تهران- ایرنا- درحالیکه ارزیابی ها در روزهای ابتدایی جنگ اوکراین حاکی از اشتباه های نظامی روسیه در زمین درگیری داشت، اکنون پس از گذشت ۴ ماه از حمله نظامی مسکو و تمرکز آنها بر جنوب و شرق اوکراین، آمریکا به پیشرفت‌های روسیه اذعان کرده است.

به گزارش ایرنا، ایالات متحده آمریکا بزرگترین حامی مالی و نظامی اوکراین که همواره از ابتدای جنگ در این کشور اعتقاد داشت روسیه از پس جنگ بر نیامده و اشتباهاتی را مرتکب شده، اکنون در چرخشی مشهود از مواضع خود به پیشرفت‌های نظامی مسکو در شرق اوکراین اذعان کرده است.

در همین راستا گمانه زنی‌هایی درمورد تردید کشورهای غربی برای ادامه کمک ها به کی‌یف در این جنگ فرسایشی به وجود آمده و اینکه با توجه به راهبرد روسیه جهت تخلیه انبار مهمات اوکراین با راهکار به درازا کشاندن درگیری نظامی، آیا اروپا و آمریکا همچنان تمایل به حمایت از این کشور همانند گذشته دارند یا خیر؟

پیشینه 

دو مقام آمریکایی با اطلاع مستقیم از ارزیابی‌های اطلاعاتی واشنگتن در مورد جنگ اوکراین به شبکه خبری سی‌ان‌ان گفته اند که نظامیان روس با درس گرفتن از اشتباه های روزهای ابتدایی جنگ، اکنون در انجام هماهنگ حملات هوایی و زمینی و زنجیره تامین و پشتیبانی موفق عمل می‌کنند.

سی‌ان‌ان با اشاره به نابودی برخی از سلاح های غربی از جمله سامانه‌های هویتزر توسط ارتش روسیه در اوکراین، نوشت: آمریکا انتظار ندارد تجهیزات نظامی جدید ارسالی به نیروهای اوکراینی از جمله سامانه راکت انداز هیمارس به سرعت شرایط را در زمین جنگ تغییر دهد زیرا این سامانه‌ها تاکنون با برد و تعداد راکت محدود به اوکراین ارسال شدند تا عدم حمله به خاک روسیه تضمین شود.

طبق اذعان آمریکایی‌ها، پیشرفت‌های روسیه در روزهای اخیر پس از اینکه دفاع اوکراین از لیسیچانسک بسیار ضعیف‌تر شد، آشکار نموده است. در چند روز گذشته، روس‌ها به سوی چندین روستا در جنوب لیسیچانسک پیشروی کرده‌اند.

براساس اعلام اعضای پارلمان اوکراین به قانونگذاران آمریکایی، ارتش روسیه محاسبه کرده که متحدان غربی کی‌یف چه اندازه مهمات در زاغه‌های خود برای توپخانه‌های ارتش اوکراین (ساخت روسیه) ذخیره دارند و می‌خواهند در طول زمان منتظر تمام شدن آنها بمانند.  

اهمیت موضوع

مقام‌های ارشد دولت آمریکا پیش بینی کرده اند که در هفته‌های آینده ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین عملا در نشست‌های آتی G۷ و ناتو سخنرانی خواهد کرد و به دنبال جلب حمایت بیشتر غرب از کشورش است. جو بایدن رییس جمهوری آمریکا نیز در نشست گروه ۷ از اقداماتی برای افزایش فشار بر روسیه رونمایی خواهد کرد. ایالات متحده همچنین اقداماتی را برای "تقویت امنیت اروپا، در کنار کمک‌های جدید از سوی متحدان" در دستور کار قرار می‌دهد.

افزون بر تحرکات آمریکا، اقدام های تنبیهی اتحادیه اروپا اعم از اعمال تحریم‌ها تمایل روسیه را برای حرکت به سمت راه حل مسالمت آمیز در راستای پایان دادن به جنگ اوکراین کاهش داده و به سمت افزایش تنش در زمین جنگ سوق می‌دهد.

ارزیابی

با اینکه ارزیابی‌های ایالات متحده یک نبرد طولانی را در شرق اوکراین پیش بینی می‌کند، جنگ در روزهای اخیر به مقطع مهمی رسیده است. ارتش اوکراین تمام مهمات زمان شوروی را که مناسب سیستم‌های قدیمی‌تر است، استفاده کرده و دولت‌های غربی با شرایط سختی برای افزایش کمک‌های خود به کی‌یف مواجه هستند.

با ادامه یافتن جنگ در اوکراین، احتمال تلفات بالای نظامیان و از دست دادن تجهیزات نظامی در دو جناح افزایش می‌یابد که در این صورت با توجه به توان برتر نظامی روسیه حفظ فشار در شرق اوکراین با حملات موشکی و توپخانه‌ای سنگین می‌تواند غلبه بر نیروهای اوکراینی و ناتو را به همراه داشته باشد.

آمریکا و ناتو هم شاهد محدودیت تدارکات سلاح های پیشرفته از جمله موشک‌های ضد هوایی دوش پرتاپ و موشک‌های ضد تانک جاولین هستند. این سلاح‌ها خطوط تامین پیچیده‌ای دارند و بدین معنی است که جایگزینی هزاران مورد از چنین موشک‌هایی که قبلا به نیروهای اوکراین داده شده، سال‌ها زمان می‌برد.

از سوی دیگر پس از اقدام های مسکو در شرق و جنوب اوکراین (از جمله پخش شبکه‌های تلویزیونی روسیه از خرسون و برنامه برگزاری همه پرسی برای الحاق آن به خاک روسیه) به منظور ایجاد یک کریدور برای اتصال این مناطق به جزیره کریمه که روسیه پیشتر در ۲۰۱۴ آن را به خاک خود ضمیمه کرده بود، می‌توان انتظار اتفاق مشابه را داشت.