به گزارش خبرنگار ایرنا، مصطفی جعفرزاده روز سه شنبه در نشست خبری به مناسبت هفته قوه قضاییه، افزود: در حوزه نزاع ۷۰ درصد مراجعه کنندگان به سازمان، مرد و ۳۰ درصد بانوان بوده اند و شهرستان های قزوین، تاکستان، بویین زهرا، البرز و آبیک بیشترین پرونده نزاع را به ترتیب داشته اند.
وی گفت: قزوین از نظر کشوری رتبه ۱۰ را در حوزه تشکیل پرونده نزاع دارد و میزان افزایش پرونده های نزاع این استان نسبت به سال قبل ۳.۲ درصد بوده است.
این مسوول افزود: در سال گذشته ۳۳ هزار و ۴۸۶ مورد معاینه بالینی انجام شده که ۶۵ درصد مراجعه کنندگان به سازمان در این زمینه، مرد و ۳۵ درصد بانوان بوده اند.
وی گفت: شهرستان قزوین بیشترین آمار معاینات بالینی با ۲۱ هزار و ۹۸۲ مورد را داشته و کمترین میزان به شهرستان آبیک با ۲ هزار و ۴۰۰ مورد اختصاص یافته است.
جعفرزاده افزود: در میزان مراجعه کنندگان طی سال گذشته نسبت به مدت مشابه قبل ۱۶.۱ درصد رشد داشته ایم که بیشترین مراجعات مربوط به شهرستان های قزوین، تاکستان، البرز و بویین زهرا بوده است.
این مسوول گفت: در سال ۱۴۰۰، ۶ هزار و ۸۵۱ مورد آمار مصدومان تصادفات استان می باشد که بیشترین آمار مربوط به قزوین بوده و رشد ۵۶ درصدی نسبت به سال قبل داشته ایم و رتبه ۱۳ کشور از آن قزوین است.
وی با اشاره به مصدومین حوادث کار، گفت: ۶۹۷ مورد مصدومان حوادث کار در سطح استان قزوین بوده که بیشترین آمار مربوط به شهرستان قزوین می باشد و ۳۱.۳ درصد افزایش داشته و رتبه ۱۳ کشور را در این زمینه داریم.
جعفرزاده افزود: در متوفیان حوادث کار ۳۴ مورد فوتی شامل سقوط از بلندی، برق گرفتگی، سوختگی، خفگی و غرق شدگی طی سال گذشته داشته ایم که نسبت به سال قبل سه درصد رشد داشته و رتبه هشت کشوری را داریم.
وی گفت: در سال ۱۴۰۰، یک هزار و ۱۷۸ مورد جسد به سازمان ارجاع و معاینه شده و رتبه چهار کشور را در ارجاع اجساد داریم.
این مسوول افزود: سال قبل ۲۰۴ پرونده سقط در سازمان تشکیل شده است که ۱۳۰ مورد به صدور مجوز و ۲۶ مورد به عدم صدور مجوز ختم شد.
وی گفت: فوتی ناشی از تصادف در استان قزوین طی سال قبل ۳۰۳ مورد بوده که ۲۰۳ مورد مرد و ۱۰۰ مورد بانوان بوده و سال ۱۳۹۹، ۲۹۴ مورد فوتی ناشی از تصادفات داشتیم.
جعفرزاده افزود: در کمیسیون پزشکی سازمان سال قبل ۳۶۳ مورد پرونده شکایت از کادر درمان تشکیل شده که ۱۰۳ مورد مربوط به قصور پزشکی، ۱۹۲ مورد پزشکی قانونی و ۱۰۰ مورد روانپزشکی بوده است.
هدف اصلی این سازمان، کارشناسی برای مرجع قضایی است
وی در ادامه با اشاره به وظایف مجموعه پزشکی قانونی، گفت: هدف اصلی این سازمان، کارشناسی برای مرجع قضایی است و در هر پروندهای، سلامت جسم و روح مطرح باشد برای اخذ نظریه کارشناسی به سازمان پزشکی قانونی معرفی می شود و شاید ۶۰ زیرخدمت در این مورد تعریف شده باشد.
جعفرزاده با بیان اینکه انجام معاینات بالینی، بررسی متوفیات، صدور نظرات کمیسیون ها و آزمایشگاه های تخصصی چهار بخش عمده این سازمان است، گفت: ۹۰ درصد مراجعات این سازمان را معاینات بالینی برای نزاع، تصادفات، حوادث کار و حوادث غیرمترقبه در بر می گیرد و کلیه بررسی گواهی استعلاجی نیروهای دستگاه قضا، از کارافتادگی، صعب العلاجی، تغییر سن، اهدای جنین و تخمک و مجوز سقط جنین درمانی براساس قانون جدید از مجرای این سازمان انجام می شود.
وی گفت: در حوزه متوفیات تمام مرگهای خشن، غیرطبیعی و مشکوک برای تعیین علت و عوامل فوت و هویت متوفی در این اداره انجام می شود که حدود سه یا چهار درصد پرونده های کل سازمان را تشکیل می دهد.
این مسوول افزود: جلسات کمیسیون های تخصصی نیز برای اخذ نظر کارشناسی برگزار و بررسی آزمایشگاه ها برای سم شناسی، سلول شناسی و... انجام می شود.
جعفرزاده گفت: یکی از وظایف مهم ما مدیریت بحران و شناسایی اجساد بوده که نمونه برداری، تهیه پروفایل جسد و شناسایی آنها برعهده ماست و گاهی جنبه بین المللی پیدا می کند و از نظر زمان و استانداردهای اجرا از نقاط قوت پزشکی قانونی کشور و جمهوری اسلامی است.
وی اضافه کرد: انجام تمامی این موارد به جز آزمایش ژنتیک در استان فعال است هرچند با محدودیت ها و کمبودهایی مواجه هستیم و تنها در شهرستان آوج، مرکز پزشکی قانونی نداریم و در البرز، پزشک سازمان یک روز درمیان به شهرستان مراجعه می کند.
تنها یک سالن تشریح پزشکی قانونی در قزوین فعال است
وی گفت: تنها یک سالن تشریح پزشکی قانونی در قزوین فعال است که آن هم مطابق استانداردهای کالبدگشایی نیست.
جعفرزاده افزود: این سالن که در آرامستان قزوین در اختیار ما قرار گرفته از نظر فضا مناسب نیست و باید امکانات آن ارتقا یابد.
وی گفت: یک سالن تشریح نیز در تاکستان در حال احداث است که در صورت اضافه شدن آن فضای تشریح استان بهتر خواهد شد.
این مسوول اضافه کرد: در بویین زهرا و آبیک معاینه ظاهری اجساد انجام می شود ولی در بویین زهرا فضای معاینه جسد وجود ندارد و امیدواریم در سال جاری با رایزنی صورت گرفته این مشکل رفع شود.
وی گفت: در قزوین و تاکستان ساختمان ملکی داریم ولی در مابقی شهرستان ها امانی است و تقاضا داریم که برای توسعه ساختمان و صدور مجوز استخدام نیرو همکاری لازم صورت گیرد.
این مسوول اضافه کرد: با کمتر از یک سوم چارت مصوب نیرو در حال ارائه خدمات هستیم و با حجم و نوع مراجعه کنندگان که آسیب دیده هستند و با این فضای محدود که باعث افزایش تالمات آنها می شود حجم کار ما سخت تر شده است.
وی گفت: سال گذشته چهار نیروی اداری در شهرستان و مرکز استان جذب کردیم و جذب پزشک و نیروی تخصصی را در دستور کار داریم که با توجه به سختی کار و دریافتی پایین تر استقبال کمی می شود.
جعفرزاده افزود: خوشبختانه با شرایط استان و انتشار آگهی، یک پزشک را در قالب طرح تعهد پزشکان جذب کردیم و امیدواریم با همکاری صورت گرفته، دو پزشک دیگر را جذب کنیم.
وی گفت: در آزمایشگاه سم شناسی نیاز به خرید تجهیزات پیشرفته داریم و دستگاه های قبلی فرسوده و مستهلک شده اند و هزینه میلیاردی لازم است که در سفر رییس قوه قضاییه به استان مطرح شد و بخشی از اعتبار مصوب گردید ولی تخصیص پیدا نکرده و در سفر رییس جمهور نیز موفق به طرح آن نشدیم.
این مسوول با اشاره به سقط جنین و قانون حمایت از جمعیت، گفت: اگر بیماریی قابل درمان نباشد و باعث حرج مادر شود با برخی شرایط خاص و رضایت مادر و پدر پرونده تشکیل می شود و تصمیم گیری درخصوص آن برعهده کمیسیون ویژه است.
جعفرزاده اضافه کرد:سالانه حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار پرونده سقط جنین در کل کشور تشکیل و هشت تا ۹ هزار مجوز صادر می شد.
وی در خصوص اعتراض به نظرات کارشناسی سازمان، گفت: اعتراضات را در این حوزه پذیرا هستیم و کارشناسی ها مستند بر شواهد است ولی گاهی با ارایه شواهد جدید، نظریه تغییر می کند و در حوزه اعتراضات سختگیری نداریم و اظهارنظر دوباره صورت خواهد گرفت.