تورج زارع روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شمش آلومینیوم و هیدرات از فرآورده های این شرکت است که ۱۰۵ هزار تن هیدرات رقم قابل ملاحظه ای است، علاوه بر این ۹ هزار و ۵۵۲ تن شمش آلومینیوم نیز در این مجتمع تولید شد.
وی تصریح کرد: از این میزان شمش آلومینیوم تولید شده؛ پنج هزار تُن به کشور ترکیه صادر و مابقی نیز در داخل کشور مصرف شد.
آلومینیوم هیدروکسید Al(OH)۳ در طبیعت به عنوان گیبسیت معدنی شناخته می شود و برای تولید فلز آلومینیوم استفاده می شود. از این ماده معدنی برای تولید فرآورده های نسوز، مواد ساینده، سرامیک، شیشه، لعاب فلز و الکتروکوراندوم نیز استفاده می شود.
زارع درباره نحوه گردش مالی آلومینای ایران افزود: تمامی چرخه مالی این شرکت در داخل خراسان شمالی و در بانک های شهرستان جاجرم انجام می شود و این چرخش مالی کمک زیادی به اقتصاد این خطه می کند.
وی درباره تامین ماده اولیه بوکسیت برای مجتمع آلومینای ایران نیز اظهار داشت: بخش خصوصی اکنون بخشی از نیاز این مجموعه به ماده معدنی را تامین میکند که این میزان باید امسال به ۲ برابر افزایش یابد.
بوکسیت یک سنگ رسوبی است که مقادیر بالایی آلومینیوم دارد.
مدیرعامل مجتمع آلومینای ایران با بیان اینکه اکنون بخش خصوصی تنها ۱۰ درصد نیاز بوکسیت این مجتمع را تامین و مابقی آن از معادن خود مجتمع برداشت می شود، گفت: خرید بوکسیت از بخش خصوصی از چند سال گذشته در حال انجام است و اکنون پنج شرکت در استان های مختلف بخشی از بوکسیت آلومینای ایران را تامین می کنند.
وی ادامه داد: بوکسیت مورد نیاز آلومینای ایران از معادن بخش خصوصی در استان های خراسان شمالی، تهران، یزد، سمنان و کهگیلویه و بویراحمد تامین می شود.
زارع خاطرنشان کرد: میزان مصرف بوکسیت به عنوان ماده اولیه معدنی این مجتمع، یک میلیون تن در سال است و بر این اساس این کارخانه تا ۳۰ سال دیگر ماده اولیه معدنی ذخیره دارد.
وی با بیان اینکه چهار شرکت در کشور آلومینیوم تولید می کنند که البته یکی از مزیت های مجتمع آلومینای ایران، تولید پودر آلومینا به عنوان ماده اولیه این محصول است، گفت: این مجتمع تنها مجموعه تولیدکننده آلومینوم است که کار استخراج معدن را هم انجام می دهد و در زمینه اکتشاف و دستیابی به ذخایر بوکسیت در استان های مختلف کار کرده است.
شرکت آلومینا در سال ۱۳۹۸ به کمک دانش فنی انحصاری خود، تولید و عرضه انواع هیدروکسید آلومینیوم ویژه را آغاز کرد که روش تولید این محصول، بر اساس لیسانس انحصاری و سرمایه گذاری شرکت آلومینای ایران، به دانش فنی منحصر به فردی برای ساخت خط تولید جدیدی در کارخانه آلومینای جاجرم، تبدیل شده است.
ایران پس از کشورهایی مثل آلمان، ژاپن، آمریکا و کره جنوبی، در زمره معدود کشورهای تولید کننده این طیف از مواد، با کیفیت مورد نیاز بازار مصرف، تبدیل شد و افزودن هیدروکسید آلومینیوم به فرمولاسیون کامپاند ها و ترکیب های به کار گرفته شده برای ساخت این نوع محصول ها، باعث ایجاد خواص مختلفی در آنها خواهد شد، به طور مثال هیدرات به عنوان کند سوز کننده اشتعالِ رزین های ترموپلاست (مثل پلی استر، اکریلیک )، لاستیک، رزین های اپوکسی، بورد های الکتریکی، سیم و کابل استفاده می شود.
آلومینای ایران در شهرستان جاجرم، واحد تولیدی منحصربهفرد و تنها تولیدکننده پودر آلومینا در کشور است که این محصول به عنوان ماده اولیه چهار واحد تولیدی از جمله ایرالکو، المهدی، سالکو و نیز تولید شمش در جاجرم به مصرف میرسد.
مجتمع آلومینای ایران در شهرستان جاجرم در ۱۵۰ کیلومتری جنوب بجنورد و پنج کیلومتری شمال شهر جاجرم واقع بوده که در سال ۱۳۸۰ به بهرهبرداری رسیده است.
این مجتمع صنعتی، که قطب تولید پودر آلومینیوم در کشور است، تاکنون سه هزار و ۵۴۰ نفر فرصت شغلی مستقیم داشته است.