یزد- ایرنا- مسئول تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی ابرکوه با تشریح شرایط بحرانی آب و کاهش شدید سطح آب سفره‌های زیرزمینی در این شهرستان گفت: با هدف مدیریت منابع آب سطح زیرکشت محصولات پرآبخواه در ابرکوه کاهش یافته است و در این راستا میزان کشت طالبی رقم مجیدی از سطح ۶۰۰ هکتار به ۲۰ هکتار تقلیل یافت.

حسن زارع  عصر پنجشنبه در گفت و گو باخبرنگار ایرنا افزود: ۲۰ هکتار سطح زیر کشت طالبی مجیدی نیز به صورت آبیاری نوین توسط ۳۰ خانوار بهره بردار در روستای مریم آباد بخش مرکزی ابرکوه انجام شده است.

وی افزود: با توجه به شرایط آب و هوایی و مراقبت های ویژه کشاورزان در زمینه داشت و برداشت در هرهکتار بطور متوسط ۲۲ تن و در بعضی از مزارع تا ۳۰ تن و درمجموع بیش از ۵۰۰ تن طالبی مجیدی در ابرکوه تولید و روانه بازار مصرف این شهرستان و استان های همجوار شده است.

مسئول تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی ابرکوه به کشاورزان توصیه کرد، از کاشت این محصول پر آبخواه پرهیز کنند و به محصولات کم آبخواه و با ارزش افزوده بالا همچون پسته، زعفران ، گیاهان دارویی با روش علمی و نوین آبیاری روی آورند.

وی اضافه کرد: برای استفاده بهینه از منابع آب تا کنون پنجهزار و ۵۷۵ هکتار سامانه آبیاری نوین در اراضی و باغ های ابرکوه اجرا شده است.

رییس امور منابع آب ابرکوه نیز به خبرنگار ایرنا گفت : به دلیل برداشت بی رویه از منابع آب، افت سفره های زیرزمینی از ۳۴ سانتیمتر درسال گذشته به ۶۲ سانتیمتر رسیده است .

سیدعلی مشکات افزود: با توجه به وضعیت بحرانی منابع آبی ابرکوه، آبخوان های این شهرستان به شدت رو به خطر است و حفظ این منابع، مشارکت و همکاری بیش از پیش کشاورزان و بهره برداران را طلب می‌کند.

رئیس امور آب ابرکوه تصریح کرد: برداشت غیرمجاز باعث شوری آب در برخی چاه های کشاورزی شده و افزایش عمق برداشت، ایجاد فروچاله‌ها را به دنبال داشته است که تا کنون بیش از ۴۰ مورد فروچاله و فرونشست‌ زمین‌ در ابرکوه ایجاد شده است و باید کشاورزان در مدیریت برداشت آب و حفاظت از این مایه حیاتی نسبت به سال های گذشته اهتمام بیشتری داشته باشند.

وی تصریح کرد: کاهش آب سفره های زیرزمینی خطرهایی مانند فرونشست زمین، فروچاله ها، کاهش حجم آب شیرین و شوری منابع را در پی دارد و هم اکنون علاوه بر این مشکلات آبدهی بیشتر چاه ها نسبت به گذشته کم و روز به روز از دبی چاه ها کاسته می‌شود.

دبیر شورای حفاظت منابع آب ابرکوه یادآور شد: با توجه به کاهش بارندگی سال آبی ۱۴۰۱ - ۱۴۰۰، تداوم حدود ۲۶ سال پدیده خشکسالی و افت سطح آب‌های زیرزمینی از کشاورزان و بهره برداران انتظار می رود در برداشت این ماده حیاتی مدیریت بیشتری را اعمال کنند.

اراضی قابل کشاورزی ابرکوه به علت کاهش بارندگی، کم آبی و تداوم خشکسالی به ۱۵ هزار و۸۰۰ هکتار کاهش یافته است و ۴۰ درصد اشتغال مردم وابسته به فعالیت‌های کشاورزی، دامداری و دامپروری است.

هشت هزار و ۵۰۰ خانوار، آب مورد نیاز حوزه کشاورزی را از ۶۸۴ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق کشاورزی و همچنین ۱۳ رشته قنات برداشت می کنند.

شهرستان ۵۵ هزار نفری ابرکوه در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.