به گزارش ایرنا، چند ماهی است که تشکلی به نام علمداران خدمت در کرج و استان البرز شکل گرفته و با تلفیق ظرفیت های اداری، عمومی و تشکل های مردم نهاد با هدف تلاش جهاد گونه به هر طرف شهر و دیار سر می زند تا در این شرایط حساس اجتماعی بتواند باری از دوش مردم بردارد و گره از مشکلات بگشاید.
پیچیدگی شرایط زندگی ، فاصله اجتماعی و کاستی های عمومی و اداری در کنار تحریم و ۲ سال شرایط سخت کرونا، اوضاع را به گونه ای رقم زده که نمی توان به سادگی گفت که رضایتمندی کامل از وضعیت بر جامعه حاکم است اما اینکه عده ای از همین مردم با شرایط یکسان ردای نوعدوستی پوشیده و برای گذر از این دوران سخت میدان داری می کنند، این امید وجود دارد که با حداقل داشته ها در سایه همدلی می توان دشواری ها را پشت سر گذاشت.
اکنون پایان راه سختی ها نیست به قول بعضی ها تا شقایق است زندگی باید کرد، امروز تلاش جهاد گونه در گوشه گوشه کشور ادامه دارد تا با تکیه بر فکر و توان بازوی ایرانی بتوان شیب های تند زندگی را به جاده صاف و هموار برای آیندگان تبدیل کرد.
شنیده بودیم که گروه علمداران خدمت در ادامه فعالیت های جهاد کرونایی یا حوادث سیل و زلزله و امثال آن ها در البرز شکل گرفته و این بار در کرج در بسیاری از عرصه ها برای خدمت به مردم وقت گذاشته است.
پا به پای علمداران در حلقه دره البرز
صبح یک روز تیرماه ۱۴۰۱ ، گروه رسانه البرز با علمداران خدمت همراه شد تا گوشه ای از آنچه که این تشکل برای آن سر به مهر تعظیم گذاشته را نظاره کند و دیده ها و مشاهدات را در قالب گزارش و تصاویر تهیه تا شاید الگو و سرمشقی برای دیگران باشد.
مسیر جاده قزلحصار در غرب کرج به سمت شهرستان چهارچهارباغ و منطقه حلقه دره در پیش چشمانان ظاهر می شود، انبوهی از زباله ها و کیسه های پلاستیکی پراکنده در دشت قزلحصار و اطراف شهرک جدید ابریشم حکایت از صحنه دلخراش زیست محیطی دارد که تصور جمع کردن این همه زباله ، نخاله و کیسه های پلاستیکی برای من ببننده سخت و دشوار بود.
در کناره های جاده ستون های از علمداران خدمت اعم از پاکبانان شهرداری های کرج و چهارباغ و تشکل های مردم نهاد به چشم می خورد و از نگاهشان چنین بر می آمد که عزمشان برای روسفیدی دوباره طبیعت و محیط زیست جزم کرده اند و اگر چه این همه پلاستیک و زباله در پس عدم مدیریت صحیح انتقال زباله ها فاجعه به وجود آورده اما پاک کردن آن ها کار دشواری نیست به شرط آن که پس ازآن مردم و متولیان امور حال و روز محیط زیست را دریابند.
در این میان اطراف شهرک هشت هزارنفری ابریشم که از حدود ۱۰ سال پیش به محل سکونت بخشی از قشار محروم و کم درآمد استان البرز تبدیل شده و با کوهی ازمشکلات مانند خدمات شهری ، کمبود آب آشامیدنی و نیازهای بهداشتی، درمانی و آموزشی و امثال آنها مواجه است ، جای این سووال داشت که چرا خودروهای حمل زباله شهرداری البرز نباید فاقد پوشش مناسب باشند تا حداقل ساکنان این شهرک از بوی تعفن زباله ، پراکندگی پسماندها و حجم گسترده پلاستیک ها و هجوم حشرات در امان باشند؟
مسوولان شهری کرج و مدیر کل حفاظت محیط زیست استان البرز گروه خبری را به سمت محل دفن زباله های استان البرز در حلقه دره همراهی کردند تا جاییکه پروژه های مختلف اعم از کارخانه پسماند و امکانات مدیریت شهری و سایر اقدامات برای ساماندهی زباله ها یک به یک تشریح و از اقدامات حال و آینده در جهت بهبود مدیریت پسماند و حفاظت از محیط زیست سخن به میان آمد.
دید و بازدیدها و مصاحبه ها حدود چهار تا پنج ساعت ادامه داشت تا اینکه زمان بازگشت فرا رسید و ابتدا گذرمان به شهرک ابریشم شهرستان چهارباغ افتاد.
چه بود و چه شد؟
دیدن روی تمیز و نظافت شده اطراف شهرک ابریشم و جاده ۱۵ کیلومتری قزلحصار شگفتی ساز شد؛ کیسه های رنگی پر از زباله و نخاله در کنار جاده برای حمل با خودرو به صف ایستاد بودند.
از پاکبانی که کنار کیسه ها با لب خندان ایستاده بود با شوخی سواال کردم که چه بود و چی شد که در عبارتی کوتاه اما با معنا گفت،« کار مرده- کارگر زنده» و اینجا بود که به خودم آمدم واقعا «کارگر زنده » چرا که اگر همت و غیرت همین مردان و زنان دوستدار محیط زیست و دیگر اندیشان نبود قزلحصار باید برای قرن ها زیر کیسه های زباله ها مدفون می ماند خطر زیست محیطی که سال های طول می کشد تا در دل طبیعت تجزیه شود.
گوشه دیگر خدمت
حلقه دره و قزلحصار گوشه ای از همت و تلاش علمداران خدمت بود که در ذهن خبرنگاران نقش بست در حالیکه در ذهنمان این سرعت عمل را تحسین می کردیم در منطقه محروم و ۱۰ هزاری سهرابیه و مناطق دیگر کرج ، جهادگران خدمت در لباس گروه های پزشکی و بهداشتی درمانی گوشه دیگر پازل خدمت را تکمیل کردند، بیمارانی که باید روزها و ماه ها در صف بیمارستان ها و مراکز درمانی به انتظار می نشستند جماعتی از امدادگران سلامت را در نزدیکی خانه و زندگی خود می دیدند که با دستان مهربان بیماری و کسالت را از وجودشان می زدودند.
از معاینات اولیه تا تخصصی درمانی و ارجاع به مراکز بالاتر رویه ای است که علمداران خدمت در این پویش جهادی برای کاستن از آلام محرومان در برنامه کاری دارند و هشت ماه است که به همین شکل کار را دنبال کرده اند.
بهسازی آسفالت و فضای سبز گوشه دیگر کار
حرکت جهادی علمداران خدمت در کوچه و پس کوچه ها و خیابان های مناطق کم برخوردار با سایر گروه ها دنبال شد ، حرکتی که ابعاد خدماتش گسترده و دایره عضو گیری آن محدود نیست.
در حال بازدید از فعالیت گروه های درمانی از گوشه دیگر پازل خدمات علمداران خدمت سخن به میان آمد که تیم هایی سخت در حال بهسازی معابر اصلی و فرعی محله های محروم غرب کرج هستند و در واقع آنها هم محیط زیست شهری را جلا می دهند تا حداقل فاصله بین کم برخوردار و محله های برخوردار کم شود.
گروه علمداران خدمت کرج را بیشتر بشناسیم
در توصیف گروه علمداران خدمت کرج آمده است که این تشکل با همت برخی دستگاه های اجرایی و تشکل های مردم نهاد از چند ماه پیش فعالیت خود را در بخش های زیست محیطی ، خدمات شهری ، بهداشتی و درمانی و امدادی آغاز کرده تا به عبارتی بین دستگاه های اجرایی برای محرومیت زدایی همپوشانی به وجود آورد.
بهبود محیط زیست ، گسترش فعالیت های فرهنگی به ویژه بالا بردن سطح مطالعه عمومی ، خدمات و کمک به نیازهای درمانی و بهداشتی محرومان به عنوان برنامه اصلی این گروه در امتداد فعالیت گروه های جهادی هدفگذاری شده است.
غلامرضا رضوانی از ایثارگران دفاع مقدس است که اینک در کانون ساماندهی طرح علمداران خدمت کرج فعالیت می کند؛ وی می گوید: از هشت ماه پیش دستگاه های اجرایی و تشکل های مردم نهاد در کرج گروه علمداران خدمت را با محوریت شهرداری کرج ، اداره حفاظت محیط زیست البرز ، جمعیت هلال احمر و سایر نهاد ها راه اندازی کرده اند و ازبهسازی آسفالت ، نظافت محله ها تا درمان بیماران برعهده گرفته ایم.
ریشه کنی مشکلات زیست محیطی و محرومیت در مناطق دهگانه شهرداری کرج از مهمترین اقداماتی است که علمداران خود آن را هدفگذاری و دنبال می کنند ضمن آنکه این رویه نیز به سایر مناطق استان تسری پیدا خواهد کرد.
معاون خدمات شهر شهرداری کرج و مجری طرح جهادی علمداران خدمت این کلانشهر اعلام کرد: در اجرای این طرح جهادی هشت هزار بیمار طی هشت ماه گذشته از خدمات درمانی رایگان در کرج بهره مند شده اند.
وی اظهار داشت : طرح جهادی علمداران خدمت از نیمه دوم سال گذشته با همت شهرداری کرج و با همکاری جمعیت هلال احمر، گروه های جهادی درمانی نورالشهدا و کانون های تخصصی آستان قدس رضوی در مناطق دهگانه شهرداری کرج به اجرا درآمد.
وی ادامه داد: در اجرای این طرح خدمات مختلفی از جمله درمانی،عمرانی، فرهنگی، توسعه فضای سبز، آموزش آتش نشانی، ترافیکی و امثال آنها به ساکنان مناطق کم برخوردار کرج ارایه شده است.
رضوانی افزود: جمعیت هلال احمر در بخش درمان، آستان قدس رضوی در بخش نقل و انتقال بیماران به مراکز درمانی ، گروه جهادی نورالشهدا در زمینه درمان، مشاوره های حقوقی، روانشناسی، خیاطی وآرایشگری بات شهرداری همراهی می کنند.
وی اظهار داشت: تیم های درمانی نیز متشکل از دندانپزشک، پزشک عمومی،ماما، متخصص زنان و کودکان، متخصص پوست، بینایی سنجی و شنوایی سنجی به بیماران نیازمند به طور رایگان خدمات ارایه می دهند.
رضوانی گفت : بیمارانی که توسط پزشکان ویزیت می شوند در همان مکان نیز داروخانه اختصاص یافته تا داروهای مورد نیاز بیماران به آنها داده شود.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون در تمام ۱۰ منطقه شهری کرج خدمات انجام داده ایم و این طرح با سرعت در حال استمرار است.
معاون خدمات شهر شهرداری کرج بیان داشت: چند طرح جهادی عمرانی طی هشت ماه گذشته توسط گروه جهادی علمداران خدمات کرج شامل پاکسازی حاشیه و رودخانه کرج از محدوده پل بیلقان تا پل قدیم کرج (پل دختر)، پاکسازی اطراف اتوبان تهران کرج و جاروکردن، نوسازی تابلوهای ترافیکی وعلائم راهنمایی و رانندگی حدفاصل شهرک خاتم الانبیاء (ص) تا پیشاهنگی باهمکاری اداره کل راه و شهرسازی استان البرز وراهداری انجام شده است.
نکته پایانی
شکل گیری گروه های جهادی در استان البرز در همه ابعاد دارای اهمیت فراوان است و امروز به مدد این تشکل ها می توان بسیاری از مشکلات اجتماعی ، زیست محیطی و حوادث را مدیریت و جامعه را برای شرایط خاص بیش از پیش آماده کرد.
روی دیگر سخن اینکه حضور قشرهای مختلف مردم در بدنه تشکل های جهادی موجب نهادینه شدن فرهنگ حفاظت از محیط زیست ، کمک به همنوعان و حضور در تمام عرصه های اجتماعی و فرهنگی خواهد شد و روح مجاهدت و ایثار و فداکاری را در اعماق وجود می نشاند.