قزوین-ایرنا-کارشناس آموزش و ارتقای سلامت مرکز بهداشت شهید بلندیان گفت: با گرم شدن هوا مارگزیدگی در طبیعت و مناطق روستایی افزایش یافته و در این راستا آموزش مقابله با این خطر لازم و ضروری است.

جواد خالقی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مارگزیدگی یکی از خطراتی است که در فصل تابستان شاهد افزایش آن هستیم.  

این کارشناس با بیان اینکه پیشگیری و مبارزه با مار گزیدگی به خصوص در روستاها لازم و ضروری است، گفت: مارها معمولاً مناطق تاریک را ترجیح می دهند بنابراین هرچه مناطق مسکونی روشن‌تر و از نور بیشتری برخوردار باشند، احتمال دورشدن مارها بیشتر خواهد شد.

وی ادامه داد: ریختن مقداری بنزین داخل سوراخ مارها باعث بیرون آمدن این جانوران می شود و از بین بردن آنها را امکانپذیر می سازد همچنین مارها به بو، فوق العاده حساس هستند و به سرعت از چنین مناطقی می گریزند بنابراین، برافروختن آتش از کاه و انتشار دود آنها در فراری دادن مارها مؤثر است.  

خالقی اظهار داشت: همچنین، مارها از استشمام اسانس نعناع و پونه گریزانند و ممکن است کشت نعناع و پونه در مجاورت منازل مسکونی و اردوگاه ها برای فراری دادن مارها مفید باشد.

این کارشناس سلامت تصریح کرد:موثرترین سم علیه مار نیکوتین است که از قدیم برای مبارزه با مار استفاده می شود همچنین پاشیدن گرد توتون و تنباکو در اطراف منازل، مزارع، چادرها و اردوگاه ها باعث از بین رفتن و فرار سریع مارها از منطقه می شود.

خالقی گفت: شناسایی گونه های مار منطقه نیز به آموزش های لازم درباره نوع کمک های اولیه و پادزهر آنها کمک می کند.

این کارشناس با بیان اینکه کمک های اولیه در مارگزیدگی تاثیر به سزایی در کاهش مرگ و میر دارد، اظهار داشت: در صورت برخورد با فرد مار گزیده باید فرد آسیب دیده را جهت جلوگیری از مارگزیدگی مجدد از محل حادثه دور کرد.

وی با بیان اینکه برای جلوگیری از مرگ و میر بهتر است کمک های اولیه تا حین رساندن آسیب دیده به اولین مرکز بهداشتی درمانی و اورژانس صورت گیرد، تصریح کرد: حفظ خونسردی و آرام کردن فرد مارگزیده بسیار مهم است.  

این کارشناس ادامه داد: به عنوان اولین اقدام، محل گزیدگی با آب و صابون شست و شو و عضو آسیب دیده با آتل بی حرکت شود و پایین تر از سطح قلب قرار گیرد.  

خالقی با بیان اینکه این عمل از سرعت انتشار سم در عروق لنفاوی و سیاهرگ های سطحی کم می کند، افزود: بالای محل گزش با یک نوار یا پارچه بسته شود و در صورت در دسترس نبودن بست مناسب تا زمان فراهم نمودن آن، ناحیه بالای محل مارگزیدگی با فشار دست محکم گرفته شود.

این کارشناس سلامت همچنین گفت: خروج سم از بدن ضروری است در همین راستا مکیدن محل گزش، در صورتی که لثه و دهان شخص مکنده کاملا سالم باشد و اثری از زخم یا آلودگی دیگر نداشته باشد، باید صورت گیرد.

خالقی همچنین تاکید کرد: خروج سم در صورتی باید انجام شود که فاصله آسیب دیده تا مرکز درمانی بیش از یک ساعت باشد و بیش از ۳۰ دقیقه از گزش نگذشته باشد و همچنین طول مدت مکیدن محل زخم از ۲۰ دقیقه بیشتر طول نکشد.  

 این کارشناس سلامت اظهار داشت: اگر سم به چشم فرد وارد شده باشد، باید آن را با آب ساده یا شیر شست و مجروح را فورا به اورژانس یا بیمارستان رساند.

وی با تاکید بر اینکه از برش و دستکاری محل گزیدگی باید اجتناب کرد، افزود: بی شک مارگزیدگی همراه با درد است و برای کاهش درد استفاده از مصرف مشروبات الکلی و تجویز مرفین باید اکیداً خودداری شود،همچنین برای تسکین درد می توان از مسکن های ساده، مانند استامینوفن استفاده کرد.

خالقی با بیان اینکه توجه به علائم نارسایی ریوی، کلیوی و قلبی الزامی است، گفت: استفاده از سرما درمانی با کمپرس آب سرد در محل مارگزیدگی مطلقا ممنوع است.