به گزارش خبرنگار ایرنا، محسن ربانی زاده دوشنبه در جلسه کارگروه توسعه صادرات استان فارس با حضور هیات سیاسی اقتصادی جمهوری تاجیکستان اظهار کرد: وجه مشترک این دو کشور قابل توجه است. تقریبا سی سال از استقلال تاجیکستان میگذرد و انتظار میرود مراودات فرهنگی، دینی، اقتصادی، کشاورزی و معدن بین این دو بخش منطقه شکل گیرد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری ادامه داد: این کشور با خراسان رضوی مراودات خوبی دارد و ما هم میتوانیم از قابلیتهایی که در استان فارس در حوزههای مختلف بخصوص در بخش معدن، صنعت، پزشکی و صدور خدمات فنی و مهندسی وجود دارد برای توسعه این روابط استفاده کنیم.
وی یادآور شد: در حوزه معاونت اقتصادی نقاط ضعف و قوت را احصا کردیم که با تاجیکستان در چه حوزههای میتوانیم زمینه افزایش ارتباطات را فراهم کنیم.
ربانی زاده با اشاره به بحث تهاتر کالا و صادرات سیم و کابل به تاجکستان گفت: این موضوع از سوی تاجیکستان مطرح شده و ما نیز آمادگی انجام این خواسته را داریم. همچنین واردات پنبه و سنگ به ایران از پیشنهادات طرف تاجیکستانی است.
ربانی زاده برقراری ارتباط بین بخش خصوصی دو کشور را ضروری دانست و گفت: اتاق مشترک برای استان فارس نیز باید ایجاد شود تا از قابلیتها به خوبی استفاده شود. متأسفانه در استان فارس مرکز تجاری و نمایشگاه دائمی نداریم.
وی تشکیل کمیته مشترک معدنی را بسیار مهم دانست و گفت: ضعف ما در حوزه بانکی است. باید با در نظر گرفتن بانک قالب در تاجیکستان شرایط را برای تسهیل کار و مراودات تاجرین دو کشور فراهم کنیم.
معاون استاندار فارس گفت: بهبود محصولات صادراتی از نظر کیفیت و بستهبندی و ارتقا جایگاه شرکتهای ایرانی در تاجیکستان باید مورد توجه قرار گیرد. البته این مراودات درگذشته با کشور تاجیکستان بوده اما این میزان مورد قبول نیست. در حال حاضر این آمادگی را داریم که با توجه به استانداردها و ضوابط دو کشور این اتفاق خوب را رقم بزنیم.
وی به جایگاه استان فارس در حوزه گردشگری اشاره کرد و گفت: وجه مشترک دو کشور در زبان، فرهنگ و تمدن میتواند به تقویت مراودات در حوزه گردشگری کمک کند.
معاون استاندار فارس اظهار کرد: افتخاراتی که در ایران باستان داریم وجه اشتراکی بین این دو کشور است که میتوانیم از این وجه مشترک به خوبی بهره ببریم.
از ایرلاینهای تاجیکستان برای استقرار در شهر شیراز دعوت میکنیم
محمد فرخ زاده معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس نیز اظهار کرد: فصل جدیدی در بحث ارتباط جمهوری اسلامی با آسیای میانه شکل گرفته که این اتفاق را به فال نیک میگیریم.
وی ادامه داد: در هفته های گذشته کشور تاجیکستان و قزاقستان در این حوزه ورود کردند که این اقدامات نویدبخش یک فصل مشترک شیرین برای هر دو ملت است.
وی با بیان اینکه استان فارس چهارمین استان بزرگ کشور محسوب میشود و از لحاظ وسعت از ۳۰ کشور اروپایی بزرگتر است، گفت: شهر شیراز از اماکن تاریخی و جاذبههای طبیعی و همچنین بزرگان بسیاری برخوردار است.
فرخزاده با اشاره به تسهیل در بحث ویزا و صدور ویزا گفت: باید اقدامات لازم برای برداشتن ویزا بین دو کشور و تسهیل رفت و آمدها انجام شود.
وی با اعتقاد به اینکه شهر شیراز و پایتخت تاجیکستان خواهرخوانده هستند، گفت: امیدوارم این روند رو به رشد باشد و ما همچنان آمادگی داریم برای عمق بخشیدن روابط بین دو ملت تلاش کنیم.
معاون استاندار اضافه کرد: از ایرلاینهای تاجیکستان برای استقرار در شهر شیراز دعوت میکنیم تا با استفاده از ظرفیت پروازهای این کشور بتوانیم خدمات ارائه دهیم.
فرخ زاده با بیان اینکه سه سال درآمد گردشگری غذا در استانبول معادل یک سال درآمد نفتی ایران است، گفت: کشورهایی که امروز در اقتصاد گردشگری موفق عمل میکنند، بحث رویدادها را به صورت جدی پیگیری میکنند.
وی گفت: کشورهای تاجیکستان و ایران در بحث ساخت تأسیسات اقامتی و هتل میتوانند به صورت مشترک با یکدیگر همکاری کنند.
فرخ زاده بیان کرد: در حوزه گردشگری علمی مبادلات متعددی را با کشورهای مختلف داریم و این آمادگی وجود دارد که دانشجویان تاجیک را در دانشگاه های استان فارس پذیرش کرده و بهترین نوع آموزش را با بالاترین استانداردهای جهانی به آنها منتقل کنیم.
وی گفت: در شهر شیراز از مرکز استنادی علوم جهان اسلام برخوردار هستیم که رنکینگ مقالات جهانی را تعیین میکند. لذا ارتباط دو سویه در بحث پژوهشی هم میسر است.
معاون استاندار با بیان اینکه موضوع آژانسهای گردشگری یکی از مباحث مهم ما به شمار میرود، گفت: آمادگی انعقاد تفاهمنامه بین آژانسهای گردشگری و بستههای توریستی فی مابین را داریم.
وی با اشاره به آمادگی برای سرمایهگذاری مشترک در عرصههای مختلف گفت: منطقه ویژه اقتصادی شیراز به سه قسمت صنعتی، دانشگاهی و سلامت تقسیم میشود که دو کشور میتوانند در این منطقه مشارکت کنند.
استان فارس در سال گذشته بالای یکمیلیارد دلار صادرات داشته است
حمیدرضا ایزدی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس اظهار کرد: استان فارس یکی از استانهای پهناور کشور با ۱۲۲ هزار کیلومتر پهنا و ۳۸ شهرستان است که این استان در کشور از لحاظ تعداد شهرستان رتبه اول را در اختیار دارد.
وی با بیان اینکه استان فارس، استانی غنی در زمینههایی مختلف صنعت، گردشگری و کشاورزی محسوب میشود، گفت: با توجه به وسعت استان فارس اقلیم بسیار متنوعی در بخش محصولات کشاورزی داریم. این استان از دیرباز به عنوان یک استان کشاورزی شناخته می شود.
ایزدی بیان کرد: ما در محصولات کشاورزی رتبههای اول تا دوم در کشور داریم و این مزیت برای بخش کشاورزی استان فارس فرصتی را ایجاد کرده که بتوانیم به صادرات محصولات کشاورزی بپردازیم.
وی با بیان اینکه کشورهای حوزه خلیج فارس از بازارهای قدیمی محصولات کشاورزی استان فارس هستند، گفت: استان فارس در بخش فرآوری و تولید عصاره شیرین بیان در کشور و دنیا مقام اول را در اختیار دارد.
ایزدی به ظرفیتهای استان فارس در حوزههای صنعت اشاره کرد و گفت: شمش آلومینیوم با خلوص بالایی در حال تولید است. کاشی و سرامیک فارس رتبه اول کشور را دارد. بیش از ۹۰درصد ذخیره مواد معدنی و خاک نسوز کشور در استان فارس است.
وی با بیان اینکه استان فارس از ده کارخانه سیمان بهره میبرد، گفت: در تولید آرد و گندم رتبه اول کشور را داریم.
رئیس سازمان صمت فارس ادامه داد: استان فارس از لحاظ تعداد واحدهای صنعتی با بیش از ۴۰۰۰واحد صنعتی رتبه ۴ کشور را در اختیار دارد و با ۶۳۵ معدن دارای پروانه بهرهبرداری نیز در رتبه ۴ کشور قرار دارد.
ایزدی با بیان اینکه بیشترین میزان صادرات ما که حدود ۴۷۰ میلیون دلار بوده فقط کالاهایی بوده که از گمرکات فارس صادر شده است، گفت: صادرات شمش فولادی در سال گذشته ۵۶۲ میلیون دلار بوده و در بخش میوه و تره بار ۳۴ میلیون دلار و شیرین بیان ۶ میلیون دلار، سیمان ۳۰ میلیون دلار و آلومینیوم ۳۰۳ میلیون دلار صادرات داشتهایم. در واقع استان فارس در سال گذشته بالای یک میلیارد دلار صادرات داشته است.
رئیس سازمان صمت فارس افزایش مراودات تجاری با کشور تاجیکستان را از اهداف سفر هیأت تاجیکستان به استان فارس دانست و ابراز کرد: امیدوارم بتوانیم فصل جدیدی را درخصوص ارتباطات واحدهای تولیدی و تجار با کشور تاجیکستان داشته باشیم.