بیرجند - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: سند سازگاری با کم‌آبی استان بازنگری می‌شود تا در سند جدید بهترین روش مدیریت مصرف آب را تدوین و اجرایی کنیم.

به گزارش خبرنگار ایرنا سعید سروری روز سه‌شنبه در نشست خبری مدیران صنعت آب خراسان جنوبی که به مناسبت یکم تا هفتم تیر ماه هفته صرفه‌جویی در مصرف آب برگزار شد، افزود: در چند سال گذشته سند سازگاری با کم‌آبی خراسان جنوبی برای مدیریت مصرف آب در بخش‌های مختلف تدوین و ابلاغ شد که به دلیل شرایط خشکسالی و تغییر دولت این سند با وقفه یک ساله در اجرا مواجه شده است.

وی گفت: در سال آبی گذشته به دلیل اضافه برداشت آب، کسری منابع آب زیرزمینی خراسان جنوبی به ۱۲۵ میلیون مترمکعب افزایش یافت و با کسری مخزن سالانه شاهد افت مستمر منابع آب زیرزمینی استان هستیم که علاوه بر کمیت در کیفیت منابع آبی استحصال شده نیز تاثیرگذار بوده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی بیان کرد: از مجموع منابع آب زیرزمینی استان، ۹۰ درصد در بخش کشاورزی، هشت درصد در بخش شرب و ۲ درصد در بخش صنعت استان مصرف می‌شود.

وی با اشاره به وجود هشت سد مخزنی در خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر از ۷۵ میلیون مترمکعب حجم سدهای استان ۱۵.۶ میلیون مترمکعب معادل ۲۰ درصد حجم سدها آب ذخیره وجود دارد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰ درصد کاهش داشته است.

سروری افزود: سدهای کریت و دره‌بید طبس با حجم آب پنج درصدی، کم‌آب‌ترین سدهای استان هستند و سد نهرین که بخشی از آب شرب طبس را تامین می‌کند فقط ۳۰ درصد آب دارد.

وی تصریح کرد: تداوم خشکسالی‌، کاهش بارندگی‌های امسال و وضعیت ذخایر سدهای استان از یک سو و کسری مخزن ۱۲۵ میلیون مترمکعبی دشت‌های استان از سوی دیگر نشان می‌دهد که باید بیش از پیش نسبت به مدیریت مصرف آب در همه بخش‌های کشاورزی، صنعت و شرب اهتمام شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی درباره طرح انتقال آب از خلیج فارس گفت: متولی طرح انتقال آب از خلیج فارس به دلیل مصرف این آب در بخش صنعت، وزارت صمت است و شرکت مدیریت منابع آب ایران به عنوان پیمانکار این وزارتخانه متولی انتقال آب از خلیج فارس به استان برای استفاده در بخش صنعت است که روند اجرای طرح به‌خوبی پیش می‌رود.

وی افزود: البته برای تامین آب شرب خراسان جنوبی هم انتقال آب از دریای عمان توسط مسوولان خراسان جنوبی در حال پیگیری است که امیدواریم به نتیجه برسد.

سروری درخصوص واگذاری آب به بخش صنعت خراسان جنوبی و صنایع شهرستان بیرجند گفت: در دشت‌های ممنوعه استان تنها مجوز نیم لیتر بر ثانیه تخصیص آب جدید را داریم که در این زمینه باید واحدهای صنعتی بقیه آب واحدهای خود را به صورت خرید از بخش کشاورزی تامین کنند و وزارت نیرو مجوز انتقال آب از بخش کشاورزی به بخش صنعت را تسهیل کرده و در این خصوص مشکلی وجود ندارد.

وی با اشاره به واگذاری آب به گلخانه‌های استان افزود: گلخانه‌ها با هدف مدیریت مصرف آب فعلی بخش کشاورزی راه‌اندازی شده‌ و واگذاری آب جدید به گلخانه‌ها با هدف اصلی مدیریت و صرفه‌جویی در مصرف آب مغایرت دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: از سال ۱۳۹۲ تاکنون کنتور هوشمند برای ۹۶ درصد چاه‌های کشاورزی، ۵۵ درصد چاه‌های بخش صنعت و ۷۰ درصد چاه‌های بخش شرب نصب شده و در مجموع تاکنون کنتور هوشمند برای ۸۶ درصد چاه‌های برقی استان نصب شده است.

وی اضافه کرد: تاکنون با نصب کنتورهای هوشمند بر چاه‌های استان، ۲۰۰ میلیون مترمکعب کاهش برداشت آب را داشته‌ایم و ۲۵ درصد در مصرف برق استان نیز صرفه‌جویی شده است.

سروری گفت: با نصب کنتور هوشمند میزان برداشت و تخلیه آب از چاه‌ها کنترل و مدیریت می‌شود که نقش موثری در مدیریت مصرف آب در این بحران خشکسالی داشته است.

وی افزود: طرح آبرسانی به شهر بیرجند به عنوان یک طرح راکد و نیمه‌تمام در سومین سفر استانی رییس جمهور مورد توجه ویژه قرار گرفت و با اختصاص اعتبار لازم، عملیات اجرایی این طرح دوباره آغاز شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی بیان کرد: طرح آبرسانی از دشت مختاران به دشت رکات برای تامین آب بیرجند در حال حاضر در دست اجراست که ۱۵۰ لیتر بر ثانیه آب در ۲ سال آینده برای مرکز استان تامین خواهد شد.