نیویورک - ایرنا- قتل فجیع جمال خاشقچی ستون نویس روزنامه واشنگتن پست که روابط میان ریاض - واشنگتن در دولت دموکرات جو بایدن بر اثر آن، رو به تیرگی و سردی گرایید، به رغم تقلای بایدن برای تنظیم دوباره روابط ، بر سر سفر او به این کشور سایه انداخته است.

جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه حاضر نشد مستقیما اعلام کند که مساله قتل جمال خاشقچی ستون نویس واشنگتن پست را در سفر  خود به عربستان سعودی مطرح خواهد کرد.

به گزارش سی ان ان، رئیس جمهوری آمریکا که در سرزمین های اشغالی به سر می برد و قرار است به عربستان سعودی سفر کند، گفت که همیشه مساله حقوق بشر را مطرح کرده و نظر او در مورد قتل خاشقچی به صورت کاملا مشخص مطرح شده است.

وی روز پنجشنبه هنگامی که خبرنگاران از او پرسیدند آیا مساله خاشقچی را در طول دیدار خود با رهبران عربستان مطرح خواهد کرد یا خیر، گفت: نظر من در مورد خاشقچی کاملا واضح بیان شده و من هیچگاه در مورد مطرح کردن مساله حقوق بشر سکوت نکرده ام.

شبکه خبری فاکس نیوز وابسته به جمهوریخواهان آمریکا نیز روز پنجشنبه به وقت محلی  در گزارشی اعلام کرد: به رغم آنکه همسر جمال خاشقچی ستون نویس نشریه واشنگتن پست اعلام کرده که دولت آمریکا به او قول داده مساله قتل این روزنامه نگار  را در سفر به عربستان مطرح کند، اما کاخ سفید از پاسخ به سوالات در این زمینه طفره می رود.

بایدن در اواخر این هفته پس از پایان سفرش در اسرائیل با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی دیدار خواهد کرد.

حنان العتر همسر جمال خاشقچی، هفته گذشته با مقامات کاخ سفید دیدار و اکنون اعلام کرده  که دولت آمریکا به او اطمینان داده است که مساله خاشقچی مطرح خواهد شد.

کاخ سفید روز پنجشنبه به فاکس نیوز گفت: ما جزئیات گفتگوهای خصوصی با سایر رهبران را پیش از وقوع آنها اعلام نمی کنیم اما جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا پس از انتخاب خود اقداماتی را در رابطه با قتل خاشقچی انجام داده است.

کاخ سفید مدعی شد: دیدگاه های رئیس جمهوری آمریکا در مورد حقوق بشر روشن و دیرینه است و همیشه در سفرهای خارجی، آزادی های اساسی در دستور کار قرار دارد، همانطور که در این سفر نیز این مساله در دستور کار قرار خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، پایگاه خبری بریت بارت روز سه شنبه به وقت محلی  نوشت: حنان العتر، بیوه خاشقچی در ماه ژوئن نامه ای به رئیس جمهوری آمریکا ارسال کرده و از او درخواست ملاقات کرده بود، اما کاخ سفید با این درخواست مخالفت کرده است.

جیک سالیوان مشاور امنیت ملی بایدن به خبرنگاران گفت که اگرچه کاخ سفید با اعضای خانواده خاشقچی در تماس بوده است، اما رئیس جمهوری این ارتباط را نداشته است.

سالیوان گفت: رئیس‌جمهوری خودش با خانواده خاشقچی گفتگو نکرده، اما از ابتدا روی این موضوع تمرکز داشته است.

سفر بایدن  به عربستان سعودی و دیدار وی  با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، همه توجه ها را به خود جلب کرده است. این درحالی است که بایدن در طول مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود که عربستان را طرد کند.

رئیس جمهوری آمریکا روز سه شنبه سفر خود به خاورمیانه را آغاز می کند.

بایدن در مقاله ای در واشنگتن پست  اذعان کرد که تعداد زیادی  از افراد با تصمیم وی برای سفر به عربستان سعودی مخالف هستند و قول داد که در طول این سفر موضع خود در مورد حقوق بشر را به صورت "روشن " بیان کند.

بایدن نوشت که رابطه با عربستان سعودی را برای آینده منطقه و منافع آمریکا مهم می داند.

وی گفت: از ابتدا، هدف من این بود که روابط را با کشوری که ۸۰ سال یک شریک راهبردی آمریکا بوده، تغییر دهم، نه اینکه این روابط را قطع کنم.

جمال خاشقچی روزنامه نگار مخالف بن سلمان که در واشنگتن پست قلم می‌زد مهر ماه سال ۹۷ پس از مراجعه به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه ربوده شد و به طرز فجیعی به قتل رسید.

این روزنامه نگار ۵۹ ساله به‌عنوان منتقد هیأت حاکمه سعودی، دوم اکتبر ۲۰۱۸ (۱۰ مهر ۹۸) یک هفته پس از آنکه از مقام‌های سعودی به خاطر سکوت در برابر اهانت‌های ریییس  جمهوری آمریکا انتقاد کرده بود، در کنسولگری سعودی در استانبول به قتل رسید.

خاشقچی پیش‌تر نیز در سلسله مقالاتی در روزنامه واشنگتن پست آمریکا، از سیاست‌های عربستان در خصوص بحران قطر، قطع روابط با کانادا، جنگ علیه یمن و برخورد مقامات سعودی با رسانه‌های و فعالان مدنی به‌ویژه مدافعان حقوق بشر انتقاد کرده بود.