت.
در بخش تیمی تیم شمشیربازی ایران با ترکیب علی پاکدامن، محمد فتوحی، محمد رهبری و نیما زاهدی با شکست ۴۴ بر ۴۵ برابر ژاپن از صعود به فینال بازماند اما در دیدار نهایی با عبور از سد هنگکنگ به مدال برنز این دوره از مسابقات رسید. تیم شمشیربازی اسلحه سابر ایران که در مرحله یکهشتم نهایی با قرعه استراحت روبرو شده بود در مرحله یک چهارم نهایی با نتیجه ۴۵ بر ۱۴ مقتدرانه از سد تایلند گذشت و در جمع چهار تیم برتر قرار گرفت. تیم ایران در این مرحله به سد سخت ساموراییها برخورد کرد و با اختلاف یک امتیاز شکست خورد.
هر چند قبل از این اعزام انتقادهایی به برخی از نفرات سابر ایران وجود داشت اما عملکرد خوب نیما زاهدی و صعود چشمگیر ۲۳۱ پلهای او در رنکینگ جهانی شمشیربازی نشان داد مشکل فنی در سابر نداریم و همانطور که از سوی برخی از کارشناسان مطرح شد و پاکدامن و رهبری هم به آن اذعان داشتهاند، اتفاقات و نتایج اخیر این دو سابریست کشورمان به مسایل غیرفنی باز میگردد و باید امیدواربود هر چه زودتر شرایط این دو ملیپوش کشورمان به وضعیت سابق بازگردد.
دختران سابیرست، قربانی بیتدبیری سیاستهای فدراسیون
در مورد تیمی که قرار است به قهرمانی جهان اعزام شود باید به یک مساله مهم تاکید و توجه داشت، اینکه تیم دختران کشورمان مدتهاست در هیچ رویداد مهم برون مرزی به میدان نرفته و در کمال تعجب شاهد عدم حضور این تیم در قهرمانی آسیا نیز بودیم آنهم در شرایطی که فدراسیونهای دیگر با تدابیر خاص این شرایط را برای تیمهای زنان خود فراهم کردند چرا که حضور در چنین رویدادهایی ضمن کسب تجربه، ملیپوشان را در شرایط مسابقه از نظر روحی، روانی و بدنی قرار میدهد اما دختران ما باید بدون حضور در آوردگاه آسیایی به قهرمانی جهانی بروند که به دلیل اهمیت و اعتباری که دارد بدون شک شاهد حضور قدرتمندانه همه تیمهای بزرگ جهان خواهد بود و این کار را برای ما سخت خواهد کرد.
از سویی دیگر انتقادهایی به برخی از نفرات اعزامی دیده میشود اما باید پرسید وقتی تیم اعزام نشده و عملکرد ملی پوشان در رویدادهای برونمرزی مشخص نیست، چرا ورزشکار و کادر فنی را تحت فشار میگذاریم؟ چرا عدم درایت و تدبیر فدراسیون را باید ورزشکار پاسخ بدهد. بدون شک یکی از پاسخهای همیشگی، نبود بودجه و عدم امکانات است.
اگر مجموعه مدیریتی فدراسیون امکان تهیه و تدارک این مسایل را ندارد آیا بهتر نیست در روند کاری خود و سیاستهای موجود تغییر موضع بدهد؟
عملکرد ضعیف شمشیربازی در اطلاعرسانی
فدراسیون شمشیربازی از جمله فدراسیونهای مهم و المپیکی ایران است، فدراسیونی که در همین چند وقت اخیر رویدادهای مختلفی را سپری کرده و اعزامهای متعددی را بعد از المپیک به خود دیده است اما در کمال تعجب این فدراسیون در حوزه اطلاعرسانی و روابط عمومی بسیار ضعیف عمل کرده و عملکردی پرحرف و حدیثی داشته است.
البته به دفعات این انتقاد را به گوش مسئولان فدراسیون رساندهایم اما به نظر میرسد مسئول اطلاعرسانی و مدیر روابطعمومی شمشیربازی علاقهای به درج اخبار بر روی سایت این فدراسیون ندارد و حتی این عملکرد بحث برانگیز وی، صدای قهرمانان و ورزشکاران این رشته را هم درآورده است.
بیاطلاعی رئیس فدراسیون از زمان مسابقات
رییس فدراسیون شمشیربازی در مصاحبهای در روز ۲۶ خردادماه سال جاری عنوان کرد تیم ملی شمشیربازی مهر عازم مسابقات جهانی مصر میشود و قرار است بیستم مهرماه امسال در جام جهانی مصر حضور یافته و به مصاف رقبای خود برود.
در بخش دیگری از این مصاحبه عنوان شده تیم با ترکیب کامل راهی مصر میشود (۳ سابریست مرد و ۳ ورزشکار زن) و این در حالی است که تیم کامل ۴ نفره خواهد بود و باید پرسید چرا فضلالله باقرزاده چنین اشتباهی را انجام داده چرا که بدون شک او به این مسایل اشراف کامل داشته و دارد اما اینکه هم عنوان مسابقه، هم زمان برگزاری و هم تعداد نفرات اینگونه مطرح شده جای سئوال دارد.
چرا فکری برای بازگشت پاکدامن و رهبری نمیشود؟
علی پاکدامن در المپیک توکیو یکی از بهترینهای سابر ایران بود، او در شرایطی که تیم ایران تحت فشار مانده و امتیازات زیادی از دست داده بود در بازگشت تیم نقش به سزایی داشت اما در نهایت برتری از آن ایران نشد، از سویی دیگر محمد رهبری نیز بارها نشان داده از سطح فنی خوبی برخوردار است اما عملکرد این دو سابریست کشورمان در مسابقات اخیر و اینکه از نظر روحی و روانی در شرایط خوبی نیستند، نشان میدهد فدراسیون در این بخش نتوانسته به خوبی قهرمانان خود را حمایت و هدایت کند و باید پرسید در چنین شرایطی این دو ملیپوش کشورمان کی و در کدام رویداد قرار است به روزهای اوج خود باز گردند؟
زنگ خطری که شاید در مصر صدایش گوشها را کر کند
نتایج به دست آمده از مسابقات قهرمانی آسیا نشان داد سابر ایران در شرایط سختی قرار دارد، قاره پهناور آسیا و تیمهایی که هر روز و هر لحظه برای موفقیت و ارتقای سطح دانش فنی و علمی خود کار و تلاش میکنند و بدون شک آمادهاند تا از هر لحظه غفلت و تعلل ایران استفاده کنند.
از سویی دیگر تیم سابر ایران به نوعی دست به تغییرات عمده در ترکیب اصلی خود زده است، مجتبی عابدینی که در المپیک عملکرد خوبی داشت در ترکیب ایران حضور ندارد و محمد فتوحی نیز که امروز یکی از مهرههای سابر ایران به شمار میرود در ادوار گذشته یا در ترکیب اصلی تیم ایران نبود و یا میبایست در انتخابیها حضور مییافت. نیما زاهدی نیز از دیگر چهرههای جدید سابر ایران است و اگر بخواهیم منصفانه به موضوع نگاه کنیم شاهد تغییرات اساسی در ترکیب تیم ایران هستیم اما بازهم انتظار از سابر ایران بالاست و امیدواریم با تدابیر فدراسیون و حمایتهای همه جانبه، شاهد موفقیت این تیم در رویدادهای آتی باشیم.
نکته مهمی دیگری که باید مد نظر قرار داد این است که تیم سابر ایران آنطور که برخی از منتقدان به آن میپردازند امروز و دیروز روی نوار ناکامی و سقوط گام برنداشته و در گذشته نیز شاهد نتایج عجیب و غریب در این تیم بودهایم. به عنوان مثال تیم سابر ایران در سال ۲۰۱۴ و در شرایطی که از ژاپن برتر بودیم نتیجه را واگذار کرد و در ۲۰۱۶ نیز برابر ویتنام تن به شکست داد، در اینکه سابریستهای کشورمان (پاکدامن و رهبری) دچار افت شدهاند شکی نیست اما یک نکته را فراموش نکنیم و آن این است که با بیتدبیری و فشار مضاعف غیرمنطقی روی ورزشکاران سرمایهسوزی نکرده و اجازه دهیم در فضایی آرام و به دور از تنش، به اوج باز گردند.
و کلام آخر؛
آنطور که در گفتوگوهای قبلی مورد تاکید قرار گرفت سرمربی تیم ملی سابر ایران برنامههای خود را تا پایان سال ۱۴۰۱ به فدراسیون ارائه کرده و باید پرسید این برنامه تا چه میزان عملیاتی شده است، آیا فدراسیون این توانایی را داشته که طبق همان برنامه پیش برود و یا در روند اجرایی آن شاهد اختلال یا تغییرات بودهایم. بدون شک در عدم موفقیت یک تیم، سلسله اتفاقات مختلفی را باید مورد کاوای قرار داد و این مساله در مورد شمشیربازی هم صدق پیدا میکند.
فدراسیون شمشیربازی این روزها با سرپرستی اداره میشود و امیدواریم تیم مدیریتی فدراسیون تمام و کمال حواسشان به مسابقات پیش رو باشد. جدا از سابریستهای کشورمان، اپه و فلوره نیز در قهرمانی جهان مصر هم به میدان خواهند رفت و امیدواریم کارنامه شمشیربازی همانطور که انتظار میرود خوب و قابل دفاع باشد.