به گزارش ایرنا، رئیس سازمان مالیاتی در خطبههای نماز جمعه ضمن تبریک عید سعید قربان و همچنین تبریک هفته مالیات، گزارشی از رویکردها، اقدامات و نتایج فعالیتهای سازمان امور مالیاتی در دولت سیزدهم ارائه کرد. داود منظور درباره رویکرد سازمان امور مالیاتی کشور در دولت مردمی گفت: رویکرد نظام مالیاتی در دولت سیزدهم همان است که در سند تحول دولت مردمی و قبل از آغاز به کار دولت تعریف و تدوین شد. در حوزه مالیاتی آنچه بر اساس این سند بر ما تکلیف شده این است که دو چرخش مهم تحول آفرین را ایجاد کنیم. اولین چرخش تحول آفرین این است که از فشار مالیاتی به بخش رسمی و بخش مالیات دهنده و خوش حساب به سمت مالیات ستانی از کسانی که فرار مالیاتی میکنند و اجتناب مالیاتی دارند حرکت کنیم.
تمرکز بر بخض غیر رسمی اقتصاد و شناسایی ۲.۲ میلیون مودی جدید
داود منظور اظهار داشت: در این دوره تمرکز ما، به طور عمده بر بخش غیررسمی و غیرشفاف در اقتصاد است. کسانی که به رغم کسب درآمدهای بالا، مالیات خود را پرداخت نمیکنند. در این ارتباط ما در سال گذشته اولین اقدامی که انجام دادیم، سامان دادن به نظام نقل و انتقال پول و شفاف کردن انتقال پول در وجه ذی نفعان بود. درگاههای پرداخت و پوزها را به پروندههای مالیاتی به طور تقریبا کامل اتصال دادیم و بالغ بر ۷.۲ میلیون دستگاه پرداخت به پروندههای مالیاتی متصل شد.
وی افزود: حدود ۳ میلیون دستگاه پرداخت انصراف دادند و دستگاههای خودشان را غیرفعال کردند. همچنین در حال حاضر حدود ۱.۴ میلیون دستگاه پرداخت بلاتکلیف است که در یک ماه آینده توسط بانک مرکزی غیرفعال خواهند شد.
رئیس سازمان امور مالیاتی همچنین گفت: پس ما اکنون میدانیم که چه کسی از درگاههای پرداخت خود چه میزان فروش دارد. بر این اساس ما در سال گذشته با نظم دادن به دستگاههای پرداخت حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار مودی جدید شناسایی کردیم و البته از روشهای دیگر هم از جمله بررسی و تجزیه و تحلیل اطلاعات فعالان اقتصادی بر اساس اطلاعات طرفهای ثالث، یک میلیون مودی دیگر را نیز شناسایی کردیم.
منظور ادامه داد: پس شناسایی ۲.۲ میلیون مودی جدید، مهمترین اقدامی بود که در سال گذشته در جهت مقابله با فرار مالیاتی انجام شد و امسال حدود ۴ میلیون اظهارنامه اشخاص حقیق، مشاغل، اصناف و کسب و کارها دریافت شده که نسبت به سال گذشته بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار مورد افزایش داشته است.
وی تاکید کرد: هرچقدر ما از کسانی که تا کنون مالیات نمی دادند مالیات دریافت کنیم، میتوانیم بخشهای رسمی اقتصاد را تحت حمایتهای مالیاتی قرار دهیم. به عنوان نمونه در سال جاری برای حمایت از تولید در قانون بودجه با پیشنهاد دولت، نرخ مالیات واحدهای تولیدی از ۲۵ درصد به ۲۰ درصد کاهش یافته است. جهتگیری ما این است که تا حد امکان این نرخ را هم کاهش دهیم چرا که هرچقدر بخش تولید بتواند منابع خود را مجددا سرمایه گذاری کند، به تشکیل سرمایه، رونق اقتصادی و تولید بیشتر منجر خواهد شد. بخشودگی جرائم مالیاتی برای واحدهای تولیدی آسیب دیده و نیازمند در دستور کار قرار دادیم. رویکرد ما در مالیات ستانی، حمایت از بخش تولید و بخش رسمی و فشار بر بخش غیررسمی و غیرشفاف است.
تفکیک حسابهای شخصی از تجاری
رئیس سازمان امور مالیاتی همچنین گفت: اقدام دیگری که در دستور کار داریم، تفکیک حسابهای شخصی و تجاری است. زمانی که پوزها را ساماندهی کردیم، متاسفانه برخی فعالان اقتصادی مردم را به زحمت انداختند؛ چرا که مردم را مجبور میکردند به جای این که از پوز استفاده کنند، مبلغ مورد نظر را به صورت کارت به کارت یا حساب به حساب منتقل کنند. با تفکیک حسابهای شخصی و تجاری، عملا حسابهایی که تجاری باشند همچون پوز با آنها برخورد میکنیم که نشانگر فعالیت اقتصادی فرد خواهد بود. در این تفکیک که آیین نامه آن را بانک مرکزی قرار است تا یک ماه آینده منتشر کند، کسانی که از حسابهای شخصی خود بیش از دفعات و مبالغ معینی در ماه برای کسب و کار استفاده کنند، به منزله حساب تجاری یا مشکوک به تجاری شناسایی شده و ما این حسابها را هم مشمول مالیات میکنیم.
منظور ادامه داد: نتیجه این اقدام این بود که توانستیم در عین رعایت عدالت مالیاتی، ۲.۵ برابر سال گذشته مالیات از اصناف وصول کنیم. همچنین از ۴ میلیون مودی که اظهارنامه داده اند، ۱.۶ میلیون اظهارنامه مالیات صفر و ۸۰۰ هزار اظهارنامه مالیات زیر ۵ میلیون تومان پرداخت میکنند. در مقابل ۵ درصد مودیان که جزو صنفهای پردرآمد نظیر پزشکان، دندانپزشکان، طلافروشان، نمایشگاه داران اتوموبیل و ... هستند، حدود ۵۰ درصد مالیات مشاغل را پرداخت میکنند. این حرکت به معنی عدالت مالیاتی و نگرفتن مالیات از کم درآمدها و دریافت مالیات منصفانه از پردرآمدها است.
حرکت به سمت هوشمندسازی نظام مالیاتی
وی افزود: رویکرد دیگری که ما در نظام مالیاتی بر اساس سند تحول دولت مردمی دنبال میکنیم، حرکت به سمت هوشمندسازی مالیاتی و چرخش از نظام مالیاتی ممیزمحور به نظام مالیاتی داده محور و مبتنی بر اطلاعات بر خط، به روز، مفید و موثر است. در همین رابطه ما پایگاههای اطلاعاتی خود راگسترش میدهیم و سعی میکنیم خدمات مالیاتی را به صورت درگاههای الکترونیکی به مردم ارائه کنیم. ما نباید مردم را ناچار کنیم برای کارهای مالیاتی، چندین بار به ادارات مراجعه کنند.
رئیس سازمان امور مالیاتی اظهار داشت: امسال در بحث مالیات اصناف ۳ ملیون واحد صنفی که مالیات خود را به شکل مالیات مقطوع یا توافقی قطعی کردند، یک بار هم به ادارات ما مراجعه نکردند؛ بلکه از طریق سامانه و تنها در ۵ دقیقه مالیاتشان را تعیین، تقسیط و پرونده آنها را خاتمه دادیم.
منظور گفت: همچنین در بحث مالیات نقل و انتقال خودرور با همکاری پلیس راهور این امکان را فراهم کردیم که کسی که برای تعویض پلاک مراجعه میکند، در همان درگاه پرداخت پلیس راهور، مالیات خود را در لحظه و بدون مراجعه به دستگاه مالیاتی پرداخت کند.
وی افزود: در بحث انواع دیگر مالیات هم این رویکرد را داریم که مردم بتوانند بخش بزرگی از خدمات مالیاتی را به صورت غیرحضوری و از خانه، منزل و محل کار خود دریافت کنند.
رئیس سازمان مالیاتی در پایان اظهار داشت: بنده از همین جا و در هفته مالیات، از همکاران خدوم نظام مالیاتی که سربازان جبهه اقتصادی کشور هستند و در این شرایط سخت اقتصادی بار بزرگ تامین مالی دولت را در به دوش میکشند، تقدیر و تشکر میکنم. وظیفه ما و همکاران ما، خدمتگزاری به مردم عزیز است. شعار ما این است که ما در دستگاه مالیاتی، خدمتگزار مردم هستیم. بنابراین تکریم مودیان و مودی محوری به جای رویکردهایی که بعضا در گذشته وجود داشته، در دولت مردمی به عنوان رویکرد اصلی دنبال میشود. مجددا از فرصتی که به بنده داده شد تشکر میکنم. ما درگاه ارتباط مستقیم با مردم را در سامانه خود ایجاد کردیم. اگر کسی نسبت به ما و همکاران ما فساد یا اجحافی دیده، اطلاع دهید و ما سعی میکنیم رسیدگی عاجل کنیم و خدمت شما گزارش دهیم. رویکرد ما در دولت مردمی، افتخار خدمتگزاری به مردم شریف و عزیزمان است. امیدواریم که خداوند ما را در مقابل شما مردم عزیز روسفید بدارد و بتوانیم نقش تامین مالی دولت را بدون اجحاف به کسی به خوبی محقق کنیم.