بسیاری از مردم ایران کودکی خود را با خاطرههای مردی گذراندهاند که تمام فکرش نوشتن کتاب برای آنها بود، او مهدی آذریزدی نام داشت، دوست واقعی کودکان این مرز و بوم که بخشی از خاطرات کودکان دیروز تا کودکان امروزی را رقم زده است.
مهدی آذریزدی قلمی بی آلایش و ساده داشت و هیچ خواننده ای نمی توانست به راحتی از کنار نوشته های او گذر کند، «قصه های خوب برای بچه های خوب» یادآور تمام خاطرات کودکی همه ایرانیان است.
رهبر معظم انقلاب در سفر خود به استان یزد در سال ۱۳۸۶، وقتی متوجه میشوند که وی هم در جلسه حضور دارد از ایشان تجلیل کرده و سخنانی دربارهی ایشان میفرمایند. متن بیانات رهبر انقلاب بدین شرح است:
آن نکته این است که من خودم را از جهت رسیدگی به فرزندانم، بخشی مدیون این مرد و کتاب این مرد میدانم، آن وقتی که کتاب ایشان درآمد، اول هم به نظرم دو جلد، سه جلد، تا آنوقتی که من اطلاع پیدا کردم، از این کتاب درآمده بود، «قصههای خوب برای بچههای خوب»، من رفتم تورق کردم.
او در بخشی از خاطرات شیرین و جذاب خود که در بخش تاریخ شفاهی مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد از او ثبت و ضبط شده به قلم خود می نویسد: خانواده ما در خرمشاه یک خانواده منزوی بود که نمی دانم چرا با هیچکس حشر و نشر و آمد و رفتی نداشت.
جد سوم من شخصی زرتشتی با نام رشید بوده که مسلمان شده که حاکم شرع گفته: اسمش بد نیست و بعد به مکه رفته و شده: حاجی رشید. پسرش حاجی حسن بوده و پسر او حاجی علی اکبر که پدر من باشد که به اعتبار نام رشید در خرمشاه پدرم را حاجی علی اکبر رشید میشناسند.
من تحصیلات رسمی ندارم، من معمولاً همیشه سرم توی کتاب بوده.اجتماعی نبودم و از وقایع و رخدادهای اجتماعی خبری نداشتم، خاطراتی که ممکن است داشته باشم بیشتر در عالم کتابفروشی و چاپخانه و زندگی ساده خودم بوده است.
مهدی آذریزدی از نگاه بسیاری پدر ادبیات کودک و نوجوان ایران شناخته میشود، زیرا نخستین نویسندهای است که به فکر نوشتن کتاب برای کودکان افتاد و به همین دلیل هم روز درگذشت این نویسنده به نام روز ملی ادبیات کودک و نوجوانان ایران نام گذاری شده است.
او نزدیکترین دوست کودکان ایرانی بود که هیچ چیز به اندازه کتاب خواندن و نوشتن برایش لذت بخش نبود، او تا پایان عمر خود که در مجردی به سر برد و تنها کتاب را فرزند عزیز خود می دانست که پس از این همه سال برایش نام نیکی را به یادگار گذاشته است.
آذریزدی در ۱۳۸۸ خورشیدی پس از مدتی دست و پنجه نرم کردن با بیماری در ۸۸ سالگی چشم از جهان فروبست.
واحد آرشیو شفاهی مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد در سال ۱۳۸۳ قریب به هشت جلسه مصاحبه با استاد مهدی آذر یزدی را انجام داده است که این مصاحبهها کنون به عنوان یکی از افتخارات ثبت شده در این مرکز است.
*سعید زارع مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه عمومی استان یزد