به گزارش ایرنا سالانه با شروع فصل گرما بحران کم آبی در روستاهای لرستان نمود پیدا می کند و مشکلات برخی روستاها که با تانکر آبرسانی می شوند در گرمترین فصل سال به اوج خود می رسد که اقدامات مسوولان و دقت نظر مردم در مصرف، می تواند دغدغه روستاییان را کم کند.
رشد روز افزون جمعیت از یک طرف و محدودیت منابع آبی طی سالهای اخیر به دغدغه اصلی در تامین آب تبدیل شده و ضرورت استفاده از روشهایی را که منجر به پایداری منابع آب و کاهش استفاده بی رویه شود دوچندان کرده است.
سالانه بیش از ۱۲ میلیارد مترمکعب از روانآبهای جاری در لرستان بدون بهره برداری و یا استفاده هدفمند خارج می شود و از طرفی برداشت بی رویه از منابع زیرزمینی سبب بحران و تهدید تامین آب مزارع کشاورزی و حتی آب شرب شهر و روستاها شده است.
بنابر اعلام آب منطقهای لرستان، مهمترین استراتژی برای حل مشکل کم آبی در این استان تکمیل طرحهای نیمه تمام شامل هشت سد در دست اجرا، ۶ شبکه آبیاری و زهکشی، پایاب سدها به مساحت ۲۲ هزار هکتار، تکمیل هشت ایستگاه پمپاژ با شبکه آبیاری و زهکشی تحت پوشش به مساحت ۱۰ هزار هکتار میباشد.
همچنین ادامه طرح احیا و تعادل بخشی دشتها، عملیاتی کردن طرح ملی سازگاری با کم آبی، پیگیری تخصیص آب با اولویت آب شرب و صنعت بلندمدت و پایدار جمعیت لرستان از دیگر اولویتهای شرکت آب منطقهای می باشد و اکنون ۱۵ سد در استان با اهداف مختلف برق آبی و تامین آب شرب، صنعت، کشاورزی، کنترل و مهار سیلاب و گردشگری در دست ساخت است.
سدهای رودبار، بختیاری، کزنار، خان آباد، حوضیان و عالی محمود الیگودرز، سدهای آبسرده و شهید بروجردی شهرستان بروجرد، کمندان ازنا، مروک دورود، تاج امیر نورآباد، ایوشان، مخملکوه، زیبامحمد خرم آباد و تنگ معشوره جزو سدهای در دست ساخت لرستان هستند.
مصرف آب در لرستان هفت درصد افزایش یافت
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان اظهار کرد: از ابتدای اردیبهشت ماه امسال تاکنون ۱۵ میلیون مترمکعب آب در استان مصرف شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته هفت درصد افزایش یافته است.
"حمیدرضا کرموند" گفت: منابع آبی در لرستان نسبت به بلندمدت بیش از ۳۵ و نسبت به کوتاه مدت بیش از هشت درصد کاهش نشان میدهد که برای جلوگیری از این روند کاهشی و بروز بحران به همراهی مردم نیاز داریم.
وی با بیان اینکه در لرستان سدی برای تامین آب شرب پایدار شهر و روستاها وجود ندارد، اضافه کرد: در صورت مصرف نکردن بهینه و صرفه جویی، مشکلاتی در بسیاری از مناطق استان که زیرساخت مناسبی ندارند به وجود خواهد آمد.
وی تصریح کرد: به تمام مشترکان توصیه می شود که از آب شرب فقط برای مصارف آشامیدنی و بهداشتی استفاده کنند و وسایل سرمایشی مانند کولرهای آبی را بررسی و از نشت آب جلوگیری نمایند.
نقش کولرهای آبی در هدررفت آب
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان گفت: با توجه به شروع فصل گرما، مصرف صحیح آب و نهادینهسازی فرهنگ صرفهجویی برای مدیریت منابع آبی در استان امری ضروری است.
کرموند افزود: کولرهای آبی در شبانه روز ۴۵۰ لیتر آب مصرف می کنند که انتظار می رود مردم نسبت به استفاده صحیح و جلوگیری از هدر رفت آب اقدام کنند چراکه نشتی کولر، تنظیم نبودن شناور همچنین نشتی شیلنگ آبرسانی به کولر بر اثر فرسودگی باعث هدر رفت آب می شود.
وی با بیان اینکه عدم نصب سایه بان بر روی کولر باعث تبخیر آب به میزان ۱۰ تا درصد می شود بیان کرد: کلیدهای هوشمند باتوجه به اندازه گیری دمای محیط، روشن و خاموش شده و از مصرف بیهوده آب جلوگیری می نمایند و استفاده از آنها ضروری است.
وی با اشاره به ضرورت مصرف بهینه آب در فصل گرما افزود: در صورت رعایت نکات، مصرف آب کولر به میزان ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش می یابد.
حجم مخازن سدهای لرستان ۳۱ درصد کاهش یافت
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان نیز گفت: در حال حاضرحجم آب موجود در پشت سدهای استان ۷۱.۳۱ میلیون متر مکعب گزارش شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۱ درصد کاهش یافته است.
داریوش حسن نژاد اظهار کرد: حجم کل مخزن سدهای مروک، ایوشان، تنگ هاله، خانآباد،کزنار و حوضیان ۲۰۸.۷۱ میلیون متر مکعب و هماکنون ۳۴درصد از مخازن این سدها پر است.
وی افزود: در حال حاضر مجموع آب ورودی ۶ سد استان ۲۱ صدم متر مکعب بر ثانیه و میزان آب خروجی از سدها ۱.۹۴۵ متر مکعب برثانیه میباشد.
حسن نژاد بیان کرد: با توجه به کاهش نزولات جوی، کاهش قابل ملاحظه حجم آب موجود پشت سدها و بحران خشکسالی، برای عبور از موج کم آبی در تابستان، رعایت الگوی کشت، میزان برداشت از منابع آبی و مصرف بهینه ضروری است.
۵۰۰ روستا در لرستان با تنش کمآبی مواجه هستند
مدیرکل مدیریت بحران استانداری لرستان نیز گفت: باتوجه به کاهش بارندگی ها در سال زراعی جاری، ۵۰۰ روستای استان با تنش آبی مواجه هستند و ۷۰ روستا نیز با تانکر آب رسانی میشوند.
مهدی پازوکی افزود: براساس آمار سازمان هواشناسی، متوسط بارش استان از مهرماه سال گذشته تا پایان خرداد ماه امسال۳۶۰ میلیمتر گزارش شده که نسبت به مدت مشابه پارسال چهار درصد افزایش و نسبت به بلند مدت ۳۷ درصد کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه دبی آب رودخانههای اصلی استان نسبت به بلند مدت ۸۰ درصد کاهش یافته است بیان کرد: سطح آبهای زیرزمینی استان نیز نسبت به پارسال ۱.۵ متر افت داشته است.
ضرورت تامین اعتبار برای تکمیل طرحهای نیمهتمام آبرسانی
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز گفت: تامین اعتبار ویژه برای تکمیل طرحهای نیمهتمام آبرسانی در روستاهای استان ضروری است.
احمدرضا دالوند اظهار کرد: در گذشته اقدامات لازم در راستای تامین آب به روستاها صورت نگرفته است و اکنون در نگهداری و ذخیره آب با مشکلاتی روبرو هستیم همچنین تانکر برای آبرسانی سیار به روستاهای لرستان به اندازه کافی وجود ندارد.
وی با اشاره به ضرورت تجهیز چاههای حفرشده آب استان و تخصیص اعتبار ویژه برای تکمیل آنها گفت: طرح های نیمه تمام آبرسانی روستاهای لرستان باید تعیین تکلیف شوند چراکه برخی از آنها به دلیل کمبود اعتبار رها شده اند.