بغداد-ایرنا- بلال خلیفه متخصص حوزه انرژی بر این بار است که نمی توان اعتمادی به کشورهای حوزه خلیج فارس در ارتباط شبکه برق آنها به عراق داشت؛ از این گذشته، میزان توافق اخیر بسیار کمتر از حد نیاز عراق است و اساسا به صرفه نیست.

بلال خلیفه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید ارتباط شبکه برق و تنوع منابع واردات برق برای عراق مطلوب و باعث تقویت روابط عراق با همسایگان است اما این موضوع هم از نگاه شهروندان عراقی و هم از حیث فنی و اجرایی با موانعی جدی روبرو است.

*سومین قرارداد بی نتیجه
خلیفه تصریح می کند: طرحی که روز جمعه با سفر جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به عربستان بین عراق با طرف سعودی امضا شد، سومین قرارداد از این دست است. قبلا همین یادداشت تفاهم با عربستان در ۲۵ ژانویه ۲۰۲۲ به امضا رسید و پیش از آن در سال ۲۰۲۰ هم امضا شده بود اما هیچ کدام به اجرا نرسید و این در حالی است که وزارت برق عراق بارها گفته است که ۹۰ درصد کار ارتباط شبکه برق عراق با کشورهای عربی انجام شده است و همچنین توافق انتقال انرژی از اردن و مصر نیز به جایی نرسیده است.
*شهروندان عراقی اطمینانی به عربستان ندارند
از نظر دکتر خلیفه این موضوع را باید از چند منظر نگریست: شهروند عراقی نیازمند ساعت های روشنایی بیشتر و برخورداری از برق صرفنظر از منبع یا هزینه آن است اما در همین حال اعتمادی به ارتباط با شبکه برق خلیج فارس ندارد زیرا پیش از این هم بارها امضای چنین توافقاتی را دیده اما نه نتیجه ای در عمل مشاهده کرده و نه جدیتی از طرف های عربی در این باره دیده است .
از نگاه خلیفه، ارتباط برق عراق با شبکه خلیج (فارس) قابل اطمینان نیست و حتی ممکن است یکی از سیاستمداران موضعی بگیرد که عملا به نتیجه ای نرسد. 

*هزینه کلان برای واردات ناچیز برق
خلیفه درباره موانع اقتصادی و فنی این توافق هم می گوید: کسری برق عراق حدود ۱۰ هزار مگاوات است. میزان توافق روز جمعه مشخص نیست هرچند توافق های اجرا نشده گذشته هم از ۵۰۰ مگاوات تجاوز نمی کرد و این میزان بسیار ناچیز است. نیاز کلی عراق بیش از ۳۱ هزار مگاوات است و تولید برق عراق در بهترین حالت و با فرض فعال بودن همه نیروگاه ها به ۲۰ هزار مگاوات می رسد این یعنی حداقل ۱۰ هزار مگاوات برق بیشتر مورد نیاز است و از ارتباط با شبکه برق عربستان تنها ۶ درصد نیاز فوری عراق و کمتر از ۲ درصد کل نیاز عراق برآورده می شود.

*با هزینه خطوط انتقال برق از عربستان چه اقدامات دیگری می توان کرد؟
دکتر خلیفه می افزاید: مساله دیگر این است که هزینه دکل های برق برای اجرای این طرح بسیار زیاد است به طوری که می توان با این پول نیروگاه هایی ساخت که نیاز عراق را در داخل تولید کند بنابراین عملا به صرفه نیست. هزینه خطوط انتقال برق بسیار بیش از واردات برق است مثلا هزینه خطوط انتقال برق مصر بالغ بر ۲.۷ میلیارد دلار است. هزینه خطوط انتقال از خلیج فارس اعلام نشده است اما با برآوردهای موجود می تواند جوابگوی تاسیس نیروگاهی گازی با ظرفیت ۳.۵ هزار مگاوات باشد (۷ برابر بیش از واردات برق از خلیج فارس). همچنین با توجه به اینکه ایجاد نیروگاه خورشیدی شرکت «پاورچاینا» چین یک میلیارد دلار هزینه داشت و ۲ هزار مگاوات برق تولید می کند بنابراین با هزینه انتقال برق از کشورهایی مانند عربستان به عراق می توان نیروگاهی خورشیدی با ظرفیت ۴.۸ هزار مگاوات تاسیس کرد.

*هزینه های بعدی در راه است؛ امنیت، هدررفت برق، تعمیر و نگهداری
این کارشناس حوزه انرژی عراق ادامه می دهد: عراق هزینه های سنگینی برای خطوط انتقال نیرو متحمل خواهد شد و همچنین هزینه های انتقال نیروی این شبکه از معبر کشورهایی مانند اردن را هم باید بپردازد. این خطوط انتقال همچنین از مساحت های وسیع بیابانی عبور می کند که صید گرانبهایی برای خرابکاران و داعشی ها خواهد شد و علاوه بر تعمیر و نگهداری، تامین امنیت آن هزینه های گزاف تری روی دست عراق خواهد گذاشت.
بلال خلیفه ادامه می دهد: طول این خطوط انتقال برق نیز خود باعث استهلاک و هدررفت نیروی برق در مسیر پیش از رسیدن به عراق خواهد شد.
خلیفه در پایان می گوید: عربستان منبع مطمئنی برای برق عراق نخواهد بود به ویژه اینکه خود در معرض جنگ است و یمنی ها به نیروگاه ها و پالایشگاه ها و تاسیسات آن با موشک هایشان دسترسی راحتی دارند.