جنوبیترین بخش شهرستان خلخال و استان اردبیل با وجود استعدادها و ظرفیتهای زیادی که دارد، یکی از محرومترین بخشهای استان اردبیل است. منطقه خورش رستم به واسطه شرایط جغرافیایی و آب و هوایی مستعد پرورش بهترین محصولات باغی هم چون گردو، سیب، انجیر، توت، انار، زیتون، پسته، بادام است.
علاوه بر این یکی از بهترین و با کیفیتترین انواع گندم استان اردبیل در این بخش تولید میشود. رودخانه با برکت قزل اوزن هم با عبور از این منطقه حیات را در تعدادی از روستاهای خورشرستم ساری و جاری میسازد و تقریبا میوههای نوبرانه استان در این روستاها تولید و به بازار عرضه میشود.
در گذشته جمعیت ساکن در روستاهای این بخش قابل توجه بود اما در حال حاضر ۱۳ هزار و ۸۳۹ نفر در قالب چهار هزار و ۴۵۵ خانوار در این بخش ساکن هستند. خورش رستم ۵۲ روستا دارد که در حال حاضر ۴ روستا خالی از سکنه هستند. اغلب کسانی هم که در روستاها ماندهاند، متوسط به بالاست و روستاها از نیروی مولد و تولید کننده خالی شده است.
در این شرایط بازگشت خورشرستم به مدار توسعه نیازمند سرمایهگذاری زیرساختی در بخشهای حمل و نقل جادهای، تامین آب مورد نیاز بخش کشاورزی، زیرساختهای ارتباطی و توجه به ظرفیتهای گردشگری منطقه است.
البته نباید از حق گذشت که طی سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی زیرساختهای اصلی مانند آب، برق، تلفن، گاز در منطقه ایجاد شده است ولی به هر علت این مسائل هم نتوانسته گره مشکلات معیشتی جوانان منطقه را باز کرده و بسیاری از آنها عملا مجبور به جلای وطن شده اند.
نکته امیدوار کننده اینکه طی سالهای اخیر با توجه به اعتبارات مناسبی که برای نوسازی و بهسازی واحدهای مسکونی روستایی و اجرای طرحهای هادی شده، روستاهای این منطقه در مقایسه با گذشته وضعیت بهتری پیدا کرده اند و میتوان امیدوار بود با تکمیل زیرساختهای توسعه شاهد مهاجرت معکوس و شتاببخشی به روند توسعه جنوبی ترین بخش استان اردبیل باشیم.
رضا دلگشا که اخیرا به عنوان بخشدار خورشرستم منصوب شده است، در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد: بخش خورشرستم در گذشته مورد بیمهری قرار گرفته است. این بخش با وجود وسعت جغرافیایی بالا و برخورداری از روستاهای دارای ظرفیتهای مختلف گردشگی، کشاورزی و باغی توسعه نیافته و روستاهای آن خالی از نیروی کار مولد شده است.
وی با بیان اینکه ضریب محرومیت در این بخش، بیش از دو بخش مرکزی و شاهرود شهرستان خلخال است، اظهار کرد: فقدان صنایع بزرگ واشتغالزا، بی توجهی به احداث سدهای معیشتی کشاورزی و عدم تخصیص منابع مورد نیاز برای توسعه کشاورزی وباغهای میوه در تنها منطقه نیمه گرمسیری خلخال و فقدان راههای ارتباطی استاندارد از نمونههای محرومیت این بخش از شهرستان است.
بخشدار خورشرستم با اشاره به چالش تامین آب شرب بویژه در مرکز بخش خورشرستم اظهار کرد: در حال حاضر آب شرب مصرفی شهروندان مرکز بخش خورش رستم توأم با مشکل بوده که تلاش میشود با استفاده از ظرفیت مالی خیرین آب، دبی آب از ۳۰ متر مکعب در ثانیه به ۵۰ متر مکعب در آینده افزایش یافته و از سختی و شوری آب مصرفی کاسته شود.
دلگشا یکی از مطالبات و خواستههای به حق و دیرینه اهالی این بخش را برخورداری از یک راه ایمن، استاندارد و اصلی برای دسترسی به راه اصلی اردبیل به سرچم و همچنین سفر آسان به مرکز استان و مرکز کشور اعلام کرد و گفت: با تکمیل و بهرهبرداری از پروژه راهسازی در حال احداث هشجین به سه راهی اردبیل - سرچم این خواسته و مطالبه دیرینه مردم شهر هشجین و همچنین اهالی ساکن در روستاهای این بخش پس از سالها انتظار محقق خواهد شد.
وی اظهار کرد: هم اکنون ۷ کیلومتر از مسیر ۱۳ کیلومتری پروژه راهسازی هشجین به سه راهی اردبیل - سرچم در حال ساخت و در مرحله تکمیل زیرسازی است و انتظار میرود با تحویل پروژه به پیمانکار مجری آسفالت، عملیات آسفالت ۷ کیلومتر از مجموعه طول مسیر ۱۳ کیلومتری این پروژه در تابستان امسال اجرا شود.
منطقه خورشرستم از لحاظ منابع معدنی هم بسیار مستعد است. به گفته دلگشا دو زون معدنی از زونهای معدنی استان اردبیل در منطقه خورشرستم واقع شده و در صورت تکمیل کار مطالعات زونهای معدنی این منطقه در آینده نزدیک زمینه اشتغال حداقل ۲ هزار نفر درمعادن و همچنین صنایع فراوری محصولات معدنی فراهم خواهد شد.
بخشدار خورش رستم خلخال مشکلات زیرساخت ارتباطی از جمله فقدان آنتن دهی تلفن همراه و امکان دسترسی به اینترنت در تعدادی از روستاها را از دیگر مشکلات این بخش عنوان کرد و خواستار ارتقای سطح ارتباطی این بخش از سوی مسئولین ذیربط شهرستان و استان شد.
بخش خورش رستم خلخال از شمال با شهرهای خلخال و کوثر، از جنوب با استان زنجان از شرق با بخش شاهرود و از غرب با شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی همسایه است و رودخانه بزرگ و مشهور قزل اوزن در جنوب این بخش به طول ۹۰ کیلومتر در اراضی بخش خورشرستم جاری است که استان اردبیل را از استانهای همجوار آذربایجان شرقی و زنجان جدا میسازد.