به گزارش روز یکشنبه ایرنا از تارنمای روزنامه پرینت هند، دهلی نو و قاهره در حال افزایش روابط دوجانبه راهبردی، با تمرکز بیشتر بر جنبه های دفاعی و امنیتی هستند. در حالی که دهلی نو به قاهره به عنوان بازار بزرگ آینده برای صادرات تسلیحات نظامی نگاه می کند، مصر مشتاق است نقشی کلیدی برای گسترش نفوذ خود در آسیا به عنوان نماینده آفریقا و جهان عرب را بر عهده بگیرد.
هند و مصر اکنون در تمام طیف های روابط دوجانبه خود بر اساس یک رابطه تاریخی و قدیمی با یکدیگر همراه هستند. هند در همه بخش ها از صادرات گندم به مصر به رغم ممنوعیت اعلام شده صادرات در ماه می (خرداد) ۲۰۲۲ تا روابط بیشتر میان ارتش دو کشور تلاش کرده است تا مصر را در حوزه اهداف استراتژیک خود حفظ کند.
هیأتی از نیروی هوایی مصر در ماه جاری میلادی، (ژوئن- تیر) به سرپرستی «محمود فواد عبدالگاواد» فرمانده نیروی هوایی مصر برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره تجهیزات دفاعی از هند دیدار خواهد کرد، زیرا دهلی نو به بازارهای بیشتری برای صادرات اقلام دفاعی خود پس از فروش موفقیت آمیز موشک های براهموس (موشک کروز براهموس، محصولی تکامل یافته از موشک کروز اونیکس روسیه با توانایی حمل کلاهک های جنگی و هسته ای است و امکان شلیک از دریا، آسمان و خشکی را دارد) به فلیپین، چشم دوخته است. منابع رسمی در ژانویه ۲۰۲۲ اعلام کردند که نمونه هایی از موشک براهموس، به فیلیپین فروخته شده است.
هند و مصر در حال حاضر رزمایش بزرگی با همکاری نیروی هوایی دو کشور برگزار میکنند که گفته میشود یک تمرین منحصر به فرد برای بررسی امکانات نبرد هوایی و شبیهسازی سناریوهای مختلف درگیری با نیروهای بزرگ است. بر اساس بیانیه وزارت دفاع که هفته گذشته منتشر شد، این رزمایش با هدف تقویت همکاری های دفاعی بین دو کشور و تبادل بهترین شیوه های جنگی انجام می شود.
این بیانیه می افزاید: در سناریوی ژئوپلیتیک کنونی، این تمرین فرصتی منحصر به فرد برای به نمایش گذاشتن دامنه و توانایی نیروی هوایی بینالمللی فراهم میکند و موقعیت مناسبی برای نمایش تخصص کشور هند، در بومیسازی کامل و مستقل تامین قطعات و تعمیر آنهاست.
این منابع همچنین گفتند، با ادامه یافتن قراردادهای برهموس و مذاکراتی که برای فروش آن با ویتنام نیز در جریان است، دهلی نو روی مصر برای خرید طیف وسیعی از تولیدات دفاعی خود حساب باز کرده زیرا قاهره به دنبال توسعه و تنوع سخت افزار نظامی خود است.
به گفته منابع آگاه، با افزایش نگرانی ها در مورد عدم توانایی هند در تامین قطعات یدکی و تعمیر تجهیزات روسی خود، دهلی نو اکنون به قاهره برای تامین این قطعات متکی است زیرا مصر نیز روابط دفاعی قوی با روسیه دارد.
از سوی دیگر هند و مصر در مورد وضعیت امنیتی افغانستان همسو هستند. «سوبرانیام جایشانکار» وزیر امور خارجه سال گذشته در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با همتای مصری خود «سامح شکری» دیدار کرد تا در مورد این موضوع گفتگو کند.
«آنیل تریگونایات» فرستاده سابق هند به اردن، لیبی و مالت، به روزنامه پرینت گفت مصر به دنبال اقلام دفاعی بیشتری از هند است اما آنها خواهان همکاری مشترک هستند.
مصر کشوری مهم و بخشی منحصر به فرد از آفریقا و جهان عرب است. آنها به حفظ روابط خوب خود با روسیه در زمینه مشارکت دفاعی ادامه داده اند که این نکته برای هند نیز خوب است، آنها خود را یک بازیکن بزرگ می دانند، هند همچنین می خواهد در مبارزه با تروریسم با آنها همکاری کند.
سه شنبه گذشته ناو آیاناس کوچی (INS Kochi یکی از مهمترین ناوهای هند) از نیروی دریایی هند که در دریای سرخ مستقر است، از بندر صفاگا در مصر بازدید کرد. پرسنل هر دو نیروی دریایی نیز از کشتی بازدید کردند. این ناو در ۳۰ ژوئن از صفاگا در مانور مشارکت دریایی با کشتیهای ای ان اس الزبیر و ای ان اس ابوعبده، (ENS Al Zubair و ENS Abu Ubadah، قایقهای گشتی فراساحلی کلاس Lurssen) نیروی دریایی مصر شرکت کرد.
قاهره در آفریقا نقشی چند وجهی دارد. مصر خود را در جایگاه دروازهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی برای ورود به قاره آفریقا قرار میدهد و خود یک بازیگر استراتژیک در حال رشد با نفوذ امنیتی و اطلاعاتی فزاینده در سراسر آفریقا است. در گزارش موسسه خاورمیانه (MEI) آمده است که مصر راهبرد اقتصادی خود را در تعامل با بقیه قاره دنبال کرده است. بر اساس گزارش MEI، دهلی نو و قاهره با دگرگون کردن روابط دوجانبه خود میتوانند «ساختار امنیتی جدیدی را برای غرب آسیا ایجاد کنند که چالشهای منطقه را با توجه به چرخش ایالات متحده به اقیانوس هند و اقیانوس آرام حل کند».
از صادرات گندم تا دارو
مصر یکی از دوستان تاریخی هند بوده است زیرا هر دو از اعضای موسس جنبش عدم تعهد هستند. با این حال پس از دیدارهای مقامات بلندپایه اخیر بین هند و مصر، اکنون به دنبال یک اقدام موازنه مشترک هستند. نخستین سفر نخست وزیر نارندرا مودی به مصر در سال ۲۰۱۵ صورت گرفت که با سفر عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر به هند دنبال شد، هر دو طرف در بخش هایی دیگر مانند سلامت و امنیت غذایی به یکدیگر کمک کرده اند.
در سال ۲۰۲۰ در زمان اوج همه گیری کووید ۱۹، نخست وزیر مودی طی یک تماس تلفنی با عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر صحبت کرده بود. اخیرا نیز با وجود ممنوعیت صادرات گندم توسط دولت هند، دهلی نو تضمین کرد که ارسال گندم به قاهره ادامه دارد. مصر اکنون برای تامین گندم خود به هند وابسته است زیرا تامین کنندگان اصلی گندم این کشور، روسیه و اوکراین به دلیل ادامه یافتن جنگ، این کار را متوقف کرده اند.
هند در مارس ۲۰۲۱ واکسن کرونا به مصر صادر کرد و ماه گذشته، رئیس جمهور سیسی از شرکت های داروسازی هندی به خاطر کمک آنها به مصر تمجید کرد.
روابط امنیتی با مصر کلیدی است
به گفته «آشوک ساجنهار» یک دیپلمات کهنه کار هندی، روابط امنیتی با مصر برای منافع خود هند کلیدی است. مصر در حال ظهور به عنوان یک بازیگر مهم بین المللی است و آنها در تلاش هستند تا تعادل بین قدرت های اصلی را مشابه آنچه هند انجام می دهد، حفظ کنند. این نیز بخشی از استراتژی چند اتحادیه ای هند است. مصر شریکی است که ما می توانیم با آن همکاری کنیم. این روزها کشورها نمی خواهند طرفی را انتخاب کنند و به دنبال منافع خود هستند، آنها می خواهند گزینه های بیشتر و امکانات بیشتری داشته باشند.
ساجنهار که فرستاده هند به قزاقستان بود، افزود: مصر در مناطق مختلف، هم از نظر جغرافیایی و هم از نظر سیاسی، درگیر است و تنها کشور آفریقاست که این کار را انجام می دهد. این کشور همچنین بخشی از جهان عرب است و به کشورهای خلیج فارس نیز بسیار نزدیک است، بنابراین از این طریق مشارکت ما با مصر نیز پرفایده خواهد بود و در هر دو زمینه، هند همکاری با مصر را سودمند خواهد یافت.