به گزارش ایرنا از "سی ان ان"، زلنسکی چهارشنبه در اظهارات روزانه خود گفت: اقدامات قابل توجهی برای احیای صادرات مواد غذایی به بازارهای جهانی انجام میدهیم. من از تلاشهای سازمان ملل و ترکیه تشکر میکنم.
وی ادامه داد: موفقیت در این زمینه نه تنها برای کشور ما بلکه برای کل جهان مهم است. اگر تهدید روسیه برای کشتیرانی در دریای سیاه برطرف شود، شدت بحران جهانی غذا نیز کاهش خواهد یافت.
وی افزود، هیئت اوکراینی "پیشرفتهای بدست آمده را به او اطلاع داده است. "
زلنسکی تاکید کرد: "در روزهای آینده درباره جزئیات با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل به توافق خواهیم رسید. "
به گزارش ایرنا، وزیر دفاع ترکیه روز چهارشنبه اعلام کرد که روسیه، اوکراین، ترکیه و مقامات سازمان ملل در مذاکرات خود درباره از سرگیری صادرات غلات اوکراین در دریای سیاه به توافق رسیدند.
خلوصی آکار در بیانیهای افزود: هفته آینده طرفها بار دیگر دیدار خواهند کرد تا این توافقنامه را امضا کنند. دو طرف در خصوص بررسی مشترک غلات در بنادر توافق کردهاند.
همچنین، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل مذاکرات برای صادرات غلات اوکراین را در استانبول ترکیه گام رو به جلو و پرتوی از امید دانست.
دبیرکل سازمان ملل متحد عصر چهارشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در مقر این سازمان در نیویورک افزود: امروز در استانبول، ما شاهد یک گام مهم رو به جلو برای تضمین صادرات ایمن و مطمئن محصولات غذایی اوکراین از طریق دریای سیاه بودهایم.
وی تصریح کرد: در دنیایی که با بحرانهای جهانی تاریک شده است، امروز بالاخره پرتو امیدی داریم. امروز یک گام مهم در مسیر توافق جامع برداشته شد.
ایگور کوناشنکوف سخنگوی وزارت دفاع روسیه صبح چهارشنبه اعلام کرد دولت این کشور بسته کاملی از راهکارهای موجود برای رفع موانع صادرات غلات از طریق دریای سیاه ارائه کرده است.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه افزود که هیئت نظامی روسیه در مذاکرات استانبول بسته جامعی از اقدامات با هدف امکان صادرات غلات اوکراینی از طریق دریا ارائه کرده است.
کوناشنکوف گفت: هیئت روسی راهکارهای فوری برای این مشکل ارائه کرده است که در حال مذاکره با طرفهای حاضر است.
سازمان ملل پیش از این به منظور کاهش بحران کمبود غذا در اکثر کشورهای جهان خواستار حل بحران صادرات غلات اوکراین از دریای سیاه شده بود. هیئتی نظامی از کشورهای روسیه، اوکراین، ترکیه و نمایندگانی از سازمان ملل در آنکارا برای بررسی این موضوع گردهم آمدند.
آمریکا و متحدانش روسیه را مقصر دانسته و مدعی شدهاند که مسکو عمداً محمولههای غلات را به امید افزایش بیشتر قیمتها و محدود کردن بازار مسدود میکند. مقامات روسی این اتهامات را رد کرده و میگویند غرب و اوکراین با مینگذاری در دریای سیاه این مسیر را برای صادرات غلات نا امن کردهاند.
سازمان ملل پیش از این هشدار داده بود که اگر بنادر اوکراین که به دلیل جنگ بسته شدهاند، بازگشایی نشوند، میلیونها نفر در جهان با خطر گرسنگی مواجه خواهند شد.
در آغاز سال ۲۰۲۲ حدود ۲۷۶ میلیون نفر در سراسر جهان با گرسنگی حاد مواجه بودند، اما انتظار میرود در صورت ادامه درگیری در اوکراین، ۴۷ میلیون تن به این افراد به ویژه در کشورهای جنوب صحرای آفریقا افزوده شود.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه پیشتر گفته بود که اگر کییف بنادر خود را مین زدایی و صادرات محمولهها را از طریق بنادر تحت کنترل روسیه مانند بردیانسک و ماریوپل تضمین کند، مسکو عبور بدون مانع کشتیها با محموله غلات اوکراینی را تضمین میکند.
مقامهای ترکیه وعده دادهاند که امنیت محمولههای غلات اوکراین را از طریق دریای سیاه تضمین کنند.