یزد_ ایرنا _ مشاور وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت : ثبت یزد الگویی برای سایر شهرها و استان‌های کشور است زیرا اماکن تاریخی گوهر و ثروتی هستند که می‌توان از آن بهره برد.

به‌گزارش روز شنبه ایرنا از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد، محمدحسن طالبیان که جهت شرکت در جشنواره تابستانه که به مناسبت سالروز ثبت جهانی یزد در فهرست یونسکو در حال برگزاری است افزود: متأسفانه در دهه‌های گذشته بسیاری از شهرهای ایران بوده‌اند که بافتهای تاریخی آن‌ها به دلیل عدم حفاظت یا توسعه‌های ناهمگون و لجام‌گسیخته شهری از بین رفتند.

وی ادامه داد: با تلاش‌های مختلف، اتحاد و وفاق بین مسوولین و مردم، نماینده‌های آن‌ها، دانشگاهیان و خردمندان شهر یزد و همتی که در سطح کشور اتفاق افتاد این مهم صورت گرفت و الان یزد الگویی است برای سایر شهرها و استان‌ها و آن‌ها نیز متوجه شدند که چه گوهر و ثروتی در اختیار دارند که می‌توانند از آن بهره ببرند.
وی  اظهار داشت: ما الان با یک منظر تاریخی شهری روبرو هستیم که حفظ همه جنبه‌های آن بسیار مهم است؛ یزدی بودن یک ارزش بی‌نظیر است با تمام تجربیات، نیاکان و دانشی که درواقع در منطقه‌ای کویری چگونه از خاک کیمیا گری کردند.
وی اضافه کرد: وظیفه ما حفاظت از این میراث ارزشمند است که خوشبختانه در یزد این اتفاق افتاده، هرچند مسائلی نیز باقی‌مانده اما گام‌های بسیار بلندی برداشته‌ شده و دیگر شهرهای ایران نیز باید از این اتفاق بهره ببرند.
به گفته طالبیان، قبلاً مسیرهای مهم جاذبه‌های گردشگری بیشتر در اصفهان و شیراز و ... بوده اما اکنون بعد از ثبت جهانی یزد، این شهر نیز در نقطه نخست از این لحاظ قرار گرفته است.
طالبیان با اظهار امیدواری نسبت به اینکه بحث شهر تاریخی بر شهر جدید اثر مثبت داشته باشد، گفت: اینکه ما می‌گوییم منظر شهر شهری تاریخی یعنی اینکه بخش‌های دیگر شهر نیز برای توسعه از تجربه تاریخی متأثر شوند و خود را با این شرایط اقلیمی و محیطی همساز کنند و یک مدیریت جامع و یکپارچه که برای آینده یزد و ایران مهم خواهد بود، داشته باشند.
طالبیان  در خصوص دید جهان نسبت به یزد گفت: دید جهانی نسبت به یزد مثبت بوده مسائلی وجود داشت که کم‌کم رفع شد و یزد که به‌عنوان شهر تاریخی یزد ثبت جهانی شده اکنون از آن به‌عنوان منظر تاریخی شهر یزد یاد می‌شود که موضوع آن فقط کالبد، بافت تاریخی و معماری نیست بلکه میراث ناملموس، آئین‌ها، رفتارها، انسان‌ها، و تمام ابعاد یزدی بودن به‌عنوان کسانی که در یک دوره‌ای در شرایط سخت دست به کیمیا گری زده‌اند، بسیار اهمیت دارد.

کمیته میراث جهانی یونسکو ۱۸ تیر ۱۳۹۶ در چهل و یکمین نشست خود در کراکوف لهستان، با اجماع اعضا، بخشی از بافت تاریخی شهر یزد را در فهرست میراث جهانی ثبت کرد و با ثبت بافت تاریخی یزد، نخستین پرونده یک شهر تاریخی ایران در فهرست جهانی به ثبت رسید. 

بافت تاریخی یزد به  مساحت حریم پنج هزار هکتار در سال ۱۳۸۴ به ثبت ملی رسید و تهیه اسناد و مدارک اولیه پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی یزد از سال ۱۳۸۹ در دستور کار قرار گرفت و پیگیری های جدی برای ثبت جهانی آن از سال ۱۳۹۴ با ارسال پرونده به یونسکو شکل رسمی به خود گرفت.
در این سال، محدوده بافت تاریخی شهر یزد برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال شد تا به‌ عنوان نخستین بافت تاریخی زنده یک شهر از سوی جمهوری اسلامی ایران به دنیا معرفی شود.

یونسکو، شهر یزد را منحصر به فرد، استثنایی و نمایانگر یک سنت فرهنگی و تمدنی ارزشمند معرفی کرد که نمونه برجسته‌ای از محل زندگی سنتی انسان در قالب یک فرهنگ هماهنگ و همسو و تعامل‌گونه با محیط زیست است که تحت تأثیر تغییرات غیرقابل بازگشت و آسیب‌پذیر است و مردمان این دیار به خوبی در طول قرن‌ها همسو با طبیعت، زندگی کرده و فرهنگی غنی و پایدار را پدید آورده‌اند.