کرمانشاه - ایرنا - استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ و سخنران همایش بین المللی هورامان با اشاره به ریشه تفکر و اندیشه چندین قرن اندیشمندان و عرفا در منطقه اورامانات، گفت: اخلاق در اورامانات که امروز زبانزد عام و خاص است یک اخلاق عقلایی و ریشه دار است.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ « محمد علی سلطانی» در همایش بین المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار» که در دانشکده ادبیات دانشگاه رازی کرمانشاه در حال برگزاری است، افزود: تمام موسیقی در غرب ایران و کوه های زاگرس که وجود دارد، هسته اصلی آن در هورامان شکل گرفته است.

وی خطاب به محققان و پژوهشگرانی که می خواهند این سرزمین را دوباره بشناسند، گفت: تاریخ مکتوب منطقه اورامانات از برخی از شهرهای دیگر کرمانشاه و کردستان بیشتر است و همین نکته بس که تا اوایل حکومت قاجاریه رده بندی ها و گروه بندی ها و ساختار اجتماعی منطقه اورامانات براساس گروه بندی های اصناف و حرف و مشاغل بوده است.

سلطانی افزود: به همین خاطر، ریشه بسیاری از صنایع دستی مانند نساجی که امروز در حال انقراض است، آهنگری سنتی، نجاری و تمام لوازم و وسایل زندگی را می توانیم ریشه آنها را در هورامان جستجو کنیم.

دانشگاه رازی از کما پژوهشی چند ساله خارج شده است

این استاد دانشگاه، در ادامه با تبریک و تهنیت ثبت جهانی اورامانات و قدردانی از دانشگاه رازی کرمانشاه از برگزاری همایش بین المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار» گفت: با این اقدام بسیار خوب و ارزنده،  دانشگاه رازی از کما پژوهشی چند ساله خارج شده و با رویکرد فرهنگی در بازبینی واقعی هورامان، در این بستر خودنمایی می کند.

سلطانی با اشاره به ثبت جهانی بیستون در سال های قبل، گفت: زمانی که رابینسون کتیبه بیستون را خواند، مطالب و پژوهش ها و تحقیقات پیرامون او به اکثر زبان های جهان ترجمه و منتقل شد، همه کشورها درباره بیستون مطلب نوشتند و خواندند که با ثبت جهانی اورامانات مطمئنا مقالات علمی در باب این منطقه نیز به ۱۹۵ کشور عضو سازمان یونسکو ارسال می شود و درباره آن می خوانند می نویسند و این کار بسیار ارزشمندی برای منطقه ماست که شناخته شود.

وی در ادامه ابراز تاسف کرد: از زمانی که ثبت جهانی اورامان تا امروز حتی یک اطلس و نقشه جامع از اورامان چه در دانشگاه رازی و چه در دانشگاه کردستان تهیه نشده و این بزرگترین لطمه است چرا که ما  هنوز اطراف خود را نمی شناسیم.

این محقق و پژهشگر اضافه کرد: ثبت جهانی اورامان فقط با سخن گفتن و از روی کاغذ که نمی شود کاری کرد، بلکه همت بلند و گسترده می خواهد که مطالب را از روی کاغذ بیرون و به حرکت درآوریم و امیدوارم که نتایج این همایش ارزنده امروز خروجی داشته باشد و بتوانیم بگوییم هورامان ثبت جهانی شده است.

سلطانی همچنین با تجلیل از دانشگاه رازی برای شناساندن علمی منطقه اورامان ابراز امیداروی کرد این همایش مقدمه ای باشد برای شناسایی و شناخت علمی و پژوهشی و تحقیقی دیگر مناطق استان مانند گیلانغرب، قصرشیرین و دالاهو و دیگر نقاط و گفت: جای تاسف دارد ما هنوز منطقه خودمان را نمی شناسیم.

نباید اجازه زایل شدن فرهنگ منطقه اورامانات را بدهیم

این پژوهشگر تاریخ در ادامه با بیان اینکه نباید فرهنگ گردشگری بر فرهنگ هورامان زال شود، گفت: ما چه بخواهیم و چه نخواهیم در معرض این موضوع قرار می گیریم اما با اتخاذ رویکردهای درست فرهنگی توسط دستگاه هایی اجرایی مانند برگزاری کلاس های متعدد آموزش گردشگری برای افراد بومی می توانیم تا حد زیادی جلو این موضوع را بگیریم.

سلطانی همچنین با اشاره به ثبت جهانی بیستون، افزود: از آن زمان تاکنون این ثبت جهانی برای ما هیچ تاثیری نداشته است و اگر در ثبت جهانی اورامانات زیر ساخت هایی مانند پایانه در خور، راه موصلاتی مناسب، ایجاد تالار اجتماعات از فیلم، آرشیو مستندات و عکس، رادیو محلی و تبلیغات علمی و درست صدا و سیما؛ انجام ندهیم نمی توانیم از مزایای ثبت جهانی اورامانات نیز استفاده کنیم.

وی متذکر شد اگر برای آموزش گردشگری، تالارهای اجتماعی و پایگاه های فرهنگی و دیگر اقدام های فرهنگی و زیرساختی منطقه اورامانات انجام نشود با وجود گردشگرانی که به این منطقه می آید نه تنها این ثبت جهانی چیز دل پذیری نخواهد بود، بلکه به قولی یک لکه ای می شود که نمی توانیم را آن پاک کنیم.

همایش بین المللی هورامان ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه جهانی از ۲۵ تیرماه به مدت ۲ روز در دانشکده ادبیات دانشگاه رازی آغاز شده است.

به گزارش ایرنا، در چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO) پرونده منظر فرهنگی اورامانات /هورامان بررسی و با تصویب اعضای کمیته، این منطقه به عنوان بیست و ششمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.

پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات در استان‌های کرمانشاه و کردستان با حدود ۴۰۹ هزار هکتار عرصه و حریم قرار دارد که ۱۰۶ هزار هکتار آن مربوط به عرصه و ۳۰۳ هزار هکتار نیز جزو حریم است.

هورامان یا اورامان نام منطقه‌ای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخش‌هایی از شهرستان‌های سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستان‌های روانسر، پاوه، جوانرود و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه را شامل می‌شود و ۷۰۰ روستا نیز در این عرصه قرار دارند.