به گزارش ایرنا، فرانس تیمرمنز معاون کمیسیون اروپا دیروز (۱۷ تیر) در گفتوگو با روزنامه گاردین نسبت به وقوع درگیری و نزاعهای بسیار شدید در اروپا به دلیل افزایش بهای انرژی در فصل زمستان اعلام خطر کرد و همزمان بر ضرورت استفاده از سوختهای فسیلی تاکید کرد.
این مقام بلندپایه اروپایی هشدار داد که خطر وقوع درگیری در اروپا در زمستان به دلیل قیمت بالای انرژی بسیار شدید است و باید برای جلوگیری از تهدید ناآرامیهای داخلی به سوختهای فسیلی بازگشت.
وی افزود: ما باید مطمئن شویم که مردم در زمستان آینده در سرما نباشند. ما باید اطمینان یابیم که صنایع خود را حفظ می کنیم زیرا تنها چیزی که میتواند به پوتین کمک کند، شکاف در میان جوامع ماست.
معاون کمیسیون اروپا خاطرنشان کرد: باید از زغال سنگ استفاده شود و اگر بخواهیم در حال حاضر بگوییم دیگر از زغال سنگ خبری نیست، تنها به تشدید تنش ها در جامعه کمک خواهیم کرد.
پیشینیه
تارنمای بلومبرگ به تازگی در گزارشی با اشاره به افزایش ۷۰۰ درصدی بهای گاز در اروپا در مقایسه با سال گذشته، آن را محرک اصلی تورم جهانی دانست که میتواند سبب بروز یک جنگ سرد جدید شود.
گاز طبیعی در حال حاضر یکی از پرتقاضاترین کالاهای جهان و محرک اصلی تورم جهانی بوده که می تواند دلیل بروز جنگ سردی جدید باشد. به عقیده ناظران هر نوع نوسان در تولید آن، جهشهای قیمتی به همراه دارد که براساس استانداردهای بازار متلاطم امروز، بسیار شدید بشمار میرود.
اهمیت موضوع
همزمان با مصاحبه تیمرمنز، مجلسین آلمان از بیم کاهش واردات گاز روسیه و کمبود منابع انرژی، لایحه ای اضطراری را تصویب کردند که بر اساس آن نیروگاه های زغال سوز برای کمک به تولید برق دوباره به مدار باز می گردند.
در کنار این مصوبه، بسته ای برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر نیز به تصویب رسیده که بر اساس یکی از تدابیر آن، حداقل زمینی که دولت های محلی به نیروگاه های بادی اختصاص می دهند، مشخص شده است.
برلین نیز از مصرف کنندگان خانگی و صنعتی خواسته که تا حد امکان صرفه جویی کنند. از سوی دیگر بهای گاز دوبرابر شده و ممکن است در زمستان تا ۴ برابر نیز گرانتر شود.
گفته می شود میزان گاز وارداتی از خط لوله نورد استریم ۱ که گاز روسیه را از دریای بالتیک به آلمان می رساند به ۴۰ درصد سطح معمول کاهش یافته و با توجه به آغاز برنامه تعمیرات سالانه از دوشنبه پیش رو (۲۰ تیر) پیش بینی می شود که این خط لوله به مدت ۱۰ روز تعطیل شود. آلمان بیم از آن دارد که روسیه از این فرصت استفاده کرده و به بهانه خرابی قطعات، کلاً این خط لوله را از مدار خارج کند.
در کنار تلاش های آلمان برای بهره برداری از زغال سنگ، پارلمان اروپا نیز که زمانی تلاش داشت انرژیهای تجدید پذیر را جایگزین سوختهای فسیلی کند، اواخر هفته پیش پیشنهاد در نظر گرفتن نیروگاههای هستهای و گازی به عنوان سرمایهگذاریهای سازگار با آب و هوا را تایید کرد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم برای تخفیف نگرانی های شهروندان اروپایی و ترسیم آینده ای مطلوب در برابر آنان با اشاره به بحران گسترده انرژی و افزایش تورم در قاره سبز، تحمل این بحران را بهای رهایی از نفوذ مسکو بر تصمیمات سیاسی در این قاره اعلام کرد.
جوسپ بورل با انتشار یادداشتی در روزنامه ایتالیایی لا استامپا با یادآوری مشکلات ناشی از کاهش واردات انرژی از روسیه برای بخشهای اقتصادی و مردم اروپا، تصریح کرد: این مشکلات بهایی است که ما باید برای دفاع از دموکراسیهایمان و حقوق بین الملل بپردازیم.
بورل با تاکید بر ضرورت همبستگی بین کشورهای اروپایی برای فائق آمدن بر بحران انرژی در قاره سبز، گفت: مطمئنم که تحریمها به تدریج مسکو را به زانو درخواهد آورد و کرملین را مجبور به تغییر محاسبات راهبردی خواهد کرد.
ارزیابی
برافروخته شدن آتش جنگ در شرق اروپا و برملا شدن شدت وابستگی قاره سبز به منابع انرژی روسیه موجب شده تا بروکسل برای رهایی از این اهرم فشار، به هر منبع انرژی و با هر توجیهی دست آویزد مبادا که بحران های اقتصادی و اجتماعی گریبانگیر آن شود.
تائید بهره برداری از انرژی های فسیلی و هسته ای گامی در این سو ارزیابی شده و نشان می دهد که تصمیم گیرندگان اصلی اروپا حاضر نیستند امنیت اقتصادی و اجتماعی خود را فدای سیاست های اقلیمی بلندپروازانه کنند. بدیهی است که واردات انرژی از منابعی مانند ایران و ونزوئلا که هدف تحریم های فراقانونی آمریکا قرار گرفته اند مدنظر سران اتحادیه اروپا بوده و رئیس جمهوری فرانسه نیز در سخنان اخیر خود بر آن تاکید کرده است.
بدیهی است که اذعان به چنین ضرورتی در دو سوی اقیانوس اطلس موجب شده تا شرکت های نفتی ایتالیایی و اسپانیایی در زمره نخستین مشتریان کاراکاس قرار گیرند.