نگاه دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت، به فرهنگ یک نگاه تبعی نبوده بلکه دولتمردان تلاش کرده اند تا فرهنگ در حاشیه قرار نگیرد و به عنوان اصل، متن و مرکز، موتور اصلی و پیشران کشور و سایر نظام های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی باشد.
از مواردی که در برنامه های وزیر فرهنگ در ابتدای فعالیت دولت سیزدهم مورد تاکید قرار گرفته است اینکه به فرهنگ نباید به عنوان ابزاری در دست اقتصاد و سیاست نگریسته شود و عرصه فرهنگ یک عرصه حاکمیتی و دستوری نیست بلکه باید از ظرفیت های مردمی و اهالی فرهنگ و هنر استفاده کرد، برنامه ای که صرفا روی کاغذ باقی نماند و عزم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شخص وزیر بر آن شد تا با سفر به گوشه گوشه این کشور، هنرمندان، استعدادها و هنرهای اصیل شناسایی و هنر آنها شناسایی و در گنجینه آثار ملی ایران برای همیشه ماندگار شود.
اما گویا برخی تلاش دارند خلاف این برنامه ها و اقداماتی که از ابتدای دولت سیزدهم در پیش گرفته شده را به جامعه القا کرده و همسو با صدای رسانه های بیگانه و معاندان طرح دیگری در اندازند و به قول معروف آب به آسیاب دشمن بریزند. رسانه هایی که از هر کورسویی برای به کرسی نشاندن اهداف ضد انقلابی و فرهنگی خود استفاده می کنند و ید طولایی در وارونه جلوه دادن فعالیت های فرهنگی و هنری دارند.
در شرایطی که دشمنان تمامی امکانات مالی و رسانه ای خود را به کار گرفته اند تا با زیر سوال بردن ارزش ها، نگرش ها و هویت دینی و فرهنگی مردم این کشور ، نمادهای غربی و ضد دینی را به خورد جوانان ما دهند، دل به دل آنان دادن راه به جایی نخواهد برد، هر چند نقد سازنده راه را برای رشد و شکوفایی استعدادها و موفقیت ها در عرصه فرهنگ و هنر هموار می سازد اما به گونه ای حرف زدن که به مذاق بهانه جویان خوش آید هم مقوله دیگری است که در جای دیگر قابل بحث و بررسی است.
روی سخن با افرادی است که سرکشی به هنرمندانی که در عرصه های مختلف هنری حرفی برای گفتن دارند اما چهره آنان را گرد و غبار ناشناس بودن پوشانده است، فریاد و فغان سر می دهند و یا اینکه وقتی اسماعیلی وزیر فرهنگ در سفرهای استانی به عنوان نماینده دولت به نقاط مختلف رفته و از مشکلات و مسائل می پرسد تا گزارش کار دولت را کامل کرده و برای بررسی و اقدام در اختیار دستگاه های مربوطه قرار دهد برخی این اقدام را خارج از وظایف این وزارتخانه می دانند حال آنکه با اندکی تامل می توان دریافت که نماینده دولت در سفرهای استانی وظایف مشخص و تعیین شده ای دارد که می تواند در برگیرنده حوزه کاری وی و دیگر وزارتخانه ها باشد.
بهانه جویان بر این طبل هم کوبیده اند که شیوه قهری و سلبی با اهل هنر و به خصوص سینما فراتر و آشکارتر از دوره های قبل شده اما به موردی اشاره نکرده اند تا بدانیم به کدام اهل هنر توهین شده شاید منظورشان همان هایی که است هویت فرهنگی و دینی ملت ایران را در جشنواره کن به باد سخره گرفتند، آنانی که از بودجه دولت برای درخشیدن و مطرح کردن خود در مجامع هنری بین المللی استفاده کردند و در خارج از سرزمین مادری شان، در ظاهر با شعارهای عدالت خواهانه و در حقیقت برای بیشتر دیده شدن و جمع کردن دنبال کننده در فضای مجازی فریاد بی عدالتی سر می دهند.
در پاسخ به هجمه ها علیه عملکرد و رویه کاری محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر دیدار با هنرمندان گمنام باید گفت چرا اینگونه نباشد؟ ارج نهادن به مقام هنرمندان سرشناس و صاحب سبک بدون شک جای خاصی در میان وظایف کاری تعریف شده مسوولان دارد که در مصداق آن می توان به دیدار و عیادت وزیر فرهنگ از محمد کاسبی بازیگر سریال های خوش نشین ها، صاحبدلان، دیدار با استاد حسین محجوبی پیشکسوت و خالق نقاشیهای طبیعت و نقش بهشت ، نادر طالب زاده کارگردان سینما و تلویزیون و دبیر دوازدهمین جشنواره فیلم مردمی عمار، مجید انتظامی، هنرمند پیشکسوت عرصه موسیقی اشاره کرد.
اما وزیر فرهنگ همچنین در کنار وظایفی که به عنوان نماینده دولت در سفرهای استانی بر عهده دارد، رسالت فرهنگی و هنری خود را فراموش نکرده و به دیدار هنرمندان گمنامی رفته است که هر یک عمری را صرف اعتلای فرهنگ و هنر این سرزمین کرده اند از جمله می توان به دیدار حسینعلی شعبانپور ۸۶ ساله پدر شهید محمودرضا شعبانپور و پیشکسوت خودآموخته آواز ایرانی شهرضا و دیدار با خدر قادری هنرمند پیشکسوت سردشتی متولد ۱۲۹۵ روستای «گرماب علیا» از توابع دهستان آلان شهر سردشت که در حوزه بیت و حیران (ناصر و مال مال – مم و زین – برایموک – رنبیل فروش – قه ر و گوله زر – سیده وان، مه لکه وان، خه ج و سیامه ند) فعالیت دارد، اشاره کرد.
از دستاوردهای این دیدارها می توان به سفر وزیر فرهنگ به استان آذربایجان غربی و دیدار با خضر قادری گرماوی هنرمند ۱۰۷ ساله موسیقی اقوام کشورمان در روستای باغی از توابع سردشت که در چهار حوزه هنر کردی بیت خوانی، حیران، لاوک و شمشال زنی خبره است، اشاره کرد که پس از آن اسماعیلی دستور تسریع ویژه برای اعطای مدرک درجه یک هنری این هنرمند پیشکسوت از سوی شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور را صادر کرد و این مدرک ۱۷ خرداد به این هنرمند اعطا شد.
اسماعیلی علاوه بر این، بعد از سفر به آذربایجان شرقی برای پیگیری وضعیت درمانی استاد مرتضی شریفی از هنرمندان پیشکسوت عرصه هنرهای تجسمی و استاد اسفندیار قرهباغی، استاد پیشکسوت شهیر موسیقی کشورمان، دستور ویژه صادر کرد.
به گفته اسماعیلی "فرهنگ فضای تنفس جامعه است که به جامعه نشاط و پویایی می بخشد"، موضوعی که به عینه مصداق افرادی است که خود باعث بسته شدن راه این تنفس شده و با قیافه حق به جانب برای نجات فرهنگ این کشور دایه مهربان تر از مادر شده اند.
البته افراد فهیم و هنردوستان واقعی در کشورمان کم نیستند، آنان که دغدغه فرهنگ دارند و همواره با نقدهای سازنده و کارساز و مهارت و تبحری که در عرصه های مختلف هنری دارند دست دولتمردان را گرفته اند تا این قافله به سلامت به سرمنزل مقصود برسد از جمله آنها هنرمندان موسیقی هستند که ضمن انتقاد نسبت به اظهارات عده ای معلوم الحال که از هر فرصتی برای انتقاد به فعالیت ها و عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم استفاده می کنند، معتقدند توجه دولت به هنر از جمله در این حوزه مایه امیدواری و به نوعی جدی گرفتن دوباره این هنر اصیل است.
آنها همچنین می گویند که در دیدارهای رودر روی وزیر فرهنگ با هنرمندان مشخص میشود که کدام شاخه هنری ارزش بیشتری دارد تا مورد حمایت بیشتر دولت قرار بگیرد و کدام شاخه هنری نیازمند کمک کمتری است.
دیدار با هنرمندان گمنام و کمتر شناخته شده، مثبت ارزیابی کردن تلاش های دولت در عرصه فرهنگ و هنر طی یک سال اخیر و تداوم سفرهای استانی و همنشینی بیشتر وزیر فرهنگ با هنرمندان ، از دیگر موضوعات مورد تاکید این قشر است.
در ادامه و در واکنش به سخنان عده ای که در صدد تضعیف فعالیت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم هستند، شماری از هنرمندان اقدام اسماعیلی در دیدار با هنرمندان شهرستانی و همچنین پیگیری مشکلات جامعه هنری را ستودند که به برخی از این اظهارات که در گفت و گو با خبرنگاران مراکز استانی ایرنا مطرح شده اشاره می شود:
هنرمند ایلامی: امکانات هنری باید در تمام کشور تقسیم شود
بهادر مرادخانی از هنرمندان حوزه موسیقی استان ایلام گفت: امکانات و زیرساختهای هنری و توجه به هنرمندان متعلق به همه فعالان این عرصه بوده و باید در سراسر کشور تقسیم شود.
وی افزود: یکی از مشکلات هنرمندان شهرستانی این است که با توجه به کمبود امکانات برای پیشرفت، به پایتخت گرایش پیدا کرده و از شهرستان ها به تهران مهاجرت می کنند این در حالی است که اگر امکانات و توجه به هنرمندان از تهران تمرکز زدایی شود هنرمند در زادگاهش رشد کرده و موفق خواهد شد.
وی گفت: توجه به هنرمندان که نمونه آن نظیر دیدار اخیر وزیر فرهنگ با هنرمندان شهرستانی است موجب توجه به تمرکز زدایی و تقسیم هنر در سراسر کشور می شود و اگر قرار است خونی در رگ هنرمندان تزریق شود باید در بین تمام هنرمندان باشد و نباید جریان هنر فقط در مرکز مورد توجه قرار گیرد.
این هنرمند با اشاره به ضعف زیرساخت های فرهنگی و هنری استان ایلام در حوزه های مختلف نظیر نبود سالن کنسرت و سینما افزود: هنر تهران از طریق استان ها تغذیه شده و بدون شک نگاه تمرکز گرایی و یکجا گرایی روند مثبتی نیست.
مرادخانی با مثبت خواندن اقدام وزیر در دیدار با هنرمندان شهرستانی گفت: مهمترین دستاورد آن است که هنرمندان درد دل های خود را بیان کرده و امیدی برای رفع مشکلاتشان ایجاد خواهد شد.
به گفته وی، دیدارهای گذشته هنرمندان با مسوولان هنری و فرهنگی کشور جز وعده دستاورد دیگری نداشته است.
هنرمند ایلامی: نگاه وزیر به توسعه فرهنگی کشور مثبت و امیدوارکننده است
عقیل نوری یکی از هنرمندان شرکت کننده در دیدار اخیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان نیز نگاه شخص وزیر و مجموعه دولت برای اجرای عدالت فرهنگی در کشور را مثبت و امیدوارکننده توصیف کرد و گفت: به عنوان شخصی که ۳۶ سال سن داشته و ۲۰ سال کار هنری انجام می دهم این دیدار برای نخستین بار اتفاق افتاد که هنرمندان شهرستانی با وزیر دیدار و مطالبات و خواسته های خود را مطرح کنند.
وی با بیان اینکه این دیدار از صمیمی ترین دیدارهای هنرمندان با مسوولان فرهنگی بوده است، ادامه داد: برخی هنرمندان گاهی برای دیدار با مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یک استان باید مدت ها در انتظار باشند ولی در این برنامه دیدار مستقیم و چهره به چهره هنرمندان شهرستانی که در بسیاری از موارد هنر و استعدادهای آنها گمنام می ماند، اتفاق افتاد.
این هنرمند ادامه داد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدارهای خود بر تمرکز زدایی خدمات و توجه به فعالیتهای هنری خارج از پایتخت تاکید دارد و هنرمندان شهرستانی افرادی گمنام هستند که باید با چنین برنامه هایی شناسایی و دیده شوند.
نوری اضافه کرد: همانطور که در پایتخت هنرمندان برجسته ای در سطح جهانی وجود دارند، در شهرستان ها نیز افرادی هستند که باید فرصتی برای شناسایی و معرفی داشته باشند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا شنیدن بی واسطه مشکلات هنرمندان با بالاترین مقام وزارت فرهنگ سابقه داشته است، پاسخ داد: چنین اتفاقی تاکنون نیفتاده و جامعه هنری این اتفاق را به فال نیک گرفته و امیدوار است این برنامه ها تداوم داشته باشد.
هنرمند اصفهانی: دیدار وزیر فرهنگ با هنرمندان در شهرستانها عدالت هنری است
سیدمحسن طباطبایی هنرمند تهیه کننده سینما و تلویزیون در اصفهان نیز گفت: دیدار وزیر فرهنگ و ارشاد با هنرمندان در سفرهای استانی سیاست بسیار خوب و به نوعی عدالت هنری محسوب میشود که باید آن را به فال نیک گرفت.
وی افزود: دیدار چهره به چهره با هنرمندان بویژه در شهرستان ها و مناطق محروم از جمله دیدار اخیر وزیر فرهنگ و ارشاد با حسینعلی شبانپور هنرمند خوش صدای شهرضایی و اعطای نشان درجه هنری به وی کار بسیار پسندیده ای است که اگر وقفهای در مسیر این برنامه ایجاد نشود نتایج خوبی برای هنرمندان خواهد داشت.
این هنرمند اظهار داشت: یکی از تاثیرات مهم این دیدارها، میتواند ضمن بزرگداشت و تکریم هنرمندانی که از پایتخت دور هستند، به رفع مشکلات حرفهای و شغلی آنها منجر شود.
وی یادآور شد: نباید این دیدارها جنبه ویترینی داشته باشد و باید محور و هدف آن معرفی هنرمندان به صندوق اعتباری هنر و رفع مشکلات آنها باشد.
هنرمند اصفهانی: نگاه وزیر فرهنگ به هنرمندان برگرفته از نگرش دولت انقلابی و مردمی است
هادی کیانی هنرمند اصفهانی فعال در عرصه نویسندگی، کارگردانی و بازیگری تئاتر گفت: نگاه مقام عالی وزارت فرهنگ به هنرمندان پیشکسوت و گمنام با این شکل و شمایل نسبت به دوره های قبل بی سابقه بوده و برگرفته از نگرش یک دولت انقلابی و مردمی است که این اقدام برای هنرمندان فعال نیز ضرورت دارد.
وی با اشاره به تاکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر توجه به هنرمندان شهرستانی و تمرکز زدایی افزود: سفرهای اخیر وزیر و دیدار با هنرمندان گمنام در شهرستانها از جمله شهرضا بیانگر حرکت جدید این وزارتخانه مبنی بر توجه به هنرمندان شهرستانی و تمرکززدایی بود.
وی اظهار داشت: از آنجا که ماهیت هنر کشورمان بومی است اینگونه بها دادن به هنرمندان در شهرستان ها منجر به اتفاقات بزرگ در عرصه های مختلف هنری خواهد شد، گفت: هر چه به سمت پایتخت پیش برویم از بومی گرایی و حال و هوای ملی کاسته می شود.
این هنرمند ضمن ارزشمند دانستن اقدام و دیدگاه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در شناسایی در دیدار با هنرمندان ناشناخته شهرستانی خاطرنشان کرد: نیاز است که تفکر بهتری فارغ از دیدگاه تبلیغی و عمومی و در قالب جمعی از هنرمند نخبه گمنام و نه به صورت محدود و یک نفره شکل بگیرد تا بتواند بیشتر تاثیرگزار باشد و منجر به حرکت فرهنگی جدید و تخصیص بودجه های لازم برای رشته های مختلف هنری شود.
هنرمند اصفهانی: دیدار وزیر با هنرمندان بدون اهداف نمایشی و تبلیغی است
مهدی غلامی هنرمند عرصه گرافیک و طراحی و مدرس دانشگاه در اصفهان گفت: با توجه به اینکه ایران متشکل از یک مجموعه از هنرهای بومی است، پرداختن به هنر و هنرمندان در شهرستان ها می تواند تاثیرات بسیار بزرگی در اقتصاد هنر و سرآمدی آن در دنیا داشته باشد.
وی با بیان اینکه ما ایران را تنها به تهران نمی شناسیم، اظهار داشت: کشور ما می توانست از نظر تعداد و کیفیت هنرمندان شهرستانی رشد بهتری داشته باشد ولی به خاطر اینکه عدالت توسعه ای منابع برای آنها یکسان نبوده، این هنرمندان چندان مطرح نشده است.
وی با مثبت ارزیابی کردن دیدارهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان شهرستانی گفت: یکی از تاثیرات مهم این دیدارها دیده شدن این هنرمندان است که اگر مشکلات عنوان شده آنها پیگیری شود و دستاوردی برای آن هنر در شهرستان و استان یاد شده داشته باشند بسیار مثمر ثمر خواهد بود.
این هنرمند با بیان اینکه انحصار امپراطوری سلبریتی ها در تهران هیچ تاثیری در بیان مشکلات مردم با وزیر و بزرگان عرصه فرهنگ نداشته است، گفت: شاید در دوره های قبل هم چنین دیدارهایی برگزار شده ولی با شناختی که از وزیر فعلی فرهنگ و ارشاد سراغ دارم این دیدارها هم تکرار خواهد شد و هم بدون اهداف نمایشی و تبلیغی، مورد پیگیری تا دستیابی به نتیجه قرار خواهد گرفت.
هنرمند مهابادی: دیدار وزیر فرهنگ با هنرمندان گمنام و پیشکسوت مایه دلگرمی اهالی فرهنگ و هنر است
رحیم بایزیدی فعال عرصه سینما اهل مهاباد نیز گفت: در شهرستان ها هنرمندان گمنام زیادی وجود دارند که به دلیل کمبود امکانات نتوانسته اند خود را نشان داده و مطرح کنند و چه بسا در صورت تامین امکانات لازم از هنرمندان مرکز نشین دارای ظرفیت های بالاتری باشند.
وی ادامه داد: دیدار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان گمنام و پیشکسوت بدون شک مایه دلگرمی اهالی فرهنگ و هنر شهرستان ها خواهد شد و آنها را به تداوم فعالیت هایشان بیشتر ترغیب می کند.
به گفته این فعال عرصه سینما دیدار شخص وزیر فرهنگ با هنرمندان و نشستن پای صحبت و درد دل آنها تاکنون بی سابقه بوده و از اینکه در این دولت امکان پذیر شده است جای بسی خوشحالی دارد.
فعال عرصه تئاتر سردشت: دیدار وزیر با هنرمندان نشان دهنده ارزش هنر در نزد دولتمردان است
رحیم احمدزاده فعال عرصه تئاتر سردشت نیز گفت: یکی از راهکارهای رشد کیفی هنر تمرکززدایی و توجه به همه نقاط کشور است تا همگان بتوانند در شرایطی مساوی هنر خود را به جامعه عرضه کنند زیرا عرصه هنر همانند یک تیم ملی است که می تواند از همه نقاط کشور در این تیم حضور داشته و به موفقیت کشور کمک کنند.
وی اضافه کرد: یکی از مهمترین مزیت های دیدار شخص وزیر به صورت چهره به چهره می تواند این امر باشد که هنرمندان بدون واسطه و در فضایی صمیمی مشکلات و حرف های خود را به وی انتقال دهند که این امر می تواند بوروکراسی های اداری را حذف و در کمترین زمان ممکن به نتیجه برساند که نمونه آن دیدار اسماعیلی با هنرمند پیشکسوت سردشتی و قول برای اعطای درجه یک هنر به وی بود که در کمتر از سه هفته به نتیجه رسید.
احمدزاده تصریح کرد: این اتفاق امری بی سابقه بوده و همه هنرمندان از دیدار شخص وزیر از نزدیک نه تنها خوشحال بلکه بسیار امیدوار و دلگرم شدند و معتقدند این امر نشان دهنده ارزش هنر و هنرمند در نزد دولتمردان است.
رییس انجمن هنرهای نمایشی آذربایجان غربی: دیدار وزیر فرهنگ با اهالی هنر باعث دلگرمی اصحاب فرهنگ و هنر است
امید خاکپور رییس انجمن هنرهای نمابشی آذربایجان غربی گفت: دیدار وزیر فرهنگ با هنرمندان پیشکسوت و گمنام و حضور در منزل آنها نشان دهنده توجه مسوولان به جایگاه هنر و هنرمندان و موجب دلگرمی تمامی اصحاب فرهنگ و هنر می شود.
وی افزود: این دیدارها نه تنها در روحیه هنرمندان تاثیر گذار است بلکه کمکی برای یاری رساندن به هنرمندان و پیشکسوتانی است که اکنون در شرایط جسمی و مالی خوبی قرار ندارند و این حضور می تواند جایگاه آنها را تقویت کرده و موجب رفع مشکلات آنها شود.
خاکپور با بیان اینکه این دیدارها موجب دیده شدن دوباره هنرمندانی خواهد شد که به فراموشی سپرده شده اند، افزود: همچنین قطعا این دیدارها خیلی از مشکلات آنها را رفع خواهد کرد.
نویسنده و کارگردان آذربایجان غربی: شنیدن بی واسه مشکلات توسط بالاترین مقام وزارت کمتر اتفاق افتاده است
فریدون سید سیاح نویسنده و کارگردان تلویزیونی و نمایش عروسکی اهل آذربایجان غربی گفت: شنیدن بی واسطه مشکلات هنرمندان توسط بالاترین مقام وزرات، کمتر اتفاق افتاده است این حرکت موجب شنیده شدن دغدغه وصحبت هنرمندان می شود ومی توان گفت اقدامی فوق العاده است.
وی ادامه داد: دیدار وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی از هنرمندان موجب دلگرمی آنها شده وروحیه تازه ای برای ادامه فعالیت به آنها می بخشد.
این نویسنده و کارگردان تصریح کرد: عرصه هنر نباید تنها به مرکز محدود شود این موضوع هیچ گونه مطابقتی با عدالت اجتماعی ندارد استان ها و شهرستان ها ظرفیت ها و پتانسیل های شایسته و هنرمندان توانمندی دارند که دست به خلق آثار فاخری می زنند.
نویسنده بوشهری: فرصت طرح مشکلات با وزیر بازدهی کارهای فرهنگی و هنری را بالا می برد
مسعود عرب زاده نویسنده بوشهری گفت: ره آورد بسیار مهم دیدارهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان سطح استانها و شهرستانی ایجاد انگیزه و شوق فراوان در میان اهالی فرهنگ و هنر است.
وی افزود: هنگامی که اهالی فرهنگ و هنر این فرصت را پیدا می کنند تا با وزیر یا معاونان وزارت فرهنگ ارتباط مستقیم داشته باشند، به طور حتم بازدهی کار آنها بیشتر میشود و با اشتیاق بیشتر به فعالیت هنری خود ادامه میدهند.
وی ادامه داد: هنرمند بودن و هنر مختص یک دیار نیست و حوزه هنری هم به طور جدی شعار فراتهرانی بودن را در برنامه های خود دنبال میکند و در این راستا زیست بوم را در اولویتهای اصلی قرار داده است و در بوشهر نیز این برنامه در قالب شناخت نامه هنر فرهنگ و تمدن استان، تولیدات ادبی و هنری صورت میگیرد.
این نویسنده بوشهری اذعان کرد: در حالی که زیست بومی استان بوشهر بسیار گسترده و حتی گسترده تر از تهران است و می تواند فراتر از آنچه که امروز هست ظاهر شود، نادیده گرفتن آن اجحاف و ظلم بزرگی به هنر کشور است.
عربزاده بیان کرد: با توجه به استقرار دولت انقلابی زمینه بهتری فراهم شده است و یکی از رهاوردهای دیدارهای وزیران فرهنگ وارشاد اسلامی با هنرمندان شهرستانی این است که سالها تلاش هنرمندان انقلابی بهتر دیده شود.
وی بیان کرد: اگر این دیدارها بر اساس قوانین و مقررات خاص خود باشد، دستاوردهای شگرف و بسیار بالایی می تواند داشته باشد، از جمله حل مشکلات جزئی هنرمندان تا مشکلات بسیار بزرگی که به دست همین فعالان عرصه حل می شود.
پژوهشگر بوشهری: دیدار مسوولان با هنرمندان برای حل مشکلات موثر است
صدیقه عمرانی پژوهشگر بوشهری فرهنگ و هنر گفت: هنر فرایندی است که در آن معنا و احساس در قالبی زیبا و با در نظر گرفتن اصول زیبا شناسی بیان شده است، با این تعبیر هنر زاییده عشق در کالبد جان انسان است که نمی توان آن را منحصر و محدود به شهر و دیار خاصی دانست؛ اگر این سیاست تبعیضانه و بسیار دور از تفکر و مدیریت اجرا و محدود به شهر تهران شود دور از انصاف است، چرا که در طی سالها، تبعیض ناعادلانه بسیاری از استعدادهای ناب هنری ما را در شهرها و استان های دیگر به دلیل فقر امکانات، محرومیت و کشف نشدن استعدادها را به بیراهه برده است.
وی افزود: دیدار مسوولان با هنرمندان اگر برای انجام ماموریت در راستای تحقق اهداف هنری، حل مشکلات جامعه هنری و تلاش برای ایجاد جامعه ای آماده به منظور مبارزه فرهنگی با اشاعه هنر و هنرمندان باشد موثر است و در این صورت بازدیدها باید چنان باشد که به محض بازگشت وزیر، نماینده یا هر مقام دیگری، هنرمند احساس آرامش کرده و هر روز مشتاق و منتظر بازدید مجدد مسوولان باشد.
هنرمند بوشهری: توانایی و قابلیت فرهنگ و هنر استان ها باید در سفرهای استانی نمود بیشتری داشته باشد
جهانشیر یار احمدی رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر گفت: اختصاص بودجه فرهنگی در سطح ملی عادلانه نیست و تا کنون با نگاهی از بالا به پایین به استانها تخصیص شده است و در عمل تولیدات فرهنگی بیش از اندازه در پایتخت متمرکز بوده است در حالی که توانایی، قابلیت و شایستگی فرهنگ و هنر استان ها بسیار بیشتر از اینها است.
وی با اشاره به اهمیت حوزه فرهنگ، بیان کرد: فرهنگ و هنر باید در دیدارها و سفرهای رئیس جمهور و هیات دولت به استانها در اولویت قرار گیرد و نمود بیشتری داشته باشد.
هنرمند سبزواری: دیدار وزیر فرهنگ با هنرمندان زمینه جذب اعتبارات را بیشتر فراهم میکند
محمدحسن شمس آبادی از هنرمندان برجسته شهرستان سبزوار در عرصه تئاتر و نمایش که به عنوان بازیگر، کارگردان، مدیر تهیه و عوامل فنی فعالیت دارد و سرپرست گروه نمایشی سیماچه ثبت مرکز هنرهای نمایشی ایران نیز باتاکید بر اینکه محدود کردن عرصه هنر به هنرمندان ساکن تهران یا شهرهای بزرگ به هیچ وجه با عدالت اجتماعی سازگار نیست، گفت: تمامی هنرمندانی که در پایتخت کارو فعالیت می کنند از شهرستان ها برخاسته اند. هنرمندانی که در زادگاه و شهرستان محل زندگی خود به آنها بهایی داده نمی شود و برای معرفی هنر و استعداد خود به تهران مهاجرت و به ناچار شرایط سخت زندگی را تحمل می کنند.
وی اظهار داشت: دیدارهای وزیر فرهنگ و ارشاد که در دولت سیزدهم نمود بیشتری به خود گرفته است به طور یقین دستاوردهای مثبتی برای جامعه هنری دارد و از این مسیر علاوه بر شناسایی استعداد های هنری در مناطق شهرستانی، هنرمندان خوبی به جامعه هنری کشور معرفی خواهند شد و زمینه جذب اعتبارات بیشتر در حوزه فرهنگ و هنر نیز فراهم می شود.
شمس آبادی یادآورشد: شنیدن بی واسطه مشکلات هنرمندان توسط بالاترین مقام وزارت نیز کمتر سابقه داشته است و نتایج این دیدارها بیان مشکلات از سوی هنرمندان و تسریع در رفع چالش ها از سوی مسوولان است.
هنرمند پیشکسوت گنابادی: دیدارهای وزیر فرهنگ با هنرمندان موجب ارتقا روحیه هنرمندان میشود
محمد برادران هنرمند پیشکسوت سینما و تئاتر گناباد گفت: دیدارهای چهره به چهره وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان شهرستانی موجب ارتقا روحیه هنرمندان و فعالان فرهنگ و هنر می شود.
وی با بیان اینکه جای این گونه اقدامات و بررسی مسائل و مشکلات هنرمندان شهرستانی توسط وزیر فرهنگ همواره خالی بود و خلأ آن احساس می شد، گفت: در ۵۰ سال گذشته و بعد از انقلاب هیچ وزیری به شهرستان های کوچک سفر نکرده و از نزدیک در جریان مشکلات این قشر قرار نگرفته است.
وی که بیش از ۵۰ سال گذشته در زمینه تولید فیلم و سینما در گناباد فعالیت دارد، ادامه داد: این اقدام بی سابقه اسماعیلی دستاوردهای خوب و مثبتی به دنبال دارد.
رییس سابق انجمن سینمای جوانان شعبه گناباد و فعال سینمایی این شهرستان اضافه کرد: همه امکانات و توجهات به یک قشر خاص در این بخش اختصاص یافته است و این بی عدالتی فرهنگی قلب ما هنرمندان را شکسته و ضربه بسیار سنگین به ما وارد کرده است.
رییس انجمن تولیدکنندگان فیلم بلند مشهد: دیدار مسوولان با هنرمندان مجالی برای طرح مشکلات است
مرتضی اسکافی رییس انجمن تهیه کنندگان فیلم بلند مشهد گفت: در دولت های پیشین کمتر دیده شده بود که مسوولان با هنرمندان شهرستانی نشسته و به درد دل آنان گوش فرا دهند و با مشکلاتشان آشنا شوند و در عین حال صحبت را به سمت و سویی ببرند که دلگرمی برای هنرمند ایجاد کنند و به وی روحیه دهند.
وی افزود: از آنجا که هنرمندان روحیه لطیفی دارند و به هنر عشق می ورزند، دیدار مسوولان و گفت و گو با آنان را مجالی برای ابراز احساسات خود و دغدغه هایشان برای هنر این سرزمین می بینند.
وی ادامه داد: اخیرا دیداری با رییس سازمان سینمایی داشتیم که امیدواریم در راستای متمرکز شدن بودجه هنر سینما، شورای سیاستگذاری در سینما به مسوولیت استاندار خراسان رضوی در استان شکل گیرد.
رییس انجمن تهیه کنندگان فیلم بلند مشهد اظهار داشت: طبق اعلام رییس سازمان سینمایی تاکنون شورای سیاستگذاری در سینما در چندین استان با مسوولیت استاندار تشکیل شده که به طور قطع اگر برای بودجه های تخصیص یافته به نهادها و سازمان ها سیاستگذاری درستی انجام گیرد، می توان به دیده شدن هنرمندان شهرستانی در این عرصه امید بست.
مدیر سابق اداره فرهنگ تربت حیدریه: دیدارهای وزیر فرهنگ با هنرمندان بودجه ریزی در حوزه فرهنک را عادلانه میکند
محمد حسن زاده مدیر سابق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تربتحیدریه ، نویسنده و کارگردان تئاتر گفت: دیدار با هنرمندان گمنام و شهرستانی بدعتی خوب و شایسته است اما در عین حال کافی نیست.
وی ضمن انتقاد از سیستم حاکم بر عرصه فرهنگ و هنر کشور که همه امکانات را در تهران متمرکز کرده است، افزود: از وزیر فرهنگ انتظار داریم قدم های نخست را با برچیدن چنین سیستم ظالمانه ای بردارد. تمام فریاد ما به خصوص در زمانی که مدیر فرهنگ و ارشاد تربتحیدریه بودم نیز همین بود که البته تا امروز صدایمان به گوش کسی نرسیده است.
حسن زاده دیدار اخیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان گمنام شهرستانی را ستود و یادآور شد: اکنون هنرمندانی در این خطه فعالیت دارند که هر چند شاید در سطح کشور شناخته نشده باشند، اما برای مردم این دیار از ارج و قرب خاصی برخوردازندهستند.
این هنرمند پیشکسوت تصریح کرد: اهمیت این ملاقات ها موجب می شود عدالت در بودجه ریزی ها بهتر و بیشتر رعایت شود.
پژوهشگر تئاتر مشهد: مسوولان عالی رتبه در استان ها نیز به دیدار هنرمندان بروند
یکی از پیشکسوتان و پژوهشگران تئاتر مشهد گفت: دیدار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان خوب است اما باید به گونه ای برنامه ریزی شود که همه هنرمندان را دربر بگیرد نه آن هنرمندی که بیشتر مورد توجه است.
حمیدرضا سهیلی افزود: به عقیده من باید رده بندی هنرمندان در هر شهر و استانی مشخص شود و مسوولان عالی رتبه و مقامات به دیدار هنرمندانی بروند که دیدار و گفتگو با آنان لازم است.
این هنرمند تئاتر و سینما مشهد گفت: همه هنرمندان قابل احترام هستند چه موافق و یا مخالف وزیر فرهنگ باشند و مسوولان باید به گونه ای عمل کنند که هم با موافقان و هم با مخالفان خود دیدار و گفتگو داشته باشند و از نظرات آنها استفاده کنند.
سهیلی بیان کرد: هنرمند واقعی و مشهوری که گمنام شمرده می شود، علت گمنام بودن او ما هستیم، دیدار وزیر فرهنگ با چنین هنرمندی در واقع اقدامی ارزشمند به شمار می رود.
هنرمند قوچانی: نبود زیرساخت در شهرستانها هنرمند را وادار به کوچ میکند
عروسک گردان سینما و تلویزیون گفت: نبودن زیرساختهای مناسب برای فرهنگ و هنر در شهرستانها باعث کوچ هنرمندان به شهرهای بزرگتر و پایتخت میشود.
محمد لقمانیان افزود: از همان کودکی که در قوچان مشغول کار تئاتر بودم همه هنرمندان این دغدغه را داشتند که چرا تمام امکانات در شهرهای بزرگ مثل تهران و مشهد باید وجود داشته باشد اما بعد از گذشت این سالها همچنان تغییری نکرده و امکانات برای شهرهای بزرگ است.
وی نبود زیرساختهای لازم برای هنر را یکی از اصلیترین ایرادها خواند و تصریح کرد: وقتی در شهرستانی مثل قوچان سینما ندارد یا سالنی خوب و درخور برای اجرای تئاتر نیست مسلما هنرمندان در شهرستانها باید به شهرهای بزرگ بروند و اگر هنرمند ایدهای هم داشته باشد به خاطر نبود زیرساختها به ثمر نخواهد نشست.
لقمانیان با اشاره به اینکه وقتی مسوولان به موضوعی همچون هنر توجه کنند مردم نیز در آن زمینه هوشیارتر و کنجکاوتر خواهند شد ، بیان کرد: اداره کردن ، اطلاعرسانی ، فرهنگسازی و زیربناها در دست مسوولان است و مردم بهتنهایی نمیتوانند کاری را از پیش ببرند، گاهی مردم در سازمان های مردم نهاد به طور خودجوش کارهایی انجام میدهند اما اگر بخواهند زیربنایی کاری پیش برود باید مسوولان در آن زمینه پیشقدم باشند.
وی ادامه داد : دیدار با هنرمندان توسط وزرا و مسوولان اتفاق خوبی است زیرا گاهی در شهرستانها هنرمندانی هستند که فراموش شدهاند و نیازمند کمک هستند.
این عروسک گردان تلویزیون یکی از نکات حائز اهمیت در دیدار مسوولان را گوش فرادادن به درد و دل هنرمند و استفاده از ایدههای آنها خواند و افزود: اگر دیدارهای چهره به چهره مسوولان مستمر بوده و باعث رسیدگی به زیرساختهای فرهنگ و هنر هر شهر شود باید تشکر کرد.
هنرمند زنجانی: دیدار وزیر با هنرمندان شهرستانی در رفع مشکلات بسیار تاثیرگذار است
ساسان قجر از هنرمندان پیشکسوت تئاتر و دبیر جشنواره ملی پانتومیم گفت: دیدارهای وزیر با هنرمندان شهرستانی و نشستن پای صحبت های این قشر بسیار تاثیرگذار است. چراکه از نزدیک مشکلات آنها را درک کرده و در رفع مسایل حمایت های لازم را انجام میدهد. این برنامه ها اگر بیشتر معطوف به پایتخت و شهرهای بزرگ شود با تمرکز زدایی و عدالت اجتماعی مغایرت دارد. البته مدتی است که این تمرکززدایی اتفاق افتاده است.
وی افزود: در هشت سال قبل شنیدن بی واسطه مشکلات هنرمندان از سوی بالاترین مقام وزارت سابقه نداشته است اگر هم بود هیچ خروجی نداشت اما اکنون به واسطه مسوولانی در وزارتخانه آمدند اتفاق بسیار خوبی است که هنرمندان مسایل خود را بیان کنند و به آنها رسیدگی شد.
هنرمند یزدی: هنرمندان پایتخت نشین برتر از هنرمندان شهرستانی نیستند
محسن احمدی طراح گرافیک و استاد دانشگاه یزد گفت: تمایل هنرمندان شهرستانی به خارج استان بیشتر است که این مساله ریشه در سنتی بوده که از قدیم پایه ریزی شده است. نباید تصور کنیم تهرانی ها قدرتمندتر هستند یا تافته جدا بافته هستند؛ این عدالت اجتماعی نیست و ظلم در حق هنرمندان شهرستانی است.
هنرمند کهگیلویه و بویراحمد: دیدار رودر رو با هنرمندان نقش موثری در پیگیری مطالبات دارد
رضا دانش پژوه فیلم ساز اهل کهگیلویه و بویراحمد گفت: دیدارهای اخیر وزیر فرهنگ با هنرمندان شهرستانی و استانی در سفرهای رییس جمهور و هیات دولت از آنجا که ارتباط بی واسطه با هنرمندان برقرار می شود، قطعا نقش موثری در پیگیری مطالبات این قشر از جامعه خواهد داشت.
وی همچنین پیشنهاد داد که در کنار این ارتباط چهره به چهره بهتر است وزیر فرهنگ تلاش کند از بین هنرمندان نخبه هر استان یک نماینده امین داشته باشد تا گزارش های صحیح از وضعیت فرهنگی و شرایط هنرمندان به وزیر ارائه شود و با این اقدام وزیر ارشاد چالش های حوزه فرهنگ و هنر هر استان به نحو مطلوب تری از سوی آن نماینده امین شناسایی و گزارش داده می شود.
وی اضافه کرد : البته در کنار این اقدام های فرهنگی بهتر است مسئولان اجرایی هر استان از جمله استاندار، فرماندار و دیگر مدیران کل مشاور هنری داشته باشند تا حوزه فرهنگ و هنر در سطوح مختلف و به طور همه جانبه در استان ها توسعه یافته و مشکلات آن برطرف شود.
هنرمند کهگیلویه و بویراحمد: دیدار چهره به چهره در زندگی و کار هنرمندان اثرگذار است
احسان گنجی عضو خانه کاریکاتور ایران و اهل شهرستان کهگیلویه گفت: اینکه نگاه به هنرمندان را محدود به تهران کنیم اصلا با عدالت اجتماعی سازگار نیست زیرا بیشتر هنرمندان شهرستانی و استانی با توجه به مشکلات موجود امکان فعالیت ندارند و هنگامی که امکان استفاده برابر از امکانات در حوزه هنری و فرهنگی برای آنها فراهم نشود مجبور هستند مهاجرت کنند و این رویکرد تهران محوری باعث ضایع شدن حق دیگر هنرمندان خواهد شد.
وی ادامه داد: درک نشدن مشکلات هنرمندان طی این سال ها روابط هنرمندان با متولیان هنر را مخدوش کرده و اگر این دیدار چهره به چهره نهادینه و فرهنگ سازی شود بدون شک می تواند در زندگی و کار هنرمندان اثر گذار باشد .
وی اضافه کرد: تاکنون به عنوان یک هنرمند سابقه نداشته که فرصتی فراهم شود تا مشکلاتم را با متولیان امر حوزه فرهنگ بیان کنم، گرچه مشکلات هنرمندان پنهان نیست و مثل روز روشن است.
هنرمند موسیقی کهگیلویه و بویراحمد: هنرمندان بدون دغدغه مشکلات خود را در سفر وزیر فرهنگ در میان می گذارند
کوروش رضوانی فر خواننده محلی(فولکلور) و هنرمند عرصه موسیقی گفت: رعایت عدالت اجتماعی در قبال هنرمندان باید به گونه ای باشد که همگی آنها در هر نقطه ای از کشور به طور یکسان دیده شده و برای کاهش مسائل و مشکلاتشان اقدام شود.
وی با بیان اینکه توزیع عادلانه و مساوی اعتبارات حوزه فرهنگ و هنر از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بین هنرمندان می تواند از دیگر مصادیق رعایت عدالت اجتماعی در قبال آنان باشد، تصریح کرد: بسترهای لازم به منظور ایجاد انگیزه در هنرمندان از طریق کاهش دغدغه های مختلف آنان به ویژه در زمینه اقتصادی و معیشتی باید فراهم شود تا بتوانند آثار هنری فاخرتری را تولید و به مخاطبان عرضه کنند.
به گفته رضوانی فر بسیاری از هنرمندان پیشکسوت کهگیلویه و بویراحمد به دلیل بی مهری و بی توجهی متولیان امر هم اینک خانه نشین شده و علاوه بر بیکار بودن بیمه نیز ندارند و حتی با مشکل تأمین نان شب خود دست و پنجه نرم می کنند.
وی با تاکید بر اینکه نباید تنها عده محدود و خاصی از هنرمندان کهگیلویه و بویراحمد مورد حمایت قرار گیرند، اظهار داشت: یکی از آثار مثبت سفرهای استانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آن است که هنرمندان هر استان می توانند درد دل ها و دغدغه های خود را بی واسطه با وی در میان گذاشته و آنها را پیگیری و رسیدگی کنند.
وی خاطرنشان کرد: انتظار می رود به قول ها و وعده های داده شده به هنرمندان هر استان در این سفرها و دیدارها عمل شود و هنرمندان نیز جز این هیچ توقع و خواسته دیگری ندارند.
هنرمند فیلمساز کهگیلویه: دیدار هنرمندان با وزیر فرهنگ به آنها برای خلق آثار بهتر انگیزه می دهد
محمد سلیمی راد دانش آموخته رشته سینما و فیلم ساز از کهگیلویه گفت: محدود کردن عرصه هنر به هنرمندان ساکن تهران و یا دیگر کلان شهرها قطعا با عدالت اجتماعی سازگار نیست چرا که ما در جای جای کشور هنرمندانی داریم که ناشناخته هستند.
وی ادامه داد: هنرمندان در شهرهای کوچک آثار و تولیدات زیاد و خوبی خلق کرده و در جشنواره های مختلف می درخشند و در این نقاط دور افتاده هنرمندان آثاری را خلق می کنند که با بهترین امکانات در دیگر نقاط کشور قابل مقایسه نیست.
سلیمی راد در خصوص تاثیر دیدارهای وزیر فرهنگ با هنرمندان شهرستانی هم گفت : قطعا این دیدارها می تواند انگیزه ای باشد برای هنرمندان هر استانی و شهرستانی و این نوید را می دهد که بتوانیم آثار بهتری را خلق کنیم چرا که در بحث آموزش و تولید اگر با حمایت مسوولان در بالاترین سطح فرهنگ صورت گیرد قطعا به دستاوردهای خوبی خواهیم رسید.
وی همچنین خاطرنشان کرد: شنیدن مشکل هنرمندان به صورت چهره به چهره با مسوول و متولی ارشد حوزه فرهنگ در کشور را من به یاد ندارم و اینکه یک مقام بلند پایه حوزه فرهنگ به شکل رو در رو با هنرمندان صحبتی داشته باشد و این رویکرد دولت سیزدهم در سفرهای استانی نمایان است و نکته جالب اینکه در این نشست ها حتی کسی که مخالف هست هم اجازه صحبت پیدا می کند و لذا از دل همین جلسات از نظرات معترضین هم گاه به راهکارهایی جهت رفع چالش های حوزه فرهنگ و هنر می رسیم.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی قم: جلسات وزیر فرهنگ با هنرمندان استانها دلگرم کننده است
اصغر نوبخت رئیس انجمن هنرهای نمایشی قم گفت: دیدارهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان دلگرم کننده بوده و هنرمند حس میکند کسانی که در مسئولیت هستند به دغدغهها واقف هستند و بها میدهند.
وی اظهار داشت: درباره هنر و هنرمندان کوتاهی شده و امیدوارم تدبیری اندیشه شود که هنرمندان از نظر حمایتی، مالی و سخت افزاری وضعیت بهتری پیدا کنند.
وی افزود: هنرمندان استانی فاقد این حمایتها هستند و کمبودها همواره مشهود بوده و در دوره فراگیری کرونا نیز رنجش هنرمندان مضاعف شد از این رو لازم است تا خلاءهای ایجاد شده ترمیم شود.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی قم گفت: منظور ما از هنرمندان کسانی هستند که کار آنها مثبت باشد؛ به این معنا که نگاه انسان ساز و معرفت گونه داشته باشند.
وی تصریح کرد: حتی اگر مدیران کل استانی دربرنامهها، تمرینها و جشنواره ها حضور یابند، بسیار مثمر ثمر خواهد بود.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی قم یادآور شد: در گذشته هنرمندان قم با وزرای وقت دیدارهایی داشته اند اما خیلی محدود بوده و نهایتا یک بار در طول دوره وزارت یک فرد اتفاق افتاده است؛ اما اگر این دیدارها مستمر و هر چند ماه یک بار رخ دهد، بسیار کارسازتر خواهد بود.
نوبخت بیان کرد: به دلیل اقبال کم به هنرمندان شهرستانی، در سال های اخیر شاهد خروج این هنرمندان از استان خود و عزیمت به پایتخت بوده ایم که این برای هنر استانها نشانه خوبی نیست.
رئیس انجمن عکس بسیج هنرمندان قم: هنرمندان از فرصت مطالبهگری از مسئولان استفاده کنند
امیر حسامی نژاد رئیس انجمن عکس بسیج هنرمندان قم گفت: اگر بتوانیم از فرصت مطالبه گری استفاده کنیم، بهره آن را میبریم و این در حالی است که برخی از هنرمندان از فرصت ها استفاده نمیکنند و بعد میگویند دولت به فکر ما نیست.
وی افزود: غفلت از هنرمندان استانی با عدالت اجتماعی مغایر است، هنرمندان ساکن در تهران از امکانات بسیار بالایی برخوردارند و رشد کردن در فضای پایتخت آسان تر است.
وی بیان کرد: هنرمندانی که در استان ها هستند، کار سختی در پیش دارند و هر چه استان از پایتخت دورتر باشد، سختی کار بیشتر می شود.
رئیس انجمن عکس بسیج هنرمندان قم با بیان اینکه هنرمندانی که در استان ها رشد میکنند، رشد بیشتر و ماندگارتری دارند، تاکید کرد: البته حرف ما این نیست که هنرمندان پایتخت نشین زحمت نمیکشند اما دلیل نمیشود بگوییم در شهرستانها کاری انجام نمیشود.
حسامی نژاد یادآور شد: وقتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به استانها میرود و نماینده های هنرمندان دغدغههای خود را بیان میکنند، حداقل دستاوردش این است که وزیر از این دغدغهها آگاه میشود و این در تصمیمگیری ها لحاظ میشود.
وی ادامه داد: ما هنرمندان باید به این معتقد باشیم که دیدارها و بیان مشکلات کارساز است و وزیر فعلی در همین مدت وزارت خود چند مرتبه در قم حضور پیدا کرده است.
حسامی نژاد اضافه کرد: در سفر وزیر فرهنگ در چند مورد اخیر که به قم آمدهاند، هنوز نتوانستهایم با وی جلسهای داشته باشیم و البته نمیتوان توقع داشت که همه هنرمندان در سفر وزیر فرصت بیان دغدغهها را داشته باشند؛ به همین دلیل معمولا بزرگان هر بخش هنری دغدغههای بخش خود را با وزیر در میان می گذارند.
وی با اشاره به دغدغه بخش عکاسی قم مطرح کرد: در زمان حاضر بزرگترین مشکل عکاسان قمی نبود تجهیزات مناسب است و بیش از ۹۵ درصد عکاسان ما تجهیزات خوبی ندارند، این در حالی است که قم بعد از تهران خبرخیزترین استان به حساب میآید.
هنرمند عکاس چهارمحال و بختیاری:صدور دستورالعملهای اجرایی به موثر بودن سفرهای استانی وزیر فرهنگ کمک میکند
بهرام شمسیپور هنرمند عکاس چهارمحالوبختیاری با بیان اینکه حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در استانها و دیدار با هنرمندان میتواند به انعکاس بهتر دغدغهها و مسائل موردنظر هنرمندان منتهی شود، گفت: اما آنچه به موثر بودن چنین سفرهایی میانجامد آن است که علاوه بر صدور دستورالعملها، برای اجرای آنها نیز پیگیری شود.
وی افزود: گاهی ممکن است ایدهها و نظرات هنرمندان استانی از طریق ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی به درستی به وزارت خانه مربوطه انعکاس داده نشود که سفر وزیر به این استانها و دیدار با هنرمندان میتواند به انتقال دقیقتر این مسائل از سوی هنرمندان منجر شود.
وی به حضور پیشکسوتان و هنرمندان گمنام در استانها اشاره و تصریح کرد: دیدار وزیر با این افراد فرصت بیان خواستهها و نظرات آنان را نیز به صورت مستقیم فراهم میکند.
شمسیپور با بیان اینکه مشکل اصلی در حل مشکلات حوزه هنر به اختصاص اعتبارات و رفع کمبودهای مالی بازمیگردد، یادآور شد: در ابتدا باید وزارت خانه مشخص کند که تا چه میزان میتواند برای این امر در استانها، اعتبار اختصاص دهد چرا که در غیر این صورت، حضور وزیر در شهرستانها تا زمانی که اعتباری وجود نداشته باشد، چندان کارساز نخواهد بود.
این هنرمند عکاس درباره برقراری عدالت اجتماعی در حوزه هنر و تمرکززدایی از شهرهای بزرگ نیز اظهار داشت: به طور طبیعی نباید همه امکانات در تهران متمرکز شود و اگر تمامی اعتبارات، محدود به یک منطقه شود بیعدالتی محض روی داده است، از این رو لازم است در بودجهریزی بر اساس نیاز هر منطقه، اعتبار اختصاص یابد و صرف امور هنرمندان شود.
بازیگر اهل چهارمحال و بختیاری: دیدار چهره به چهره با هنرمندان و شنیدن صدای آنان در تصمیمگیریهای کلان فرهنگی اثرگذار است
محسن سلیمانی فارسانی بازیگر و کارگردان تئاتر چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه دیدار چهره به چهره با هنرمندان و شنیده شدن صدای آنان توسط مقامات ارشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بدون شک در اتخاذ تصمیمات کلان فرهنگی اثرگذار خواهد بود، گفت: این تاثیرات را میتوان در درازمدت در بودجهریزیها و برنامهریزیها مشاهده کرد.
وی افزود: در دوران گذشته به ندرت پیش میآمد که مسوولی از ردههای بالای مدیریتی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان بدون واسطه دیداری داشته باشد و امروز اگر چنین دیدارهایی در جریان سفرهای استانی رییسجمهور و جمعی از اعضای هیات دولت از جمله وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روی میدهد، امید میرود به نتایج مثبت منجر شود.
وی درباره تاثیر دیدارهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان و دستاوردهایی که از این دیدارها برای هنرمندان به وجود آمده است، تصریح کرد: آنچه شایسته هنرمندان بوده و انتظار آنان است هنوز محقق نشده اما آنچه قابل مشاهده است، آن است که وزیر فرهنگ به دیدار هنرمندان ناشناخته میرود و به آنان مدرک دکتری هنری نیز اعطا میکند، به هر حال این اتفاقات میتواند در تصمیمگیریهای آتی، اثر خود را بر جا بگذارد.
سلیمانی فارسانی یادآور شد: هنگامی که مسائل هنری به صورت مستقیم از زبان اهالی هنر بازگو میشود میتواند اثر خود را در آینده پدیدار کند و امید است که چنین اتفاقی روی بدهد.
وی گفت: بزرگترین میدانی که میتواند به اجرای ادعای مردم سالاری کمک کند، حوزه میدانی است و زمانی که شخص رییسجمهور و یا شخص وزیر وارد این حوزه میشوند به واقع در عرصه عمل ورود کردهاند.
این هنرمند عرصه تئاتر یادآور شد: اتفاق بیواسطهای چون دیدار چهره به چهره با هنرمندان به طور طبیعی در وهله نخست از منظر روانی موجب امید و دلگرمی برای هنرمندان است و هنرمند را به این باور میرساند که اگر مسوولی در ردهبالای مدیریتی، وقت میگذارد و حاضر به گفتوگو با هنرمندان میشود به معنای آن است که دغدغه هنر و رفع مشکلات را دارد.
وی تاثیر کلام مستقیم و دیدار چهره به چهره را در بیان و طرح دیدگاهها و نظرات مهم دانست و افزود: گاهی در این دیدارها تنها ملاک، طرح مشکلات نیست و برخی هنرمندان، دیدگاهها و ایدههای سازندهای دارند که شاید نتوان آنها را در قالب مکتوب به درستی بیان کرد اما به هنگام ملاقات این فرصت برای ارائه آنها فراهم میشود.
سلیمانی فارسانی به تاثیرات منفی کرونا بر هنر و آسیبهای ناشی از شیوع این ویروس به بدنه هنر به ویژه هنرهای نمایشی اشاره و تصریح کرد: در شرایطی که همچنان نگرانیها و اضطرابها برای انجام فعالیتهای هنری وجود دارد، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پای درد و دل هنرمندان مینشیند و این نشان میدهد که وی و مجموعه مدیریتی عزمی جدی برای رفع مشکلات دارند و به دیدگاهها و نظرات قشر هنرمند احترام میگذارد، این نوع رفتارها و رویدادها موجب میشود تا هنرمندان نیز به پیگیری و حل مشکلاتشان در آیندهای نزدیک امیدوارتر شوند.
این بازیگر و کارگردان تئاتر کشور در ادامه درباره ضرورت تمرکززدایی از تهران و برقراری عدالت اجتماعی در عرصه هنر و فرهنگ نیز یادآور شد: اگر قرار است عدالت اجتماعی در تمامی مناطق کشور تعمیم داده شود بدون شک باید تمرکززدایی شکل بگیرد، جمع بسیاری از هنرمندان و شاید نزدیک به ۹۰ درصد آنانی که در پایتخت فعالیت میکنند از اهالی شهرستانها هستند که زمینه کار و بروز و ظهورشان در شهرستانها وجود نداشته است.
وی افزود: به طور طبیعی تهران به عنوان پایتخت کشور باید از امکانات بیشتری نیز برخوردار باشد اما اگر نتوان این امکانات را در دیگر مناطق نیز فراهم کرد، روند مهاجرت هنرمندان ادامه خواهد یافت.
سلیمانی برپایی جشنوارههای فرهنگی و هنری در سطح ملی در برخی شهرستانها و خارج از تهران را به عنوان یکی از اقدامات اثرگذار در تمرکززدایی از پایتخت دانست و اظهار داشت: امید میرود وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه برقراری عدالت اجتماعی عرصه هنر و فرهنگ و گرفتن تمرکز از تهران و تسری دادن آن به شهرستانها به طور جدی وارد عمل شود تا هم هنرمندان بتوانند برای ارائه هنرشان فرصتهای بیشتری را به دست آورند و هم اینکه برقراری عدالت اجتماعی از قالب شعار خارجشده و برای عموم مردم نیز قابل مشاهده باشد.
هنرمند خراسان جنوبی: شنیدن مشکلات هنرمندان توسط وزیر فرهنگ سابقه ندارد
فریبرز مالکی یک فعال عرصه موسیقی در استان خراسان جنوبی گفت: هنر متعلق به تمام کشور بوده و باید حتی در نقاط دورافتاده نیز مورد توجه باشد.
وی اظهار داشت: محدود شدن دیدار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان مرکز به دور از عدالت اجتماعی بود چرا که هنر متعلق به تمام کشور است و در اقصی نقاط و شهرستان های دور افتاده نیز هنر وجود دارد.
این هنرمند عرصه موسیقی در شهرستان بیرجند ادامه داد: دیدار مسولان عالی رتبه در صورتی که منتج به پیگیری امور شود قطعا اثر سازنده و مثبت دارد.
وی اظهار داشت: انتظار می رود قول ها و وعده های داده شده در این دیدارها عملی شود تا شاهد اثر مثبت آن در عرصه هنر باشیم.
به گفته این هنرمند شنیدن مشکلات هنرمندان توسط بالاترین مقام اجرایی وزارت فرهنگ و ارشاد تاکنون سابقه نداشته است.
هنرمند کرمانشاهی: وزیر فرهنگ در دیدار با هنرمندان از نزدیک در جریان نقاط قوت و ضعف قرار میگیرد
کامران رضایی فیلمساز و رییس انجمن سینمای جوان کرمانشاه گفت: در ۲۰ سالی که در حوزه فرهنگ و فیلم سازی مشغول فعالیت هستم تاکنون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پای صحبت ها و درد و دل هنرمندان کرمانشاه ننشسته است.
وی افزود: وقتی شخص اول وزارت فرهنگ رودررو با اصحاب فرهنگ و هنر دیدار داشته باشند از نزدیک نقاط ضعف و کاستی ها را مشاهده و برای حل آنها راهکار ارائه خواهد کرد و در عین حال نقاط قوت و ظرفیت های شهرستان ها را هم مشاهده و برای تقویت آن تلاش می کند.
به گفته این هنرمند دیدار هنرمندان شهرستانی با وزیر فرهنگ به دلیل پیچیدگی ها و مسافت زیاد در سنوات گذشته انجام نشده است کما اینکه به عنوان مثال در دیدار رییس سازمان سینمایی کشور با هنرمندان کرمانشاه تصمیمات بسیار خوبی برای استان گرفته شد و اگر این دیدار نبود شاید بسیاری از تصمیمات گرفته شده هرگز اجرایی نمی شد و روی کاغذ می ماند.
هنرمند کرمانشاهی: امکانات را برای فعالیت هنرمندان به شهرستانها ببریم
مهرداد مرادی نویسنده، مترجم و مدیر انتشارات سرانه در کرمانشاه نیز گفت: دیدار وزیر فرهنگ با اصحاب فرهنگ و هنر باید همانند امروز در جای جای ایران انجام شود تا هنرمندان احساس نکنند وزیر فقط در تهران و برای هنرمندان پایتخت ارزش قائل است. اگر می خواهیم تولیدات و آثار فاخر هنرمندان را در کل کشور ببینیم باید شرایط و امکانات را برای آنها فراهم کنیم.
وی افزود: اسماعیلی شخصیتی تصمیم گیر و تاثیرگذار است و اگر از نزدیک مشکلات و دغدغه های اصحاب فرهنگ و هنر را ببیند و بشنود می تواند با اختیاراتی که دارد موانع را برداشته و در جهت رفاه حال هنرمندان گام بردارد.
این هنرمند یادآورشد: در حکمی که وزیر برای مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان ها صادر می کند در چندین بند به حمایت از هنرمندان در بخش های مختلف تاکید دارد و حضور وزیر در جمع هنرمندان شهرستانی می تواند در راستای تقویت و حمایت از زیرساخت های فرهنگی، آموزش های زیربنایی و بسیاری موارد دیگر تاثیرگذار باشد البته من که از سال ۱۳۸۱ در حوزه فرهنگ و هنر کار می کنم، وزیر فرهنگ در شهرستان ها چنین دیدارهایی نداشته و فقط مختص تهران بوده است.
شمسی چاوشانی شاعر و نویسنده کرمانشاهی هم در سخنانی گفت: اینگونه دیدارها برای هنرمندان خیلی ارزشمند است به ویژه اگر در شهرهای کوچک هم باشد ، هنرمند در هر عرصه ای که فعالیت داشته باشد با این برنامه ها بیشتر شناخته شده و عده بیشتری از مردم به شناخته شدن هنرمندان علاقه مند می شوند و باعث دلگرمی برای هنرمند است که کار یا شغل هنریش ارزشمند و قابل حمایت از سوی مدیران مربوطه و مردم است.
وی با اشاره به اینکه گاهی هیچ وقت مشکلات هنرمندان شنیده نمی شود و یا خیلی دیر به گوش مسوولان میرسد، تصریح کرد: از مزایای دیدار وزیر فرهنگ با هنرمندان حذف نامه نگاری ها و شنیدن مشکلات به طور مستقیم از زبان هنرمندان و گرفتن پاسخ سوالات از طرف مقابل است حتی اگر رفع مشکل نشود ولی پاسخ منفی باشد هنرمندان تکلیف خود را با مشکلات و پیشنهادات خواهند دانست.
هنرمند بمی: شروع توجه به هنر از روستا و شهرهای کوچک عدالت اجتماعی است
داوود یوسف زاده برواتی رییس موسسه فرهنگی و هنری داوودیه بم و نویسنده بمی درباره دیدار وزیر فرهنگ و مسوولان فرهنگی با هنرمندان شهرستانی و رعایت عدالت اجتماعی گفت: بهتر است هنر را از روستاها و شهرهای کوچک شروع کنیم، این یعنی عدالت اجتماعی.
وی افزود: دیدار بالاترین مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان شهرستانی میتواند دستاورد نیکویی به دنبال داشته باشد و هنرمند شهرستانی دلگرم خواهد شد و دیگر شوق رفتن به تهران را در سر نخواهد داشت.
این نویسنده بمی ادامه داد: بنده تاکنون به خاطر ندارم که بالاترین مقام وزارت ارشاد اسلامی بدون واسطه با هنرمندی دیدار داشته باشد و از مشکلات هنرمندان مطلع شود از این رو برنامه دیدارهای وزیر فرهنگ با هنرمندان بسیار جای قدردانی دارد.
شاعر کرمانی: ارتباط چهره به چهره حاکمیت با اقشار مختلف مردم اقدام پسندیدهای است
مهدی گنجی شاعر کرمانی و دبیر تخصصی چهار دوره جشنواره ملی شعر رضوی با اشاره به دیدار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان گفت: ارتباط چهره به چهره حاکمیت با اقشار مختلف مردم اقدام پسندیده ای است و حضور مسوولان در بین مردم به هر شکل و امری پسندیده و قابل تقدیر است.
وی اظهار داشت: معمولا بعد از برگزاری انتخابات و تعیین وزرا گروه های خاص بر تصمیمات مسوولان تاثیر می گذارند لذا اینکه وزیرفرهنگ قدم رنجه کرده و بین هنرمندان رفته تا درد و دل دل آنها را بشنود اتفاق مبارک، پسندیده و پذیرفته شده ای است اما باید با معیارهای اجتماعی خاصی انجام شود.
گردآورنده کتاب های آسمان هشتم و سخاوت باران صبح در فنجان نیلوفر تاکید کرد: مسوولان باید به سراغ هنرمندان واقعی بروند و نباید به صورت گزینشی افراد را انتخاب کنند و در درجه دوم از صحبت های هنرمندان برای تصمیم گیری های آتیه فعالیت های فرهنگی هنری وزارت فرهنگ بهره گیری شود.
وی دیدار چهره به چهره وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را با مردم قدم و پله نخست اقدامات بعدی عنوان کرد و افزود: ارتباط حاکمیت با بخش های مختلف از جمله هنرمندان را نمی توان نکوهش کرد.
گنجی ارتباط چهره به چهره مسئولان با مردم و رفع مشکلات را موجب کاهش اعتراضات مردمی دانست و بیان کرد: نباید عرصه هنر را به هنرمندان شهرهای بزرگ یا تهران محدود کنیم زیرا هنرمندان زیادی در شهرها و روستاهای دورافتاده حضور دارند که کارهای بزرگی انجام می دهند.
هنرمند خراسان شمالی: وزارت فرهنگ از هنرمندان در شهرستان ها حمایت کند
حسن روشان شاعر بجنوردی با بیان اینکه رسیدگی به مشکلات و ارائه تسهیلات نباید تنها مختص پایتخت نباشد، گفت: هنرمندانی که در حوزه های مختلف مقامی را کسب می کنند فقط در همان دوره دعوت شده و از آنها تجلیل می شود و دیگر هنرمندان هیچ گاه دیده نمی شوند.
وی اظهار داشت: مسوولان دولت گذشته بارها استان ها و شهرستان ها مختلف بازدیدهایی داشته اند و در جریان مشکلات هنرمندان قرار گرفته اند اما نتیجه و خروجی نداشته است.
این عضو شعر خراسان شمالی خاطرنشان کرد: این وزارتخانه باید حمایت هایی از آثار هنرمندان داشته باشد تا آنها نزد خانواده های خود بعد از چندین سال زحمت شرمنده نشوند.
روشان اضافه کرد: همچنین در رابطه با بودجه های فرهنگی باید به درستی در تمامی استان ها و حوزه های هنری تعریف شود و به صورت یکسان خرج شوند.
یکی دیگر از هنرمندان خراسان شمالی گفت: هم اکنون بیشتر هنرمندان پایتخت از شهرستان ها هستند و باید این آسیب شناسی شود تا علت آن مشخص شود که چرا این هنرمندان بعد از مدتی کار و فعالیت در شهرستان ها به پایتخت می روند.
مهران رحمانی گفت: از جمله دلیل مهاجرت هنرمندان به شهرهای بزرگ و یا دیگر کشورها این است که هنرمند برای داشتن باید راهی پایتخت شود.
این فیلم ساز گفت: برای مشکلات هنرمندان ضرورت ندارد که حتما وزیر فرهنگ به صورت حضوری با هنرمندان دیدار داشته باشد و می توان با ایجاد کارگروهاز طریق ارتباط تصویری با تعداد بیشتری صحبت کنند و در جریان مشکلات هنرمندان قرار بگیرند.
فیلمساز البرزی: دولت سیزدهم به دنبال پیاده کردن عدالت اجتماعی در عرصه هنر است
فیلمساز البرزی با بیان اینکه متمرکز کردن عدالت مربوط به هنر در یک منطقه خاص سازگاری با عدالت نخواهد داشت، گفت: دیدار وزیر فرهنگ با هنرمندان شهرستانی و اختصاص دادن روزهای چهارشنبه برای بازدید از شهرستان ها نشان دهنده این مهم است که دولت سیزدهم به دنبال پیاده کردن عدالت اجتماعی در عرصه هنر است.
محمد حسین عابدی افزود: امروز به عنوان کسی که سال ها در این عرصه در حال فعالیت هستم به خوبی می بینم که دولت جدید با یکدست شدن و به صورت جهادی به دنبال اجرایی کردن عدالت در تمام بخش ها از جمله هنر است.
وی اضافه کرد: امروز این امیدواری بوجود آمده که هنرمندان ما در تمام شهرستان و روستاها در شرایطی قرار بگیرند که بتوانند از این بهره مندی در بخش هنر به خوبی استفاده کنند.
عابدی ادامه داد: در همین راستا وزیر فرهنگ در شهرستان ها به خصوص در حوزه سینما دیدارهایی داشته و هر هفته جلساتی با حضور رییس سازمان سینمایی و معاون وزیر برگزار و مسایل و مشکلات شهرستان ها در حوزه سینما رصد می شود.
وی ادامه داد: پس از سال ها به صورت مرتب و برنامه ریزی شده هر چهارشنبه به یک استان اختصاص یافته و از نزدیک با فیلمسازان صحبت و مسایل و مشکلات آنها را شنیده و وضعیت سینما و سالن های فرهنگی را مورد رصد قرار می دهند که اقدام شایسته ای است.
فیلمساز البرزی اظهار داشت: به طور قطع اینگونه در میدان وارد شدن با اینکه یک مسوول در پایتخت نشسته و بر اساس یک سری گزارش تصمیماتی گرفته شود بسیار متفاوت بوده و این مهم را به فال نیک می گیریم.
وی افزود: شاید با توجه به وضعیت اقتصادی امروز خیلی تقاضای نقدینگی نباید داشته باشیم اما به لحاظ عدالت در عرصه هنر سفرهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونان وی خود می تواند نوید بخش این مهم باشد که اتفاقات بسیار خوب و برنامه ریزی شده بر پایه عدالت محوری در حیطه هنر در جای جای شهر و روستاها در حال انجام است.
عابدی با بیان اینکه عدالت محوری اولویت نخست دولت است، به نشست و دیدارهای وزیر و معاونان با اصحاب هنر اشاره کرد و گفت: پیش از این نیز به صورت مقطعی و کوتاه مدت شاهد برگزاری چنین نشست و سفرهایی بودیم اما اینکه به عنوان مثال هر چهارشنبه بالاترین مقام در حوزه سینمایی به یک استان سفری داشته باشد را نداشته ایم و باید به این کار احسنت گفت.
وی افزود: به عقیده بنده با ادامه دار بودن این برنامه ها و با رفع مشکلات هنرمندان به عنوان فعالان در جبهه های فرهنگی و هنری می توان یک برنامه ریزی منسجم را شاهد بود.
کارگردان البرزی: محدود کردن عرصه هنر به پایتخت با عدالت اجتماعی سازگاری نیست
اسماعیل خاکباز کارگردان البرزی گفت: هنرمندان شهرستانی به اندازه کافی از کمبود سرمایه و امکانات رنج می برند و اینکه یک هنرمند در شهرستان دور افتاده شاید به هیچ عنوان نمی تواند به ساخت یک فیلم سینمایی فکر کند، اما در تهران سرمایه و برندهای مختلف وجود دارد با چنین شرایطی اینکه عرصه هنر به پایتخت محدود شود با عدالت اجتماعی فاصله دارد.
وی افزود: اینکه تمام امکانات را مدیران تنها به هنرمندان پایتخت نشین منحصر کنند خود مشکل دیگری است، این در حالی است که با دیده شدن هنرمندان شهرستانی به طور قطع شرایط بهتر خواهد شد.
وی در خصوص دیدار وزیر فرهنگ با هنرمندان هم گفت: در قدم اول برگزاری چنین دیدارهایی با هدف بررسی و رفع مشکلات هنرمندان خوب است اما مسایل ما تنها به برگزاری نشست نباید محدود شود، باید منتظر ماند و دید در قدم های بعدی کاری برای هنرمندان شهرستانی انجام خواهد شد.
خاکباز تصریح کرد: می توان گفت این اقدام بی سابقه بوده و انتظار داریم که کارهای بیشتری برای هنرمندان صورت بگیرد و البته با این دیدارها امیدوار شدیم.
هنرمند سیستان و بلوچستانی: دیدار بی واسطه وزیر فرهنگ با هنرمندان یک اقدام بسیار مثبت است
صادق سوری عکاس و فیلمبردار برجسته سیستان و بلوچستان گفت: دیدار بی واسطه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان یک اقدام بسیار مثبتی محسوب می شود که تا کنون سابقه نداشته است.
وی با اشاره به اینکه در گذشته وزیر به شهرستان ها سفر و به یک سخنرانی بسنده میکرد و هیچ پرسش و پاسخی هم انجام نمی شد، ادامه داد: این حرکت جدید که هنرمند بتواند بدون واسطه با خود وزیر صحبت کند کار بسیار خوبی است که ما در این دوره شاهد آن هستیم و این یک حرکت مثبتی است.
این هنرمند سیستان و بلوچستانی گفت: در دیدارهای هنرمندان با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابتدا ما باید ببینیم که خواسته ما از وزیر چه چیزی است. یک زمانی هنرمند خواسته شخصی مثل داشتن خانه را دارد ما نباید انتظار این را داشته باشیم که وزیر این خواستهها را برآورده کند بلکه باید درخواست های هنرمندان که منفعت جمعی داشته باشد در حضور وزیر مطرح شود از جمله اینکه خواسته یکی از هنرمندان این است که هنر رقص شمشیر سیستانی به دنیا معرفی شود.
وی تصریح کرد: ما باید خواسته های هنری خودمان را به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتقال دهیم و آنگاه باید ببینیم که این نشست چه خروجی خواهد داشت.
سوری اظهارداشت: ما نباید انتظار داشته باشیم که مشکل شخصی یک هنرمند را وزیر بررسی کند بلکه باید ببینیم که خروجی نشست وزیر با هنرمندان چه خواهد بود.
وی ادامه داد: تا کنون سابقه نداشته که هنرمندان با بالاترین مقام وزارت فرهنگ و ارشاد بدون واسطه نشست برگزار کرده باشند البته مدیران کل تاکنون نشست های بسیار زیادی با هنرمندان داشته اند.
این عکاس صاحب نام و مقام های بین المللی سیستان و بلوچستان با تاکید بر اینکه بی واسطه بودن در کل سیستم ادارات فرهنگ و ارشاد در این دوره رخ داده است، بیان کرد: رویکرد جدید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که به هنرمندان در شهرستانها توجه و از نگاه صرف به تهران داشتن دور شود و در حوزه فیلم سازی هم این اتفاق در حال رخ دادن است.
سوری با بیان اینکه در بودجه های سینمایی که انجمن سینمایی ایران به شهرستانها میدهد همه چیز نباید معطوف به تهران شود، اظهارداشت: اگر طرح توجیهی باشد مسلما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حمایت میکند اگر ما اهداف شخصی خودمان را کنار بگذاریم و به اهداف جمعی نگاه کنیم قطعا این نوع نگاه مثبت خواهد بود.
هنرمند اردبیلی: کار وزیر فرهنگ برای دیدار با هنرمندان در شهرستان ها قابل تقدیر است
سید سعید اطهر نیاری شاعر اردبیلی و رئیس انجمن ادبی خیال اظهار کرد: نه تنها وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که رسالت همه ما این است تا افرادی را که در حوزههای هنری مختلف فعالیت میکنند، سوای جایگاه (چهره ملی یا استانی) به خاطر ارزشگذاری که در طول زندگی خود به هنر گذاشتهاند، مورد تقدیر و تجلیل قرار دهیم.
وی افزود: این کار وزیر را ستایش میکنم، چرا که به طور معمول چهرههای مطرح کشوری و استانی به طرق مختلف مورد توجه قرار میگیرند؛ اما اینکه به سراغ هنرمندان مردمی و کسانی که زندگی و همه چیز خود را پای هنر گذاشتهاند برویم، حرکتی ارزشمند است.
وی یادآور شد: با توجه به اینکه مسئولیت انجمن شعر بسیج هنرمندان استان اردبیل با اینجانب است، روزی با عبدالله بحرالعلومی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی اردبیل به دیدار یکی از شعرای نهچندان مطرح رفتیم که برخی از اساتید و چهرهها با این موضوع مخالفت داشتند که چرا به جای فلان هنرمند مطرح سراغ فردی نهچندان شناس میروید.
این شاعر که بیش از ۱۰ عنوان کتاب به رشته تحریر درآورده است، بیان کرد: جواب قانع کننده ما این بود که فرد مورد نظر بیش از ۴۰ سال در رشته هنری شعر و ادبیات تلاش داشته و حال ممکن است سرودههای چندان قوی هم نداشته باشد اما با این وجود فردی است در سن ۸۰ سالگی که نیمی از عمر خود را در این راه گذاشته است و به طور منظم در نشستهای انجمنها نیز حضور مییابد.
وی اضافه کرد: از این رو شایسته است که دستکم تقدیری از این بزرگوار صورت گیرد؛ بر همین اساس حرکت اخیر وزیر را ستایش میکنم اقدامی که موجب دلگرمی هنرمندانی خواهد شد که یک وزیر از آنها تجلیل کند و نتیجه این امر تعالی فرهنگ و هنر خواهد بود.
هنرمند اردبیلی: دیدار وزیر با هنرمندان نوآوری در جهت احترام به جایگاه والای هنر است
میردولت موسوی کارگردان، استاد دانشگاه و مدیر انجمن سینمای جوانان استان اردبیل بیان کرد: زمانی تقارن، تعادل و عدالت از بین میرود که همه چیز در مرکز تمرکز یابد و نخبگان فرهنگی و هنری یک استان به خاطر رعایت نشدن عدالت اجتماعی و فرهنگی سفری آغاز کنند و ناچارا زادگاهشان را ترک گویند و در دیار غربت به فکر احیای فرهنگ باشند .
وی افزود: حال تا این مساله جا بیفتد، به طور حتم فرد خلاقیتهای خود را در پیدا کردن شغل و در آمد برای امرار معاش صرف میکند و مشغول کارهای دیگر شده، فرهنگ و هنر را بیخیال میشود.
وی بیان کرد: عدالت زمانی محقق میشود که رنگین کمان فرهنگی در اقصی نقاط کشور تلالو یابد و زیبایی این رنگین کمان عین عدالت است.
میردولت موسوی اضافه کرد: عدالت آزادی روحی و روانی کسانی را رقم می زند که میتوانند در زادگاهشان نسبت به باورهای دینی اسلامی اندیشه کرده و در زمینههای مختلف فرهنگی اصیل بکوشند که تجمع در چنین مرکز میتواند خرده فرهنگ های این مرز و بوم را از بین ببرد و عدالت اجتماعی را مخدوش کند.
موسوی ادامه داد: لذت میبرم وقتی که میشنوم وزیر فرهنگ بیواسطه با هنرمندان به گپ و گفت مینشیند چراکه هنرمندان می توانند دغدغه ها یشان را به کسی بگویند که تصمیمگیر است .
وی بیان کرد: دیدار وزیر با اهالی اصحاب فرهنگ و هنر، نوآوری در جهت احترام به شان هنرمندان و حفظ جایگاه والای هنر است و رسالت هنر با نظر مثبت وزیر در حفظ احقاق حق هنرمندان به بار خواهد نشست.
موسوی با اشاره به اینکه آنچه انسان را بیشتر خرسند می کند این است که عزم جدی وزارت فرهنگ در تثبیت جایگاه فرهنگ و هنر با پردازش به خالقان اثر است، یادآورشد: حضور وزیر در شهرستان ها می تواند کارگشا در حیطه عدالت فرهنگی و اجتماعی در بین هنرمندان باشد و این سر آغازی است بر احیای جایگاه و باور هنرمندانی که عمرشان را در جهت آموزش و تولید برنامههای فرهنگی بدون هیچ چشمداشتی صرف کردهاند.
عکاس اردبیلی: باید تمام تلاش خود را برای اعتلای هنر در شهرستان ها و کشف استعدادها به کار بگیریم
رحمان مجرد، عکاس و معاون حوزه هنری اردبیل نیز با یادآوری اینکه بسیاری از هنرمندان توانمند و صاحب سبک ملی در عرصه های مختلف کار خود را از شهرستان آغاز کرده اند و یک اتفاق آنها را به عرصه هنری کشور معرفی کرده است، اظهار داشت: در شهرها و استانهای ما هنرمندان چیره دست در تمامی رشتههای هنری وجود دارند از این رو کافی است یکی ذرهبین به دست بگیرید و این بچهها را ببیند و معرفی کند.
وی اظهار داشت: صرف دیدار با هنرمندان شهرستانی کافی نیست باید تمام تلاش و قوای خود را برای شهرستانها بکار بگیریم تا استعدادهای خوب استانی را کشف و معرفی کنیم. اگر کسی نباشد که این هنرمندان را معرفی و حمایت کند، فروغ استعدادشان از بین خواهد رفت. پس باید کسی باشد تا این هنرمندان را پیدا و معرفی کند.
این هنرمند اردبیلی با تاکید بر اینکه هنر باید از حمایت دولت برخوردار باشد وگرنه حرکت کندی خواهد داشت، افزود: هنرمند امروز در شهرستان، چیزی به جز توجه و اهمیت و درک متقابل نمیخواهد. دوست دارد وقتی به اداره فرهنگ مراجعه میکند، کارش راه بیافتد. دچار فرآیندهای اداری پیچیده نشود و اگر حمایت نمی شود، دچار مشکل نشود.
معاون حوزه هنری اردبیل خاطر نشان کرد: بیش از ۱۰۰ هنرمند در شهر اردبیل میشناسم که با وجود تلاشهای بیش از ۳۰ ساله در زمینه هنر، هنوز بصورت رسمی هنرمند شناخته نمیشوند و باید روزهای طولانی را در سالنهای ادارات منتظر باشند تا با عضویت در صندوق اعتباری هنر بلکه به عنوان هنرمند شناخته شوند. درصورتی که بسیاری از همین هنرمندان، صاحب تجربه و پیشکسوتانی هستند که لایق دریافت نشان درجه یک هنری هستند و میبایست نهاد مطبوع پیشقدم شده و قبل از اینکه خیلی دیر شود کاری برای ایشان انجام دهد.
مجرد ابراز امیدواری کرد که وزرا بدون واسطه و با افتخار در کنار هنرمندان بایستند و به این مردم و هنرمندانش افتخار کنند.
رئیس انجمن خوشنویسان شیراز: توجه به شهرستانها، زمینهساز عدالت اجتماعی در عرصه هنر است
مجید چیزفهم دانشمندیان رئیس انجمن خوشنویسان شیراز گفت: عدالت اجتماعی در عرصه هنر زمانی برقرار میشود که این عرصه به هنرمندان ساکن تهران و شهرهای بزرگ محدود نشود و توجه مناسبی به شهرستانها صورت ویرد.
وی افزود: بدون شک فراهم شدن شرایطی برای برقراری عدالت اجتماعی و استعدادیابی هنری در شهرستانهای مختلف کشور کمک شایانی به افزایش انگیزه در هنرمندان و ارتقا جایگاه هنر در این شهرستانها خواهد کرد.
این هنرمند اهل استان فارس با بیان اینکه ارتباط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان شهرستانی دستاوردهای قابل توجهی برای هنرمندان به همراه دارد، گفت: انجمن خوشنویسان ایران که از تشکیلات هنری منسجم و قانونمندی برخوردار است همکاری و تعامل خوبی با وزارت فرهنگ دارد.
رئیس انجمن خوشنویسان شیراز اظهار کرد: نماینده وزیر در شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران به عنوان یکی از اعضای اصلی و صاحب رأی حضور دارد و ما میتوانیم مسائل و مشکلاتمان را از طریق وی به وزارتخانه منتقل کنیم. انجمن خوشنویسان به دلیل همین ارتباطات قانونی و وجود اعضای مجمعی که با انتخابات منسجم و حساب شده فعالیت دارد از جایگاه و وضعیت مطلوبی در کشور بهره میبرد.
شاعر اهل استان فارس: جریانسازی فرهنگی با تمرکزگرایی رخ نمیدهد
محمد مرادی شاعر اهل استان فارس با بیان اینکه جریانسازی فرهنگی با تمرکزگرایی رخ نمیدهد، گفت: در دورههای مختلف پایتختها معمولا مرکز یک جریان فرهنگی بودهاند اما هنر زمانی توانسته به تعالی برسد که غیر از مراکز حکومتها، دیگر مناطق نیز مشارکت داشته باشند.
وی اظهار کرد: محدود کردن هنر به ایدئولوژی ، اقلیم، گروه، حزب، نظریهها و سبکهای خاص یکی از آفتهای جدی هنر است که هرجا این محدودیت وجود داشته هنر به انزوا رفته و بسیاری از مخاطبان و استعدادهای خود را از دست داده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه یکی از مواردی که در دهههای اخیر میتوان مشاهده کرد رشد تهران به عنوان یکی از کانونهای اصلی شهرت است، یادآورشد: در واقع امکانات مراکز فرهنگی و هنری مانند وزارت فرهنگ، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، حوزه هنری و صدا و سیما حتی مراکز وابسته به گردشگری به صورت منسجمی در تهران قرار گرفته و هنرمندانی که میخواهند به شهرت برسند یا استعدادهای خود را نشان دهند یا باید به صورت دائم با تهران در ارتباط باشند یا به تهران مهاجرت کنند.
وی ادامه داد: شرایط دیده شدن و استفاده از رسانهها برای شاعران، ادبیان و هنرمندان درجه اول شهرستانها به اندازه شاعران و ادبای درجه دو و درجه سه که در تهران ساکن هستند مهیا نبوده است.
مرادی با بیان اینکه تمرکز زدایی از شهر تهران باعث میشود هنرمندان درجه اول شهرستانها و روستاها انگیزه بیشتری پیدا کنند و دیگر دچار سردرگمی نشوند. همچنین استعداد آنها سریعتر رشد پیدا میکند و میتوانند آثار خود را با ذائقه ادبی متناسب با محل سکونت خود ارائه دهند.
وی عنوان کرد: تمرکز فعالیتهای هنری در تهران موجب میشود ذائقه درست ادبی و هنری از چارچوب طبیعی خود که در بردارنده صداهای مختلف است خارج شود و عملا ما به یک هنر تکصدا، تکراری و پایتختپسند برسیم.
مرادی یادآور شد: اینکه عرصه هنر را به هنرمندان ساکن تهران یا شهرهای بزرگ محدود کنیم، نه تنها با عدالت اجتماعی سازگار نیست بلکه ذات هنر که تکثر صداها، اندیشهها، سبکها عواطف و احساسات است، از بین میرود.
وی گفت: در طول سال های گذشته دیدارهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان شهرستانها مثمر ثمر نبوده و بدنه سیاسی کشور از هنرمندان به صورت فصلی و موقت استفاده کرده است.
شاعر و نویسنده فارس: عرصه هنر به پایتخت محدود نشود
غلامرضا کافی شاعر و نویسنده اهل استان فارس گفت: عرصه هنر نباید به پایتخت محدود شود و دستگاه هنری باید نگاه تمام شمول داشته باشد.
وی اظهار کرد: بدون شک محدود کردن عرصه هنر به هنرمندان ساکن تهران یا شهرهای بزرگ، با عدالت اجتماعی سازگار نیست، اما اجرای عدالت هم امکانات و الزامات خود را می خواهد.
عضو هیات علمی بخش زبان وادبیات فارسی دانشگاه شیراز ادامه داد: عدالت تقسیم بالسویه نیست، بلکه « وَضعُ الشَّیءِ فی مَحلّه» است. بدین معنی که باید نگاه دقیق ٱماری به استعدادها و امکانات داشته باشیم و سپس به توزیع و تقسیم آن بپردازیم.
کافی افزود: دستگاه هنری باید اول نگاه تمام شمول داشته باشد و در راستای توزیع امکانات و حمایت ها، راهکار و شیوه نامه ابلاغی، با ضمانت اجرایی نفوذناپذیر داشته باشد.
وی بر ضرورت ملاکمندی شناخت هنر و هنر مند و سطوح و مراتب هنری تأکید کرد و گفت: اگر ملاکمندی وجود داشته باشد، اجرای عدالت اجتماعی آسان تر و دقیق تر خواهد بود. همچنین باید برنامه ریزی طولانی مدت وجود داشته باشد، با گامبندی(فازبندی) دقیق، تقسیم جغرافیایی مناسب و زمان مندی دقیقِ قابل اجرا تا عدالت اجتماعی در مقوله و مولفه هنر صورت گیرد.
وی با اعتقاد به اینکه هنر اکیدا تشویق لازم دارد و چنین اتفاقی، هنرمند شهرستانی را پرواز می دهد و او را در راهش و هدفش پایدارتر می سازد، گفت: اهل فن باید به معرفی، تشویق و تبلیغ آن هنر و هنرمندش بپردازند. این امر حتی از کمک ها و حمایت های مستقیم هم می تواند مفیدتر و موثرتر باشد. چرا که امر " بَرَند سازی" مهم است. وقتی چیزی برَند شد، خودش مُبلِّغ خودش خواهد بود، اما باید اول این کار صورت بگیرد و فرایند برندسازی، در دست دستگاه هنری است که دراین رابطه باید ملاک مند روی بدهد.
عضو هیات علمی بخش زبان وادبیات فارسی دانشگاه شیراز اظهار داشت: البته در کشور ما، هرچند گزینشی و با ممیزی، ارتباط ارباب هنر و دستگاه متولی هنر خوب بوده است و شنیدن بی واسطه مشکلات هنرمندان از سوی بالاترین مقام وزارت بیگمان در گذشته هم اتفاق افتاده است. گرچه خیلی برپایه اصول و زمانمندی خاص یا حتی یک هدف روشن نبوده باشد. بهتر است این اتفاق، خاصه در شهرستان ها روی بدهد و روشمند و ملاک مند، صورت بگیرد.
هنرمند لارستانی: رویکرد دولت برای تمرکززدایی سازگار با روح هنر و عدالت است
اسماعیل بلندگرامی یک هنرمند اهل لارستان فارس با بیان اینکه نمی توان ارزش های هنری را در اتاق های دربسته تعیین و ابلاغ کرد ،گفت: رویکرد دولت و وزارت ارشاد برای تمرکززدایی از پایتخت و توجه به توانمندی ، ظرفیت ها و ایده های شهرهای کوچک کاری ارزشمند و سازگار با روح هنر و عدالت است.
وی اضافه کرد: اگر هنر را یک ارزش بدانیم، کم توجهی به هنرمندان دور از مرکز یک امر ضد ارزشی است که بدون شک با عدالت اجتماعی دم ساز نیست و تمرکز بر هنر در پایتخت ، آورده ای جز عقده حقارت هنرمندان در شهرهای کوچک را به دنبال نخواهد داشت.
این کارگردان و هنرمند تئاتر افزود: در این میان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر مدیران مسلط بر هنر در کشور اسلامی ما مسئولیتی دشوار بر دوش دارند و باید وفاق و همبستگی ملی در کشورمان که سهم ویژه ای در تولید محتوای هنری و فرهنگی دارد؛ محور فعالیت خود قرار دهند.
خواننده پاپ: سفر استانی وزیر فرهنگ منشا خیر برای هنرمندان شهرستانی است
یاور اقتداری خواننده پاپ با اشاره به اینکه در دولت آیت الله ابراهیم رییسی رئیس جمهور سفرهای استانی زیادی به شهرستان های مختلف داشتند و حضور رئیس جمهور و سایر مسوولان در بین مردم برای شنیدن مشکلات قابل تقدیر است، گفت: سفرهای استانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی منشا خیر برای رفع مسائل هنرمندان شهرستانی خواهد بود.
وی با اشاره به ضرورت تهیه فهرستی از هنرمندان در شهرهای مختلف اظهار داشت: در زمان حاضر بسیاری از مسوولان اطلاعات کاملی از هنرمندان ندارند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید اطلاعات دقیق و درستی از هنرمندان داشته باشد.
خواننده پاپ ضمن تقدیر از برگزاری سفرهای استانی محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اضافه کرد: در سنوات گذشته سابقه نداشته که وزیرفرهنگ سفر استانی داشته باشد، این سفرها منشا خیر برای رفع مشکلات هنرمندان شهرستانی خواهد بود.
اقتداری گفت: برخی از افراد به سفرهای استانی انتقاد دارند و علت را باید در دیدگاه منتقد جستجو کرد، شاید دستوری اجرایی نشده و شخص رنجیده خاطر شده باشد، سفر استانی وزیر ارشاد به شرط نتیجه بخش بودن بسیار عالی و امید بخش است.
خواننده پاپ: حضور وزیر فرهنگ در شهرستان ها خیلی از مشکلات هنرمندان را حل می کند
حمید شمشکی خواننده پاپ اهل شمیرانات گفت: بسیاری از هنرمندانی که در شهرستانها حضور دارند، به سبب چالشهای مختلف اداری، انگیزه خود را برای ادامه فعالیتهای هنری خود از دست میدهند، حضور وزیر به عنوان نفر اول وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، میتواند خیلی از مشکلات را حل و گرهگشایی کند.
وی اظهار کرد: یکی از وزرایی که وظیفه بسیار سنگینی دارد و با توجه به گستردگی اقوام در کشور کار سختی بر دوش اوست، دکتر محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است که باید به تکتک موضوعات فرهنگی جامعه اشراف داشته باشد. اگر وزیر در دفتر خود بنشیند و فقط به گزارشات کارمندان خود اکتفا کند، به هیچ وجه نمیتواند مدیریت قوی و صحیح داشته باشد.
وی اضافه کرد: ما خرسندیم که وزیر فرهنگ در این دوره به شهرستانها سر میزند، و امیدواریم به زودی در شمیرانات میزبانشان باشیم و رودررو در جمعی صمیمی گفتوگو کنیم.
این خواننده پاپ خاطرنشان کرد: امروزه هنر به صنعت تبدیل شده است؛ صنعتی که میتواند اشتغالزایی فراوانی داشته باشد، به شرط اینکه وزیر به جامعه هنری و مشکلات آن اشراف داشته باشد و هنر در جامعه رونق پیدا کند.
شمشکی با اشاره به محدودسازی هنر در تهران و شهرهای بزرگ بیان داشت: هنر مقولهای است که نمیتوان برای آن محدودیت قائل شد؛ هنر مثل یک روح جریان دارد و مسیر خود را پیدا میکند. یک هنرمند میتواند در روستاهای دوردست هم رشد پیدا کند چراکه هنر و استعداد آن چیزی است که باید در ذات انسان باشد.
فعال فرهنگی هنری شمیرانات گفت: اگر بخواهیم آن را محدود به یک شهر کنیم، کاملاً اشتباه است و باید به تمامی هنرمندانی که در سراسر ایران در عرصههای مختلف هنری فعالیت میکنند، بها داد. امکان دارد هنرمندی که در دوردستترین نقطه کشور با حداقل امکانات کارهای هنری انجام میدهد، اگر امکاناتی در اختیارش قرار گیرد، آثار بینالمللی و جهانی خلق کند. نمونه آن هنرمند صنایع دستی رودبارقصرانی، محسن فولادی است که از همین منطقه رشد و اولین قرآن چوبی جهان را خلق کرد.
وی تاکید کرد: هنر باید فراگیر باشد و اگر چنین شود و امکانات عادلانه تقسیم شود، مطمئن باشید آثار آن همچون سایه درختانی تنومند در نقاط مختلف کشور گسترده میشود.
رییس انجمن هنرهای نمایشی همدان: توزیع عادلانه بودجه و امکانات بین هنرمندان مصداق بارز عدالت فرهنگی است
کیانوش بهروزپور رییس انجمن هنرهای نمایشی استان همدان با اشاره به دستاوردهای مهم سفر استانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: توزیع عادلانه بودجه و امکانات بین هنرمندان سراسر کشور مصداق بارز عدالت فرهنگی است که دولت برای تحقق آن تلاش می کند.
وی اظهار داشت: نادیده گرفتن هنرمندان شهرستانی و واگذاری کارها به هنرمندان پایتخت نه تنها عادلانه نیست بلکه ظلمی است که از سالها قبل بدعت نهاده شده و امیدواریم دولت سیزدهم با شعار عدالت به این موضوع برای همیشه خاتمه بدهد و انتظار داریم در زمینه بودجه و امکانات هنرمندان شهرستانی به دور از هرگونه تبعیض مانند تهرانیها دیده شوند.
این کارگردان تئاتر گفت: عدالت فرهنگی از سیاستهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و امیدواریم با شنیدن صحبت های هنرمندان برای رفع مشکلات و مسائل جامعه هنری گام های مثبتی برداشته شود.
رییس انجمن هنرهای نمایشی همدان گفت: در سالهای گذشته نیز هنرمندان استان با وزرای مختلف دیدار و خواسته های صنف خود را مطرح می کردند که دستاوردی نداشت اما از مسوولان دولت مردمی خواستار تحقق عدالت فرهنگی و هنری هستیم.
این هنرمند عرصه تئاتر تصریح کرد: علاوه بر مشکلات مالی، بزرگترین مشکل هنرهای نمایشی در شهرستان ها تصمیم گیری در مرکز است که حاصل آن دستورالعمل ها، بخشنامه ها و اساسنامه هایی است که برای انجمن ها نوشته و ابلاغ میشود.
به گفته او، تصمیماتی که گرفته می شود بر اساس دیدگاه و بینشی است که دست اندرکاران تهرانی دارند که این موضوع باید بازنگری شده و شهرستانی ها برای خودشان تصمیم بگیرند و یا دستکم در تصمیم گیری ها نظرات آنها پرسیده و سهیم شوند.
بهروزپور یادآوری کرد: استان ها باید به ۶ بخش تقسیم شوند و از هر بخش نماینده ای برای تصمیم گیری ها حضور داشته باشد تا اینگونه عدالت جاری و سازی شود.
هنرمند کبودرآهنگی: رویکرد دولت سیزدهم برقراری عدالت فرهنگی است
محمدجواد کبودرآهنگی کارگردان تئاتر نیز با اشاره به اینکه در حق هنرمندان شهرستانی نسبت به هنرمندان ساکن تهران اجحاف شده و امکاناتی که در اختیارهنرمندان اهل پایتخت قرار دارد با هنرمندان شهرستانی قابل قیاس نیست ، گفت: رویکرد دولت سیزدهم به ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای برقراری عدالت فرهنگی با انجام سفرهای استانی و دیدار چهره به چهره با هنرمندان شهرستانی بسیار ارزشمند و قابل تقدیر است.
وی با اشاره به اینکه بین هنرمندان تهرانی و شهرستانی هیچگاه عدالت برقرار نشده است، افزود: اعتباراتی که در گذشته به گروه های نمایشی ساکن تهران پرداخت می شد با گروه های شهرستانی اصلا قابل قیاس نبوده و نیست که امیدواریم با رویکرد و سیاست های جدید وزارت ارشاد، گروه های نمایشی شهرستان ها نیز بهتر دیده شوند و اعتبارات مناسبی برای اجرای کارهای آن ها در نظر گرفته شود.
داور بیست و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان با اشاره به اینکه استعدادهای بسیاری در شهرستان ها نهفته است، اظهار داشت: امیدواریم با اجرای این رویکرد جدید و ارزشمند دولت و وزارت ارشاد، گروه های نمایشی و تئاتر در شهرستان ها زنده شده و با تخصیص اعتبارات مناسب، سالنهای نمایش نیز به تجهیزات تخصصی مجهز شود که این دقیقا همان عدالت فرهنگی است.
وی تصریح کرد: دیدار چهره به چهره هنرمندان شهرستانی با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نقش ارزشمندی در برطرف شدن مشکلات و تامین خواسته های به حق و مطالبات حرفه ای هنرمندان اهل شهرستان ها دارد که متاسفانه در گذشته توجهی به آنها نشده است.
هنرمند مازندرانی: دیدارهای بیواسطه بستری برای دریافت مشکلات واقعی هنرمندان است
هادی قاسمی هنرمند مازندرانی و استاد خوشنویسی گفت : وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در نقاط مختلف کشور و دیدار و گفت وگو با هنرمندان هر منطقه باب بیان بدون واسطه مشکلات و بررسی آنها را باز کرده و اکنون بستری مناسب برای دسترسی به داده های هنرمندان در این زمینه فراهم شده است.
وی افزود : در این دیدارها علاوه بر اینکه وزیر فرهنگ مستقیم و بدون واسطه از مشکلات هنرمندان هر منطقه از کشور آگاهی می یابد و فرصتی به وجود می آید که حرف هنرمندان را از زبان خود آنها بشنود، هنرمندان نیز این آسودگی خیال را خواهند داشت که مساله مالی و معیشت خود را با ارائه پیشنهادات و راهکارها بیان کنند.
مدرس رسمی انجمن خوشنویسان ایران از دست و پنجه نرم کردن هنرمندان با مشکلات مالی به عنوان اصلی ترین دغدغه این قشر نام برد و گفت : بخاطر همین مشکلات مالی و اقتصادی بسیاری از افراد دست از هنر کشیدند و به کارهایی که اصلا به آن علاقه ندارند روی آوردند و این یعنی افول هنر به مرور زمان.
وی که خود درجه استادی خوشنویسی از شورای ارزشیابی هنرمندان ایران دارد ، به بُعد معنوی حضور وزیر در میان هنرمندان اشاره و تصریح کرد : وزارت فرهنگ متولی هنرمندان محسوب می شود و وقتی هنرمندان می بینند که بالاترین متولی این امور با آنها به صورت مستقیم وارد صحبت می شود یک احساس رضایتمندی و خوشایندی خواهند داشت که این موضوع در افزایش رغبت در آنها برای فعالیت و ادامه کار تاثیر می گذارد .
قاسمی به فعالیت بیش از سه دهه خود در عرصه هنر خوشنویسی اشاره و تصریح کرد : این رویکرد وزیر فرهنگ مسبوق به سابقه نبوده و هر از گاهی تلاش هایی برای دیدار با وزرای فرهنگ انجام می شد اما بدینگونه که شخص وزیر بدنبال برگزاری این نشست ها و حضور در میان هنرمندان اقصی نقاط کشور باشد، وجود نداشته است.
وی این رویکرد وزیر فرهنگ حس اعتماد دو سویه ای ایجاد می کند که موجب اعتماد بیشتر هنرمندان به مسوولان خواهد شد و فاصله ها از بین خواهد رفت .
این هنرمند مازندرانی ابراز امیدواری کرد که نوع نگاه و رفتار وزیر فرهنگ در دیگر مسوولان در سطح استان و شهرستان تسری پیدا کند و گفت : در زمان هایی افرادی که به عنوان مدیر فرهنگ و هنر یک شهرستان بودند حتی دیدار یا نشست با هنرمند برتر کشوری شهر خود نداشتند و هنرمندان در مهجوریت و گمنامی بودند .
وی اعلام کرد : از این رویکرد مثبت و خوب وزیر فرهنگ دیگر نهادها و وزارتخانه می توانند سرمشق بگیرند و در بخش ها و حوزه های کاری مرتبط به خود اعمال کنند .
قاسمی ادامه داد : تمرکز نسبت به هنرمندان ساکن در تهران یک نگاه فرسوده است که باعث شده از هنرمندان دیگر مناطق کشور غفلت شود و این موضوع با توجه به هنرمندان اقصی نقاط کشور می تواند ترمیم و بازسازی شود .
مدرس رسمی انجمن خوشنویسان ایران گفت : توجه به هنرمندان در هر منطقه ضمن ماندگاری این افراد در محل تولد یا سکونتشان باعث می شود تا با الهام گرفتن در فضایی که در آن رشد و نمو یافته اند به خلق آثار بومی و محلی منطقه بپردازند و این مسئله می تواند در کیفیت کار هنری آنها تاثیر خود را بگذارد .
وی تمرکز توجه به هنرمندان در تهران را نوعی رفتار جزیره ای دانست که با خاصیت و روح هنر اصیل دور است و افزود : همچنین این نوع نگاه ها و رفتارها با عدالت اجتماعی همخوانی و سازگاری ندارد.
هنرمند و نویسنده مازندرانی: هنرمندان در دیدار با وزیر فرهنگ امیدوار به تحقق وعده ها هستند
علی رمضانی پاچی مورخ و پژوهشگر فرهنگ عامه مازندران گفت : حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مناطق مختلف کشور و دیدار با هنرمندان اقدام خوب و قابل تقدیری است که فضا برای دیدار و بیان بی واسطه مشکلات ومسائل هنرمندان فراهم آورده است .
وی با اشاره به اینکه این دیدارها اگر با واسطه انجام شود هنرمندان نمی توانند آنگونه که باید و شاید مسائلی که با آن درگیر هستند را بیان کنند، افزود: طی سال ها با توجه به اینکه برخی مسوولان نمی توانستند زبان انتقاد هنرمندان به شرایط را تحمل کنند آنها را منزوی کردند.
وی ادامه داد : بخاطر عدم پذیرش و تحمل مسوولان در خصوص بیان مسائل از سوی هنرمندان آنها همواره سعی کرده اند در سکوت گذران عمر کنند.
این هنرمند فعال در عرصه احیای فرهنگ بومی مازندران توضیح داد : جمعی از هنرمندان بخاطر انتقاد (که البته بجا بوده است) سال ها از این عرصه کنار گذاشته شدند.
رمضانی پاچی با اشاره به گستردگی عرصه هنر گفت : این عرصه شامل هنرمندانی در زمینه های مختلف از جمله سینما ، موسیقی ، تئاتر و نویسندگی است و به نوعی بزرگترین عرصه ای است که افراد بسیاری با آن در ارتباط هستند به طوری که بر اساس آمار ۲۰ درصد جامعه ما را هنرمندان تشکیل می دهند .
وی با اشاره به اینکه با توجه به گستردگی حوزه و تعدد افراد فعال در آن گفت : همانگونه که شاهد توزیع ناعادلانه ثروت در کشور هستیم که خود جای بحث دارد در فرهنگ و توزیع در این بخش نیز ناعدالتی ها وجود دارد .
به گفته رمضانی پاچی به طور مثال نگاه ها به سمت تهران و مراکز استان ها و شهرهای بزرگ است و به مقوله فرهنگ و امکانات در شهرهای کوچک تر آنچنان که باید و شاید توجهی نمی شود.
وی افزود : همین بی توجهی ها باعث شده تا هنرمندان فعال و سرشناس با وجود تلاش هایی که برای ایجاد آثار خود داشته اند بدون اینکه به نتیجه برسند چشم از جهان فرو بستند.
وی با تاکید بر اینکه دیدارهای وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی باید به صورت سرزده و بدور از اطلاع مسوولان استانی و شهرستانی باشد ، گفت : اگر این رویه بدین صورت ادامه یابد هنرمندان می توانند بدون واسطه مشکلات خود را بیان کنند .
این فعال عرصه فرهنگ و هنر مازندران ابراز امیدواری کرد که با اقدامات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تداوم آن، وعده ها و کارها به نتیجه برسد.
هنرمند اهل لرستان: دیدار وزیر ارشاد با هنرمندان موجب افزایش روحیه این قشر می شود
محمد میرزاوندی هنرمند لرستانی گفت: دیدار وزیر ارشاد با هنرمندان استان ها موجب افزایش روحیه این قشر می شود زیرا بسیاری از هنرمندان در پایتخت و حتی شهرهای بزرگ زندگی می کنند و دسترسی به مسوولان کشوری و استفاده از امکانات برای آنان راحت تر است اما هنرمندان شهرهای کوچک مانند شهرهای استان لرستان مظلوم واقع شده و برای کمترین درخواست ها باید اقدامات پیچیده ای را انجام دهند.
وی افزود: دیدار چهره به چهره وزیر ارشاد با هنرمندان حتی برای یکبار در سال می توانند در روحیه بسیاری از هنرمندان تاثیرگذار باشد و امیدواریم پای درددل این قشر بنشیند و مشکلات را بشنود.
وی ادامه داد: هنرمندان روحیه متواضعی دارند و با اندکی توجه می توانند بر سر ذوق آمده و با جدیت کار خود را ادامه دهند. حتی توجه ساده به قشر هنرمند می توانند در پیشرفت و ارتقای سطح کیفی آنان تاثیرگذار باشد.
هنرمند عرصه تئاتر گیلان: پای اکران های مردمی به شهرستان ها و روستاهای گیلان رسیده است
محمد پور جعفری کارگردان و مدرس تئاتر در گیلان با بیان اینکه روزمرگی در بخش فرهنگ یک آسیب است، اظهار داشت: شرایط فرهنگی در هر استان متفاوت بوده و نیاز است برای هر یک از استان ها چشم انداز فرهنگی تعریف شود تا فرهنگ ها و خرده فرهنگها دیده شوند.
وی با تاکید بر تحقق عدالت فرهنگی در کشور اظهار داشت: مناطق کمتر برخوردار و حاشیه شهرها باید در اولویت فعالیت های فرهنگی قرار گیرند.
این مدرس و پژوهشگر تئاتر دیدار چهره به چهره با مدیران بویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را برای تحقق عدالت فرهنگی موثر دانست و گفت: اگر قرار است دیداری شکل بگیرد باید هنرمندانی به این دیدار دعوت شوند که در عرصه فرهنگ و هنر تاثیر گذار و تصمیم گیر هستند چون اساسا همیشه در واقع کلی بودن و جمعی بودن به معنای آن نیست که عدالت به درستی رعایت شود.
هنرمند گیلانی: اهتمام به انجمن های فرهنگی گام مثبتی برای تحقق عدالت فرهنگی است
محمد علی صادق حسنی هنرمند پیشکسوت تئاتر گیلان بیان کرد: اهتمام به انجمن های فرهنگی ،هنری گام مثبتی برای تحقق عدالت فرهنگی است.
وی افزود: عدالت به خودی خود در هر زمینه ای اعم از فرهنگی، اقتصادی ، اجتماعی و دیگر حوزه ها اتفاق خجسته ای است که باید برای آن تلاش کرد؛ اما در بحث فرهنگی بسیار پیچیده است باید دید عدالت فرهنگی به چه می گوییم ؟ آیا توزیع عادلانه بودجه فرهنگی مد نظر است یا نگاه ویژه مسئولان فرهنگی و مدیران ارشد فرهنگی به همه کشور و یا موارد دیگر.
وی اظهار داشت : نمی توانیم بگوییم عدالت به این معنی است که توجه به تهران با شهرستانی مثل لاهیجان به یک اندازه باشد بلکه باید در توزیع بودجه های فرهنگی به همه مولفه ها توجه شود اما نکته بسیار مهم اینجاست که متاسفانه نگاه حمایتی به شهرستان ها در سال های گذشته اصلا نبوده یا توجه به شهرستان ها توسط مدیران فرهنگی کم بوده است و این موضوع هنرمندان شهرستان ها را در همه زمینه ها آزار داده است.
صادق حسنی که به عنوان پنج هنرمند پیشکسوت کشور در چهلمین جشنواره تئاتر فجر مورد تجلیل قرار گرفت ، ادامه داد: امروز می بینیم در ارتباطی که من به عنوان رئیس انجمن نمایشی استان با وزارتخانه دارم در هرساعت شبانه روز که تماس بگیرم مقامات از جمله مدیرکل هنرهای نمایشی پاسخگو هستند این نشان دهنده اینست که قرار است اتفاقات خوبی بیفتد .
این کارگردان تئاتر گفت: این موضوع نشان دهنده این است که مدیران ارشد فرهنگی کشور به استان ها و شهرستان ها توجه دارند.
وی گفت: موسسات فرهنگی و هنری در تهران و استان ها خیلی متفاوت است ؛انتظار داریم اعتبارات فرهنگی با توجه به ظرفیت های هر استانی تعلق بگیرد ؛ اگر قرار است عدالت فرهنگی اتفاق بیفتد لازمه آن عدالت اقتصادی است زیرا برای تولید یک اثر نمی توانیم به هنرمندان در شاخه های متعدد نمایش، موسیقی و تجسمی وعده پرداخت بعد از تولید اثر را بدهیم.
وی ادامه داد: به صراحت می گویم در دیدار رو در رو با مدیران وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی آنانی که من با آنان در ارتباط هستم مثل مدیرکل و معاونت هنری اکنون این ارتباط بیشتر شده و امیدواریم اتفاقات خوبی رقم بخورد و مطمئنا ارتباط رو در رو و بی تکلف و بی واسطه هنرمندان استان ها با مقام ارشد وزارت تاثیر گذار است.
این هنرمند تئاتر و سینمای گیلان بیان کرد: دغدغه های هنرمندان هر استان را مطمئنا وقتی وزیر از نزدیک بشنود تاثیر گذار است ولی این موضوع فقط شنیدنی نیست ؛همزمان با خود مقام ارشد وزارت باید مدیران کل بخش های مختلف فرهنگی هنری همراهشان باشند تا آنها هم دغدغه های اهالی فرهنگ و هنر هر استان را بشنوند.