نیویورک- ایرنا- نیویورک – ایرنا- سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعاهای نماینده ویژه این کشور در امور ایران را تکرار و تهران را متهم به طرح خواسته های فرابرجامی کرد و در عین حال مدعی شد که واشنگتن آماده بازگشت به برجام است.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا  روز سه شنبه به وقت محلی در نشستی با خبرنگاران مدعی شد، پاسخی که ما و همچنین متحدان اروپایی منتظر شنیدن آن هستیم تصمیم ایران برای بازگشت به پایبندی کامل به برجام است. بر اساس آنچه ما به صورت غیر مستقیم از ایرانی ها شنیده ایم، نمی دانیم که ایران این تعهد سیاسی را انجام داده است.

وی ادعا کرد، یک توافق چند ماهی است که روی میز وجود داشته و تقریبا نهایی شده است اما در هفته ها و ماه های اخیر به جای این تعهد سیاسی، ایران به صورت مداوم خواسته هایی را مطرح کرده است که خارج از برجام هستند.

وی مدعی شد: برجام تنها در مورد برنامه هسته ای ایران است. معرفی هر مساله خارج از محدوده برجام، نشان دهنده عدم جدیت و تعهد است و متاسفانه این چیزی بود که تیم ما در دوحه با آن مواجه شد.

این مقام آمریکایی ادعا کرد ما از اینکه ایران باز هم به ابتکار اتحادیه اروپا به صورت مثبت پاسخ نداد، ناامید و مایوس شدیم و در دوحه هیچ پیشرفتی بدست نیامد.

وی بار دیگر با بکارگیری تکنیک ضرب الاجل های ساختگی ادعا کرد ما در نقطه ای قرار داریم که نبود پیشرفت مشابه عقب نشینی است زیرا این توافقی نیست که برای همیشه روی میز باشد و تنها تا زمانی که در راستای منافع ملی آمریکا باشد بر روی میز خواهد بود.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد هدف ما جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است و این توافق می تواند از این امر جلوگیری کند.

وی با قدردانی از تلاش های اتحادیه اروپا ادامه داد، در حال حاضر دور دیگری از مذاکرات برنامه ریزی نشده است. ما متعهد به بازگشت به پایبندی به برجام هستیم، اگر ایران نیز چنین تعهدی بدهد.

«رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز سه شنبه در گفت‌وگو با رادیوی ملی عمومی آمریکا (ان پی آر) مدعی شد که مذاکرات قطر فرصتی بود که به هدر رفته است.

به گزارش ایرنا، این ادعای رابرت مالی در حالی مطرح شده است که «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران روز گذشته در گفت‌وگوی تلفنی با همتای فرانسوی خود با بیان اینکه ما برای رسیدن به نقطه نهایی توافقی خوب و پایدار، جدی و صادق هستیم و همواره در مذاکرات، ایده‌های مثبت خود را مطرح کرده‌ایم، گفت: اما طرف آمریکایی‌ بدون رویکرد مبتنی بر ابتکار و پیشرفت در دوحه حضور یافت.

تارنمای ان پی آر امروز به نقل از مصاحبه با «رابرت مالی» نوشت که اتحادیه اروپا به دنبال آن بود تا دستکم یک تلاش دیگر انجام داده و دو هیأت را دعوت کردند تا با آنها دیدار کنند.

این مقام آمریکایی مدعی شد: امید می‌رفت که ایران اراده‌ای برای توافق نشان دهد ولی به نظر می‌آید که در حال حاظر امکان ارائه پاسخ نداشته و مذاکرات دوحه بیشتر فرصتی بود که به هدر رفت.

مذاکرات هفتم و هشتم تیر ماه بعد از سه ماه و نیم وقفه پس از مذاکرات وین، بین ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم و با تسهیلگری انریکه مورا معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد.

امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران درباره این مذاکرات در توییتر نوشت: «دکتر [علی] باقری با جدیت و در هماهنگی کامل با اینجانب به مذاکرات منطقی، مستدل و فعال برای لغو تحریم‌ها ادامه می‌دهد. ما با قدرت و منطق به تلاش‌ها ادامه می‌دهیم. واقع بینی آمریکا و اخذ تضمین پایدار در نفع کامل اقتصادی ایران از توافق، می‌تواند نتیجه مذاکرات را ثمربخش کند.»

مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز نهم تیر ماه در نشست شورای امنیت در این باره گفت: ما در مذاکرات دوحه که جدی و مثبت بود با جدیت عمل کردیم. مانند گذشته، برای مرحله بعدی مذاکرات با هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در تماس خواهیم بود. هیأت مذاکراتی ما آماده است که دوباره به طور سازنده وارد گفت‌وگو شده تا به توافق برسیم. توپ در زمین آمریکا است و اگر آمریکا واقع بینانه عمل کند و قصد جدی خود را برای اجرای تعهداتش نشان دهد، توافق دور از دسترس نیست.

هشت دور مذاکرات فشرده میان نمایندگان ایران و گروه ۱+۴ در وین، اسفند ماه گذشته به مرحله‌ای رسید که اکنون موفقیت و یا شکست گفت‌ وگوها صرفا به تصمیم‌های سیاسی آمریکا به عنوان مقصر وضع موجود بستگی دارد. اگر واشنگتن تصمیم‌های لازمی را که به آن آگاه است اتخاذ کند می‌توان چند موضوع باقی‌مانده را حل کرد و ظرف چند روز به توافق نهایی رسید.

مقام‌های آمریکایی و رسانه‌های غربی در ادامه بازی مقصرنمایی اصرار دارند که ایران را عامل تعلل در رسیدن به توافق نهایی و شکست احتمالی مذاکرات نشان دهند این درحالیست که خواسته‌های جمهوری اسلامی ایران با رویکردی واقع‌گرایانه منطبق با ملزومات توافق سال ۹۴ و در تناسب با تجربیات بدست آمده از عملکرد طرف‌های غربی تنظیم شده است.