پایگاه خبری «اینترسِپت» در گزارشی با اشاره به اسناد و مدارکی که به صورت اختصاصی به دست این پایگاه خبری رسیده و همچنین مصاحبه این رسانه آمریکایی با شماری از ژنرالها و فرماندهان پیشین آمریکایی، به طور خاص به برنامه مخفی ۱۲۷ ارتش آمریکا که در قالب آن، عملیات زیادی به صورت پنهانی و با استفاده از ظرفیتهای برخی شرکا و کشورهای همراه با آمریکا در اقصی نقاط جهان صورت میگیرد، پرداخته و روندِ رو به رشد این قبیل عملیات را که عاری از هرگونه نظارت نهادهای قانونی آمریکایی و قانونگذاران این کشور هستند، نگرانکننده توصیف میکند.
اینترسِپت در این رابطه مینویسد: تیمهای کوچکی از نیروهای ویژه آمریکایی، در عملیات نیابتی و در مقیاسی به مراتب گستردهتر از آنچه تاکنون در اقصی نقاط جهان شناخته شده، درگیر هستند. این گزاره با استناد به مدارک اختصاصی و مصاحبههایی که به دست پایگاه خبری اینترسپت رسیده و یا توسط این پایگاه خبری انجام شده، تایید شده است.
جنگهای نیابتی مخفی پنتاگون در منطقه خاورمیانه و آسیا-پاسیفیک
در فاصله سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰، کماندوهای آمریکایی دستکم ۲۳ عملیات محرمانه در چارچوب جنگهای نیابتی آمریکا در اقصی نقاط جهان را اجرا کردهاند
در حالی که اینترسِپت و برخی دیگر از رسانههای آمریکایی پیشتر از استفاده پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) از «برنامه محرمانه ۱۲۷» در شماری از کشورهای آفریقایی خبر داده بودند، بر اساس یافتههایِ اسناد جدید این نکته فاش شده که پنتاگون دستکم در منطقه غرب آسیا و آسیا-پاسیفیک تا سال ۲۰۲۰، به نحو قابل ملاحظهای از اختیارات مرتبط با برنامه محرمانه مذکور استفاده کرده و به نوعی جنگهای نیابتی علیه رقبا و دشمنان خود به راه انداخته است.
به طور کلی، بر اساس آمارهای منتشره ، در فاصله میان سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰، کماندوهای آمریکایی دستکم ۲۳ عملیات محرمانه در چهارچوب جنگهای نیابتی آمریکا در اقصی نقاط جهان را اجرا کردهاند.
«جوزف ووتِل» ژنرال چهار ستاره بازنشسته ارتش آمریکا که هم فرماندهی نیروهای ویژه و هم فرماندهی مرکزی عملیاتی را برعهده داشته که بر اقدامات نظامی آمریکا در غرب آسیا نظارت میکند، تایید کرده که پنتاگون در قالب اختیارات برنامه محرمانه ۱۲۷ خود، اقدامات مخفی را با محوریت آنچه مبارزه با تروریسم عنوان شده، در مصر، لبنان، سوریه و یمن انجام داده است.
یک مقام ارشد دفاعی دیگر آمریکا که به شرط ناشناس ماندن با اینترسِپت سخن گفته تایید کرده که در عراق نیز چندین مورد از عملیات مخفی متعدد نیابتی پنتاگون توسط نیروهای ویژه آمریکایی انجام شده است.
البته که شواهدی از اجرای عملیات مشابه سرّی توسط نیروهای آمریکایی درتونس نیز به دست رسیده است.
اسنادی که در رابطه با این گونه عملیات به دستِ اینترسِپت رسیده و از طبقهبندی محرمانه خارج شدهاند، اطلاعات بسیار جالبی را از نوع و ماهیت اقدامات مخفی نیروهای آمریکایی در قالب جنگهای نیابتیِ محرمانه در اقصی نقاط جهان افشا میکنند.
ارائه آموزش نظامی و تحویل سلاح به نیروهای خارجی
شرکای آمریکا در قالب برنامه محرمانه ۱۲۷، به ماموریتهایی که تحت هدایت و نظارت مستقیم آمریکا هستند، فرستاده میشوند تا دشمنان این کشور را هدف قرار دهند و اهداف و منافع آمریکا را محقق سازند
اسناد و مصاحبههایی که به دست اینترسِپت رسیدهاند و یا توسط آن انجام شدهاند، جزئیترین و دقیقترین تصویر از رویههای تامین مالی که به کماندوهای آمریکایی این اجازه را میدهند تا عملیات مختلف تحت عنوان برنامههای ضدتروریستی را از طریق و یا همراه با نیروهای شریک و متحد خارجی و چریک (غیرمنظم) در اقصی نقاط جهان انجام دهند، ارائه میکند.
اطلاعات بنیادین در مورد این گونه عملیات و اینکه در چه مکانهایی انجام میگیرند و همچنین تناوب و اهدافی را که در دستورکار دارند و البته نیروهای خارجی که آمریکا برای انجام عملیات خود به آنها تکیه میکند، حتی برای اعضای کمیتههای مرتبط با این موضوع در کنگره آمریکا و همچنین مقامهای رده بالای وزارت خارجه آمریکا نیز ناشناخته و مبهم هستند.
طبق گزارشهای رسانههای غربی از طریق اقتدار و اختیارات برنامه محرمانه ۱۲۷، ایالاتمتحده آمریکا اقدام به ارائه آموزش نظامی، کمکهای اطلاعاتی و تحویل سلاح به نیروهای خارجی میکند. با این حال، برخلافِ برنامههای کمک خارجی سنتی که بر اساس آنچه آمریکا اعلام میکند به دنبال توانمند سازیِ جوامع محلی هستند، شرکای آمریکا در قالب برنامه محرمانه ۱۲۷، به ماموریتهایی که تحت هدایت و نظارت مستقیم آمریکا هستند فرستاده میشوند تا دشمنان این کشور را هدف قرار دهند و اهداف و منافع آمریکا را محقق سازند.
مشارکت کنندگان خارجی در قالب برنامه محرمانه ۱۲۷، در عمل وظیفه دارند تا خلاهایی را پُر کنند که نیروهای آمریکایی قادر به پُر کردن آنها نیستند. از این رو، تا حدی زیادی این اقدامات را نوعی برنامه آمریکا در راستای جنگهای نیابتی این کشور در اقصی نقاط جهان ارزیابی میکنند.
هزینه عملیاتی ۳۱۰ میلیون دلاری برنامه سری ۱۲۷
فرماندهان سابق آمریکایی میگویند که عملیات متعدد محرمانه ۱۲۷، برای آنچه مبارزه با تروریسم میخوانند، کاملا ضروری است
ژنرالهای بازنشسته ارتش آمریکا که اطلاعات زیادی در مورد برنامه محرمانه ۱۲۷ ارتش این کشور دارند میگویند که هدف قرار دادنِ گروههای شبه نظامی در حالی که با ریسک و تهدیدات کمتری برای نیروهای آمریکایی همراه باشد، یک راهبرد موثر از سوی مقامهای پنتاگون ارزیابی میشود.
با این حال، ماهیت مخفی و محرمانه برنامه ۱۲۷، در اجرا نگرانیهای جدی را در مورد اینکه نمیتوان نظارتی موثر و کارآمد را بر این برنامه داشت و در واقع همین مساله موجب نقض قانون اساسی آمریکا میشود، ایجاد کرده و میکند.
بر اساس یکی از اسنادی که به دست پایگاه خبری اینترسِپت رسیده، هزینه عملیات مختلف تحت حمایت برنامه محرمانه ۱۲۷ در فاصله میان سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰، رقمی در حدود ۳۱۰ میلیون دلار بوده است. این میزان هزینهکرد از افزایش قابل ملاحظهای در مقایسه با هزینههایی که در سال ۲۰۰۵ در مورد برنامه مذکور و در شرایطی که برای نخستین بار این برنامه عرضه میشد، خبر میدهد.
در حالی که منتقدان بر این باورند که به دلیل امکان نداشتن اِعمال نظارت موثر بر عملیات متعدد محرمانه ۱۲۷ پنتاگون، امکان دارد که این قبیل عملیات به نقض فاحش حقوق بشر و درگیر ساختنِ آمریکا در جنگهای خارجی بدون اطلاع کنگره و مردم آمریکا ختم شود، فرماندهان سابق آمریکایی میگویند که عملیات محرمانه ۱۲۷، برای آنچه که آنها مبارزه با تروریسم میخوانند، کاملا ضروری است.
ژنرال ووِتل: عملیات ۱۲۷ برای پیشبرد دستورکارهای آمریکا ارزشمند است
برنامه محرمانه ۱۲۷ در ابتدا و پس از آنکه چهار سرباز آمریکایی توسط شبه نظامیان داعش در جریان یک کمین در نیجر در سال ۲۰۱۷ کشته شدند و شماری از سناتورهای آمریکایی ادعا کردند اطلاعات کمی را در رابطه با ماهیت این برنامه دارند، تحت نظر گرفته و فعالیتهایی که در قالب آن انجام میگرفت، رصد شد
ژنرال «ووتِل» در این رابطه به پایگاه خبری اینترسِپت میگوید: «من فکر میکنم که عملیات ۱۲۷، نوعی برنامه مهم و ارزشمند هستند. این برنامهها زمینههای لازم برای پیشبرد دستورکارهای آمریکا را با استفاده از ظرفیتِ نیروهایی که در مکان و محلِ مورد منازعه حضور دارند، فراهم میسازند.»
برنامه محرمانه ۱۲۷ در ابتدا و پس از آنکه چهار سرباز آمریکایی توسط شبه نظامیان داعش در جریان یک کمین در نیجر در سال ۲۰۱۷ کشته شدند و شماری از سناتورهای عالی رتبه ادعا کردند اطلاعات کمی را در رابطه با ماهیت این برنامه دارند، تحت نظر گرفته و فعالیتهایی که در قالب آن انجام میگرفت رصد شد.
پیش از این نیز گزارشهای زیادی در مورد ارتباطات مخفی نیروهای آمریکایی که در قالب برنامه محرمانه ۱۲۷ فعالیت دارند با یگانهای بدنام و خشنی از ارتش کامرون منتشر شده است. یگانهای مذکور سالهاست که به دلیل انجام جنایت علیه بشریت، تحت شدیدترین انتقادات بینالمللی قرار دارد و همکاریهای آمریکا با آن، نوعی رسوایی برای این کشور به حساب میآید.
بیش از یک سال است که کاخ سفید نیز از ارائه هرگونه اطلاعات به پایگاه خبری اینترسِپت برای شفافسازی در مورد عملکرد نیروهای آمریکایی که در قالب عملیات محرمانه برنامه ۱۲۷ فعالیت دارند، خودداری میکند.
در این پیوند «پاتریک ایوانس»، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز میگوید: «تمامی مسائل مرتبط با این حوزه، در چارچوب وظایف وزارت دفاع است.»
این در حالی است که پنتاگون و فرماندهی نیروهای ویژه آمریکایی نیز از هرگونه اظهار نظر در مورد ماهیت برنامه محرمانه ۱۲۷ طفره میروند.
در این زمینه فرماندهی نیروهای ویژه آمریکایی در موضعگیری خطاب به مطالب منتشره توسط پایگاه خبری اینترسپت گفته است: «ما هیچگونه اطلاعاتی را در مورد برنامه محرمانه ۱۲۷ وعملیات مختلف مرتبط با آن ارائه نمیکنیم. دلیل اصلی این مساله نیز این است که برنامه مذکور در زمره اسناد و حوزههای محرمانه و طبقهبندی شده آمریکا است.»
اوجگیری جنگهای ناخواسته و استفاده غیرقانونی از ابزار نظامی
این گونه عملیات میتوانند موجب اوجگیری جنگهای ناخواسته شوند و حتی به استفاده غیرقانونی و نامشروع از ابزار نظامی نیز ختم شود. مسالهای که در فضای عاری از هرگونه نظارت بر عملیات مختلف برنامه محرمانه ۱۲۷، کاملا محتمل است
منتقدان ضمن حمله به شفافیت نبودن برنامه محرمانه ۱۲۷، به طور خاص به تبعات این برنامه برای صلح و امنیت آمریکا و محیط بینالمللی نیز اشاره میکنند.
آنها میگویند این قبیل عملیاتها میتوانند موجب اوجگیری جنگهای ناخواسته شوند و حتی به استفاده غیرقانونی و نامشروع از ابزار نظامی نیز ختم شوند. مسالهای که در فضای عاری از هرگونه نظارت بر عملیاتهای برنامه محرمانه ۱۲۷، کاملا محتمل است.
در مورد برنامه محرمانه ۱۲۷ این موضوع روشن است که در واقع اعضای نهادهای قانونی آمریکا کمترین نظارت و اطلاعاتی را از آنچه در قالب این برنامه میگذرد، دارند.
مسالهای که حتی در مواردی میتواند به استفاده غیرضروری از ابزار زور و نقض مفاد قانون اساسی آمریکا نیز ختم شود.
در این راستا، یک مقام دفاعی آمریکایی میگوید که دلایل زیادی هستند که تردیدهای جدی وجود داشته باشند که پنتاگون و مسئولانی که در حوزه برنامه ۱۲۷ فعال هستند، از نیروهای نظامی و نیروهای نیابتی نزدیک به آمریکا، در موارد غیرضروری و البته غیرقانونی بهره گرفته باشند. مسالهای که نَه تنها به نقض بنیادین حقوق بشر ختم میشود، بلکه با مفاد قانون اساسی آمریکا نیز در تضاد کامل است.
منابع:
https://theintercept.com/۲۰۲۲/۰۷/۰۱/pentagon-۱۲۷e-proxy-wars
https://۲۱stcenturywire.com/۲۰۲۲/۰۷/۰۴/washington-has-conducted-at-least-۲۳-secret-proxy-wars-since-۲۰۱۷/
https://global.chinadaily.com.cn/a/۲۰۲۲۰۷/۰۶/WS۶۲c۵۷۶۴ca۳۱۰fd۲b۲۹e۶acb۰.html
https://ussanews.com/۲۰۲۲/۰۷/۰۴/washington-has-conducted-at-least-۲۳-secret-proxy-wars-since-۲۰۱۷/