تهران- ایرنا- عبدالله دوم شاه اردن روز جمعه در خصوص نیاز به نسخه ناتو در خاورمیانه گفت: اگر ماهیت ائتلاف‌ها و مأموریت اصلی آنها مشخص نباشد، موضوع ائتلاف، یک مسأله پیچیده‌ای است.

به گزارش ایرنا از «پترا» خبرگزاری رسمی اردن، عبدالله دوم در گفت وگوی اختصاصی با شبکه "سی ان بی سی" آمریکا بر ضرورت رعایت دیگر ارتباطات با کشورهای جهان و رسیدن به شکلی مناسب برای تشکیل ائتلاف‌ها به نحوی که مأموریت آنها کاملاً روشن باشد، تأکید کرد و گفت: در غیر این صورت، تشکیل ائتلاف موجب سرگردانی همگان خواهد شد.

وی، راجع به سفر جو بایدن به منطقه در ماه جاری میلادی نیز گفت که یکی از پیام‌هایی که پیش بینی می شود رییس جمهوری آمریکا برای منطقه داشته باشد، این است که "به اروپا و آمریکا" تکیه کنید و این که غرب به صورت تأثیرگذار در منطقه درگیر خواهد شد.

عبدالله دوم در پاسخ به سؤالی در مورد نقش ایران در منطقه نیز گفت که شاید تهران از جایگاه خود در طرح‌های منطقه‌ای بپرسد و اینجا این سؤال مطرح می شود که چگونه می توانیم برای خدمت به مردم منطقه، اختلافات سیاسی را کنار بگذاریم.

این سخنان شاه اردن را شاید بتوان سیگنال مثبت به خبرهایی از مذاکرات ایران و اردن در بغداد قلمداد کرد.

«فواد حسین»، وزیر امور خارجه عراق ۹ تیرماه از آغاز گفت‌وگوها در بغداد میان ایران، اردن و ایران - مصر خبر داده بود.

شاه اردن بار دیگر با تأکید بر محوریت آرمان ملت فلسطین با تکرار سخنان گذشته خود، تنها راه‌حل این بحران را تشکیل دو کشور مستقل دانسته است.

وی نسبت به فقدان گفت وگو میان دو طرف هشدار داد و افزود که این مسأله موجب بیم و هراس خواهد شد و به بی ثباتی در منطقه می انجامد و موجب خواهد شد که این مسأله، طرح‌های منطقه‌ای را تحت الشعاع قرار دهد.

شاه اردن در بخش دیگری از سخنان خود به تأثیرات جنگ اوکراین بر منطقه خاورمیانه پرداخت و گفت که به دنبال آن حضور روسیه در سوریه کاهش یافته و همین امر یکی از عوامل آرام شدن منطقه مرزی این کشور با اردن شده است.

وی یکی از خطراتی که کشورش را تهدید می‌کند، بازگشت دوباره گروهک تروریستی داعش به اردن دانست.

عبدالله دوم چند هفته پیش نیز گفته بود که از تشکیل ائتلاف نظامی مشابه ناتو در خاورمیانه حمایت می‌کند.

ایمن الصفدی وزیر امور خارجه اردن نیز ۱۲ تیرماه هرگونه تشکیل ائتلاف عربی با رژیم صهیونیستی برای مقابله با ایران را تکذیب کرد و گفت که طرح چنین موضوع به گوش اردن نرسیده است.

بحث مربوط به تأیید یا تکذیب تشکیل ناتوی عربی در خارومیانه چند روزی است که در رسانه‌های عرب‌زبان و عبری‌زبان، همزمان با سفر منطقه‌ای جو بایدن به فلسطین اشغالی، کرانه باختری و عربستان بالا گرفته است.

در عین حال رسانه‌های صهیونیستی اخیرا به نقل از منابع آمریکایی با اشاره به سفر منطقه‌ای جو بایدن به منطقه مدعی شده‌اند که این سفر ارتباطی به «تشکیل ناتوی خاورمیانه ندارد»، بلکه «فقط به یک سری تدابیر و تفاهمات در چارچوب فرماندهی مرکزی ایالات متحده در خاورمیانه مربوط می‌شود».

منابع صهیونیستی اعلام کردند که «این موضوع به تدارکات، تدابیر و تفاهمات در چارچوب مسؤولیت فرماندهی مرکزی آمریکا (تروریست های سنتکام) در خاورمیانه مربوط می‌شود؛ چراکه اسرائیل سال‌ها پس از عضویت در فرماندهی آمریکا در اروپا، به فرماندهی مرکزی آمریکا در خارومیانه پیوسته است».

در همین راستا، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال گزارش داد که آمریکا در ماه مارس گذشته نشستی محرمانه با مقامات ارشد نظامی رژیم صهیونیستی و فرماندهان نظامی کشورهای عربی در شهر "شرم الشیخ" مصر برگزار کرد.

به نوشته وال استریت ژورنال، در نشست شرم الشیخ، "آویو کوخاوی" رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل و سرلشکر "فیاض بن حامد الرویلی"، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان، سپهبد "سالم بن حمد النبیط" فرمانده نیروهای مسلح قطر و فرماندهان ارشد اردن، مصر، بحرین و امارات متحده گرد هم آمدند.

این روزنامه در ادامه مدعی شد: «بسیاری از زیرساخت‌ها برای یک سیستم بالقوه دفاع هوایی منطقه‌ای ایجاد شده است».

پیش از این، رسانه‌های عبری اعلام کرده بودند که «ماهیت سفر جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به منطقه، عربستان سعودی و با هدف اعتمادسازی است، اما در نهایت هموار کردن راه برای عادی سازی روابط بین اسرائیل و عربستان صورت می‌گیرد».

چند روز پیش کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که جو بایدن در اولین سفرش به عنوان رئیس جمهور آمریکا به خاورمیانه، در تاریخ ۱۳ تا ۱۶ جولای (۲۲ تا ۲۵ تیر ماه) به این منطقه و مشخصاً اسرائیل، کرانه باختری و عربستان سفر خواهد کرد.