تهران-ایرنا- تارنمای بلومبرگ گزارش داد: کشورهای در حال توسعه به دلیل مشکلات اقتصادی با موج بی‌سابقه‌ای از شکست در عمل به تعهدات مالی خود برای پرداخت بدهی‌ها مواجه هستند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، در ادامه این گزارش بلومبرگ آمده است: کشورهای نوظهور، از جمله السالوادور، غنا، مصر، تونس و پاکستان، با یک موج تاریخی از بدهی های معوق به چالش کشیده خواهند شد، زیرا بدهی یک چهارم تریلیون دلاری آنها اقتصاد این کشورها را تحت فشار قرار داده است.

به نوشته بلومبرگ، سریلانکا اولین کشوری بود که پرداخت به دارندگان اوراق قرضه خارجی خود را در سال جاری متوقف کرد، زیرا هزینه‌های سنگین غذا و سوخت موجب اعتراضات و هرج و مرج سیاسی شد. روسیه در ماه ژوئن پس از گرفتار شدن در شبکه ای از تحریم های خارجی، در ردیف دوم قرار گرفت.

بلومبرگ افزود، کشورهایی مانند السالوادر، غنی، مصر، تونس و پاکستان نیز در برابر عدم پرداخت بدهی های خارجی خود آسیب پذیر هستند. با توجه به این که هزینه بیمه بدهی بازارهای نوظهور از زمان جنگ اوکراین به بالاترین میزان رسیده است حتی افرادی همچون کارمن رینهارت اقتصاددان ارشد بانک جهانی و جی نیومن کارشناس بدهی بازارهای نوظهور نیز در این زمینه ابراز نگرانی کرده اند.

رینهارت در تلویزیون بلومبرگ گفت: در رابطه با کشورهای کم درامد، ریسک بدهی ها و بحران بدهی ها یک وضعیت فرضی نیست ما اکنون در آن قرار داریم.

بر اساس گزارش‌ها، طی شش ماه گذشته، تعداد بازارهای نوظهور دارای بدهی دولتی دو برابر شده است که در سطوح بسیار پرمخاطره معامله می‌شوند، این بدان معناست که به اعتقاد سرمایه گذاران ناتوانی در عمل به تعهدات این کشورها برای بازپرداخت بدهی های خود یک احتمال واقعی است.

همانطوری که بحران‌ها در دهه های اخیر بارها و بارها نشان داده‌اند، سقوط مالی یک دولت می‌تواند یک اثر دومینویی ایجاد کند - که در اصطلاح بازار به آن سرایت می‌گویند - زیرا تجار پول خود را از کشورهایی با مشکلات اقتصادی مشابه بیرون می‌آورند و با این اقدام روند سقوط آنها را تسریع کند. بدترین مورد دراین زمینه، بحران بدهی آمریکای لاتین در دهه ۱۹۸۰ بود. ناظران بازارهای نوظهور می گویند لحظه کنونی، شباهت خاصی با بحران دهه ۱۹۸۰ در آمریکای لاتین دارد دارد. مانند آن زمان، بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) به طور ناگهانی نرخ های بهره را افزایش داده تا تورم را مهار کند. این تصمیم جهشی ناگهانی در ارزش دلار را به دنبال دارد که خدمات رسانی به اوراق قرضه خارجی را برای کشورهای در حال توسعه دشوار می کند.

کشورهایی که بیشتر از همه تحت فشار قرار دارند، کشورهای کوچکتر با سابقه کوتاه تری در بازارهای سرمایه بین المللی هستند. کشورهای در حال توسعه بزرگتری مانند چین، هند، مکزیک و برزیل، می توانند به ترازنامه های خارجی نسبتا قوی و ذخایر ارز خارجی خود تکیه کنند.

اما در کشورهای آسیب‌پذیرتر، نگرانی‌های گسترده‌ای در مورد آنچه که در راه است، وجود دارد. ناآرامی‌های سیاسی در سرتاسر جهان، با افزایش هزینه‌های غذا و انرژی مرتبط است و بر پرداخت‌های اوراق قرضه در کشورهایی مانند غنا و مصر سایه افکنده است، که برخی می‌گویند بهتر است این کشورها از این پول برای کمک به شهروندان خود استفاده کنند. با ادامه فشار جنگ روسیه و اوکراین بر قیمت کالاها، افزایش نرخ بهره جهانی و افزایش قدرت دلار آمریکا، احتمالا این بار برای برخی کشورها غیرقابل تحمل شود.

آنوپام دامانی، رئیس بخش بدهی های بین المللی و بازارهای نوظهور در شرکت برنامه ریزی مالی نوین گفت، نگرانی عمیقی در مورد حفظ دسترسی به انرژی و غذا در اقتصادهای در حال توسعه وجود دارد.

طبق گزارش موسسه مالی بین المللی در ماه ژوئن مدیران پول های خارجی ۴ میلیارد دلار از اوراق قرضه و سهام بازارهای نوظهور خارج کردند. خروج اوراق قرضه و سهام بازارهای نوظهور به دلیل تاثیر جنگ اوکراین بر قیمت کالاها و تورم بوده که بر روی احساسات سرمایه گذاران تاثیر گذاشته است.

بلومبرگ با اشاره نگرانی ها از بازپرداخت بدهی ها و توام شدن آن با بی ثباتی سیاسی به نقل از کارشناسان هشدار داده که کشورهایی  که از قیمت های بالای مواد غذایی و کمبود منابع رنج می برند، می تواند آماده بی ثباتی سیاسی باشند.