عصمت عباسی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه در روزهای داغ فصل تابستان قرار داریم، افزود: گرمازدگی به عنوان آفتاب زدگی یا تب حرارتی شناخته شده است و زمانی اتفاق می افتد که دمای مرکزی بدن افزایش می یابد و سیستم های داخلی، خود شروع به تعطیل شدن می کنند.
وی اظهار داشت: گرمازدگی می تواند توسط دمای بالای محیط، فعالیتهای شدید جسمی و یا شرایطی که دمای بدن را بالا می برد، تشدید شود که در این خصوص باید به علائم و نشانه های آن توجه داشت.
این کارشناس، درجه حرارت بسیار بالای بدن، رنگ قرمز، پوست گرم و خشک، زبان خشک و متورم، نبض تند، تنفس سریع، سردرد، سردرگمی و یا رفتار عجیب و غریب، حالت تهوع و امکان از دست دادن آگاهی را از علائم و نشانه های گرمازدگی ذکر کرد.
وی با بیان اینکه همه افراد در معرض خطر بیماری های مرتبط با گرما هستند، تصریح کرد: افراد بالای ۷۵ سال، نوزادان و کودکان خردسال، افراد مبتلا به بیماری های مزمن (فشار خون بالا، بیماری های قلبی، بیماری های تنفسی، دیابت یا بیماری های گردش خون، افراد چاق) بیش از همه در معرض خطر هستند.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: استفاده برخی از داروها، افراد دارای انزوای اجتماعی، افرادی که خارج از منزل کار میکنند و یا در مناطق گرم و تهویه ضعیف هستند، افراد درگیر با فعالیت های بدنی شدید در آب و هوای گرم و افرادی که به گرما، عادت ندارند از دیگر گروههای در معرض محسوب می شوند.
وی به راههای درمان گرمازدگی افراد اشاره کرد و گفت: بر این اساس توصیه می شود که شخص دچار گرمازدگی را به یک منطقه خنک و سایه دار منتقل کرده، استفاده از یک وان آب سرد و خوابیدن در آن، دوش گرفتن، پاشویه با آب سرد، نوشیدن مایعات زیاد، نوشیدنی خنک، حاوی نمک نیز اثرگذار است.
عباسی افزود: به عنوان مثال برای فرد گرمازده می توان یک قاشق چایخوری یا مرباخوری نمک را در یک لیتر آب حل کرده و در طی یک ساعت کم کم آن را بنوشد، همچنین می تواند یک قاشق غذاخوری شکر یا پودر شربت را برای افزایش کالری نوشیدنی، به آن اضافه کند، اگر فرد مسن است یا نمی تواند نوشیدنی شور بنوشد، باید او را به بیمارستان منتقل کرد.
این کارشناس به راههای در امان ماندن از گرمازدگی نیز اشاره کرد و گفت: نوشیدن مقدار زیادی از آب و یا دیگر نوشیدنی های سرد که در صورت نیاز موضوع را با پزشک خود اگر شما بر روی مایعات محدود مصرف دارید درمیان گذارید، در داخل خانه یا در سایه، سرد ماندن و حفظ گردش هوا در اطراف، کاهش فعالیت بدنی و اجتناب از فعالیت شدید در آب و هوای گرم، استراحت کافی از جمله ان است.
وی خاطرنشان کرد: خوردن وعده های غذایی منظم، پوشیدن لباس های سبک وزن، استحمام کردن از دیگر راههای دوری از گرما به شمار می رود و در این میان اگر حضور فرد در گرما ضروری است محدود کردن فعالیت ها در فضای باز یا با کولر (صبح یا شب وجلوگیری در معرض قرار گرفتن آفتاب، در صورت قرار گرفتن استفاده از کلاه، لباس های سبک، استفاده از کرم ضد آفتاب و عینک توصیه می شود.