روزهای ۶، ۷ و ۸ ذیالحجه در تقویم آئین های عزاداری شیعه به دلیل همزمانی با ایام شهادت حضرت مسلم بن عقیل(ع)، سفیر اعزامی امام حسین(ع) به کوفه، «مسلمیه» نامگذاری شده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، مردم و هیئات مذهبی شهرستان ری با همین عنوان مسلمیه، مراسمی را برگزار می کنند که منحصر به شهرری بوده و در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است.
این مراسم که با حضور همه هیئات مذهبی شهرری در مسیر میدان شهرری به سمت و در داخل حرم عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار می شود، طی ۲ سال گذشته به علت شیوع ویروس کرونا برگزار نشد.
از همین رو روز شنبه مداحان و مسئولان هیئات مذهبی شهرری در تالار شیخ صدوق حرم عبدالعظیم حسنی گرد هم آمدند تا با مشارکت مسئولان حرم و شهرستان هماهنگی های لازم را داشته باشند.
عباس سلیمی خادم القرآن و معان فرهنگی و اجتماعی حرم عبدالعظیم حسنی(ع) در ابتدای این نشست اعلام کرد: دشمن علیه نظام اسلامی شمشیر را از رو بسته و در تلاش است تا از هر فرصتی برای ضربه زدن بهره برداری کند.
وی افزود: ما باید با نیروهای امنیتی و انتظامی همکاری و همراهی لازم را داشته باشیم تا دشمنان را مایوس کنیم و این جلسات و مراسمی که دوست و دشمن آن را دنبال می کنند به بهترین شکل برگزار شود.
سلیمی یادآورشد: تمامی این مراسم که طی سه شب برگزار می شود از تلویزیون و رسانه ملی پخش خواهد شد.
حواسمان به محتوای عزاداری مان باشد
حجت الاسلام سید علی قاضی عسکر تولیت آستان مقدس عبدالعظیم حسنی(ع) نیز در ادامه این نشست گفت: فلسفه عزاداری امام حسین(ع) به گفته اهل بیت(ع) نجات مردم از جهالت، نادانی، سرگردانی و گمراهی است.
وی اظهارداشت: این فلسفه نشان می دهد که جلسات عزاداری نیز باید فرصتی برای آموزش و آموختن باشد تا بتوان مردم را از گمرهی و جهالت نجات داد.
حجت الاسلام قاضی عسکر خاطر نشان کرد: تهاجم گسترده ای که از سوی دشمنان رخ می دهد همه برای این است که بین ما و اهل بیت(ع) اختلاف و دوری بیندازند در حالی که انقلاب هم به برکت همین جلسات به پیروزی رسید.
تولیت آستان مقدس حرم عبدالعظیم حسنی(ع) با تاکید بر هوشیار سازی نسل جوان در خصوص اهل بیت(ع) و حق و حقیقت ادامه داد: باید علوم و معارف دینی را آموخت و سپس به دیگران به خصوص جوانان نیز آموزش داد.
وی اضافه کرد: جلوی بد آموزی و استفاده غلط از این جلسات را باید گرفت، همانگونه که خود اهل بیت(ع) فرموده اند دشمنان از سه طریق بزرگ نمایی احادیث ائمه معصومین، کوچک سازی جایگاه یا منفی سازی احادیث به دنبال فاصله انداختن میان مسلمان و امامان(ع) هستند، از همین رو در روضه خوانی ها و اشعار باید نهایت دقت را به کار گرفت.
حجت الاسلام قاضی عسکر بیان کرد: مداحان و سخنوران برگزار کنندگان این مراسم هستند و پیداست که برای خداوند در این مسیر قدم گذاشته اند اما باید با حساسیت بالایی محتوای ارایه شده انتخاب و عرضه کنند.
تولیت آستان مقدس حرم عبدالعظیم حسنی(ع) گفت: انرژی مثبتی که عزاداری ها ایجاد کرده آنچنان قوی است که هیچ قدرتی توان مقابله با آن را ندارد، انقلاب اسلامی نمونه بارز چنین انرژی و جنبشی است.
وی افزود: باید از ظرفیت حضور گستره و مشتاق مردم در مراسم مسلمیه برای جذب افراد و جوانان استفاده و نگاهشان را به مذهب مترقی کرد.
با تمام توان برای برگزاری مناسب مراسم مسلمیه پای کار هستیم
حمید زمانی فرماندار شهرستان ری نیز در این مراسم تاکید کرد: حفظ امنیت این مراسم مهمترین اولویت کاری ماست و با تمام توان در این زمینه فعالیت خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: هیئات نیز باید به نکات امنیتی که به انان گفته می شود دقت کنند و همراهی لازم را داشته باشند تا مراسم با امنیت و آرامش قابل قبولی برگزار شود.
حاشیه را کم کنیم
ابراهیم صدیق از مداحان پیشکسوت شهرری نیز در این مراسم گفت: باید تا جای ممکن حاشیه ها را کم کرد و مداحان به تذکراتی که داده می شود بها دهند تا مراسم به خوبی برگزار شود.
وی افزود: در گذشته اتفاقاتی که رخ داد یادآوری این نکته را ضروری می سازد که باید حضور عزاداران و هیئات مدیریت و از ازدحام جمعیت در محدوده بازار قدیمی جلوگیری شود.
لحظه شماری مردم ری پس از ۲ سال
حجت الاسلام علی کنگرلو مدیر تبلیعات اسلامی شهرستان ری نیز در این مراسم اظهارداشت: مردم شهرری روز شماری می کنند برای مراسم مسلمیه و طی ۲ سال گذشته همه منتظر برگزاری این مراسم بودیم.
وی یادآورشد: سال ۹۸ پیشنهاد ثبت ملی این مراسم را دادیم تا این مراسم در نهایت در فهرست میراث ملی ثبت شد ، به عنوان مراسمی که هیچ جا نبوده و نباید هم باشد چون مختص اهل شهرری است.
حجت الاسلام کنگرلو اظهارداشت: فقط در شهرری و حرم عبدالعظیم حسنی است که همه هیئات مذهبی طی سه شب به حرم سید الکریم می آیند تا برای امام حسین(ع) اعلام عزا کنند.
مدیر تبلیغات اسلامی شهرستان ری با تاکید بر رعایت نکات امنیتی و برگزاری بدون حاشیه مراسم مسلمیه اعلام کرد: اینکه مردم چندین ساعت منتظر برگزاری مراسم می مانند جز عشق به امام حسین نیست.
سرهنگ داودی نژاد نماینده فرماندهی نیروی انتظامی شهرستان ری گفت: ما همه آن سه شب آماده باش هستیم و کسانی که بناست نظم دهنده اصلی باشند خود شما مداحان هستید.
وی خواستار همکاری و مشارکت مداحان و هیئات با نیروی انتظامی شد و اضافه کرد: اشعار و سخنان مداحان و سخنوران می تواند در برقراری آرامش شرکت کنندگان موثر باشند.
داودی نژاد با تاکید بر برگزاری مراسم هیئات با زمان بندی دقیق و وقت شناسی اظهارداشت: خود متولیان و مداحان هیئات نیز هدایت و جابجایی عزادارانی که با خود به همراه می آورند را بر عهده داشته باشند.
مراسم مسلمیه
به مناسبت فرارسیدن ایام مسلمیه، هیئتهای مذهبی شهر تهران به اقامه عزا در رثای حضرت مسلم بن عقیل میپردازند ؛ امسال نیز آستان حضرت عبدالعظیم (ع) به همین مناسبت پذیرای عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت است. مجاوران، زائران و دسته جات مذهبی از سراسر کشور با شرکت در این مراسم که به مراسم مسلمیه معروف است در کربلای ایران به اولین شهید قیام امام حسین(ع) ابراز عشق و علاقه کرده و در رثای شهیدان کربلا به عزاداری می پردازند. دسته های سینه زن همچنین در صحن های حرم مطهر تجمع کرده و مراسم باشکوهی به یاد نخستین شهید واقعه کربلای حسینی برپا می کنند.
مسلم بن عقیل کیست؟
در میان جوانان برومند «بنی هاشم» مسلم، فرزند عقیل یکی از چهره های تابناک و شخصیتهای بارز، به شمار می رفت. «عقیل» برادر حضرت علی(ع) و دومین فرزند ابوطالب بود. در ترسیم زیر رابطه نسبی مسلم، آشکارتر است، ابوطالب - طالب - عقیل - مسلم - جعفر - علی - حسین بن علی، مسلم بن عقیل، برادرزاده امیرالمؤمنین و پسر عموی حسین بن علی بود.
دودمانی که مسلم در آن رشد یافت، دودمان علم و فضیلت و شرف بود و خاندانی که شخصیت انسانی و اسلامی مسلم در آن شکل گرفت، بهترین زمینه را برای تربیت و تکامل معنوی و حماسی مسلم فراهم کرد. از آغاز کودکی، در میان جوانان بنی هاشم بخصوص در کنار امام حسن و امام حسین -علیهما السلام بزرگ شد و کمالات اخلاقی و بنیان ولایت و درسهای حماسه و ایثار و شجاعت را بخوبی فرا گرفت.
اجداد مسلم کسانی، چون «ابوطالب» و «فاطمه بنت اسد» بودند که در فرزندان خویش، شجاعت و ایمان و دلاوری را به ارث می گذاشتند و مسلم، شاخه ای پربار از این اصل و تبار بود و بنا به اصل وراثت، خصلت های برجسته را از نیاکان خود به ارث برده بود.
آیین عزاداری مسلمیه در آستان حضرت عبدالعظیم به ثبت ملی رسید.
مسلم در زمان حضرت امیر(ع) نوجوانی رشید و پاک بود که به افتخار دامادی آن حضرت نایل شد و با یکی از دختران امام به نام «رقیه» ازدواج کرد. این وصلتبر میزان فضیلتهای مسلم افزود و او را بیشتر در محور «حق» و در خدمت نظام الهی آن حضرت در دوران خلافتش قرار داد.
به نقل مورخان، در زمان حکومت آن حضرت (بین سالهای ۳۶ تا ۴۰ هجری) از جانب آن امام، متصدی برخی از منصب های نظامی در لشگر بوده است، از جمله در جنگ صفین، وقتی که امیرالمؤمنین(ع) لشگر خود را صف آرایی می کرد، امام حسن و امام حسین(ع) و عبدالله ابن جعفر و مسلم ابن عقیل را بر جناح راست سپاه، مامور کرد و بر جناح چپ لشگر، محمدبن حنفیه و محمدبن ابیبکر و هاشم ابن عتبه (مرقال) را گماشت و مسئولیت قلب لشگر را به عبدالله ابن عباس و عباس ابن ربیعه و مالک اشتر سپرد.