تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۹

بغداد- ایرنا- به دنبال استعفای نمایندگان جریان صدر از پارلمان در 22 ژوئن (یکم تیرماه 1401)، بیت سیاسی اهل سنت عراق نیز، این روزها به نحو محسوسی دچار آشفتگی شده است.

به گزارش ایرنا، مهمترین ائتلاف پارلمانی فراگیر اهل سنت عراق به نام «السیاده» متشکل از 62 نماینده که به اعتراف رهبران سیاسی سنی مانند «محمود المشهدانی» با دخالت مستقیم ترکیه و امارات در جریان انتخابات اکتبر 2021 شکل گرفت، اینک دستخوش شکاف و جدایی شده است.

براساس برخی گزارش ها، در نتیجه اختلافات شدید سیاسی که بین «محمد الحلبوسی» و «خمیس الخنجر» دو قطب سیاسی اهل سنت عراق در جریان رقابت های انتخاباتی ایجاد شد، ترکیه و امارات به طور مستقیم برای آشتی بین آنها، مداخله و این دو را به تشکیل ائتلاف واحد السیاده تشویق کردند.

این ائتلاف که توانست در نخستین اقدام خود، محمد الحلبوسی را برای دومین بار پیاپی به ریاست مجلس نمایندگان عراق برساند، اینک دچار گسست و شکاف شده تا جایی که منابع سیاسی اهل سنت، پیش بینی کرده اند که پست ریاست از الحلبوسی گرفته شود. 

یکی از مهمترین نمایندگان جدا شده از ائتلاف السیاده، «مشعان الجبوری» رییس حزب «الوطن» است که این روزها، روزی نیست که در توئیترهای جنجالی علیه محمد الحلبوسی رییس پارلمان عراق افشاگری نکند.

از طرفی ائتلاف «العزم» که به واسطه خمیس الخنجر در آستانه انتخابات اکتبر 2021 شکل گرفت و سپس در اتحاد با ائتلاف «التقدم» به رهبری محمد الحلبوسی، ائتلاف فراگیرتر السیاده را تشکیل دادند، شاهد بیشترین شکاف بوده است.

بخش اعظم نمایندگان ائتلاف «العزم» به طیف «مثنی السامرائی» پیوسته اند که این طیف، اینک متحد ائتلاف فراگیر «چارچوب هماهنگی» (احزاب شیعه به استثناء جریان صدر) است.

طبق گزارش ها در حال حاضر، خمیس الخنجر تنها عضو باقی مانده از العزم در ائتلاف السیاده است.

همزمان، «ابومازن الجبوری» استاندار سابق صلاح الدین و رهبر حزب «جماهیر الوطنیه» جمعه گذشته 3 تیرماه 1401 به طور رسمی از ائتلاف السیاده اعلام انصراف کرد تا به العزم به رهبری مثنی السامرائی متحد ائتلاف چارچوب هماهنگی بپیوندد.

این درحالی است که رهبران سیاسی اهل سنت همچون محمود المشهدانی که از قبل به ائتلاف چارچوب هماهنگی وفادار مانده بودند، همچنان بر موضع خود ثابت مانده اند.

مشعان الجبوری روز گذشته در توئیتی جنجالی مدعی شد محمد الحلبوسی به شدت نگران است که ائتلاف چارچوب هماهنگی اینک بعد از استعفای نمایندگان صدر از پارلمان و تبدیل به فراکسیون بزرگ پارلمان، او را از ریاست مجلس کنار بگذارد.

به اعتقاد ناظران، انصراف جریان صدر به عنوان متحد سابق در ائتلاف سه جانبه «السیاده و حزب دمکرات کردستان» از پارلمان، به شدت باعث تضعیف ائتلاف السیاده شده است و به باور این آگاهان، یکی از دلایل آشفتگی در بیت سیاسی اهل سنت ناشی از این تغییر موضع مقتدا صدر است.

این وضعیت بر سرنوشت حزب دمکرات کردستان عراق نیز اثر گذاشته و این حزب را به دلیل خروج صدر از ائتلاف سه جانبه نسبت به تصدی پست ریاست جمهوری ناامید کرده است.

در این راستا خبرگزاری «آناتولی» ترکیه به آشفتگی جاری سیاسی در بیت سیاسی اهل سنت که آنکارا نقش اساسی در شکل گیری آن داشت، اهتمام ویژه نشان داده و به نقل از صاحب نظران عراقی آورده است که احتمالا ائتلاف السیاده شاهد جدایی بیشتر نمایندگانی از آن برای پیوستن به طیف مثنی السامرائی شود.