به گزارش ایرنا، هنوز مشخص نیست شخص مقتدا صدر در این نماز شرکت خواهد کرد یا نه هرچند وی در توییتی اعلام کرده است که اگر نتواند در این مراسم شرکت کند فردی را به نیابت خود به این مراسم خواهد فرستاد و برخی منابع نیز گفته اند که رهبر جریان صدر در این مراسم شرکت نخواهد کرد.
به این حال مقتدا صدر پیش از برگزاری مراسم نماز جمعه بغداد در این توییت از طرفداران خود خواسته است که «به دستورات گوش فرادهند و منظم باشند.»
وی در این توییت می نویسد: صدای نماز جمعه بلندتر از هر اعتراضی خواهد بود و من وارد فتنه دیگری نخواهم شد.
او می افزاید: انتخاب با ملت است و من همان طور که قبلا هم بوده ام در آینده هم حامی ملت خواهم بود اگر بخواهد در کنار اصلاح بایستد.
صدر در بخش دیگری از توییت خود با اشاره به این آیه قرآن استناد کرده است: «أُوْلَٰٓئِکَ ٱلَّذِینَ کَفَرُواْ بِـَٔایَٰتِ رَبِّهِمْ وَلِقَآئِهِۦ فَحَبِطَتْ أَعْمَٰلُهُمْ فَلَا نُقِیمُ لَهُمْ یَوْمَ ٱلْقِیَٰمَةِ وَزْنًا» (سوره مبارکه کهف آیه ۱۰۵)
و افزوده است: به افشاگری ها اهمیت ندهید زیرا ما برای آن وزنی قائل نیستیم (#فنحن ما نقیم له وزنا)
به نظر می رسد اشاره مقتدا صدر به ویدیوهایی منسوب به نوری المالکی است که گفته می شود در آن به صدری ها انتقاد کرده است هر چند نوری المالکی سخنان منسوب به وی در شبکههای اجتماعی را تکذیب کرد و نوشت: به تمامی برادرانم در فرایند سیاسی نسبت به اقدامات دروغ و فریبکارانه با بکارگیری تکنولوژی جدید برای انتساب برخی اظهارات به اینجانب و دیگران، هشدار می دهم.
المالکی افزوده است: همچنین اعلام میکنم که همچنان بر تمایل به داشتن روابط حسنه با برادرانم در جریان صدر و دیگر شرکای سیاسی در فرایند سیاسی باقی خواهم ماند و امیدوارم که چنین ویدیوهایی که منتشر می شود را باور نکنند چرا که این گونه اقدامات برای ایجاد فتنه و شکاف انجام میشود.
امروز قرار است نماز جمعه صدری ها در خیابان «فلاح» شهرک صدر بغداد برگزار شود.
ناظران می گویند امنیت خارج از مکان با ارتش است که هزاران نفر کاملا مسلح مستقر شده اند، کمربند امنیتی اصلی هم به عهده سرایا السلام (شاخه نظامی جریان صدر) گذاشته شده است که با لباس کاملا مشکی در همه جای شهرک صدر مستقر شده اند. نمایشگرهای بزرگی هم در خیابان ها مستقر شده و چندین اس ان جی برای پخش زنده هم مستقر شده است. گفته می شود شبکه العراقیه عراق بیش از صد پرسنل خودش را در محل مستقر کرده تا هم بطور زنده نماز را پوشش دهند و هم تصاویر نمازگذاران را از زاویه های مختلف ضبط کنند
همچنین گزارش ها تصریح می کنند که دهها اتوبوس در حال انتقال طرفداران جریان صدر از نقاط مختلف عراق به ویژه جنوب عراق به بغداد و قطار بغداد بصره کاملا در اختیار نمازگزاران است.
برخی ناظران عراقی می گویند این نماز جمعه اهدافی سیاسی را هم دنبال می کند و نوعی نمایش قدرت و پایگاه مردمی از سوی جریان صدر با برگزاری نماز جمعه خواهد بود؛ نماز جمعه ای که مقتدا صدر آن را در عین «وحدت بخشی» با عبارت «بلند تر از هر صدای اعتراضی» توصیف کرده است.
موضوع وحدت بخشی در حالی موتور محرک تجمع طرفداران صدر شده است که برخی رسانه های عراقی مانند «موازین نیوز» به نقل از منابعی سیاسی گزارش داده اند سید مقتدا صدر گوشی تلفن همراه خود را خاموش و هر گونه ارتباطی را با سران چارچوب هماهنگی شیعی قطع کرده است.
پیش از این هشدارهای مکرری در عراق با این مضمون منتشر شد که فعال شدن هشتگ «جاهزون» (آماده ایم) توسط جریان صدر در فضای مجازی و تحرکات مسوول سرایا السلام شاخه نظامی جریان صدر و توئیت های تحریک کننده نزدیکان مقتدا صدر همگی گویای آن است که این جریان برای دست زدن به اقدامات انتقام جویانه یا اعتراضاتی مشابه اعتراضات اکتبر ۲۰۱۹ آماده می شود.
برخی ناظران دیگر گفتند و نوشتند که آنچه جای تعجب دارد، طرفداران و همسوها با گرایش هایی بعثی در فضای مجازی است از این اقدام تهدید آمیز مقتدا صدر حمایت کرده و به هشتگ «جاهزون» پاسخ مثبت داده اند تا جایی یکی همچون «عامر الکبیسی» با گرایش های واضح بعثی، گفته است که آماده همراهی با مقتدا صدر هستیم.
با این روند به نظر می رسد پرونده تشکیل دولت عراق همچنان استخوان شکسته لای زخم و معلق خواهد ماند و چه بسا تنش های جدی تری نیز در راه باشد.
«محمد باقر حکیم» تحلیلگر سیاسی عراقی در گفت و گو با ایرنا می گوید: کارشناسان معتقدند جریان صدر که همیشه در صحنه سیاست بوده است تشکیل حکومت را به آسانی به چارچوب هماهنگی اهدا نخواهد کرد آن هم در زمانی که توانست در صدر پیروزان انتخابات سال ۲۰۲۱ میلادی قرار گیرد.
به گفته حکیم، در ۲ ژوئیه ۲۰۲۲ پوسترهای در بغداد منتشر شد که روی آن عبارت جاهزون نوشته شده بود. از ظهر روز شنبه ۲ ژوئیه نیز بسیاری از مسئولان جریان صدر پستهایی را با مفهوم “آماده بودن” در شبکههای اجتماعی منتشر کردهاند. آغازگر این جریان هم «ابراهیم الجابری»، مدیر دفتر رهبر جریان صدر بود که در پستی نوشت: در آمادگی کامل باشید.
به گفته این کارشناس عراقی، برخی این اعلام آمادگی را مرتبط با احتمال حضور خیابانی آنان میدانند و برخی تحلیلگران سیاسی این مساله را تنها شانتاژ رسانهای توصیف میکنند.
محمد باقر حکیم توضیح می دهد: شاید سید مقتدی صدر توقع داشت پس از استعفای نمایندگان خود در پارلمان ، نمایندگان اهل سنت و کرد نیز استعفا دهند و چارچوب هماهنگی را تنها بگذارند. در این خصوص «حسن الزرکانی» سخنگوی سابق جریان صدر می گوید سید مقتدی صدر در جریان مذاکرات خود در مورد خروج از پارلمان، امید و انتظار خروج مشابهی برای متحدان خود در ائتلاف حاکمیت و حزب دموکرات کردستان داشت، اما آنچه اتفاق افتاد عکس انتظار صدر بود.
تحلیلگر عراقی می افزاید: در نهایت جو روانی و افکار عمومی عراق این روزها آرام نیست؛ از طرفی تشکیل حکومت و توانایی چارچوب هماهنگی به همراه کردها و اهل سنت برای رسیدن به گزینه ای مناسب برای پست نخست وزیری و ریاست جمهوری و از طرف دیگر عکس العمل صدر که از سال ۲۰۰۵ تاکنون همیشه تلاش کرده است در تشکیل حکومت و عرصه سیاسی عراق به عنوان یکی از بازیگران اصلی عراق ایفای نقش کند.
«ایاد علاوی» رئیس ائتلاف الوطنیه عراق درباره تشکیل دولت جدید عراق بدون حضور جریان صدر معتقد است : اگر این دولت بدون صدر تشکیل شود، ادامه نخواهد یافت.
هنوز هیچ نام مشخص و مورد اجماعی برای تصدی دو پست ریاست جمهوری و نخست وزیری عراق در کار نیست اما تا تاریخ ۷ ژوئیه ۲۰۲۲ میلادی (یک هفته پیش) برخی اسامی برای پست نخست وزیری و ریاست جمهوری در منابع غیر رسمی مطرح شده اما همه آنها در حد حدس و گمان است. برخی اسامی عبارتند از «نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون، «قاسم الاعرجی» وزیر کشور پیشین و «محمد شیاع السودانی» وزیر اسبق امور اجتماعی. در پست ریاست جمهوری نیز همچنان دو اسم «برهم صالح» نامزد اتحادیه میهنی کردستان و «ریبر احمد» نامزد حزب دموکرات خودنمایی می کند.
به گفته حکیم، در این برهه و پس از استعفا نمایندگان صدر و اضافه شدن نمایندگان چارچوب هماهنگی در پارلمان عراق کارشناسان معتقدند شانس برهم صالح نامزد اتحادیه میهنی کردستان برای رسیدن به پست ریاست جمهوری بیشتر شده است .
گفته می شود در این روزها چارچوب هماهنگی نقش عمدهای را در مذاکرات کردها در خصوص انتخاب نامزدی برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق ایفا می کند و اتحادیه میهنی را به نزدیک شدن به حزب دمکرات سوق میدهد، تا دو حزب نامزد مشترکی را برای رأیگیری به مجلس عراق معرفی کنند. البته حزب دموکرات ، اصول شراکت، توافق و توازن را اساس حضور در دولت جدید عراق کرده است. همچنان قرار است بعد از عید قربان گفت و گوها احزاب برای انتخاب نهایی گزینه نخست وزیر دنبال شود و هیاتی از حزب دموکرات به ریاست فواد حسین جهت گفت و گو با احزاب سیاسی سفری به بغداد داشته باشد.
در هیاهوی رایزنی های تشکیل حکومت در ژوئیه ۲۰۲۲ میلادی برخی رهبران و کارشناسان عراقی معتقدند می بایست اپوزیسون پارلمان عراق را تقویت کرد تا بتواند نظارت و ارزیابی بر نقاط ضعف قوه مجریه را مدیریت کند. سید عمار حکیم نیز در روز عید قربان و خطبه این نماز در تاریخ ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۲ میلادی در خصوص اپوزیسون پارلمان و تقویت آن اظهار نظر کرد.
حکیم بر گزینه اپوزیسیون مؤثر پارلمانی و تقویت آن تاکید کرد و گفت: لازم است که نظام پارلمانی کشور را از درون پارلمان تقویت کنیم و این کار با تقویت عملکرد پارلمانی در دو مسیر ممکن میشود: مسیر اول به تشکیل دولت و پذیرش مسئولیت آن توسط یک گروه میانجامد و مسیر دوم به نظارت و ارزیابی و انگشت نهادن بر نقاط ضعف در قوه مجریه. موازنه میان قوای مقننه و مجریه سنگبنای نظام پارلمانی است و جانشین وضعیت حاکم در صورت ضرورت یافتن تغییر، باید از درون پارلمان بیرون بیاید.
وی ادامه داد: خودداری از تقویت اپوزیسیون درون پارلمان این بهانه را ایجاد میکند که بتوان اعتراضات و ملاحظات را به بیرون مجلس کشاند و نتیجه آن آشفتگی و خشم عمومی و بیان آن به روشهایی خواهد بود که موجب پیچیدهتر شدن اوضاع و ناتوانی از مهار آن میشود.