دکتر محمدحسین رحمانیدوست روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: از ابتدای امسال حدود چهار میلیارد تومان اعتبار جذب کردهایم و در حال حاضر دانشگاه نیشابور بیش از ۱۳ میلیارد تومان بدهکار است.
وی افزود: در حال حاضر دانشگاه نیشابور در فضایی به مساحت ۱۵ هزار و ۷۳۰متر مربع دارای چهار دانشکده هنر، دانشکده علوم انسانی، دانشکده علوم پایه و دانشکده فنی و مهندسی است و رصدخانه آن در دانشکده علوم پایه با فضایی افزون بر یکصد مترمربع دارای ۲ تلسکوپ به طور کامل تجهیز و آماده بهره برداری شده است.
این مسوول با اشاره به اینکه پژوهشکده اختر فیزیک در مجموعه افلاکنمای خیام هنوز تکمیل نشده، گفت: در سیزدهمین نشست هیات امنای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی استان خراسان رضوی حق بهرهبرداری از افلاکنمای دانشگاه فردوسی مشهد واقع در شهرستان نیشابور به بنیاد علمیو فرهنگی حکیم عمر خیام نیشابور واگذار شد اما در تاریخ هفتم اسفندماه ۱۴۰۰ در شانزدهمین نشست این هیات امناء با درخواست دانشگاه فردوسی مبنی بر ابطال این مصوبه موافقت شد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر دانشگاه نیشابور در این موضوع نمیتواند ورود کند زیرا در سوم خرداد ۱۴۰۱ هیات امنای دانشگاهی نیشابور، کاشمر، گناباد، تربت حیدریه و تربتجام مستقل شده که دبیرخانه آن هم در نیشابور است و این مسئله باید از طریق دانشگاه فردوسی با بنیاد خیام حل و فصل شود.
مدیر عامل بنیاد علمی و فرهنگی حکیم عمر خیام نیشابور گفت: اعضای هیات امنای این بنیاد شامل فرماندار، شهردار، نمایندگان مجلس، رییس دانشگاه فردوسی و رییس دانشگاه نیشابور و سایر افراد هستند و طبق اساسنامه با پایان یافتن دوره مسوولیت هرکدام از مسوولان عضویت آنان به صورت افتخاری باقی میماند.
محمد چوپانکاره اظهار کرد: مجوز پژوهشکده اختر فیزیک خیام در مجموعه افلاکنمای خیام توسط دانشگاه فردوسی گرفته شده و مدیریت آن هم برعهده خودش است اما سایر قسمتها مانند موزهها و سالن نمایش افلاکنما برعهده بنیاد خیام است و از ۱۵هزار مترمربع زیربنای کل مجموعه افلاکنمای خیام به میزان ۲هزار و ۴۰۰ مترمربع در ضلع غربی به پژوهشکده اختر فیزیک فیزیک اختصاص یافته که نخستین دانشگاه اختر فیزیک ایران است و دانشجویان در سه رشته دانشگاهی به تحصیل میپردازند.
وی با اشاره به مصوبه ابطال حق بهره برداری افلاک نمای خیام خاطر نشان کرد: تجهیزات اینمجموعه چند سال قبل خریداری شد و طبق یک موافقتنامه حق بهرهبرداری از آن به مدت ۴۵ سال از سوی دانشگاه فردوسی به بنیاد خیام واگذار شد و این توافق به صورت یکطرفه هم نمیتواند باطل شود و اگر جلسهای هم در این خصوص برگزار شده من به عنوان مدیرعامل بنیاد خیام باید حضور میداشتم.
اما و اگرهای ابطال مصوبه حق بهرهبرداری افلاک نمای خیام
عضو هیات مدیره بنیاد خیام نیز گفت: افلاکنمای خیام نیشابور فاقد ردیف بودجه دولتی بود، به همین خاطر در کمیسیون برنامه و بودجه پیشنهاد شد بودجهای برای این مجموعه در آن دوران در نظر گرفته شود، ضمن اینکه در آن زمان دانشگاه نیشابور مستقل نبود و فاقد رشتههای مرتبط مانند نجوم بود به همین خاطر تجهیزات ارزی افلاکنمای نیشابور به نام دانشگاه فردوسی خریداری شد.
غلامحسین مظفری فرماندار و نماینده اسبق نیشابور در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در آن زمان کل اعتبارات پژوهشی دانشگاههای کشور سه میلیارد تومان بود که با دعوت از کارشناسان و جلساتی که برگزار شد این رقم را به یکصد میلیارد تومان رساندیم .
مظفری گفت: هیات امنای دانشگاههای استان خراسان رضوی به دلیل مشکل قانونی که داشتند مصوبهای را گذراندند که براساس آن مدیریت تجهیزات را به بنیاد خیام واگذار کردند اما علت تصویب مصوبه بعدی را نمیدانم.
رییس سابق دانشگاه نیشابور نیز گفت: ردیف بودجه افلاکنمای خیام از طریق دانشگاه فردوسی اختصاص پیدا می کند و با وجود پیگیریهای فراوان برای انتقال این ردیف بودجه به دانشگاه نیشابور سازمان مدیریت و برنامه با آن موافقت نکرد به همین خاطر برای جلوگیری از مشکلات آینده در جلسه هیات امنای دانشگاههای استان خراسان رضوی مصوبهای به تصویب رسید که بر اساس آن پس از ساخت پژوهشکده اخترفیزیک این مجموعه در اختیار دانشگاه نیشابور قرار بگیرد.
حسن صادقی سمرجانی افزود: همزمان برای اینکه مشکلی در مدیریت افلاکنمای خیام به وجود نیاید مصوبهای را گذراندیم مبنی براینکه مدیریت و اداره افلاکنمای خیام نیشابور برعهده بنیاد خیام باشد.
وی اظهار کرد: بر اساس این مصوبه در تاریخ ۲۶ شهریورماه ۱۳۹۹ با واگذاری حق بهرهبرداری از افلاکنمای دانشگاه فردوسی مشهد واقع در شهرستان نیشابور به بنیاد علمی و فرهنگی حکیم عمر خیام نیشابوری با موافقت سازمان برنامهو بودجه کشور موافقت به عمل می آید اما در شانزدهمین جلسه هیات امنای دانشگاههای استان خراسان رضوی در سال ۱۴۰۰ بر اساس درخواست دانشگاه فردوسی این مصوبه باطل میشود ضمن اینکه هر مصوبهای که به صورتجلسه اضافه میشود باید به امضای اعضای حاضر در آن جلسه برسد.
شهرستان ۴۰۰ هزار نفری نیشابور در جغرافیای مرکزی خراسان رضوی در ۱۲۷ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.