مشهد- ایرنا- سرپرست شهرداری منطقه ثامن گفت: از امروز هشت گذر تشرف تاریخی با نامهای "مخابرات، رازفر آستانه پرست، حمام باغ حوض امیر، نوغان، شهید سالاری مقدم، حاج‌نوروز، محمدیه و عیدگاه" برای تسهیل تشرف به حرم رضوی در اختیار مجاوران و زائران قرار می‌گیرد و احیای آنها انجام می‌شود.

به گزارش روز یکشنبه پایگاه اطلاع رسانی شهرداری مشهد ساسان نورین مقدم افزود: گذرهای تشرف تاریخی ضمن برقراری پیوند میان حرم مطهر و شهر، نقش اصلی هدایت زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی را از نقاط مختلف شهر به سمت حرم مطهر امام‌رضا (ع) بر عهده دارند.

وی اضافه کرد: گذرهای تشرف از گذشته مهمترین کانون فعالیتهای مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بوده‌اند و اصیل ترین آیین‌های دینی در بستر آنها جریان یافته‌ است.

سرپرست شهرداری منطقه ثامن گفت: در طرح تفصیلی حریم رضوی گذرهای تشرف یکی از عناصر اصلی هستند و بر اساس کاربری‌های پیرامون آنها نقش‌های متنوعی جهت تامین خدمات پشتیبان زیارت و سکونت برعهده دارند.

نورین مقدم افزود: بر همین اساس مقرر شد ۱۶ گذر تاریخی به طول ۱۰ کیلومتر در چند مرحله و در بازه زمانی سه ساله احیا شود که طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته، گام نخست طرح، مصادف با عیدغدیر خم آغاز شود و هشت گذر بدون هیچ‌گونه مداخله و یا عملیات عمرانی، آماده تسهیل تشرف زائران و مجاوران به حرم مطهر رضوی شود.

وی اضافه کرد: احیای گذرهای تشرف، طرحی تدریجی است و عملیات اجرایی به صورتی خواهد بود که تشرف زائران و مجاوران به حرم مطهر رضوی مختل نشود.

سرپرست شهرداری منطقه ثامن گفت: در گذرهای تشرف بناهای ویژه‌ای از جمله منازل خانواده  شهدا، ساکنان قدیمی بافت، تکایا و بناهای تاریخی وجود دارد که این پهنه‌ها به تدریج ساماندهی خواهد شد و تلاش ما بر این است که فضاهای توقفگاهی و فضاهای مورد نیاز برای تامین مایحتاج روزانه زائران و مجاوران را در حاشیه این گذرها ایجاد کنیم.

نورین مقدم افزود: با همکاری هیات‌های مذهبی و حسینیه‌ها در جوار این گذرها برنامه‌های متنوع فرهنگی پیش‌بینی شده است و در گام بعدی، ویژه برنامه‌های محرم و صفر را پیش‌بینی می‌کنیم.

طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی با هدف تجدیدنظر در کاربری ها و فعالیت های بافت اطراف حرم و نوسازی بافت فرسوده و کم استفاده به منظور ایجاد فضاهای خدماتی ضروری برای رفاه حال مجاوران و زائران بارگاه منور رضوی در سال ۱۳۷۲ با دستور مقام معظم رهبری آغاز شد.

با عنایت به ضرورت برقراری مدیریت واحد شهری شهرداری منطقه ثامن تاسیس و نخستین گام برای تحقق مدیریت واحد شهری در این منطقه برداشته شد. پس از شروع اقدامات اجرایی در بافت پیرامون حرم مطهر، وضعیت عمومی کالبدی و اجتماعی بافت رو به بهبود گذاشت که با اجرای کامل این طرح این محدوده از کارایی بسیار مطلوبی برخوردار خواهد شد.

بر مبنای برنامه ریزی انجام شده در بافت ۳۶۶ هکتاری پیرامون حرم مطهر رضوی سهم جمعیت مجاور ۵۱ هزار نفر در سال ۱۴۰۴ پیش بینی شده و برنامه ریزی و طراحی امکانات برای جمعیت متحرک زائر و مسافر برابر ۱۵۰ هزار نفر اقامت در یک شب شده است. همچنین هزار نفر مراجعه کننده روزانه برای سایر کاربری‌ها پیش‌بینی شده است.

به منظور تسهیل عبور و مرور و کاهش بار ترافیکی منطقه و سهولت دسترسی به حرم مطهر رضوی علاوه بر تعریض خیابان های موجود منتهی به حرم از ۳۰ متر به ۵۰ متر، چهار خیابان شعاعی جدید در حدفاصل خیابان های موجود طراحی و احداث شده اند که یک خیابان حلقوی به نام شارستان ارتباط مجموعه هشت خیابان را برقرار می کند.

بهره‌برداری از این خیابانها، ظرفیت های تازه برای برنامه ریزی و اجرای طرحهای جدید تجاری، اقامتی، مذهبی و فرهنگی ایجاد کرده است و بستر مناسبی برای سرمایه گذاری و برنامه ریزی در این بخش ها فراهم می سازد.

بازنگری طرح با هدایت وزارت راه‌ و شهرسازی در دولت قبل و همکاری دستگاه‌های محلی از اواخر سال ۹۸ در قالب "طرح ویژه تفصیلی" در دستور کار قرار گرفت.

این طرح پیش از این در نشست کمیسیون ماده پنج خراسان رضوی که به ریاست استاندار وقت برگزار شده بود پس از بررسی اصلاحات نهایی مورد نظر، برای تصویب نهایی و ابلاغ به شورای عالی شهرسازی و معماری کشور ارسال شد که در نهایت اسفندماه سال ۱۳۹۹ با حضور وزیر وقت راه و شهرسازی و استاندار وقت خراسان رضوی در نشست این شورا به تصویب رسید.