جلال چراغپور در گفتوگو با خبرنگار ورزشی ایرنا در مورد ماهیت تیمهای پایه اظهار داشت: مدیریت و مربیگری پایهها به خودی خود یک علم است و هرکسی توانایی انجام این کار را ندارد. برای مثال زمانی که دو کارخانه کنار هم یک محصول مشترک را تولید میکنند، مواد سازنده یکسان دارند اما آنکه تکنولوژی بهتری دارد، موفقتر است. از نظر علمی کودکان در هر جای دنیا که باشند، بین سن ۸ تا ۱۲ سال تفاوت چشمگیری در تکنیک و توانایی ندارند و برای همین موضوع، بهتر است پایهها از این سن یادگیری فوتبال شروع کنند.
وی افزود: بخش آموزشدهنده، ابزار آموزش و مربی سه مقولهای هستند که بیشترین اهمیت را در بحث تیمهای پایه دارند. اینکه بخش دولتی آموزش را شروع کند یا خصوصی بسیار مهم است و ابزار آموزش مانند زمین، خوراک و مراجع علمی بسیار تاثیر گذار هستند اما مهمتر از همه اینها، مربی است که چه فوتبالیستهایی بسازد و تحویل فوتبال کشور بدهد. متاسفانه اکثر مربیان برای کسب درآمد به سمت فعالیت در بخش خصوصی میروند و هیچکس بر آنها نظارت ندارد. از طرف دیگر فدراسیون فوتبال ما خودش را هم نمیتواند نگه دارد چه برسد به نظارت بر آموزش بر بخش خصوصی.
آموزش به کودکان نیاز به رفتار پدرانه دارد
سرمربی اسبق تیم ملی درباره آموزش مربیان در کشورمان بیان کرد: ما در فدراسیون فوتبال ایران حدود ۲۵ سال است که کلاسهای ویژه آموزشی کودکان، برای تربیت و توجیه مربیان نداشتیم و کلاسهای این رده سنی را مربیان با مدرک سطح D بزرگسالان که هیچ شباهتی به کار برای کودکان ندارد، برگزار میکنند. آخرین کلاسها را خودم زمانی که مسئول کمیته آموزش بودم، برگزار کردم. کار با کودکان نیازمند رفتارهای به خصوصی مثل شوخی و خندههای کودکانه و رفتار پدرانه با بچههاست که این مسائل برای آموزش کودکان از یاد رفته و توجهی به آنها نمیشود.
چراغپور با اشاره به افزایش آموزشهای خصوصی در کشور خاطرنشان کرد : مربیانی که آموزش میبینند و به علت کمبود تیم و شغل مجبور به تاسیس مدارس فوتبال میشوند. کسانی هم که برای ثبت نام در این مدارس میآیند، مشخص هستند زیرا هرکسی نمیتواند از پس هزینههای این کلاسها مثل هزینه لباس و مربی بربیاید. درواقع دهکهای بالای جامعه به سمت این کلاسها میآیند و این کلاسها با وجود آپارتماننشینیها و شرایط خاص کودکان در شهر تبدیل به مهد کودک برای بازی و سرگرمی میشود که درکنار آن، کمی به فوتبال هم میپردازند و پس از مدتی، این ورزش را رها میکنند و اکثر کسانی که پتانسیل این کار را دارند، نمیتوانند برای آموزش به این آکادمیها بیایند.
آموزش در شهرستانها بیشتر اما ضعیفتر است
وی ادامه داد: در شهرستانها از آنجایی که هزینهها پایینتر است، بازیکنان بیشتری آموزش میبینند اما از طرف دیگر آموزشها بسیار ضعیفتر است و بازیکنان اصلا آموزش اعصاب و بدن که بسیار تخصصی است را نمیبینند و زمانی که بازیکن به تیمهای بزرگ میآیند، آنطور که باید شکل نمیگیرند و گنجایش عصبی و بدنی آنها سطح پایینی خواهد داشت.
پیشکسوت فوتبال ایران در خصوص هزینههای آموزش گفت: در اکثر کشورهای دنیا برای حل این مسائل، وظیفه آموزش را از بخش خصوصی به بخش دولتی منتقل میکنند تا فدراسیونها و آکادمیها مدیریت شوند و حداقل با این روش میتوان هفت دهک پایینتر جامعه را که توان مالی خوبی ندارند را به آموزشها آورد و ستارگانی که توان پرداخت هزینههایی مثل مربی و لباس را ندارند هم شکوفا شوند. وضعیت اقتصادی کشور، جوانان و نوجوانان را مجبور میکند سن آمادگی برای بهترین آموزش فوتبال و شکوفایی را به پیدا کردن شغل و درآمد زایی بپردازند. ما مجبوریم بین بد و بدتر انتخاب کنیم و آموزش را به دولت بسپاریم. متاسفانه هدف مربیان ما تنها اقتصادی و مالی است و دولت باید حمایتی گسترده مالی کند تا بتوانند به راحتی به بحث آموزش بپردازند.
در آموزش جوانان و نوجوانان خطر بزرگی آنها را تهدید میکند
چراغپور با اشاره به آینده بازیکنان پایهها بیان کرد: در آموزش جوانان و نوجوانان، خطر بزرگی آنها را تهدید میکند و آن هم مقوله سن است. تمرینها ضعیف است و سن تکنیکی بازیکنان ما پایینتر از سن واقعی آنهاست. اما در کشورهای اروپایی مثل هلند و اسپانیا بالعکس است و سن تاکتیکی بازیکنان بسیار بالاتر از سن واقعی آنهاست و به همین علت است که بازیکنان از سنهای پایینتر درباشگاههای معروف تثبیت میشوند و به همین خاطر سالهای زیادی را به راحتی بازی میکنند.